nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KREMEN

#326 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

Mujo.Hrnjica wrote:
KREMEN wrote:Pa normalno je da je Bosna i Hercegovina drzava u kojoj zive tri konstituivna "naroda" Hrvati su narod, probajte to prihvatiti, nece vam nista biti..

Bravo, ali nacionalnost je bosanskohercegovacka (katolici su doskora bili Bosnjaci ali doci ce i to na svoje) iliti na engleskom Bosnian, na njemackom Bosnische a nek ko nastavi dalje...

Ajde bolan ko prica o katolicima, nadam se da sam bio dovoljno jasan..katolici mogu biti i Italijani i Argentinci..ostavi se vjere, to je privatna stvar..

Vidi, ja sam po narodnosti Hrvat, rodjen u drzavi Yugoslaviji, republici B i H a imam Hrvatsko drzavljanstvo..malo komplikovano, ha..
KREMEN

#327 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

respo wrote:
KREMEN wrote:Pa normalno je da je Bosna i Hercegovina drzava u kojoj zive tri konstituivna "naroda" Hrvati su narod, probajte to prihvatiti, nece vam nista biti..
on je po narodnosti hrvat srab ili nesto trece ali po nacionalnosti to nikako ne moze biti

Ma njegova stvar je sta je on, sta si opterecen sa tim..kad ga prihvatis onakvog kakav je onda cemo mozda naprijed...
Mujo.Hrnjica

#328 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Mujo.Hrnjica »

KREMEN wrote:
Mujo.Hrnjica wrote:

Bravo, ali nacionalnost je bosanskohercegovacka (katolici su doskora bili Bosnjaci ali doci ce i to na svoje) iliti na engleskom Bosnian, na njemackom Bosnische a nek ko nastavi dalje...

Ajde bolan ko prica o katolicima, nadam se da sam bio dovoljno jasan..katolici mogu biti i Italijani i Argentinci..ostavi se vjere, to je privatna stvar..

Vidi, ja sam po narodnosti Hrvat, rodjen u drzavi Yugoslaviji, republici B i H a imam Hrvatsko drzavljanstvo..malo komplikovano, ha..
Ma jarano, iskreno da ti kazem, ako hoces budi i Marsovac, ako si cojk onda je ok a mozes mi iz oka ispasti ali ako ne valjas onda dzaba ti sve

Umjesto da vjere i narodnosti budu zanimanja mi bi trebali od toga graditi nesto, ici naprijed, svi zajedno za dobrobit svih
KREMEN

#329 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

Pa normalno da bi trebali graditi, ali ne mozete Srbima nista, pa onda ajmo Hrvate zajebavati, dobro sad nismo ni mi nevini, ali Bosna bez Hrvata, to ti ide u smjeru Afganistana..znas i sam..
Mujo.Hrnjica

#330 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Mujo.Hrnjica »

KREMEN wrote:Pa normalno da bi trebali graditi, ali ne mozete Srbima nista, pa onda ajmo Hrvate zajebavati, dobro sad nismo ni mi nevini, ali Bosna bez Hrvata, to ti ide u smjeru Afganistana..znas i sam..
Srpski problem je malo komplikovaniji, ali rijesice se i on, polahko

problem Hrvata ja ne vidim, vidim problem Skutora koji su prodali cak i svoje, prodali Hrvate Posavine i Srednje Bosne, to, velika vecina, i nisu neki ljudi tako da je uspjeh s njima imati normalan odnos, te ljude niko ne voli i nigdj enisu dobrodosli, tako da me ne cudi sto i s nama ne mogu.

Sto se tice Hrvata, evo kod mene oko Tuzle imas X hrvatskih sela, to nikad se nije ni pomislilo da ce puci puska a kamoli ne daj Boze da bi ko kome st anazao mogao uciniti.

Omladina se iseljava, to stoji, ali to Hrvatska zaceplja svoje rupe, ali kod nas je stanje super i odnos izmedju ljudi, ja odem u selo pored Tuzle, 100% katolicko, Hrvatsko, znam ljude odatle, nit se ja st alose osjecam a nit vala oni sa mnom.

Malo vise realnog pristupa i postivanja, malo manje budalastinja i bice sve dobro.

Cinjenica je, da Hrvati u BiH bez Bosnjaka nece opstati, to to znas i sam, ali cinjenica je isto tako da prvo Bosnjaci treba da znaju da je sukob ARBiH-HV/O iscenirani sukob koji se nikad nije smio desiti i da nam je Hrvatska prva zemlja koja nam je pomogla i pomagala u ratu i poslije rata.

Pa jel ti mislsi da se srbi ne bi prokurcili da ne znaju da ce Hrvatska stati otvoreno na nasu stranu? Znaci, ta dva naroda se moraju cuvati, i samo tako se moze naprijed, sve ekstremiste i negatore onoga drugoga treba odmah presjeci u korijenu.

Znamo da je po Bosni citavoj bilo da smo svi do kraja 19. vijeka bili Bosnjaci, ha katolici ha muslimani, znamo isto da danasnji Bosnjaci imaju istu genetiku sa danasnjim Hrvatima u BiH jer mi smo nastali od jednoh naroda, starih Bosnjana.

U interesu nam je da se slazemo, ali treba spustiti loptu na zemlju i vi trebate shvatiti da ste sada i ovdje bez nas samo jedna velika nula, a da smo i mi malo vise od nule ako nemamo sa Hrvatskom dobre odnose.

Eh sad, dosta raje obicne ovako konta ko ja, ali je problem sto kreteni izadju na izbore pa izaberu kretene.

P.s. ovo nije prica u stilu "ko nas bre zavadi" i jasno je kao dan da je nase sranje zakuhao Boban i treba odatle poceti traziti druge krivce. Pa on pobi HOS-ovce sve, sta dalje da ti pricam a da ne pobije muslimane?
respo

#331 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

Junuz Djipalo wrote:@respo

Jedino ti povezuješ vjeroispovjest sa nacijom, po tome odmah znam i kojem toru pripadaš...

I nisi mi baš dosljedan u postovima ajde razjasni sam sa sobom što želiš reći...
prosvjetli me i reci mi ti kojem toru pripadam
dovoljno si rekao svojim postom kojem ti nacionalistickom toru pripadas
koji ne priznajes bih i imas zelju pripojiti je hrvatskoj

ajde ti fino tompsona pod ruku i za njofrom malo ozezi pa crtaj karte na nekoj igrici jer ovamo mozes dobiti po nosu od zeljke ;)
respo

#332 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

KREMEN wrote:
Mujo.Hrnjica wrote:

kad si to sve fino napisao sta si po nacinalnosti?
respo

#333 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

KREMEN wrote:
respo wrote:
on je po narodnosti hrvat srab ili nesto trece ali po nacionalnosti to nikako ne moze biti

Ma njegova stvar je sta je on, sta si opterecen sa tim..kad ga prihvatis onakvog kakav je onda cemo mozda naprijed...
ako kazem da sam turcin ili arap a nista me ne veze ni za jedno ni za drugo hoces me prihvatiti mozda?
sigurno neces
kao sto i ja ne prihvatam ove "turke"
KREMEN

#334 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

Mujo.Hrnjica wrote:
KREMEN wrote:Pa normalno da bi trebali graditi, ali ne mozete Srbima nista, pa onda ajmo Hrvate zajebavati, dobro sad nismo ni mi nevini, ali Bosna bez Hrvata, to ti ide u smjeru Afganistana..znas i sam..

problem Hrvata ja ne vidim, vidim problem Skutora koji su prodali cak i svoje, prodali Hrvate Posavine i Srednje Bosne, to, velika vecina, i nisu neki ljudi tako da je uspjeh s njima imati normalan odnos, te ljude niko ne voli i nigdj enisu dobrodosli, tako da me ne cudi sto i s nama ne mogu.

Sto se tice Hrvata, evo kod mene oko Tuzle imas X hrvatskih sela, to nikad se nije ni pomislilo da ce puci puska a kamoli ne daj Boze da bi ko kome st anazao mogao uciniti.

Omladina se iseljava, to stoji, ali to Hrvatska zaceplja svoje rupe, ali kod nas je stanje super i odnos izmedju ljudi, ja odem u selo pored Tuzle, 100% katolicko, Hrvatsko, znam ljude odatle, nit se ja st alose osjecam a nit vala oni sa mnom.

Malo vise realnog pristupa i postivanja, malo manje budalastinja i bice sve dobro.

Cinjenica je, da Hrvati u BiH bez Bosnjaka nece opstati, to to znas i sam, ali cinjenica je isto tako da prvo Bosnjaci treba da znaju da je sukob ARBiH-HV/O iscenirani sukob koji se nikad nije smio desiti i da nam je Hrvatska prva zemlja koja nam je pomogla i pomagala u ratu i poslije rata.

Pa jel ti mislsi da se srbi ne bi prokurcili da ne znaju da ce Hrvatska stati otvoreno na nasu stranu? Znaci, ta dva naroda se moraju cuvati, i samo tako se moze naprijed, sve ekstremiste i negatore onoga drugoga treba odmah presjeci u korijenu.

Znamo da je po Bosni citavoj bilo da smo svi do kraja 19. vijeka bili Bosnjaci, ha katolici ha muslimani, znamo isto da danasnji Bosnjaci imaju istu genetiku sa danasnjim Hrvatima u BiH jer mi smo nastali od jednoh naroda, starih Bosnjana.

U interesu nam je da se slazemo, ali treba spustiti loptu na zemlju i vi trebate shvatiti da ste sada i ovdje bez nas samo jedna velika nula, a da smo i mi malo vise od nule ako nemamo sa Hrvatskom dobre odnose.

Eh sad, dosta raje obicne ovako konta ko ja, ali je problem sto kreteni izadju na izbore pa izaberu kretene.

P.s. ovo nije prica u stilu "ko nas bre zavadi" i jasno je kao dan da je nase sranje zakuhao Boban i treba odatle poceti traziti druge krivce. Pa on pobi HOS-ovce sve, sta dalje da ti pricam a da ne pobije muslimane?

Znam ja da na terenu nije losa situacija, ovdje na forumu malo se zezamo, igramo se drzavnika, ne treba sve ovo bukvalno svatiti..mora se samo vise postovati covjek i nista vise..
KREMEN

#335 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by KREMEN »

Ma njegova stvar je sta je on, sta si opterecen sa tim..kad ga prihvatis onakvog kakav je onda cemo mozda naprijed...[/quote]
ako kazem da sam turcin ili arap a nista me ne veze ni za jedno ni za drugo hoces me prihvatiti mozda?
sigurno neces
kao sto i ja ne prihvatam ove "turke"[/quote]

Budi ono sto jesi i pusti druge da budu sto jesu, najbolje za sve...
Junuz Djipalo

#336 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

Mujo.Hrnjica wrote:

Sve u svemu mogu se složit sa svim.

Ali da napomenem da imam jarana iz Brčkog koji je rekao da su ih (HVO) ABiH vojnici iz Tuzle razoružali nekoliko dana pa ipak na kraju vratili oružje.

Samo bih volio da se jednom sjedne i uredi Federacija kompromisom, ako neko ne može sa Erama može sa nama Bosancima... Ali niko ništa samo bi nas tjerali u Hr i branili ovoono ko da smo četnici.
respo

#337 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

bih nije kosovo a jos manje je vase

ovo dovoljno govori sta mislis o bih i kojem toru pripadas
vec vidim da pises grafite po zagrebu bosna je hrvatska

al necemo vise na ovoj temi naci cemo neku temu koja se dotice ovoga pa cemo pricati
Junuz Djipalo

#338 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

respo wrote:bih nije kosovo a jos manje je vase

ovo dovoljno govori sta mislis o bih i kojem toru pripadas
vec vidim da pises grafite po zagrebu bosna je hrvatska

al necemo vise na ovoj temi naci cemo neku temu koja se dotice ovoga pa cemo pricati
Prvo nije Bosna nego BiH. I ja štošta po ovom vidim.

Nego čija je BiH?

Koliko ja pamtim: Hrvata, Srba, Bošnjaka (Muslimana do 1993.) i ostalih.

Zašto je ova rečenica tebi toliko strašna? Ti bi htio da je Bosanaca? Pa htjeli su i Srbi da je Juga jugoslavenska (čitaj srpska), znamo kako je prošlo.

A tor ne skrivam, savršeno legalan i postojeći stoljećima, pa nismo s neba pali prekjučer...

Dakle respo ti si druga skupina onih koje sam nabrojao, onih koji bi htjeli građansku i unitarnu državu sa većinom muslimana nije tebi bitno koje su nacije ljudi!

Samo mi nije jasno zašto se skrivaš pa: "reci bre da te ceo svet razume".
Samo s prvima i četvrtima mogu razgovarat a s prvima bi se lijepo razgraničio a s četvrtima mogu živjet.

A ovi multi kulti partizani kao i unitaristi, s njima se ne može razgovarat jer su u naravi nametljivi drugima i skloni hegemoniji.
:bih:
tranquil

#339 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by tranquil »

Dozer wrote:@Tranquil
Fino si ti to rekao, ali si i izbjegao odgovor na pitanje o tome sta je UN. Ne znas? Ili si samo svjestan da upravo organizacija UN-a, kao takva, potvrdjuje ovo sto ja govorim, a negira tvoje?
Neko kaže da su UN "Ujedinjeni narodi" a neko "Ujedinjene nacije". A to je organizacija država. Pa ti skontaj. I kakve to ima veze s tvojim postom?
respo

#340 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

sad si i patriota svaka cast valjda ti je nesto doslo u glavu napokon
bar sam te natjerao da mases bih zastavom a ne hrvatskom ;)
tranquil

#341 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by tranquil »

respo wrote:
tranquil wrote:
Ovaj put neću dugo, posebno zato što je tema otišla već 3 stranice dalje.

Vrlo kratko - ne negiram državnost i postojanje Bosne (mada bi ti mogao ipak provjeriti historiju za tu tvrdnju o "1000 godina"). Razgovor se svodi na moju primjedbu da ti ne možeš drugom određivati kako se će izjašnjavati, nacionalno. To bi bilo sve. To što ti tvrdiš da postoji bosanska nacija a da su B, H i S narodi koji čine tu naciju je lijepa tvrdnja, ali to niko ne priznaje. Ne možeš nas porediti sa Njemačkom jer svaka država ima svoj model stanovništva, nacije i naroda koji je sačinjavaju. Zato i ne možeš BiH porediti sa državom koja je formirana kao država sa relativno monolitnim etničkim sastavom (pa, uglavnom puno monolitnijim nego naša država).

Ponoviću - ono sa čime ti i tebi slični brkaju nacionalnost je državljanstvo.
tranquil
ljudi mjesaju nacionalnost i vjeroispovjest
ne mjesa se nacionalnost i drzavljanstvo bar ne ja
vjerujem da imas bh drzavljanstvo i da si bosanac
nekon 5 godina u njemackoj uzmes njemacko drzavljanstvo opet ces biti bosanac jer se nacionalnost ne mjenja kao drzavljanstvo
jeli shvatas poentu a narodnost je skroz nesto trece nevezano za mjesto rodjenja nego vezano za korijene
Ne shvatam poentu. U rubrikama za izjašnjavanje nikada nisu stojali odvojeno nacionalnost i narodnost. Postoji samo jedna rubrika i u njoj se, za vrijeme Jugoslavije upisivalo:
Slovenac
Hrvat
Musliman
Albanac
Mađar
Srbin
Makedonac
Crnogorac

a bilo je i ostalih. Svi oni su imali jugoslovensko državljanstvo. Dakle, hoćeš da kažeš da sam ja Jugosloven po nacionalnosti, jer sam rođen u SFRJ, iako sada imam BH državljanstvo?

Image

Retro. Šminka.
respo

#342 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

drzava nije toliko dugo postojala da bi se izgradila nacija jugoslovenstva u punom smislu
uzmi sam primjer danasnjih 70-godisnjaka da su rodjeni prije juge tako da nema smisla pola ljude zvati jugoslovenima a pola ne znam ni ja bosanci slovenci hrvati makedonci
u tome je poenta
a sve nabrijane nacije su bile odavno prije kao i bosna sadasnja
kad je prva jugoslavija bila 1920-ih kao kraljevina jugoslavija jeli tako i to je prvo pominjane jugoslavije uopste

kad se spominje bosna hrvatska srbija makedonija
minimalno jedno 500 godina svaka
makedonija cak i prije
sjeti se aleksandra makedonskog

isto cu se nadovezati na ovu temu mada ima malih poveznica
koliko je potrebno da bi se neko smatrao starosjediocem na nekom mjestu
uzmimo primjer sarajeva i reci da se neko naziva sarajlijom
u svijetu je prihvaceno 7 generacija (nemoj uzeti ovo kao mjerilo stvaranja nacije mada nije ni to daleko od logicnog slijeda)
Dozer

#343 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

tranquil wrote:
Fino si ti to rekao, ali si i izbjegao odgovor na pitanje o tome sta je UN. Ne znas? Ili si samo svjestan da upravo organizacija UN-a, kao takva, potvrdjuje ovo sto ja govorim, a negira tvoje?
Neko kaže da su UN "Ujedinjeni narodi" a neko "Ujedinjene nacije". A to je organizacija država. Pa ti skontaj. I kakve to ima veze s tvojim postom?
Bravo. I sto tako stidljivo?
To sto "neko kaze" da je ovo ili ono je - nebitno.
A veze sa mojim postovima ima i te kakve, jer ne znam da postoji ijedan narod kao takav, a da je stalna clanica UN. Sve su samo - drzave. Samim tim je valjda jasno da cijeli svijet nacije priznaje samo u drzavnom smislu , i to po formuli: Drzava = Nacija. Nemas drzave = nisi nacija. Sad opet povadite one raznorazne definicije nacije i izmedju redova pokusajte pronaci nesto sto pobija ovo.
Ne znam da u UN-u sjede Baskijci kao nacija, ni Kurdi, a ni BH Srbi ili Hrvati ili Bosnjaci. I kao takvi tamo nisu ni priznati. Priznati smo samo kao Bosna i Hercegovina. Zakljucak o tome kako nas svijet vidi, i u koju nas naciju svrstava, izvuci sam.
Ah, da...samo mi nemoj(te) reci - pa tamo sjede i Bosnjak i Srbin i Hrvat iz BiH. To jeste tacno, ali irelevantno. Jedan je sef, druga dvojica zamjenici, a i to je iskljucivo radi naseg nakaradnog tripartitetnog i etnicarskog Ustava.
Hrvoje_Hrvatinic

#344 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Dozer wrote:
tranquil wrote:
Bravo. I sto tako stidljivo?
To sto "neko kaze" da je ovo ili ono je - nebitno.
A veze sa mojim postovima ima i te kakve, jer ne znam da postoji ijedan narod kao takav, a da je stalna clanica UN. Sve su samo - drzave. Samim tim je valjda jasno da cijeli svijet nacije priznaje samo u drzavnom smislu , i to po formuli: Drzava = Nacija. Nemas drzave = nisi nacija. Sad opet povadite one raznorazne definicije nacije i izmedju redova pokusajte pronaci nesto sto pobija ovo.
Ne znam da u UN-u sjede Baskijci kao nacija, ni Kurdi, a ni BH Srbi ili Hrvati ili Bosnjaci. I kao takvi tamo nisu ni priznati. Priznati smo samo kao Bosna i Hercegovina. Zakljucak o tome kako nas svijet vidi, i u koju nas naciju svrstava, izvuci sam.
Ah, da...samo mi nemoj(te) reci - pa tamo sjede i Bosnjak i Srbin i Hrvat iz BiH. To jeste tacno, ali irelevantno. Jedan je sef, druga dvojica zamjenici, a i to je iskljucivo radi naseg nakaradnog tripartitetnog i etnicarskog Ustava.
Znači za vrijeme Jugoslavije dok je srbin ispred Juge bio u UN onda nije postojalo ni Bošnjačke , ni Srpske, Ni hrvatske, ni Bosanskohercegovačke nacije?
Osim toga, jesu li ujedinjene nacije ili ujedinjeni narodi? Srbi su uvijek govorili ujedinjene nacije ,a hrvati ujedinjeni narodi.
Hrvoje_Hrvatinic

#345 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

tranquil wrote: Ne shvatam poentu. U rubrikama za izjašnjavanje nikada nisu stojali odvojeno nacionalnost i narodnost. Postoji samo jedna rubrika i u njoj se, za vrijeme Jugoslavije upisivalo:
Slovenac
Hrvat
Musliman
Albanac
Mađar
Srbin
Makedonac
Crnogorac

a bilo je i ostalih. Svi oni su imali jugoslovensko državljanstvo. Dakle, hoćeš da kažeš da sam ja Jugosloven po nacionalnosti, jer sam rođen u SFRJ, iako sada imam BH državljanstvo?

Image

Retro. Šminka.
Pa meni je prije rata u vojnoj knjižici JNA stajara rubrika NACIONALNOST - HRVAT, u INDEX-u na fakultetu je isto stajalio NACIONALNOST-HRVAT. Mada su mnogi pisali u index velikim slovima ne bi li impresionirali profesore JUGOSLAVEN/JUGOSLAVENKA, nadajući se boljem prolazu na ispitu.
Čudan mi je bio mentalitet tih "Jugoslavena" koji su većinom sada veliki Srbi, Hrvati, Bošnjaci i osobito veliki Bosansci i Hercegovci. Nikada nisam shvatao njihovu potrebu da pripadaju nećemu vještačkom, nekom izmišljenom, dnevnopolitičkom narodu. Koliko sada besmisleno zvuči ta nacija Jugoslavenska... tako i sada besmosleno zvuči nekakva "Bosanskohercegovačka" nacija, a pogotovu će u budućnosti biti besmislena i predmetom najdubljeg podsmijeha i ironije.
A što bi bilo sutra kada bi se opet promjenila država to vjerujem ni oni sami ne znaju. :roll:
Junuz Djipalo

#346 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

Hrvoje_Hrvatinic wrote: Pa meni je prije rata u vojnoj knjižici JNA stajara rubrika NACIONALNOST - HRVAT, u INDEX-u na fakultetu je isto stajalio NACIONALNOST-HRVAT. Mada su mnogi pisali u index velikim slovima ne bi li impresionirali profesore JUGOSLAVEN/JUGOSLAVENKA, nadajući se boljem prolazu na ispitu.
Čudan mi je bio mentalitet tih "Jugoslavena" koji su većinom sada veliki Srbi, Hrvati, Bošnjaci i osobito veliki Bosansci i Hercegovci. Nikada nisam shvatao njihovu potrebu da pripadaju nećemu vještačkom, nekom izmišljenom, dnevnopolitičkom narodu. Koliko sada besmisleno zvuči ta nacija Jugoslavenska... tako i sada besmosleno zvuči nekakva "Bosanskohercegovačka" nacija, a pogotovu će u budućnosti biti besmislena i predmetom najdubljeg podsmijeha i ironije.
A što bi bilo sutra kada bi se opet promjenila država to vjerujem ni oni sami ne znaju. :roll:
Još malo pa ćemo imat Europljane... :lol: Ako ikad uđemo!

Vidjet ćeš kad ospu po Švabama, vi bi svoj tor, pa ti živiš u EU nisi ti Švabo nego Europljanin! Ti hoćeš segregaciju, nacisto, fašisto, vidi se da je Hićo bio Švabo. Naš je glavni grad Brisel. Šta se ti iz Berlina javljaš? Ko je tebe šta pit'o ima da šutiš i slušaš što ti se kaže!

Lola Hans bi htio školu na njemačkom i pričat njemačkim e pa nemere budući da živimo u Europi pričat ćete europskim i imat ćemo europske škole...

Ako se kome ne sviđa ima Rusija i Amerika pa nek tamo pravi Švabiju. Seli...

Ma bjaaaži... :run:
Dozer

#347 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

@Hrvoje

Kazes:
Znači za vrijeme Jugoslavije dok je srbin ispred Juge bio u UN onda nije postojalo ni Bošnjačke , ni Srpske, Ni hrvatske, ni Bosanskohercegovačke nacije?
Osim toga, jesu li ujedinjene nacije ili ujedinjeni narodi? Srbi su uvijek govorili ujedinjene nacije ,a hrvati ujedinjeni narodi.
Naravno da nisu postojale te nacije u vrijeme Jugoslavije, jer Juga je bila priznata i prihvacena kao drzava, s nacionalnom odrednicom - Jugosloveni.

Svejedno je kako ko naziva ili prevodi "UN", ujedinjeni narodi ili nacije, jer to ne mijenja nista na stvari - priznate su samo drzave, u kompletu i sa svim svojim interno priznatim narodima (u okviru te drzave), i kao takve se razvrstavaju na nacije. Stvarno vise ne znam na koji nacin da vam razlozim da biste shvatili...

Ali, ocigledno je da tebi nije nimalo jasna razlika izmedju naroda i nacije, pa jednostavno ne vrijedi trositi vrijeme na tvoju edukaciju. Slomi se ti batrgajuci se da dokazes nesto, povlacis i Jugoslaviju, a istovremeno zaboravljas da cak ni u toj Jugoslaviji nije vazilo "Jugoslovenske nacije", nego upravo "Jugoslovenski narodi i narodnosti".

Jos jedan detalj koji ti moze pokazati i dokazati koliko grijesis jeste i sam Ustav BiH - postoji priznato 17 nacionalnih manjina, sto znaci da su to ljudi koji su na neki nacin doselili ovdje iz neke druge drzave (nabrojah ranije, pa da se ne ponavljam), a u istom tom Ustavu stoji da se BiH sastoji od 3 konstitutivna naroda (Srba, Hrvata i Bosnjaka) i nacionalnih manjina. Ama bas nigdje niti pise niti stoji da su BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci zasebne nacije u okviru BiH.
Last edited by Dozer on 01/10/2009 11:50, edited 5 times in total.
respo

#348 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

hrvoje i junuz za vama hrvatska place sto ne zivite u njoj kao tako velike patriote hrvatske i tako veliki hrvati
Hrvoje_Hrvatinic

#349 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

respo wrote:hrvoje i junuz za vama hrvatska place sto ne zivite u njoj kao tako velike patriote hrvatske i tako veliki hrvati
Plačeš i ti za svojim Titom i Jugoslavijiom pa opet nikom ništa.
respo

#350 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
respo wrote:hrvoje i junuz za vama hrvatska place sto ne zivite u njoj kao tako velike patriote hrvatske i tako veliki hrvati
Plačeš i ti za svojim Titom i Jugoslavijiom pa opet nikom ništa.
ocito imas problema sa vidom

oao
Post Reply