je li ti to ono kao kad je u alan fordu metuzalem pitao broja 1 za pomoć, a ovaj rekao" prestar sam da bih učinio, ali ćiu te posavjetovati", nisi valjda toliko star.Junuz Djipalo wrote:Pa uklapa se zadnja rečenica u taj mentalni sklop!respo wrote:junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri
ti budi ako hoces i katolik i jevrej i musliman i ateista i junuzovac ali nikad neces promijeniti mjesto rodjenja
ako si rodjen u bih i tvoj otac i tvoji unazad 7 generacija ne mozes biti hrvat pa makar hodao naizvrat
to sto se ti izjasnjavas kao hrvat je tvoj izbor iz nekih razloga
najvjerovatnije zbog papira viza itd pa ti je vjera nebitna u tome
bas me zanima zasto se pola bihaca izjasnjavaju hrvati a ima ih i katolika muslimana pravoslavaca hindusa budista itd
p.s. o zaostacima kapitalizma mozemo na drugoj temi a ima ih uh bar duplo vise stranica nego ovdje napisanih
ostajem pri tome da je socijalizam i komunizam po knjigama najidealnije rjesenje za siroku populaciju
Ako ćemo pravo ja sam rođen u Njemačkoj a po godini rođenja, da su mi roditelji bili tu, bi se rodio u Jugoslaviji a ne BiH, i opet mi nije jasno kakve to veze ima sa tim jesam li ja Hrvat ili nešto drugo...
Ljudi iz bihaćke krajine, mnogi znaju da su Hrvati i to oni sa teritorija današnje Hrvatske, poznato je da su se islamizirani Hrvati (ili ako baš hoćeš Dalmatinci i Slavonci) iz Slavonije i Dalmacije kad su Otomanci istjerani sklonio u Bihać i oko Bihaća... Kao što su i islamizirani Srbi se sklonili u Posavinu pa ti je i Aljo bio Srbin i znao da je Srbin.
Koliko se zapravo povijest igra s našim prostorom, sad neki potomci tih objašnjavaju meni što sam ja i odakle sam. Ja sam Hrvat i bio sam tu prije svih vas a što ćemo sad?
nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
- osa
#276 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
- Junuz Djipalo
#277 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Dovoljno star da sam znao gdje je Kraljeva Sutjeska i zašto je kraljeva dok je većini današnjih Bosanaca san bio da ih zovu hadžijama prije rata kao i gdje je Bobovac...osa wrote:je li ti to ono kao kad je u alan fordu metuzalem pitao broja 1 za pomoć, a ovaj rekao" prestar sam da bih učinio, ali ćiu te posavjetovati", nisi valjda toliko star.Junuz Djipalo wrote:Pa uklapa se zadnja rečenica u taj mentalni sklop!respo wrote:junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri
ti budi ako hoces i katolik i jevrej i musliman i ateista i junuzovac ali nikad neces promijeniti mjesto rodjenja
ako si rodjen u bih i tvoj otac i tvoji unazad 7 generacija ne mozes biti hrvat pa makar hodao naizvrat
to sto se ti izjasnjavas kao hrvat je tvoj izbor iz nekih razloga
najvjerovatnije zbog papira viza itd pa ti je vjera nebitna u tome
bas me zanima zasto se pola bihaca izjasnjavaju hrvati a ima ih i katolika muslimana pravoslavaca hindusa budista itd
p.s. o zaostacima kapitalizma mozemo na drugoj temi a ima ih uh bar duplo vise stranica nego ovdje napisanih
ostajem pri tome da je socijalizam i komunizam po knjigama najidealnije rjesenje za siroku populaciju
Ako ćemo pravo ja sam rođen u Njemačkoj a po godini rođenja, da su mi roditelji bili tu, bi se rodio u Jugoslaviji a ne BiH, i opet mi nije jasno kakve to veze ima sa tim jesam li ja Hrvat ili nešto drugo...
Ljudi iz bihaćke krajine, mnogi znaju da su Hrvati i to oni sa teritorija današnje Hrvatske, poznato je da su se islamizirani Hrvati (ili ako baš hoćeš Dalmatinci i Slavonci) iz Slavonije i Dalmacije kad su Otomanci istjerani sklonio u Bihać i oko Bihaća... Kao što su i islamizirani Srbi se sklonili u Posavinu pa ti je i Aljo bio Srbin i znao da je Srbin.
Koliko se zapravo povijest igra s našim prostorom, sad neki potomci tih objašnjavaju meni što sam ja i odakle sam. Ja sam Hrvat i bio sam tu prije svih vas a što ćemo sad?
He, he baš kao u Alan Fordu...
- respo
#278 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
kraljeva sutjeska tradicionalna hrvatska prijestolnica jel?
ili mozda ima veze sa bosnom i bosanskom nacijom
- osa
#279 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
[quote="Junuz Djipalo"
Dovoljno star da sam znao gdje je Kraljeva Sutjeska i zašto je kraljeva dok je većini današnjih Bosanaca san bio da ih zovu hadžijama prije rata kao i gdje je Bobovac...
He, he baš kao u Alan Fordu...[/quote]
davno sam ja primjetio na temi prezimena da veliki broj bošnjaka vuče porijklo sa sandžaka, srbije i iz crne gore, prema tome ne možeš zamjeriti ljudima ako ništa ne osjećaju prema svetinjama srednjevjekovne bosne.
Dovoljno star da sam znao gdje je Kraljeva Sutjeska i zašto je kraljeva dok je većini današnjih Bosanaca san bio da ih zovu hadžijama prije rata kao i gdje je Bobovac...
He, he baš kao u Alan Fordu...[/quote]
davno sam ja primjetio na temi prezimena da veliki broj bošnjaka vuče porijklo sa sandžaka, srbije i iz crne gore, prema tome ne možeš zamjeriti ljudima ako ništa ne osjećaju prema svetinjama srednjevjekovne bosne.
- Junuz Djipalo
#280 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
davno sam ja primjetio na temi prezimena da veliki broj bošnjaka vuče porijklo sa sandžaka, srbije i iz crne gore, prema tome ne možeš zamjeriti ljudima ako ništa ne osjećaju prema svetinjama srednjevjekovne bosne.[/quote]osa wrote:[quote="Junuz Djipalo"
He, he baš kao u Alan Fordu...
To ti je pogotovo slučaj sa Sarajevom, i to ne samo sarajevski Bošnjaci nego i Srbi su sa raznih kamenjara a i većina Hrvata (uglavnom Hercegovina i Završje koje je ono i u Bosni)...
Pravi Bosanci su po porijeklu samo oni iz središnje Bosne i to sa sela jer su uvijek osvajači u gradove dolazili...
@respo imali su Nijemci bezbroj kraljevstava pa su Nijemci, imali su Hrvati Slavoniju, Dalmaciju, Dubrovačku republiku, Istru, pogledaj malo onaj "ZOO vrt" u grbu RH a prvi je u kruni bosanski...
- respo
#281 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
po tome ispade da su svi hrvati ili vecina bosanci jer je to najstariji poznati hrvatski grb
u stitu na plavom polju zutu (zlatnu) sesterokraku zvijezdu (zvijezdu danicu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom (tzv. "leljiva").
u stitu na plavom polju zutu (zlatnu) sesterokraku zvijezdu (zvijezdu danicu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom (tzv. "leljiva").
- Hrvoje_Hrvatinic
#282 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Kraljevu Sutjesku i Bobovac jedino konkretno poštuju i brinu se o njima Hrvati. Stoljećima je tako bilo. Bošnjaci ( ili muslimani, kako god hoćete) su se u to vrijeme trudili da zatru svaki spomen tim objektima, rušili i palili, uništavali svaki povijeski eksponat koji im je dolazio pod ruku. Za to vrijeme je tamošnje katoličko stanovništvo predvođeno svojim fratrima štovalo iste, skupljali povijesnu građu, za skupe pare otkupljivali povijene eksponate samo da ih ne bi muslimani uništili. Stoljećima su jedino oni njegovali svijest o postojanju srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i čuvali uspomene na kraljeve bosanske, a osobito na bosansku kraljicu Katarinu za kojom u znak žalosti i dan danas hrvatice bake iz tog kraja nose crne marame.respo wrote:kraljeva sutjeska tradicionalna hrvatska prijestolnica jel?
Naša ljubav prema bosni, njenoj povjesti i njenim vrijednostima je velika i iskrena, i jedino naša ljubav je iskrena, i postojala je u svim državama i svim političkim sustavima, i nije bila podložna dnevnopolitičkim promjenama i kvazinacionalističkom mešetarenju drugih naroda u BiH kojima su načelno usta puna bosne i njene povijesti, a du jučer to isto ni spominjali nisu a sutra kada se stvari opet promjene opet neće nimalo respektirati ta područja već će o njima posprdno govoriti kao seljačkim vukojebinama, kako je to prije rata govorio jedan prosječan Sarajlija. A mi ćemo i dalje to osjećati kao dio svog identiteta kao što smo osjećali dugi niz stoljeća, bez obzira na sve što je bilo i što će biti.
- Feliks
#283 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Nema tu nikakvih "nacija". Ima samo nekakvih navijackih hordi od kojih svaka navija za svog Rogonju, Mudonju, Ridjana ili tako nesto...
- Junuz Djipalo
#284 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Pa to sam objašnjavao, da nisu Turci došli mogli smo bit i Bošnjani u vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda počela je nastajat hrvatska nacija kao ilirski pokret, malo je bilo glupo je nazvat bosanskom ili bošnjanskom kad je Bosna još bila pod Turcima. Jednostavno je između raznih imena odabrano hrvatsko (kao što su Bošnjaci sad 93. odabrali bošnjačko) jer je imalo najviše uporišta u povijesti i jer su Hrvati Slaveni a bilo je glupo se nazvat Ilirima jer se pričao slavenski jezik a uostalom niko ni dan danas nije siguran je li među Hrvatima više Slavena ili Ilira podrijetlom. Drugi problem je što su i Srbi koji su već nastali kao nacija svojatali Ilire kao Srbe zato Šešelj i danas govori da je granica Srbije Virovitica - Karlobag. A i različitost vjere je vjerojatno imala veliki utjecaj.respo wrote:po tome ispade da su svi hrvati ili vecina bosanci jer je to najstariji poznati hrvatski grb
A mogli smo komotno postat i Slavonci ili Dalmatinci kao i Bošnjani samo što bi time obuhvatili puno manju skupinu ljudi a postojali su dokazi da su se Hrvati naselili u sve ove zemlje i da su imali svoje kraljeve. Kralj Tomislav kao najpoznatiji.
Promatrate Hrvate kao monolitnu naciju a mi smo isto kao i Nijemci sazdani od nekoliko zemljopisnih, nacionalnih, kulturnih entiteta. Zato je i došla tvrdnja da su muslimani cvijet hrvatstva jer su se oni za razliku od drugih Hrvata najmanje miješali sa drugim narodima.
No ja tebe ovim ne uvjeravam da ti postaneš Hrvat nego ti objašnjavam da smo mi to kako ti vidiš nastajanje neke BH nacije već prošli. I jednostavno je 150 godina prekasno za nekakvo nastajanje nacija šireg smisla. Može nastat neka mala izolirana skupina po nekom kriteriju, vjeri, kao Bošnjaci ali drugi jednostavno nemaju potrebu za tim.
Nekako mi je ovdje previše ljudi koji vide samo crno bijeli svijet. Sve je zapravo više ili manje sivo...
Evo potrudio sam se...
Valjda sad neće bit opet: Za mene je onaj ko je rođen u BiH...
- Feliks
#285 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
O kom identitetu ti pricas? Nalupetao si ti ovdje svasta... Otkud ti znas kako je stoljecima bilo? Otkud "Hrvati" u sred Bosne? Jel ti razlikujes rijec katolik (i to rimski) od rijeci Hrvat? A sto su franjevci govorili da su oni "Bosnjaci"? Moze li katolik biti Bosnjak? A moze li Hrvat biti musliman? Ne moze? Zasto? A pogledaj u telefonski imenik, pametnice moja... A sta ako su neki katolici potomci germanskih Sasa ili Dubrovcana ili starosjedilackih Ilirskih rodova? Jesu li i onda oni Hrvati? Citaj malo vise prave povijesti decko moj, ali ne one u izdanju Matice Hrvatske ili bilo koje druge "matice"....Hrvoje_Hrvatinic wrote:Kraljevu Sutjesku i Bobovac jedino konkretno poštuju i brinu se o njima Hrvati. Stoljećima je tako bilo. Bošnjaci ( ili muslimani, kako god hoćete) su se u to vrijeme trudili da zatru svaki spomen tim objektima, rušili i palili, uništavali svaki povijeski eksponat koji im je dolazio pod ruku. Za to vrijeme je tamošnje katoličko stanovništvo predvođeno svojim fratrima štovalo iste, skupljali povijesnu građu, za skupe pare otkupljivali povijene eksponate samo da ih ne bi muslimani uništili. Stoljećima su jedino oni njegovali svijest o postojanju srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i čuvali uspomene na kraljeve bosanske, a osobito na bosansku kraljicu Katarinu za kojom u znak žalosti i dan danas hrvatice bake iz tog kraja nose crne marame.respo wrote:kraljeva sutjeska tradicionalna hrvatska prijestolnica jel?
Naša ljubav prema bosni, njenoj povjesti i njenim vrijednostima je velika i iskrena, i jedino naša ljubav je iskrena, i postojala je u svim državama i svim političkim sustavima, i nije bila podložna dnevnopolitičkim promjenama i kvazinacionalističkom mešetarenju drugih naroda u BiH kojima su načelno usta puna bosne i njene povijesti, a du jučer to isto ni spominjali nisu a sutra kada se stvari opet promjene opet neće nimalo respektirati ta područja već će o njima posprdno govoriti kao seljačkim vukojebinama, kako je to prije rata govorio jedan prosječan Sarajlija. A mi ćemo i dalje to osjećati kao dio svog identiteta kao što smo osjećali dugi niz stoljeća, bez obzira na sve što je bilo i što će biti.
- respo
#286 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
gdje si ti vidio da sam se izjasnio kao bosnjakHrvoje_Hrvatinic wrote:Kraljevu Sutjesku i Bobovac jedino konkretno poštuju i brinu se o njima Hrvati. Stoljećima je tako bilo. Bošnjaci ( ili muslimani, kako god hoćete) su se u to vrijeme trudili da zatru svaki spomen tim objektima, rušili i palili, uništavali svaki povijeski eksponat koji im je dolazio pod ruku. Za to vrijeme je tamošnje katoličko stanovništvo predvođeno svojim fratrima štovalo iste, skupljali povijesnu građu, za skupe pare otkupljivali povijene eksponate samo da ih ne bi muslimani uništili. Stoljećima su jedino oni njegovali svijest o postojanju srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i čuvali uspomene na kraljeve bosanske, a osobito na bosansku kraljicu Katarinu za kojom u znak žalosti i dan danas hrvatice bake iz tog kraja nose crne marame.respo wrote:kraljeva sutjeska tradicionalna hrvatska prijestolnica jel?
kako su ljudi naopaki cim nesto protiv bh "hrvata" napises odmah si bosnjak
jbm ti zakljucak
- respo
#287 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
s obzirom da mi je djed rodjen u bih bosanac samMaliJastreb wrote:S obzirom da se tvoj djed (ili pradjed, ne znam koliko si balav) rodio u Austriji, ti si Austrijanac, jel tako genijalac.respo wrote:junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri
tako isto da je kojim slucajem rodjen u austriji a opet svi njegovi potomci u bih ne mogu da budem austrijanac
jeli tako jastrebe
- Feliks
#288 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Upravo tako. To je zato sto "Bosnjaci" "Hrvati" i "Srbi" pripadaju istoj ludjackoj matrici razmisljanja prozisloj iz njemacke skole nacionalnog romantizma koja nema veze sa stvarnoscu danas. Najdosljedniji polaznik te skole i njen najbolji ucenik bio je Adolf Hitler i njegov pokret. Znamo kako je zavrsio, ali ocito juznim slavenima to ne ide u njihovu dinarsku glavu....MaliJastreb wrote:Po muslimanskom tumacenju povijesti, sumnjivi su svi, samo "Bosnjaci" iz Uzica, Budimpeste, Skopja ili Prizrena nisu, oni su Bosnjaci po slovu imena i prezimena... sumnjiv je Hrvat iz Kaknja, da kako moze biti Hrvat iz Kaknja, ne moze ga vjera svrstat u Hrvate... ali Muhamed iz Budimpeste ili Fahrudin iz Skopja je automatski Bosnjak, jer cim je on Muhamed ili Fahrudin, nema sta drugo biti.
Koliko kontradiktornosti i dvolicnosti, nevidjeno i necuveno.
- Hrvoje_Hrvatinic
#289 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
O čemu pričaš, tebe nisam ni spomenuo u tekstu. Nije se to konkretno odnosilo na tebe, već si mi samo svojim postom dao povod za napisano.respo wrote: gdje si ti vidio da sam se izjasnio kao bosnjak
jbm ti zakljucak
A to što si ti i kako se izjašnjavaš to nije moja stvar već tvoja.
- respo
#290 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
posto je ovaj grb bosanski hrvati u hrvatskoj su onda bosanciJunuz Djipalo wrote:Pa to sam objašnjavao, da nisu Turci došli mogli smo bit i Bošnjani u vrijeme hrvatskog nacionalnog preporoda počela je nastajat hrvatska nacija kao ilirski pokret, malo je bilo glupo je nazvat bosanskom ili bošnjanskom kad je Bosna još bila pod Turcima. Jednostavno je između raznih imena odabrano hrvatsko (kao što su Bošnjaci sad 93. odabrali bošnjačko) jer je imalo najviše uporišta u povijesti i jer su Hrvati Slaveni a bilo je glupo se nazvat Ilirima jer se pričao slavenski jezik a uostalom niko ni dan danas nije siguran je li među Hrvatima više Slavena ili Ilira podrijetlom. Drugi problem je što su i Srbi koji su već nastali kao nacija svojatali Ilire kao Srbe zato Šešelj i danas govori da je granica Srbije Virovitica - Karlobag. A i različitost vjere je vjerojatno imala veliki utjecaj.respo wrote:po tome ispade da su svi hrvati ili vecina bosanci jer je to najstariji poznati hrvatski grb
A mogli smo komotno postat i Slavonci ili Dalmatinci kao i Bošnjani samo što bi time obuhvatili puno manju skupinu ljudi a postojali su dokazi da su se Hrvati naselili u sve ove zemlje i da su imali svoje kraljeve. Kralj Tomislav kao najpoznatiji.
Promatrate Hrvate kao monolitnu naciju a mi smo isto kao i Nijemci sazdani od nekoliko zemljopisnih, nacionalnih, kulturnih entiteta. Zato je i došla tvrdnja da su muslimani cvijet hrvatstva jer su se oni za razliku od drugih Hrvata najmanje miješali sa drugim narodima.
No ja tebe ovim ne uvjeravam da ti postaneš Hrvat nego ti objašnjavam da smo mi to kako ti vidiš nastajanje neke BH nacije već prošli. I jednostavno je 150 godina prekasno za nekakvo nastajanje nacija šireg smisla. Može nastat neka mala izolirana skupina po nekom kriteriju, vjeri, kao Bošnjaci ali drugi jednostavno nemaju potrebu za tim.
Nekako mi je ovdje previše ljudi koji vide samo crno bijeli svijet. Sve je zapravo više ili manje sivo...
Evo potrudio sam se...
Valjda sad neće bit opet: Za mene je onaj ko je rođen u BiH...
a to ko je kako imena uzimao je nevazno u toj prici jer smo utvrdili da je grb dosao iz bosne
ne uvjeravam ni ja tebe da se drugacije izjasnjavas samo si mi potvrdio da si bosanac i ti i stipe iz zadra i ivo iz ne znam kojeg dijela hr
- bingov buraz
#291 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ovo je tacno,ako Ivica iz Kaknja nije Hrvat onda i Abid iz Prizrena ne moze biti Bosnjak.MaliJastreb wrote:Po muslimanskom tumacenju povijesti, sumnjivi su svi, samo "Bosnjaci" iz Uzica, Budimpeste, Skopja ili Prizrena nisu, oni su Bosnjaci po slovu imena i prezimena... sumnjiv je Hrvat iz Kaknja, da kako moze biti Hrvat iz Kaknja, ne moze ga vjera svrstat u Hrvate... ali Muhamed iz Budimpeste ili Fahrudin iz Skopja je automatski Bosnjak, jer cim je on Muhamed ili Fahrudin, nema sta drugo biti.
Nastranu ono sto ja mislim
- respo
#292 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
djed mi nije rodjen u austriji koliko god ti tvrdioMaliJastreb wrote:Djed ti je rodjen u Austriji, pa se ti na glavu nasadi, ali to ti je tako.
Ti si rodjen vjerujem u Jugoslaviji, pa si mozda i Jugosloven. Ne znam sta si, ali da krizu identiteta imas, to vidim. Medjutim, Hrvati je nemaju, pa beri svoju brigu. Ja dio nacije kojoj ti pripadas, niti jesam, niti cu biti.
ja dobro znam sta sam i kos sam i sta je moje porijeklo tako da nemam problema sa identitetom
to sto se izjasnjavas kao hrvat potvrdjuje suprotno ko je u krizi
evo i junuz sam napisa da je jedan dio grba na drzavnom hrvatskom grbu bosanski i to najstariji za koji se zna
ipak dodjosmo do zakljucka da su hrvati po toj prici postali od bosanaca
ajd ziv bio jastrebe sokole sivi
provjeri mozda si crnogorac
- respo
#293 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
e vidis za tvoju informaciju ja ne priznajem ni bosnjake koji se tako izjasnjavaju u bih kao ni ove sto se izjaznjavaju hrvatima i srbimaHrvoje_Hrvatinic wrote:O čemu pričaš, tebe nisam ni spomenuo u tekstu. Nije se to konkretno odnosilo na tebe, već si mi samo svojim postom dao povod za napisano.respo wrote: gdje si ti vidio da sam se izjasnio kao bosnjak
jbm ti zakljucak
A to što si ti i kako se izjašnjavaš to nije moja stvar već tvoja.
- respo
#294 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
i za tebe i za jastrebabingov buraz wrote:Ovo je tacno,ako Ivica iz Kaknja nije Hrvat onda i Abid iz Prizrena ne moze biti Bosnjak.MaliJastreb wrote:Po muslimanskom tumacenju povijesti, sumnjivi su svi, samo "Bosnjaci" iz Uzica, Budimpeste, Skopja ili Prizrena nisu, oni su Bosnjaci po slovu imena i prezimena... sumnjiv je Hrvat iz Kaknja, da kako moze biti Hrvat iz Kaknja, ne moze ga vjera svrstat u Hrvate... ali Muhamed iz Budimpeste ili Fahrudin iz Skopja je automatski Bosnjak, jer cim je on Muhamed ili Fahrudin, nema sta drugo biti.
Nastranu ono sto ja mislimali nemam pravo odredjivati bilo kome kako da se izjasnjava.
bosnjak iz budimpeste ce postojati samo onim "bosnjacima" koji se izjasnjavaju kao i hrvati iz bih
normalno da abid iz prizrena nikad ne moze biti bosnjak jer nema nikakvog doticaja sa bosnom osim vjere koja je vecinska i u bosni i na kosovu
kao sto ni abu ibn sejn iz arabije nije bosnjak
- Junuz Djipalo
#295 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Točno tako, moguće je bit Dalmatinac i ništa manji Hrvat zbog toga, kao i Bosanac i ništa manji Hrvat zbog toga, jer je hrvatska nacija sazdana od tih elemenata. Jedno drugo ne isključuje. Problem je sad što je nastala država BiH i počinju se miješat pojmovi...respo wrote: posto je ovaj grb bosanski hrvati u hrvatskoj su onda bosanci
a to ko je kako imena uzimao je nevazno u toj prici jer smo utvrdili da je grb dosao iz bosne
ne uvjeravam ni ja tebe da se drugacije izjasnjavas samo si mi potvrdio da si bosanac i ti i stipe iz zadra i ivo iz ne znam kojeg dijela hr
Za Hrvate je Bosna samo jedan od elemenata koji ih čine a BiH je država koja je njihova, samo zbog povijesnih razloga je moraju dijelit i s drugima ili bolje rečeno previše tih drugih ima da bi bila samo hrvatska. Uostalom nismo dobili konstitutivnost u BiH na lijepe oči a uvijek nas je bilo najmanje. Postoje razlozi valjda za to da nas ni Srbi nikad nisu prekrižili u BiH a mogli su...
- bingov buraz
#296 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Tackarespo wrote: normalno da abid iz prizrena nikad ne moze biti bosnjak jer nema nikakvog doticaja sa bosnom osim vjere koja je vecinska i u bosni i na kosovu
- Hrvoje_Hrvatinic
#297 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Koji si ti smijeh...Feliks wrote:O kom identitetu ti pricas? Nalupetao si ti ovdje svasta... Otkud ti znas kako je stoljecima bilo? Otkud "Hrvati" u sred Bosne? Jel ti razlikujes rijec katolik (i to rimski) od rijeci Hrvat? A sto su franjevci govorili da su oni "Bosnjaci"? Moze li katolik biti Bosnjak? A moze li Hrvat biti musliman? Ne moze? Zasto? A pogledaj u telefonski imenik, pametnice moja... A sta ako su neki katolici potomci germanskih Sasa ili Dubrovcana ili starosjedilackih Ilirskih rodova? Jesu li i onda oni Hrvati? Citaj malo vise prave povijesti decko moj, ali ne one u izdanju Matice Hrvatske ili bilo koje druge "matice"....Hrvoje_Hrvatinic wrote:Kraljevu Sutjesku i Bobovac jedino konkretno poštuju i brinu se o njima Hrvati. Stoljećima je tako bilo. Bošnjaci ( ili muslimani, kako god hoćete) su se u to vrijeme trudili da zatru svaki spomen tim objektima, rušili i palili, uništavali svaki povijeski eksponat koji im je dolazio pod ruku. Za to vrijeme je tamošnje katoličko stanovništvo predvođeno svojim fratrima štovalo iste, skupljali povijesnu građu, za skupe pare otkupljivali povijene eksponate samo da ih ne bi muslimani uništili. Stoljećima su jedino oni njegovali svijest o postojanju srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i čuvali uspomene na kraljeve bosanske, a osobito na bosansku kraljicu Katarinu za kojom u znak žalosti i dan danas hrvatice bake iz tog kraja nose crne marame.respo wrote:kraljeva sutjeska tradicionalna hrvatska prijestolnica jel?
Nisam nikad tvrdio da znam sve. ali znam ove stvari bolje od tebe jer sam rođen tamo. Stoljećima su moji rođaci bili fratri, čitao sam mnogo po arhivi Sutješkog samostana i znam što moj narod osjeća i znam da moja baka još i danas nosi crnu maramu kao znak žalosti za kraljicom Katarinom, i znam svjedočenja svoga djeda koji je x puta vidio da kada bošnjak, musliman... (jbg kako god hoćete - kako god vas nazovem vi se ljutite i kažete nije tako) npr orući svoju njivu ili kopajući temelje kuće nađe neku ploču sa natpisom i slično da ju je odmah uništavao.
Pitaš me o kakvom identitetu pričam. Pričam o srednjobosanskom hrvatskom i katoličkom identitetu i našem povijesnom i kulturnom naslijeđu. Lijepo bi bilo da i drugi narodi u BiH bar dio povijesti i tog nasijeđa osjećaju i svojim, a ne da izmišljaju neke zombije, koji su navodno obitavali bosnu prije Turskog osvajanja.
Može i hrvat biti musliman ako se tako izjasni i ima takvih slučajeva, a glede bošnjaka katolika, ne znam nijedan takav slučaj ali ako netko tako osjeća neka se tako izjasni, to je njegovo pravo.
I zašto smatraš da u Bosni ne mogu živjeti hrvati? Piši da se smijem malo.
- respo
#298 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
junuz ti koliko mi otvori vidike dodjoh do zakljucka da je pola hrvatske zajednice bosanci i da nije samo onaj ko je rodjen u bih bosanac nego i malo sire
recimo u dalmaciji slavoniji lici itd
istra je vec daleko za bosance ionako su tamo vecinom talijani ili ko vec
istra je vec daleko za bosance ionako su tamo vecinom talijani ili ko vec
- Hrvoje_Hrvatinic
#299 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Opet vi poistovjećujete vjeru i naciju. Samo naprijed.bingov buraz wrote:Tackarespo wrote: normalno da abid iz prizrena nikad ne moze biti bosnjak jer nema nikakvog doticaja sa bosnom osim vjere koja je vecinska i u bosni i na kosovu
- respo
#300 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
djipalo bih nikad nece biti hrvatska bez obzira koliko "drugih" biloJunuz Djipalo wrote:Točno tako, moguće je bit Dalmatinac i ništa manji Hrvat zbog toga, kao i Bosanac i ništa manji Hrvat zbog toga, jer je hrvatska nacija sazdana od tih elemenata. Jedno drugo ne isključuje. Problem je sad što je nastala država BiH i počinju se miješat pojmovi...respo wrote: posto je ovaj grb bosanski hrvati u hrvatskoj su onda bosanci
Za Hrvate je Bosna samo jedan od elemenata koji ih čine a BiH je država koja je njihova, samo zbog povijesnih razloga je moraju dijelit i s drugima ili bolje rečeno previše tih drugih ima da bi bila samo hrvatska. Uostalom nismo dobili konstitutivnost u BiH na lijepe oči a uvijek nas je bilo najmanje. Postoje razlozi valjda za to da nas ni Srbi nikad nisu prekrižili u BiH a mogli su...
ovdje vidim da bosnu prisvajas kao hrvatsku ali ne mozemo jer nismo vecina
fino ti provodis pricu tudjmana iz karadjordjeva samo sto bi ti citavu bih
ono kao fino kroz pricu
ti koliko god tvrdio da si hrvat nisi jer si bosanac
a gledajuci po istoriji iliti historiji bosna bi trebala prisvajati dalmaciju od prevlake do zadra