Dozer wrote:I dalje niko ne daje odgovor - sta je poenta?!
@trinidad
Ne bih da ulazim s tobom u raspravu jer si ocito pobrkao, tacnije smixao nacije i narodnosti. Da nisi, nikada ne bi rekao: "odredise se nacionalno drzave", a pricas u kontekstu etnije.
Ali, drago mi je da si ovo rekao, tj, napisao, jer si napisao sustu istinu koja se ovdje u BiH ne razumije - nacija = drzava.
E, kada se to ovdje shvati, u BiH, kada ljudima bude jasno sta je nacija, sta etnija/narodnost, sta religija, kao i da ovo troje nema i ne mora imati nikakve medjusobne veze i da jedno ne uslovljava drugo ili trece, i obratno, onda mozemo pricati o nekom napretku.
Do tada...ostajemo da blejimo u torovima. I da se, naravno, busamo kao genijalac sa slike (za nas ta vrsta i jeste genijalna).
hoces samnom u diskusiju il' ne, blago receno, bas me briga...a to sto rekoh ne porekoh, ti tumaci kako hoces cinjenicu da neki narodi, nekad davno (

malo zvuci ko prica za malu djecu) zaokruzise teritorij na kome obitavase, i nazvase to drzavom, a te narode koji to uspjese danas nazivamo nacijama...to sam smiXao???
ti kako hoces rezonuj, al' meni je jasno da narodi stvaraju drzave, a ne ko ovde u bosni, da se sa jedne strane, pod kalupom drzave stvaraju neke nadnacije...