nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
- jedna tamo
#376 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
znaš zašto smo mi srbi i hrvati?
ja to nisam ni znala do rata..
zato što ste nas VI muslimani tako prozvali jer ja kad dođem u hrvatsku svi me zovu bosanka al ovdje u mom rođenom gradu došlje me zovu hrvaticom
eto zašto ...svi redom su me prozvali a hja ni riječ nisam rekla....
ja to nisam ni znala do rata..
zato što ste nas VI muslimani tako prozvali jer ja kad dođem u hrvatsku svi me zovu bosanka al ovdje u mom rođenom gradu došlje me zovu hrvaticom
eto zašto ...svi redom su me prozvali a hja ni riječ nisam rekla....
- Dozer
#377 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ma nije to bas tako Jedna tamo...to znas i ti, kao i ja. @ebi ga...velikosrpskom i velikohrvatskom politikom se doslo do ovoga sto se ima danas, a to je da su ljudi podijeljeni na nekakve etnicke torove, gdje se po imenu i prezimenu automatski vrsi razvrstavanje i trpanje u jedan od tih torova.
Vidis, ja ne pripadam ni jednom toru. Ja sam Bosanac i savrseno me ne zanimaju ni Bosnjaci, Ni Srbi ni Hrvati u BiH. Bar ne u smislu u kojem to danas vecina ljudi u BiH prihvata i razumijeva.
Za mene si ti Bosanka (nacionalnost ti je bosanskohercegovacka), narodnost ti je ona koju si naslijedila od roditelja, a religija ti je na licnu volju. A pri svemu ovome, ti si za mene samo osoba i tvoje ime ili bilo sta drugo od gornjih kategorija meni ne igra nikakvu ulogu ni za sta. Sutra se mozemo sexat, ispijat kafe, dernecit, vjencavat se, imat djecu...bilo sta. Ali, samo i sve dok si normalna i neopterecena osoba. I sve do momenta dok mi ne pocnes njatike o Srbima, Hrvatima, Bosnjacima, Allahu, Isusu, i ostalim imaginacijama...
Nadam se da sam jasan...
Vidis, ja ne pripadam ni jednom toru. Ja sam Bosanac i savrseno me ne zanimaju ni Bosnjaci, Ni Srbi ni Hrvati u BiH. Bar ne u smislu u kojem to danas vecina ljudi u BiH prihvata i razumijeva.
Za mene si ti Bosanka (nacionalnost ti je bosanskohercegovacka), narodnost ti je ona koju si naslijedila od roditelja, a religija ti je na licnu volju. A pri svemu ovome, ti si za mene samo osoba i tvoje ime ili bilo sta drugo od gornjih kategorija meni ne igra nikakvu ulogu ni za sta. Sutra se mozemo sexat, ispijat kafe, dernecit, vjencavat se, imat djecu...bilo sta. Ali, samo i sve dok si normalna i neopterecena osoba. I sve do momenta dok mi ne pocnes njatike o Srbima, Hrvatima, Bosnjacima, Allahu, Isusu, i ostalim imaginacijama...
Nadam se da sam jasan...
- osa
#378 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
slabo ćeš ti sexat, visoki ti kriteriji.Dozer wrote:Ma nije to bas tako Jedna tamo...to znas i ti, kao i ja. @ebi ga...velikosrpskom i velikohrvatskom politikom se doslo do ovoga sto se ima danas, a to je da su ljudi podijeljeni na nekakve etnicke torove, gdje se po imenu i prezimenu automatski vrsi razvrstavanje i trpanje u jedan od tih torova.
Nadam se da sam jasan...
-
trinidad
#379 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
osa wrote:slabo ćeš ti sexat, visoki ti kriteriji.Dozer wrote:Ma nije to bas tako Jedna tamo...to znas i ti, kao i ja. @ebi ga...velikosrpskom i velikohrvatskom politikom se doslo do ovoga sto se ima danas, a to je da su ljudi podijeljeni na nekakve etnicke torove, gdje se po imenu i prezimenu automatski vrsi razvrstavanje i trpanje u jedan od tih torova.
Nadam se da sam jasan...
- Fair Life
#380 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Haj' ti njima objasni da ovo nisu "narodne" zastave...Dozer wrote:I ne treba da bude originalan...i ja sam Bosanac, narodnosti -nebitno, religije - nebitno, moja stvar.
Originali u ovoj zemlji su svi oni koji su u njoj rodjeni, i to generacijama unazad, ali je ne prihvataju kao svoju i nazivaju se i poistovjecuju sa drugim zemljama. Patetika teska...
Najsmjesnije mi je bilo kada su navijaci za zastavu drzave Hrvatske govorili "to je zastava naseg naroda". Nidje veze...iz prostog razloga sto je to zastava jedne drzave, a kako znamo, u svakoj drzavi ima vise od jednog naroda, pa tako i u HR.
Kao, uostalom, i u BiH, zar ne?
E sad, percepcija ljudi je ocito vise nego deformisana, nerazumijevanje stvari isto tako, pa onda nimalo ne cudi sto plicaci trenutnu BH drzavnu zastavu trpaju Bosnjacima kao iskljucivo njihovu.
Na zalost svih vas veliko-ovih-i-onih, to je drzavna zastava Bosne i Hercegovine, a svi vi rodjeni u BiH i bez obziran na etnicki sufix (BH Srbi ili BH Hrvati) automatski potpadate pod tu zastavu. A to mahanje tudjim zastavama, ljubljenje i klanjanje istima, nije nista drugo ne sviranje qrcu.

A tek kod nas ? Troje od petoro ne razumije razliku izmedju nacije i naroda.
- Dozer
#381 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Nisi ni svjestan koliko grijesis. Vidis, ja, kao neko ko nije clan ni jednog BH tora, dakle nisam ovca, ipak imam sve u zivotu sto mi treba. I ni za cim ne zalim. Osim sto sa zaljenjem gledam vas utorovane, kako se trvite oko budalastina, kako vas vucaraju i koriste za sve i svasta, a najcesce za pljacku vas samih. Ali, eto, vama je dobro jer ste vi Hrvati i Srbi i Bosnjaci, sve 100% Bosanskohercegovacko, dakle domace.
Sega prava, zar ne?
P.S. Ne sekiraj se ti za moj sex, imam ja toga dovoljno, i to u svakom vasem toru
Sega prava, zar ne?
P.S. Ne sekiraj se ti za moj sex, imam ja toga dovoljno, i to u svakom vasem toru
- Dozer
#382 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
4 od 5 moj Fair. 4 od 5...
- osa
#383 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
šala dozer, ne petljaj žene u politiku, vjeru, naciju i sl., one su nadnacionalne.Dozer wrote:Nisi ni svjestan koliko grijesis. Vidis, ja, kao neko ko nije clan ni jednog BH tora, dakle nisam ovca, ipak imam sve u zivotu sto mi treba. I ni za cim ne zalim. Osim sto sa zaljenjem gledam vas utorovane, kako se trvite oko budalastina, kako vas vucaraju i koriste za sve i svasta, a najcesce za pljacku vas samih. Ali, eto, vama je dobro jer ste vi Hrvati i Srbi i Bosnjaci, sve 100% Bosanskohercegovacko, dakle domace.
Sega prava, zar ne?
- Fair Life
#384 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Mislio sam tako i napisati (moja slobodna procjena) ali mi je to nekako izgledalo 'depresivno' pa sam skres'o razlomak.Dozer wrote:4 od 5 moj Fair. 4 od 5...
-
trinidad
#385 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
šala dozer, ne petljaj žene u politiku, vjeru, naciju i sl., one su nadnacionalne.[/quote]osa wrote:
u njegosevom pojasnjenju "sta zna zensko ko je kakve vjere..."
samo ti njima doziraj ako mozes, niko ti to ne spori
- Dozer
#386 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ma to je sporedna stvar u svemu, a tuzno je da se oko toga pise 6 postova....tema je ipak nesto drugo. Ali hajde...
- dr.Gonzo
#387 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ovo je sustina citave price! Na zalost, ima jos puno vode da protekne dok se glave ohlade, i ljudi prestanu odredjivati drugima sta bi ovi trebali biti. Svi ovi koncepti narodnosti, nacionalnosti, pripadnosti etnickoj skupini, pripadnosti kulturoloskoj skupini su relativni i rastezljivi, tako da razvrstavanja i brojanje krvnih zrnaca zaista nemaju smisla.tranquil wrote: - nemate pravo objašnjavati drugima da su nešto što oni sami tvrde da nisu. Izbori su tu da bi se poštovali - i niko ne osporava vaš izbor da se izjašnjavate kako hoćete, u tome je ljepota svega. Ali tvrditi da drugi nisu zapravo Bošnjaci Srbi i Hrvati kako oni tvrde, to je u ravni tvrdnji o "cvijeću" i "vjeri za večeru" a to je već teški nacionalizam - pa ako nije Bošnjački Srpski ili Hrvatski nacionalizam, svejedno je iritantan i uvredljiv. Molim vas, prestanite s tim.
Evo jedan totalno nevezan primjer relativnosti etnickog i vjerskog identiteta. Za jevreje u Njemackoj je njihov judaizam bio uglavnom stvar vjere, a ne etnicke pripadnosti. Ovo drugo je bila Hitlerova teza, i kao takva sasvim neprihvatljiva malobrojnoj zajednici askenaza u danasnjoj Njemackoj. Mozete mislit njhovog belaja kad im je prije 20 godina iz SSSSR-a u Njemacku doslo desetine hiljada jevreja koji svoj judaizam dozivljavaju upravo suprotno - kao etnicku/nacionalnu odrednicu, a ne kao vjersku (ti ljudi su masovno bili ateisti). I onda haj ti pricaj o jevrejstvu na nekom globalnom nivou...
- jedna tamo
#388 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
e pa ti si onaj 1 % a vjeruj da se i ja sama izjašnjavam kao hrvatica jer to je tako nema šta drugo..na papirima imaš bošnjak,srbih hrvat ostali i šta ja da zaokružim?Dozer wrote:Ma nije to bas tako Jedna tamo...to znas i ti, kao i ja. @ebi ga...velikosrpskom i velikohrvatskom politikom se doslo do ovoga sto se ima danas, a to je da su ljudi podijeljeni na nekakve etnicke torove, gdje se po imenu i prezimenu automatski vrsi razvrstavanje i trpanje u jedan od tih torova.
Nadam se da sam jasan...
- Dozer
#389 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ja, ako su kateogrije ponudjene fiksno, zaokruzim "Ostali", a ako je ostavljeno da se dopise, pisem u nacionalnost Bosanac (ili BiH), narodnost isto tako, religiju preskocim ili samo opalim crticu (namjerno), a ponekad stavim "Ateista".
Jednostavno se ne zelim uklopiti u torove. Ti si to prihvatila, i onda mi je nejasno zasto se bunis?
A, vjeruj mi, daleko sam od samo 1%, samo sto je problem upravo kao i kod tebe - ljudi, iako se ne smatraju nicim, prihvataju igranku i pisu se u neku od 3 ponudjene kategorije. Budalastina, iskreno.
Budalastina, jer na taj nacin, ljudi koji se ne smatraju ni jednim od navedene tri kategorije, upisivanjem sebe u bilo koju daju legitimitet torovanju.
Ne mogu ti opisati koliko me sve to zajedno ne zanima...iskreno.
Jednostavno se ne zelim uklopiti u torove. Ti si to prihvatila, i onda mi je nejasno zasto se bunis?
A, vjeruj mi, daleko sam od samo 1%, samo sto je problem upravo kao i kod tebe - ljudi, iako se ne smatraju nicim, prihvataju igranku i pisu se u neku od 3 ponudjene kategorije. Budalastina, iskreno.
Budalastina, jer na taj nacin, ljudi koji se ne smatraju ni jednim od navedene tri kategorije, upisivanjem sebe u bilo koju daju legitimitet torovanju.
- osa
#390 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
zar nije i to na neki način tor, svako pa i najmanje određenje može biti tor, samo što su ti neki simpatični i osjećaš se dijelom istih, drugi opet nisu, što je i normalno.Dozer wrote:Ja, ako su kateogrije ponudjene fiksno, zaokruzim "Ostali", a ako je ostavljeno da se dopise, pisem u nacionalnost Bosanac (ili BiH), narodnost isto tako, religiju preskocim ili samo opalim crticu (namjerno), a ponekad stavim "Ateista".
- Dozer
#391 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Pa i nije to bas tor na nacin kakvi su ostali, Osa.
Danas je sve u BiH, na zalost sviju nas, podijeljeno na tri defaultne kategorije - Srbi/pravoslavci, Hrvati/katolici i Bosnjaci/muslimani. I ove kategorije su jedine, hajde da kazem, validne.
Sve ostalo se ne priznaje, negira, po tome se pljuje, omalovazava se, itd. itb.
A, u sustini, ni ove tri "bazne" kateogrije nisu nista drugo nego jedno najobicnije veliko sranje i preseravanje koje obicnom narodu ne sluzi ama bas ni za sta.
Samo, taj obicni narod(i) je frapantno glup, sto je i dokazao i dokazuje vec 20 godina, dozvoljavajuci sacici namazanih maloumnika (i nista vise nego kriminalaca), da ga vintaju gdje i kako hoce, a iskljucivo za sebe i svoj licni racun.
Ja bih zaista, ali zaista, volio da mi neko, pa evo i ovdje na ovom forumu, objasni kakva je korist za bilo kojeg pojedinca u BiH od toga sto se busa u prsa k'o kakav majmun i govori "Ja sam Srbin" ili "Ja sam Hrvat" ili "Ja sam Bosnjak"...
Moze bit' da sam ja glup, ogranicen, malouman, neobrazovan ili ne znam ni ja sta....ali ja ovo jednostavno ne mogu da dokucim...sta je poenta?
Danas je sve u BiH, na zalost sviju nas, podijeljeno na tri defaultne kategorije - Srbi/pravoslavci, Hrvati/katolici i Bosnjaci/muslimani. I ove kategorije su jedine, hajde da kazem, validne.
A, u sustini, ni ove tri "bazne" kateogrije nisu nista drugo nego jedno najobicnije veliko sranje i preseravanje koje obicnom narodu ne sluzi ama bas ni za sta.
Samo, taj obicni narod(i) je frapantno glup, sto je i dokazao i dokazuje vec 20 godina, dozvoljavajuci sacici namazanih maloumnika (i nista vise nego kriminalaca), da ga vintaju gdje i kako hoce, a iskljucivo za sebe i svoj licni racun.
Ja bih zaista, ali zaista, volio da mi neko, pa evo i ovdje na ovom forumu, objasni kakva je korist za bilo kojeg pojedinca u BiH od toga sto se busa u prsa k'o kakav majmun i govori "Ja sam Srbin" ili "Ja sam Hrvat" ili "Ja sam Bosnjak"...
Moze bit' da sam ja glup, ogranicen, malouman, neobrazovan ili ne znam ni ja sta....ali ja ovo jednostavno ne mogu da dokucim...sta je poenta?
- BHCluster
#392 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Dozer wrote:Pa i nije to bas tor na nacin kakvi su ostali, Osa.
-
trinidad
#393 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
a sto su ti nacionalne odrednice glupe??? pa i evropa se nacionalno odredi, doduse prije koju stotinu godina, (odredise se nacionalno drzave), pa onda rahat predjose na visi nivo, EU...jbg, takva nam istorija bijase na ovim prostorima pa okasnismo malo....Dozer wrote:Pa i nije to bas tor na nacin kakvi su ostali, Osa.
- osa
#394 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
nisam ni rekao da je to tor na isti način, nego na "neki način", recimo i ja se smatram ateistom, tu smo znači u istom toru, opet ja se smatram hrvatom, tu nismo u istom toru, nadalje svoje nacionalno opredjeljenje ne smatram preseravanjem, nego nečim prirodnim, dobijenim od roditelja, odgojem, sredinom u kojoj živim i sl., opet poštivam i one koji ne razmišljaju na taj način, jedino ne poštivam one koji bi pokušali osporiti i nametnuti mi nešto, a to što ljudi drukčije vide, poimaju ili razmišljaju o nekim stvarima, to je ok.Dozer wrote:Pa i nije to bas tor na nacin kakvi su ostali, Osa.
što se tiče famozne riječi tor, podijeli ljude po količini obrazovanja, vidjet ćeš opet torove, puno lakše će funcionirati oni s otprilike istom razinom, nego ljudi iz različitih razina, jednostavno priroda čovjeka je takva.
- Fair Life
#395 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Poenta...Dozer wrote:...

- Dozer
#396 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
I dalje niko ne daje odgovor - sta je poenta?!
@trinidad
Ne bih da ulazim s tobom u raspravu jer si ocito pobrkao, tacnije smixao nacije i narodnosti. Da nisi, nikada ne bi rekao: "odredise se nacionalno drzave", a pricas u kontekstu etnije.
Ali, drago mi je da si ovo rekao, tj, napisao, jer si napisao sustu istinu koja se ovdje u BiH ne razumije - nacija = drzava.
E, kada se to ovdje shvati, u BiH, kada ljudima bude jasno sta je nacija, sta etnija/narodnost, sta religija, kao i da ovo troje nema i ne mora imati nikakve medjusobne veze i da jedno ne uslovljava drugo ili trece, i obratno, onda mozemo pricati o nekom napretku.
Do tada...ostajemo da blejimo u torovima. I da se, naravno, busamo kao genijalac sa slike (za nas ta vrsta i jeste genijalna).
@osa
Ne bih se slozio oko torova, a razlog je sljedeci: "moj" tor, odnosno bosanskohercegovacki, nije ni blizu ostalih torova jer ne iskljucuje i ne mrzi ostale torove, sto je i te kakav slucaj sa 3 bazna ili ti defaultna tora u BiH. Samim tim se ne moze ni nazvati torom posto nije zatvoren za druge i drugacije, kakvu su Srpski, Hrvatski i Bosnjacki torovi.
Znamo da tor pretstavlja neko ogradjeno mjesto u kojem se stoka drzi na okupu, da se ne bi razbjezala ili pomijesala sa stokom iz drugog tora. Preneseno na BiH stanje, mi danas imamo Srbe (RS), Hrvate (zapadna Hercegovina i pojedina unutrasnja mjesta) i Bosnjake (razna druga mjesta) koji jesu torovani kao stoka, zatvoreni imaginarnim, ali vrlo cvrstim etnicko-vjerskim ogradama, svako na svom prostoru u BiH.
Vrlo mali, zanemariv broj pripadnika jednog tora odlazi u drugi tor, i u 95% slucajeva taj drugi i treci tor smatra necim prljavim, zatucanim, negativnim, itd.
"Moj" tor nema ovih predrasuda. Ja se slobodno i slobodoumno krecem kroz sve etnicke torove u BiH, ne zazirem ni od jednih, ni drugih ni trecih, imam odlicnu komunikaciju sa svima, radim sa svima, i nemam apsolultno nikakvih problema ni sa jednima. Ali, ni ne petljam se u njihove medjutorovske konfikte, nego ih gledam sa strane. Ne uzivam, da se razumijemo, ali su mi prilicno smijesni.
@trinidad
Ne bih da ulazim s tobom u raspravu jer si ocito pobrkao, tacnije smixao nacije i narodnosti. Da nisi, nikada ne bi rekao: "odredise se nacionalno drzave", a pricas u kontekstu etnije.
Ali, drago mi je da si ovo rekao, tj, napisao, jer si napisao sustu istinu koja se ovdje u BiH ne razumije - nacija = drzava.
E, kada se to ovdje shvati, u BiH, kada ljudima bude jasno sta je nacija, sta etnija/narodnost, sta religija, kao i da ovo troje nema i ne mora imati nikakve medjusobne veze i da jedno ne uslovljava drugo ili trece, i obratno, onda mozemo pricati o nekom napretku.
Do tada...ostajemo da blejimo u torovima. I da se, naravno, busamo kao genijalac sa slike (za nas ta vrsta i jeste genijalna).
@osa
Ne bih se slozio oko torova, a razlog je sljedeci: "moj" tor, odnosno bosanskohercegovacki, nije ni blizu ostalih torova jer ne iskljucuje i ne mrzi ostale torove, sto je i te kakav slucaj sa 3 bazna ili ti defaultna tora u BiH. Samim tim se ne moze ni nazvati torom posto nije zatvoren za druge i drugacije, kakvu su Srpski, Hrvatski i Bosnjacki torovi.
Znamo da tor pretstavlja neko ogradjeno mjesto u kojem se stoka drzi na okupu, da se ne bi razbjezala ili pomijesala sa stokom iz drugog tora. Preneseno na BiH stanje, mi danas imamo Srbe (RS), Hrvate (zapadna Hercegovina i pojedina unutrasnja mjesta) i Bosnjake (razna druga mjesta) koji jesu torovani kao stoka, zatvoreni imaginarnim, ali vrlo cvrstim etnicko-vjerskim ogradama, svako na svom prostoru u BiH.
Vrlo mali, zanemariv broj pripadnika jednog tora odlazi u drugi tor, i u 95% slucajeva taj drugi i treci tor smatra necim prljavim, zatucanim, negativnim, itd.
"Moj" tor nema ovih predrasuda. Ja se slobodno i slobodoumno krecem kroz sve etnicke torove u BiH, ne zazirem ni od jednih, ni drugih ni trecih, imam odlicnu komunikaciju sa svima, radim sa svima, i nemam apsolultno nikakvih problema ni sa jednima. Ali, ni ne petljam se u njihove medjutorovske konfikte, nego ih gledam sa strane. Ne uzivam, da se razumijemo, ali su mi prilicno smijesni.
- Elvis_je_ziv
#397 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Postavljac teme izmedju ostalog lijepo pita...
-Zasto se tako smatraju, na osnovu cega, sta cini njihov nacionalni identitet?-
Moj odgovor bi bio...
-Mnogo volem da sam Srbin , jebes mu misa malenoga! Jel' problem ?-
-Eto ,sto se mene tice mozete biti svi Srbi ako nemate drugih ideja .
He,he salu na stranu..
Ali zasto mi nekako sva pitanja u tom smislu zvuce pomalo bezobrazno i neumjesno...Pa i kod pasa ima pasmina i ona im ne predstavlja problem da medjusobno produzuju vrstu .
Iako je cinjenica da smo svi homosapiensi i da se zaba od covjeka razlikuje u samo par procenata genetske strukture, ipak ima nesto sto se zove proslost, tradicija,kultura, religija i jos svasta nesto sto je ''spakovano'' u nama ...I tu raznolikost treba iskoristiti za dobro svih , a ne da budu razlog sukobljavanja...
Evo jedan mali primjer...
Npr. jako mi se dopadaju pjesme , pored mnogih drugih -I sad me po tebi poznaju- i - Kopriva- od Al Dina , i na neki nacin , melodija i sve u njoj ... ,hajde da kazem, lici na Bosnjake (ono bolje u njima) i sumnjam da je neki Srbin i Hrvat moze takvu uraditi .Srbi i Hrvati imaju opet nekakve pjesme koje se ''osjete'' na njih...Pustite -Koprivu- dok citate post bolje ce te me razumjeti..
Ili evo neki dan pojedoh baklavu od jednog kolega bosnjaka (majka napravila u vrjema Bajrama i on donio na posao da pocasti, planule ko na vatru) jeo sam je polako...gustirajuci ... zahvaljujuci Bogu na postojanju Bosnjaka...hehe
Jbg. to su samo najsitniji primjeri razlicitosti, ali svakako ima i znacajnijih...i u njih ne treba dirati . Krajnje je vrijeme da pojedine usijane glave to shvate.
-Zasto se tako smatraju, na osnovu cega, sta cini njihov nacionalni identitet?-
Moj odgovor bi bio...
-Mnogo volem da sam Srbin , jebes mu misa malenoga! Jel' problem ?-
-Eto ,sto se mene tice mozete biti svi Srbi ako nemate drugih ideja .
He,he salu na stranu..
Ali zasto mi nekako sva pitanja u tom smislu zvuce pomalo bezobrazno i neumjesno...Pa i kod pasa ima pasmina i ona im ne predstavlja problem da medjusobno produzuju vrstu .
Iako je cinjenica da smo svi homosapiensi i da se zaba od covjeka razlikuje u samo par procenata genetske strukture, ipak ima nesto sto se zove proslost, tradicija,kultura, religija i jos svasta nesto sto je ''spakovano'' u nama ...I tu raznolikost treba iskoristiti za dobro svih , a ne da budu razlog sukobljavanja...
Evo jedan mali primjer...
Npr. jako mi se dopadaju pjesme , pored mnogih drugih -I sad me po tebi poznaju- i - Kopriva- od Al Dina , i na neki nacin , melodija i sve u njoj ... ,hajde da kazem, lici na Bosnjake (ono bolje u njima) i sumnjam da je neki Srbin i Hrvat moze takvu uraditi .Srbi i Hrvati imaju opet nekakve pjesme koje se ''osjete'' na njih...Pustite -Koprivu- dok citate post bolje ce te me razumjeti..
Ili evo neki dan pojedoh baklavu od jednog kolega bosnjaka (majka napravila u vrjema Bajrama i on donio na posao da pocasti, planule ko na vatru) jeo sam je polako...gustirajuci ... zahvaljujuci Bogu na postojanju Bosnjaka...hehe
Jbg. to su samo najsitniji primjeri razlicitosti, ali svakako ima i znacajnijih...i u njih ne treba dirati . Krajnje je vrijeme da pojedine usijane glave to shvate.
Last edited by Elvis_je_ziv on 12/10/2009 13:46, edited 1 time in total.
- Provka
#398 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Dozer wrote: Danas je sve u BiH, na zalost sviju nas, podijeljeno na tri defaultne kategorije - Srbi/pravoslavci, Hrvati/katolici i Bosnjaci/muslimani. I ove kategorije su jedine, hajde da kazem, validne.
Čuj kakva je korist, ti mora da se zezaš, pa to je pitanje života i smrti na ovom idiotskom meridijanu, i apsolutno ništa drugo nije važnije od činjenice tko si, šta si, kojem Bogu ti se moliš...
A sad, šta konkretno ta spoznaja donosi pojedincu, o tome bi se dalo razgovarati...Hrvatstvo il' bošnjaštvo se ne može jesti, od toga se ne živi, a ipak nam godine iza nas pokazuju da se većina ljudi hrani isključivo tim supstancama, ali one nisu u funkciji nikakvih proteina da dižu ovu zemlju i čine ju moćnijom, snažnijom...naprotiv, takav debilni mehanizam u glavama stvorio je rak na tijelu današnje nam države, učinio ju bićem na respiratoru kojem se ne udahnjuje nimalo života, nego samo novih i novih otrova za još jedan đir suludog cirkusa...
U ovakvom poretku "normalitet" je čudan pojam. Moje normalno i normalno kod mog prvog susjeda je razlika miljama godina. Portal čiji sam aktivist bila do neki dan, zgraža se nad mojim pisanjem na Sax-u, pa ih, dušebrižnike, pozdravljam ovim putem. Moja rečenica - stid me je - nakon prosvjeda u Širokom, izazvala je tolike polemike, da bih se kao "izdajica roda svog" trebala izopćiti iz internetskih bespuća najrvackije ercegovine, jer to podneblje ne tolerira ljude koji navijaju za BH repezentaciju, koji nisu išli na prosvjed, kojima se živo fućka za huškaluk i potpirivanje mržnje, koji gledaju federalnu tv i na njoj ne nalaze nikakve urote, a da su drugačije od onih kakve plasiraju rvacki mediji, .
Znaš šta meni nije jasno... kako smo tako prokleti, da nikako ne naučimo. A bili smo nadomak smrti. A bili smo glavne vijesti u svim dnevnim boravcima diljem svijeta. Naša mržnja i prolijevanje krvi dio su najstrašnijeg užasa koje je čovjek ikada doživio. I kad ti život pruži drugu priliku obično se nešto promijeni, neki klik se upali u glavama, dogodi se neki ključni rez, neko kočenje dosadašnjih niskih strasti. Dogodi se temeljito mijenjanje sustava. Svima, osim nama.
A mi, mi bi još čovječe, idući level, dajte krvi, suza i rata, dajte nereda, ubijanja zbog križeva i zastava, zbog činjenice da je netko Hrvat sa Širokog, a srami se očiju mrtvog dečka iz novina i filigranskih pločnika punih baruta ili zbog čnjenice da je netko Musliman iz Sarajeva i stid ga je polupana grada i prozora nedužnih ljudi. Jer ne želi niti jedan, a niti drugi, da ga se percipira na taj način, kroz nametnute floskule i uopćene istine. Jer želi normalno živjeti u zemlji BIH, koju voli svim srcem, jer je to jedina domovina koju ima i čijoj boljoj budućnosti se nada. Samo što smatram, da će ovu "manjinu" razvoj događaja koji se trenutno dešava otjerati što dalje, jer pomalo gube snagu za borbu s idiotima...
Ja sam Hercegovka, s mjestom prebivališta u Širokom Brijegu. Nisam prijavljena u Hrvatskoj, nemam dvije osobne iskaznice. Roditelji su me odgojili da poštujem sve i svakoga i tako pokušavam živjeti. Iako su katolici ništa mi nikada nisu nametali, pa ni vjeru čak, tako da teško mogu reći da ju prakticiram koliko i oni. Živim onako kako mislim da je ispravno i nikome ne namećem svoj način života. Žao mi je što Hrvatska neće na SP, urlala sam od sreće za estonska 2:0. Nas nekoliko potajice se radovalo na Fejsu, jer to je nešto što u ovom ludilu ne smiješ priznati ni pod razno. I moram se još brinuti jer će netko pročitati moj stav ovdje i kao takvu me šikanirati u svehvatskom društvu hercegovačkih trećeentiteskih mladih intelektualaca?
Hau jes nou.
Last edited by Provka on 12/10/2009 13:53, edited 1 time in total.
- Dozer
#399 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
I dalje stoji otvoreno pitanje - u cemu je poenta busanja u prsa i izvikivanja "Ja sam...." ili "Mi smo..."?
U redu, svako je to sto jeste, i...sta?!?! Kakve to veze sad ima s bilo cim? Poenta je...?
@Provka
Svaka cast
U redu, svako je to sto jeste, i...sta?!?! Kakve to veze sad ima s bilo cim? Poenta je...?
@Provka
Svaka cast
Last edited by Dozer on 12/10/2009 13:51, edited 1 time in total.
- Fair Life
#400 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Kako da jok.Provka wrote:...
Hau jes nou.