najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#2051 Re: najbolje pivo?

Post by Tomahawk11 »

Oznojeni Erdinger ide ko blesav :)

Image
hladan.preminger

#2052 Re: najbolje pivo?

Post by hladan.preminger »

parappa wrote:
hladan.preminger wrote:karlovačko 0,5l u povratnom staklu. nema bolje
to izjaviti sa takvim nickom... :run:

Preminger se sjebo u zadnje vrijeme, kvalitet bas varira. Nekad bude odlican, sljedeca odmah ko mulj i bljutava.

Ne znam u cemu je fol.
Astrix

#2053 Re: najbolje pivo?

Post by Astrix »

Fol je u sirovinama, naše pivare nisu toliko jake na tržištu i lako im je uvaliti nižu klasu slada, hmelja... Još ako nisu redovne platiše, onda ko ih jebe, dobiju šta dobiju...
triconja

#2054 Re: najbolje pivo?

Post by triconja »

Kolko kostaju homebrew pive?
Heller

#2055 Re: najbolje pivo?

Post by Heller »

Astrix wrote:Fol je u sirovinama, naše pivare nisu toliko jake na tržištu i lako im je uvaliti nižu klasu slada, hmelja... Još ako nisu redovne platiše, onda ko ih jebe, dobiju šta dobiju...
Fol je i kad poso ide da prodaju mlado pivo.
DON_eARL

#2056 Re: najbolje pivo?

Post by DON_eARL »

ultima_palabra wrote:
DON_eARL wrote:Koristi li neko Untappd? :D I ima li gdje uzeti O'Harra's Stout u Sa? Točili su ga u Brew Pubu, ali više nema. :sad:
Ohara ima u granapu u Zelenih beretki, preko puta Bezistana...
Hvala. :thumbup:

Niko nije instalirao Untappd na mobitel? :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2057 Re: najbolje pivo?

Post by Domaci izdajnik »

Image

Nije loše, al ljuto ko pas :cuga:
Jack Be Nimble

#2058 Re: najbolje pivo?

Post by Jack Be Nimble »

Korovjev wrote:Navadio sam se u zadnjih par godina na kojekave craft pive. Ima svega ali mi je merak probati svaku pa onda malo ponavljati gradivo na ovim koje mi se sviđaju. Prije toga sam prošao svih 12 koraka jednog poštenog pivopije što je naravno direktno povezano i sa budžetom:
- lokalna piva je zakon,
- idemo malo titovim stazama revolucije (od Vardara pa do Triglava - naše a svecko),
- daj mi uvozno pa šta god,
- Česi,
- Irci, Irci i samo Irci,
- Švabe, Austrijanci i ostali rajhovi,
- Šenica,
- Belgija,
- ove strane faze su prošarane Danskom, Niskozemskom, Mehicom,
- ..........
- craft (sad sam tu)

I mislim da je super da postoje ove craft pive jer će sigurno uzeti dio kolača ovim velikim pivarama koje se u neka doba nisu morale truditi ni malo oko pravljenja kvalitetne pive, samo je bitna reklama. Sad ako im ovi mali uzmu dio kolače moraće reagirati. A posebno što su, ako sam dobro pročitao, sve te 'velike' pive u vlasništvu tri ili četiri svjetska megagiganta.
Neću hvaliti ni jednu jer ne radim besplatne reklama, a po mom mišljenju bi se naziv teme trebao promijeniti u Piva, jer nema najbolje. Ja sam recimo sad za pauzu jednog nemačkog točenog lagera a poslije posla idem na jedan (ili više) craft apa piva. I obje su mi najbolje. Sarajevsko mi trenutno ne valja ali ga isto s merakom klepim počesto na nekom roštilju i tad mi nema bolje pive, tako da kad idem na roštilj bez gajbe sarajevske ne idem.
I još ću dodati ko pije pivo iz plastike sram ga bilo, ne znam kako se može u ogledalo pogledati ujutru. Konzervu i mogu nekako svariti ali pivo se konzumira, kupuju u staklenkama. Ne ulazim u to da li je okus drugačiji ali imam osjećaj da bi mi se ruka osušila da popijem pivu iz plastike. Slično je i sa tzv. malom pivom. U mom riječniku to ne postoji.
Odoh sad na te craft ape ožednih od ovolike priče.
Sto se tice američkog tržišta od 2010-16 craft pivare su uzeli veoma golem zalogaj mega pivarama. Problem u americi je sto mlada omladina više ne leti za bud, coronu, miller itd nego i oni počinju sa craftom. U zadnje dvije godine odgovor mega pivama je bio ako ne možeš protiv craft, onda ih kupi. Kada udjes u market rekao bi wow vidi ovo ima bud + 10 različitih craft pivara, ali tih 10 malih pripadaju velikom. Pa oni koji se nisu prodali ne mogu baš tako lako da nadju svoje mjesto u prodavnici.

Al ima prodavnica koje samo trguju sa craft pivarama i tamo možeš naći 100 različitih piva.
spree

#2059 Re: najbolje pivo?

Post by spree »

haj da pitam poznavaoce ovdje, koje je najmanje gorko pivo,a da ima kupiti kod nas?
tap3ah75

#2060 Re: najbolje pivo?

Post by tap3ah75 »

spree wrote:haj da pitam poznavaoce ovdje, koje je najmanje gorko pivo,a da ima kupiti kod nas?
Pan .... ali to skoro pa i nije pivo.

Hajneken.
spree

#2061 Re: najbolje pivo?

Post by spree »

Probao taj pan nekada davno kad su imale reklame da je kao najmanje gorko, ali mi nije ostao u dobrom sjećanju. Cuj heineken spada u te manje gorke?
Dr Kova

#2062 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

triconja wrote:Kolko kostaju homebrew pive?
pa zavisi, 2-4 KM
beni-bu-man

#2063 Re: najbolje pivo?

Post by beni-bu-man »

spree wrote:Probao taj pan nekada davno kad su imale reklame da je kao najmanje gorko, ali mi nije ostao u dobrom sjećanju. Cuj heineken spada u te manje gorke?
Pajes Heineken mi isto sok dodje
MarlboroGold

#2064 Re: najbolje pivo?

Post by MarlboroGold »

I dalje Paulaner - Hefe (svijetli). Dobar je i Erdinger...
MaxPayne

#2065 Re: najbolje pivo?

Post by MaxPayne »

spree wrote:haj da pitam poznavaoce ovdje, koje je najmanje gorko pivo,a da ima kupiti kod nas?
Imaš u Mercatoru Eichbaum Stout,prilično slatkasto,"čokoladasto" i 7.5% alk.
Thorgerson

#2066 Re: najbolje pivo?

Post by Thorgerson »

Estrella
Paulaner Hefe-Weißbier
realna do boli

#2067 Re: najbolje pivo?

Post by realna do boli »

Zarazliku od tebe, ja voilm sto gorcu i sto tamniju pivu, pa su za mene pive ..kao voda..bez ukusa, karlovacko, sarajevsko i stela..bar za mene.
spree

#2068 Re: najbolje pivo?

Post by spree »

Hvala na preporukama. Sve sam navedene probao, ali mislio sam da mozda ima nekih jos manje gorkih. Sto se tice posta iznad, ja takodjer volim tamno, ali i slatkasto pivo
beni-bu-man

#2069 Re: najbolje pivo?

Post by beni-bu-man »

spree wrote:Hvala na preporukama. Sve sam navedene probao, ali mislio sam da mozda ima nekih jos manje gorkih. Sto se tice posta iznad, ja takodjer volim tamno, ali i slatkasto pivo
Preporucujem ti Asterix Pub u Vogosci imas njegove pive, to lik sam pravi od keca do osmice (takav je naziv pivi :mrgreen: ) American pale ale, India pale ale.....a da ne pricam sta ima od piva u regularnoj ponudi :mrgreen:
https://www.facebook.com/benjamin.karad ... =2&theater
Better Man

#2070 Re: najbolje pivo?

Post by Better Man »

realna do boli wrote:
Zarazliku od tebe, ja voilm sto gorcu i sto tamniju pivu, pa su za mene pive ..kao voda..bez ukusa, karlovacko, sarajevsko i stela..bar za mene.
Te što si nabrojao da su bez ukusa potpisujem. Ukus im je kao obična voda i sve su takve komercijalne pive iz ex Yu i evropske i svjetske kao Heinken, Budweiser, Beck, Tuborg i slično komercijalno smeće od piva.
insomnia78

#2071 Re: najbolje pivo?

Post by insomnia78 »

Vala i ova domaca su porez na budale. Svaka garaza bajagi ima domacu pivaru a mahom bezukusno smetlje za hipstere. Ne Mozes ti procitati tri knjige na internetu i biti bolji od jednog Kwaka npr
Heller

#2072 Re: najbolje pivo?

Post by Heller »

insomnia78 wrote:Vala i ova domaca su porez na budale. Svaka garaza bajagi ima domacu pivaru a mahom bezukusno smetlje za hipstere. Ne Mozes ti procitati tri knjige na internetu i biti bolji od jednog Kwaka npr
Meni ta piva beze. Kad mi stanu srat a ne bi razlikovali ječmeno od pšeničnog. Hipsterluk i pederluk.
realna do boli

#2073 Re: najbolje pivo?

Post by realna do boli »

Bila sam na par promocija domacih malih proizvodzaca pive. Ponude ti casu pa gledaju u tebe ocekujuci reakciju..ono..voda..bez veze. Jedino gdje sam otvoreno rekla covjeku..ma daj, ova piva sa malinom..zaboravi.
Heller

#2074 Re: najbolje pivo?

Post by Heller »

realna do boli wrote:Bila sam na par promocija domacih malih proizvodzaca pive. Ponude ti casu pa gledaju u tebe ocekujuci reakciju..ono..voda..bez veze. Jedino gdje sam otvoreno rekla covjeku..ma daj, ova piva sa malinom..zaboravi.
Ima njih dobrih, al svaka budala misli da je dovoljno reć da je craft i odmah dobro. A dosta ljudi će jest govna samo jer je moderno i lafo dobro.

Evropljanima craft tesko lijeze jer je uglavnom IPA i slično na šta nismo navikli.

Meni je Guinness lično bezveze piva, navikana do zla boga.
Dr Kova

#2075 Re: najbolje pivo?

Post by Dr Kova »

insomnia78 wrote:Vala i ova domaca su porez na budale. Svaka garaza bajagi ima domacu pivaru a mahom bezukusno smetlje za hipstere. Ne Mozes ti procitati tri knjige na internetu i biti bolji od jednog Kwaka npr
Kralju, veze ti nemaš
Post Reply