najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
makthemak

#326 Re: Najbolje pivo

Post by makthemak »

ami8 wrote:Gdje u Sarajevu ima kupiti Tomislav u maloprodaji?
Ja sam cuo da ima u Tusu u Lukavici al nisam bio mislim da je to receno na temi domaceg piva
brewer

#327 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

Nema u tusu u lukavici Tomislav. Jedino mjesto gdje sam ga ja vidio i kupio je fis vitez (onaj supermarket unutra, unutar fisa). Druga opcija je toceni u route66 ali ono nije vidjelo tomislava ako mene pitate.
ami8

#328 Re: Najbolje pivo

Post by ami8 »

Nema u Tušu. Možda pogledati u Fisu u Halilovićima pošto je u Vitez malo podaleko ići radi pive :-) . Ja sam pio flaširani od 0,5 l u jednom kafiću na Dobrinji.
Ramzess Veliki

#329 Re: Najbolje pivo

Post by Ramzess Veliki »

Definitivno meni najbolje i najdraže ono kojim te počaste. :thumbup:
Not My Idea

#330 Re: Najbolje pivo

Post by Not My Idea »

nije zar neko ozbiljno napisao Sarajevsko?
Eborg

#331 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

U zadnje vrijeme Sarajka je k'o gazirani sok od mrkve, grozno.
Not My Idea

#332 Re: Najbolje pivo

Post by Not My Idea »

asocijacije na Sarajevsku su-kanalizacija i kiselo
brewer

#333 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

sarajevsko pivo jest loše, ali ako pričamo o točenom sarajevskom (i bilo kojem drugom pivu) treba samo spomenuti da šanker ili osoba koja je zadužena za održavanje sistema za točenje i serviranje piva može doslovno od odličnog piva napraviti potpuno nepitku splačinu. sistem se mora redovno čistiti posebnim sredstvima koja se propuštaju kroz čitav sistem, potrošni dijelovi se moraju redovno mijenjati i koliko znam rijetko ko se toga pridržava. pivo od bačve do čaše, kroz točionik prolazi kroz najmanje 8 metara cijevi. često ljudi kažu šta je ovo, razlikuje se točeno od flaširanog, a u principu ne bi smjelo biti razlike (ako se radi o istom brendu) nego se najčešće radi o tome da sistem za točenje promijeni okus piva (na gore, naravno). a da se razumijemo, iako ga nisam popio ima 5-6 godina, sarajevsko je i u flaši loše. da ne budem grublji :-D

evo od mene par preporuka za piva sa područja bivše jugoslavije koja smatram dobrima ili ih vrlo cijenim jer su to ljudi koji su ušli u jedan jako težak posao najčešće samo iz ljubavi prema pivu i craft brewingu.

- Velebitsko (tamno i svijetlo) i Kasačko. Pivara Ličanka kod Gospića. Sva tri odlična piva, sa posebnim naglaskom na Kasačko. U zadnje vrijeme i njihova piva osciliraju, ali još uvijek jako dobra piva i pivo prvog izbora od domaćih piva kad sam u HR.

Image

Image

- Bevog Brewery. Slovenija. Prava craft pivara po uzoru na one američke. Izbacuju dosta specijala a piva su im navodno fantastična (u što duboko vjerujem iako još nisam imao priliku da probam). Pošto ih pratim već dugo na fb i generalno pratim tu scenu, znam im otprilike recepture i mogu reći da su prva liga kao pivara, kako proizvodima tako i poslovnom filozofijom. Piva su im inspirisana slavenskom mitologijom.

Image

- Oldbridz Ale. Mala mostarska pivara ali u velikom zamahu. Imaju tri standardna piva - Pale Ale, Brown Ale i Red Ale. Meni se najvise svidio njihov red ale, mada je i brown odličan. Pale ale im je klasični američki pale ale sa simcoe i cascade sortama hmelja. Osim ovih piva izbacuju i odlične specijale kao što su double india pale ale pod imenom Nelson koji je bio zaista odličan.

Image

- Black Turtle brewery Beograd. Klasična craft brewing filozofija.

Image

Image

- Livanjsko pivo. Mala pivara iz Livna. Imaju dva standardna piva - svijetlo i tamno. Nisu loša piva i definitivno se ističu u odnosu na ponudu. Piva su im refermentirana u bocama što je za svaku pohvalu. Imali su na početku manjih problema čini mi se sa konzistentnošću, ali koliko sam čuo u zadnje vrijeme su to riješili.

Image

- Gospodarstvo Bošnjak iz Nove Gradiške. Mala ali vrijedna pivara koja proizvodi pivo po tradicionalnim metodama. Imaju svijetlo i tamno lager pivo, te povremeno također rade specijale. Ovo pivo možete kupiti samo direktno na turističkom gospodarstvu u Novoj Gradiški.

Image

- San Servolo. Bujska pivovara, Istra. Odlično svijetlo i crveno pivo. Oba nefiltrirana i refermentirana u boci.

Image

Ž!
Eborg

#334 Re: Najbolje pivo

Post by Eborg »

Probao sam Oldbridz, zaista dobro pivo!
Jack Be Nimble

#335 Re: Najbolje pivo

Post by Jack Be Nimble »

Hvala Brewer za postavljanje piva iz nasih "domacih" krajeva :thumbup:
brewer

#336 Re: Najbolje pivo

Post by brewer »

Jack Be Nimble wrote:Hvala Brewer za postavljanje piva iz nasih "domacih" krajeva :thumbup:
nema problema, o pivu mogu uvijek i rado :)

evo i par stranih piva koja su mi ostala u sjećanju

- Stone Ruination IPA. ovo pivo je prosto nemoguće opisati riječima. posebno nekome ko nema iskustva sa ekstremno zahmeljenim pivima. jednostavno vrh vrhova. fantazija od piva.

Image

evo i moje recenzije za to pivo: http://pivskamushica.wordpress.com/2013 ... ation-ipa/

- Bells Hopslam. Fantastičan Imperial IPA s medom. Jednako kao i prethodno pivo, i ovo je zaista bogovsko. 10% alkoholnog sadržaja.

Image

evo i kratke recenzije: http://pivskamushica.wordpress.com/2013 ... s-hopslam/

Old Rasputin Russian Imperial Stout - Jaki ruski stout. Stout je inače englesko pivo, ali za vrijeme ruske carice Katarine Velike rusima se jako svidjelo to pivo, ali im je bilo premalo alkohola u njemu. Tako su rekli englezima, kupci smo, ali povećajte sadržaj alkohola najmanje za duplo :D i tako je i bilo. jedan od najpoznatijih stilova jakog piva na svijetu je ruski carski stout.

Image

recenzija: http://pivskamushica.wordpress.com/2013 ... ial-stout/

uglavnom, jednom kad uđete u ovaj čarobni svijet piva, jako je teško izaći. postaje prava opsesija. ima toga još masa, ovo je samo kap u moru i ne biste vjerovali koliki je to zapravo sistem i kakva jaka subkultura postoji u evropi i americi i u ostatku svijeta, koja se bavi pivom... :-D

Ž!
SejdicFinci

#337 Re: Najbolje pivo

Post by SejdicFinci »

Sarajevsko.
Oligarh

#338 Re: Najbolje pivo

Post by Oligarh »

Točeni Becks je najbolje što se u Sarajevo po mom ukusu trenutno ima popiti. Erdinger je flaširani odličan. Volim i češki Budevar kojeg mogu kupiti na par mjesta u Sa.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
avantgarde

#339 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

Image

takodje dobro pivo
hopcup

#340 Re: Najbolje pivo

Post by hopcup »

SejdicFinci wrote:Sarajevsko.
bjeri ba, uozbiljji se

@brewer: jesi ih izvuko, svaka čast :)
velebitsko je i meni pravo dobro, ova ostala nisam ni probao, a ne znam ni gdje bi ih kupio :sad:
simonese

#341 Re: Najbolje pivo

Post by simonese »

avantgarde wrote:Image

takodje dobro pivo
:thumbup:

Radeberger nije los,malo je previse gaziran po mom ukusu
Nokian808

#342 Re: najbolje pivo?

Post by Nokian808 »

Pot Ingleb wrote:Domaće Lav, strano Budweiser.
Koji Budweiser - češki ili američki?
zdravo

#343 Re: najbolje pivo?

Post by zdravo »

Od domaćih Ožujsko i Tuzlansko
Od stranih Staropramen
DZONPI

#344 Re: najbolje pivo?

Post by DZONPI »

Ginis je daleko najbolje pivo.Moze se mlatnut u Irskom pubu na ulazu u Caarsiju ima taj pub.ko nije probo pod hitno nek ide popit .Toceno ili limenka isto je nema veze.
Eborg

#345 Re: najbolje pivo?

Post by Eborg »

DZONPI wrote:Ginis je daleko najbolje pivo.Moze se mlatnut u Irskom pubu na ulazu u Caarsiju ima taj pub.ko nije probo pod hitno nek ide popit .Toceno ili limenka isto je nema veze.
Koji pub, Guinness pub? Paradoks je da ga nemaju već godinama, jedino ako se nije šta promijenilo u zadnjih mjesec-dva.
Kinaski

#346 Re: najbolje pivo?

Post by Kinaski »

meni je svaka dobra zavisno od raspolozenja. mozda sam laik ali sam ih podosta satro
Casual's

#347 Re: najbolje pivo?

Post by Casual's »

MB :lol:
saiks

#348 Re: najbolje pivo?

Post by saiks »

U kojem centru ima najveci izbor ove strane pive,kao npr paulaner,da li uopce i ima za kupiti to kod nas??
Cekam komercijalistu za ozujsko pivo pa da narucim gajbu Tomislav piva,kazu da je ekstra.
brewer

#349 Re: najbolje pivo?

Post by brewer »

saiks wrote:U kojem centru ima najveci izbor ove strane pive,kao npr paulaner,da li uopce i ima za kupiti to kod nas??
Cekam komercijalistu za ozujsko pivo pa da narucim gajbu Tomislav piva,kazu da je ekstra.
Paulaner Hefeweizen i Helles u limenkama i flasama imas u Tusu i Mercatoru. Hefeweizen je bolji iz flase jer ima malo više taloga koji doprinosi okusu i mirisu ovog piva, mada su jako slični. U konzumu na koreji imaš ponudu La Trappe piva - witte, quadrupel, isidor, bock.

Tomislav je ok.
Last edited by brewer on 15/01/2014 17:54, edited 1 time in total.
Eborg

#350 Re: najbolje pivo?

Post by Eborg »

@brewer: Nisi li ti baš govorio da nema i ne smije biti nikakve razlike u okusu s obzirom na ambalažu, pogotovo kod ozbiljnijih proizvođača, tj. da na blind testovima nema razlike? :?
Post Reply