Sad me savjest pece, sve kontam da nije ispalo nekome kome treba, ko nema, kome je to posljedni novac...Da stvar bude gora, ovaj mjesec mi je bio malo tezi pa je ovo dobrodoslo. Pa i tu me savjest pece, da me nije pohlepa natjerala da umjesto 15min malo duze sacekam trazi li iko pare, jesam li trebao dati radnicim? Sta bi vi uradili u ovakvoj situaciji?
Nadjoh novac i uzeh!
- P308
#1 Nadjoh novac i uzeh!
Eh, ovako....Neki dan hodam po jednoj Sarajevskoj prodavnici, kad na podu imam sta vidjeti. Dvije novcanice, jedna od 100 a druga od 50KM...Pridjoh, sageh se...Prva pomisao, onaj lazni novac, neko se zeza....Pregledah ih dobro, vidim prave...150KM u ruci, sta da radim? I odlucih sacekati desetak minuta na tom mjestu, malo prohodati po prodavnici cisto da vidim trazi li ih iko...Nakon nekih 15-ak minuta, vidim niko se ne pojavljuje, niko ne trazi, nista...I fino otvorim novcanik i spremim ih....Kontam, ako dam onima radnicima, oni ce uzeti sebi, reko bolje da ja to zadrzim
Sad me savjest pece, sve kontam da nije ispalo nekome kome treba, ko nema, kome je to posljedni novac...Da stvar bude gora, ovaj mjesec mi je bio malo tezi pa je ovo dobrodoslo. Pa i tu me savjest pece, da me nije pohlepa natjerala da umjesto 15min malo duze sacekam trazi li iko pare, jesam li trebao dati radnicim? Sta bi vi uradili u ovakvoj situaciji?
- prorok
#3 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Ili daj meni da mene grize savjest
- Logovan
#4 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Pa uradio bih nešto slično kao i ti. Tražio bih da vidim da li neko traži pare, raspitao bih se između radnika, provrtio bih se po radnji i ispred radnje, čekao nekih pola sata možda čak i duže i ako se niko ne bi javio uzeo bih sebi.
Radnicima ne bih davao pare jer ni oni isto ne znaju kome je ispalo a da okolo počnu ispitivati narod teško da bi naišli na osobu kome su ispale pare.
Male su šanse da se ta osoba kojoj je ispalo javi na ovu temu ali ipak ima šanse. Zato ako ih nisi počeo trošiti, sačuvaj ih na jedno par dana. Šta znaš, možda se neko javi.
99,99% će pare ostati kod tebe, da znaš da si sretne ruke. Jednom u životu se desi da se nađu tolike izgubljene pare i to svakom hiljaditom stanovniku.
Male su šanse da se ta osoba kojoj je ispalo javi na ovu temu ali ipak ima šanse. Zato ako ih nisi počeo trošiti, sačuvaj ih na jedno par dana. Šta znaš, možda se neko javi.
99,99% će pare ostati kod tebe, da znaš da si sretne ruke. Jednom u životu se desi da se nađu tolike izgubljene pare i to svakom hiljaditom stanovniku.
- Neradnik
#5 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Đe nađe lovu?P308 wrote:Eh, ovako....Neki dan hodam po jednoj Sarajevskoj prodavnici, kad na podu imam sta vidjeti. Dvije novcanice, jedna od 100 a druga od 50KM...Pridjoh, sageh se...Prva pomisao, onaj lazni novac, neko se zeza....Pregledah ih dobro, vidim prave...150KM u ruci, sta da radim? I odlucih sacekati desetak minuta na tom mjestu, malo prohodati po prodavnici cisto da vidim trazi li ih iko...Nakon nekih 15-ak minuta, vidim niko se ne pojavljuje, niko ne trazi, nista...I fino otvorim novcanik i spremim ih....Kontam, ako dam onima radnicima, oni ce uzeti sebi, reko bolje da ja to zadrzim![]()
Da je neko kome treba i ko nema sigurno bi na kasi skonto da mu fali lova te se vratio u rikverc i potrazio.Mozda je nekom djetetu ispalo posto se to zna desiti da dobiju pare i bace posto nemaju pojma sta imaju
Ili je neko imao supalj dzep
- GandalfSivi
#6 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Udijeli pola za sadaku i uzivaj u ostatku, kada vec niko nije trazio...
- ExNihilo
#7 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Neko večeras ne može da zaspe od muke što je izgubio 150 KM.
-
radio_sa
#8 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Poslije ove rečenice meni bi savjest bila čista kao suzaffff2012 wrote:samo sam se zbog ove teme registrovao...
moja mati penzioner sa oko 300 KM penzije je izgubila 150 KM, i to baš jednu od 100 i jednu od 50, nadam se da ćeš taj jad potrošiti na lijekove, i nemoj nikad vraćati pare, nek te vazda kletva prati
- luckylaka
#9 Re: Nadjoh novac i uzeh!
pusti budalu kraju vidis da skace sa teme na temu i provocira gdje stigne do prvog moderatora.Ne zna kako izgleda marka a kamoli da mu neko izgubi 150valter033 wrote:Kakva je ovo glupost! Uz to i laz! Koji penzioner od 300 KM sa sobom u prodavnicu nosi 150? Ali hajde sve i da je tacno, tvoja mama je to izgubila, nije se vratila, covjek je cekao i ti bas dodjes na ovaj forum, registrujes se da bi napisao to sto si napisao. FUJ!ffff2012 wrote:samo sam se zbog ove teme registrovao...
moja mati penzioner sa oko 300 KM penzije je izgubila 150 KM, i to baš jednu od 100 i jednu od 50, nadam se da ćeš taj jad potrošiti na lijekove, i nemoj nikad vraćati pare, nek te vazda kletva prati
OT: Ja bi sve dao na sadaku. Daj nekome ko bas nema, danas takvih ima puno...
- luckylaka
#10 Re: Nadjoh novac i uzeh!
jes mali neurozan fali mu 150 km i dosao traziti na forumuffff2012 wrote:pusi mi kitu internet pedercinovalter033 wrote:Kakva je ovo glupost! Uz to i laz! Koji penzioner od 300 KM sa sobom u prodavnicu nosi 150? Ali hajde sve i da je tacno, tvoja mama je to izgubila, nije se vratila, covjek je cekao i ti bas dodjes na ovaj forum, registrujes se da bi napisao to sto si napisao. FUJ!ffff2012 wrote:samo sam se zbog ove teme registrovao...
- luckylaka
#11 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ja bi se uslikao sa 150 km. i postavio ovdje i napisao ovome,,pogledaj kako izgleda 150 km,,valter033 wrote:Kakva je ovo glupost! Uz to i laz! Koji penzioner od 300 KM sa sobom u prodavnicu nosi 150? Ali hajde sve i da je tacno, tvoja mama je to izgubila, nije se vratila, covjek je cekao i ti bas dodjes na ovaj forum, registrujes se da bi napisao to sto si napisao. FUJ!ffff2012 wrote:samo sam se zbog ove teme registrovao...
- luckylaka
#12 Re: Nadjoh novac i uzeh!
hoces kupiti 150 km ,prodajem za 50 kmffff2012 wrote:luckylaka za rucak mu kaka![]()
- Ma.Le.Na
#13 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ccc
helem
uradila bih slicno...pricekala neko vrije da li ce se neko pojaviti
zatim bih kasirki ili nekome iz prodavnice rekla da sam nasla novac (naravno ne i cifru) i ostavila broj mobilnog da me zove ako se neko bude javio..
i uvijek mozes provjeriti da li je taj koji se javlja zaista izgubio novac jer naravno nikada neces reci kolika je suma u pitanju i u kojim apoenima
pricekala bih nekih sedmicu bar...ako se niko ne javi...dio das sadaku a dio potrosis na sebe
i eto..cista savjest
helem
uradila bih slicno...pricekala neko vrije da li ce se neko pojaviti
zatim bih kasirki ili nekome iz prodavnice rekla da sam nasla novac (naravno ne i cifru) i ostavila broj mobilnog da me zove ako se neko bude javio..
i uvijek mozes provjeriti da li je taj koji se javlja zaista izgubio novac jer naravno nikada neces reci kolika je suma u pitanju i u kojim apoenima
pricekala bih nekih sedmicu bar...ako se niko ne javi...dio das sadaku a dio potrosis na sebe
i eto..cista savjest
-
riko-ga
#14 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Moras prvo da znas da nisi nista ukrao.Zato...E mozda si mogao poslije dan-dva navratiti u prodavnicu i pitati radnice dal je ko tarazio pare.Naravno ne govori koliko i u koim apoenima.Ako nije ti si cist i rahat trosi.Ako te bas savjest grize toliko daj nekome sto nema jedan dijo i to je to.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ti si zapravo našao samo 2 papirića za koje ljudi vjeruju da nose vrijednost u robi i uslugama
ništa ti nisi zapravo našao

ništa ti nisi zapravo našao
- mO k3
#16 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Black swan wrote:ti si zapravo našao samo 2 papirića za koje ljudi vjeruju da nose vrijednost u robi i uslugama
ništa ti nisi zapravo našao![]()
- Cossack
#17 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Upravo...Ellinor wrote:Neko večeras ne može da zaspe od muke što je izgubio 150 KM.
- jedna tamo
#18 Re: Nadjoh novac i uzeh!
isto bih postupila, da si rekao radnicama onda bi nagađali te ovoliko ispalo te onoliko nisam siguran jer sam platio nešto i tak to.....
daj nešto sadake i to je to......
daj nešto sadake i to je to......
-
SSemir
#19 Re: Nadjoh novac i uzeh!
i sta je tu njegova greska? je li ne moze da zaspe krivicom ovog momka sto je nasao te pare? pa nije mu ih on uzeo iz dzepa.Ellinor wrote:Neko večeras ne može da zaspe od muke što je izgubio 150 KM.
mene savjest ne bi uopce mucila. eventualno uplati u humanitarne svrhe jedan iznos, i budi spokojan
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#20 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Papirasta materija koja asocira na novac.Black swan wrote:ti si zapravo našao samo 2 papirića za koje ljudi vjeruju da nose vrijednost u robi i uslugama
ništa ti nisi zapravo našao![]()
@P308,
dadni u zekjat islamskoj zajednici!
- Pasiflora
#21 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Ovo je kljucno: neko te "od gore" pripazioP308 wrote:Eh,...Da stvar bude gora, ovaj mjesec mi je bio malo tezi pa je ovo dobrodoslo. ...(
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#22 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Budi zahvalan dragom Bogu jer si živ čovjek nisi duševni mrtvac - ZOMBI. Zamisli samo kakvo je duševno stanje onih ZOMBIJA, bez savjesti, koji su od ovog naroda ukrali desetine miliona KM? Sada uživaju po Turskoj rivijeri - BEZ savjesti.P308 wrote:Sad me savjest pece, sve kontam da nije ispalo nekome kome treba, ko nema, kome je to posljedni novac...Da stvar bude gora, ovaj mjesec mi je bio malo tezi pa je ovo dobrodoslo. Pa i tu me savjest pece, da me nije pohlepa natjerala da umjesto 15min malo duze sacekam trazi li iko pare, jesam li trebao dati radnicim? Sta bi vi uradili u ovakvoj situaciji?
- vozač
#23 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ja sam jednom našao 50 KM na ulici, prvo sam pomislio da ih odnesem u biro za izgubljene stvari
šta te boli čovječe, ko da si našao 150 hiljada pa da te nešto kopka, ko je bio glup da ih izgubi nek se loži, proći će ga i gotovo
da si našao novčanik sa parama i podacima o onome ko ih je izgubio, to ne bi bilo u redu da zadržiš, ovako ... šta te briga, da ih nisi našao ti, klapio bi ih neko drugi
šta te boli čovječe, ko da si našao 150 hiljada pa da te nešto kopka, ko je bio glup da ih izgubi nek se loži, proći će ga i gotovo
da si našao novčanik sa parama i podacima o onome ko ih je izgubio, to ne bi bilo u redu da zadržiš, ovako ... šta te briga, da ih nisi našao ti, klapio bi ih neko drugi
- Vojko.Vrućina
#24 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Daj hin meni. 
-
blesava
#25 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Allah daje nafaku, a neljudi.P308 wrote:Eh, ovako....Neki dan hodam po jednoj Sarajevskoj prodavnici, kad na podu imam sta vidjeti. Dvije novcanice, jedna od 100 a druga od 50KM...Pridjoh, sageh se...Prva pomisao, onaj lazni novac, neko se zeza....Pregledah ih dobro, vidim prave...150KM u ruci, sta da radim? I odlucih sacekati desetak minuta na tom mjestu, malo prohodati po prodavnici cisto da vidim trazi li ih iko...Nakon nekih 15-ak minuta, vidim niko se ne pojavljuje, niko ne trazi, nista...I fino otvorim novcanik i spremim ih....Kontam, ako dam onima radnicima, oni ce uzeti sebi, reko bolje da ja to zadrzim![]()
Uzela bih pare, naravno mislim da si dobro postupio sto si malo sacekao i nema te radi cega gristi savijest. Ja sam par puta bila u situaciji da je recimo nekom ko je hodao ispred mene ispao novcanik ili novac i u tom slucaju sam upozorila tu osobu i vratila joj pare. Ne bih nikad uzela. ALi u ovom slucaju sto izgubis ne trazi, sto nadjes ne kazi.
Last edited by blesava on 20/11/2012 09:57, edited 1 time in total.