Katastrofa ,je li to kompleks o "nepoznatom porijeklo" ?do_tokija wrote:jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drinejezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#126 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
- osa
#127 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.do_tokija wrote:jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drinejezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
-
emillio estevez
#128 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Da nisi ti pobjeglica iz Hrvatske ?CRNOGORAC wrote:dzemmo wrote:neka me neko ispravi..
a zar nije to ovako:
Nacionalnost:
BiH
Srbijanac
Hrvat
Narodnost:
Bosnjak
Srbin
Hrvat
Religija:
Musliman
Pravoslavac
Katolik
..ili ja zivim u iluziji i mislim da sam bosanac skupa sa ostatkom svijeta koji je za jedinstvenu BiH
Ne postoji bosanska i srbijanska nacija,to su teritorijalne odrednice!Postoji Srpska nacija a bosanska ne postoji!Kao što ne postoji ni narod bošnjački!Može svako da se nacionalno izjasni kako hoće i to mu ne smije niko da zabrani!Možeš ti da se izjasniš i kao Tuzlak,to je tvoje pravo!Ali nemoj da miješaš babe i žabe!Niko svoje porijeklo ne može da falsifikuje,to su i Hrvati pokušali ali im ne ide!Na ovom prostoru,živi jedan narod sa tri vjere i svi govore jednim jezikom,srpskim jezikom!Može neko taj jezik da nazove i japanskim ali to ništa ne mijenja i dalje ćemo da razumijemo jedni druge jer svi govorimo jednim jezikom, srpskim jezikom!Hrvati govore "iskvarenim"srpskim jezikom ali to nije slučajno!Hrvatski jezik je izumro,skoro pa nestao,postoje samo neki toponimi koji pokazuju kojim jezikom su govorili pravi Hrvati!
-
trinidad
#129 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
haman se slazem sa tobom i gore napisanim, a hrvat nisamosa wrote:u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.do_tokija wrote:jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drinejezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
-
goran5
#130 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Pa vidi to sto "vas" to ne interesira , to opet ,s moje strane, mene ne interesira .Mislim ako vas to ne interesira , sta ja tu mogu.te druge domovine nas ne intersuju,jer to je lična stvar,stvar osjećaja.
što se druge domovine tiče ovdje što se nje tiče nemaš nikakvih prava ni obaveza i zato mene tvoji osjećaji ne interesuju.
interesuju me tvoja i moja prava i obaveze vezane za našu domovinu koja su relevantna.
naravno i u ovim gradovima stanje nije idealno.
vjerovatno je apsurd da bi ti neko mogao razbiti glavu ako u dresu bih prođeš širokim ili nekim drugim gradovima u bih.
što se mene tiče ne bi mi smetalo da ti nosiš hrvatski dres,baš kao ni neki holanđanin ili švabo da obuče dres zemlje za koju navija.
Al da nam drugi odredjuju sta smo , tko smo, i kako se trebamo ponasat prema susjedima - nebu islo rekli bi zagorci.
Obveze prema nasoj drzavi u potpunosti ispunjavam, prava nisu ni vrijedna spomena a kamo li reciprocna. Ali tako nam je svima.
Inace drzava mi dodje jos i duzna bar 100k KM.
Da to je apsurd, ja sam za potpunu slobodu obiljezja ( osim fasistickih i tog tipa), al eto nekima moras objasnjavat kako to sahovnica u maticnoj zemlji Hrvata tj. BiH. Pa zar nije i to apsurd.
- bingov buraz
#131 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Zbog ogromne kolicine napisanih gluposti pozvao bih Zooma da upotrijebi Bonske ovlasti i zakatanci ovu temu 
- osa
#132 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
quote="osa"]
haman se slazem sa tobom i gore napisanim, a hrvat nisam
, nazivi za mjesec, tisuca, nekad i srbi koristise.... al' priznati moras da malKo pretjerujete u ocuvanju jezika...[/quote]
šta ima loše u tome određene tuđice mijenjati vlastitim izrazima, naravno da u nekim stvarima pogotovo tehnološkim to malo teže ide, ali treba se truditi, jer jezik je jedna od bitnijih odrednica nekog naroda, doduše nekom i nije, ima nas svakakvih.
u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.[/quote]do_tokija wrote:jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drinejezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
haman se slazem sa tobom i gore napisanim, a hrvat nisam
šta ima loše u tome određene tuđice mijenjati vlastitim izrazima, naravno da u nekim stvarima pogotovo tehnološkim to malo teže ide, ali treba se truditi, jer jezik je jedna od bitnijih odrednica nekog naroda, doduše nekom i nije, ima nas svakakvih.
-
emillio estevez
#133 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Nije cudno nista ,kad se rusitelji Bosanskog kralja smatraju osloboditeljimagoran5 wrote:Pa vidi to sto "vas" to ne interesira , to opet ,s moje strane, mene ne interesira .Mislim ako vas to ne interesira , sta ja tu mogu.te druge domovine nas ne intersuju,jer to je lična stvar,stvar osjećaja.
što se druge domovine tiče ovdje što se nje tiče nemaš nikakvih prava ni obaveza i zato mene tvoji osjećaji ne interesuju.
interesuju me tvoja i moja prava i obaveze vezane za našu domovinu koja su relevantna.
vjerovatno je apsurd da bi ti neko mogao razbiti glavu ako u dresu bih prođeš širokim ili nekim drugim gradovima u bih.
što se mene tiče ne bi mi smetalo da ti nosiš hrvatski dres,baš kao ni neki holanđanin ili švabo da obuče dres zemlje za koju navija.
Al da nam drugi odredjuju sta smo , tko smo, i kako se trebamo ponasat prema susjedima - nebu islo rekli bi zagorci.
Obveze prema nasoj drzavi u potpunosti ispunjavam, prava nisu ni vrijedna spomena a kamo li reciprocna. Ali tako nam je svima.
Da to je apsurd, ja sam za potpunu slobodu obiljezja ( osim fasistickih i tog tipa), al eto nekima moras objasnjavat kako to sahovnica u maticnoj zemlji Hrvata tj. BiH. Pa zar nije i to apsurd.
i prizeljkivanim okupatorima ,kojeg je razocarani narod ocekivao godinama.
- and
#134 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
naravno da me ne interesuju tvoji osjećaji prema hrvatskoj,jer na osnovu tih osjećaja nemaš nikakva prava u bih.goran5 wrote:Pa vidi to sto "vas" to ne interesira , to opet ,s moje strane, mene ne interesira .Mislim ako vas to ne interesira , sta ja tu mogu.te druge domovine nas ne intersuju,jer to je lična stvar,stvar osjećaja.
to kako ćeš se ti ponašati prema susjedima ti piše u ustavu i zakonima bih
reprezentacija države hrvatske može imati navijače svugdje u svijetu,pa i u bih.a mogao bi upoređivati kako i zašto turski i hrvatski dres u bih.
Last edited by and on 24/09/2009 22:06, edited 1 time in total.
- do_tokija
#135 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
mi koristimo rijeci koje smo uvijek govorili a vi svako malo izmislite nesto novo samo da se ulizete svabama, austrijancima i ostaloj bratiji da ste i vi zapad!osa wrote:u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.do_tokija wrote:jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drinejezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.
-
goran5
#136 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Pa upravo brojke, svi galame o genocidima, a najvise Hrvata u BiH nedostaje.nemoj se samo osjecat ugrozenim.. brojke ne lazhu
A opet se najmanje guraju i laktaju
- SenSen
#137 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Jel' hi bilo u Donjem Vakufu?osa wrote:ne da mi se ponovo kopati po napisima eminentnog turskog putopisca, koji hrvate spominje u livnu, srebrenici, varešu, možda bi iz toga mogla izvući neki zaključak, potraži.SenSen wrote:
Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici
Da da, nas slavni ustav. Shvatam da oni po ustavu imaju pravo. Ali pitam te otkud je tim ljudima uopste palo na pamet da se prozovu "Hrvati" (ili Srbi)?Hrvoje_Hrvatinic wrote:Što je tu čudno, BiH je i Hrvatska , i Srpska i Bošnjačka. Država 3 konstitutivna i ravnopravna naroda. Tako je i po Ustavu, i po ZAVNOBIH-u, i po AVNOJ-u.SenSen wrote: Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici?
Pa po toj logici se populacija pola Dalmacije i istocna Hrvatska racunaju u Bosance!? Jer je prije to sve pripadalo Bosni..osa wrote:recimo bišćani i cijela regija oko bihaća je nedvojbeno bila dio hrvatske, nikad do turskog osvajanja u bosni, zar misliš da se baš nitko nije bar tamo htio izjasniti hrvatom.SenSen wrote:Imas li kakav podatak da je u B&H za doba Turskog Carstva postojao iko od kriscana ko bi se i htjeo izjasnjavati kao Hrvat ili Srbin?osa wrote:
imaš li ikakav podatak da se u bih za doba turskog carstva moglo izjašnjavati kao hrvat ili srbin.
- osa
#138 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Hrvatski i srpski standardni jezici se razlikuju u:
1.grafiji (latinica i ćirilica)
2.fonetici (oko 100 zakona u akcentuaciji)
3.gramatici i sintaksi (oko 100 zakona)
4.pravopisu (iako oba jezika rabe fonološki pravopis, u hrvatskome je nazočno morfonološko načelo u nizu propisa, dok se srpski jezik sve više «fonetizira» u pravopisnim odredbama)
5.morfologiji (preko 300 pravila)
6.semantici (razlike u semantici su previše složena ustroja da bi se prikazale u ovako kratkom prijegledu)
7.rječniku ( oko 30% različitih riječi koje su isključivo hrvatske ili srpske. U rječniku od 100.000 riječi, oko 40.000 je različito; po procjeni hrvatskoga jezikoslovca Dalibora Brozovića u korpusu od 500.000 riječi, hrvatski i srpski se razlikuju u 150.000 leksema)
samo par sitnih razlika, iako treba se priznati da još više imaju sličnosti, ali da su identični baš i nisu.
1.grafiji (latinica i ćirilica)
2.fonetici (oko 100 zakona u akcentuaciji)
3.gramatici i sintaksi (oko 100 zakona)
4.pravopisu (iako oba jezika rabe fonološki pravopis, u hrvatskome je nazočno morfonološko načelo u nizu propisa, dok se srpski jezik sve više «fonetizira» u pravopisnim odredbama)
5.morfologiji (preko 300 pravila)
6.semantici (razlike u semantici su previše složena ustroja da bi se prikazale u ovako kratkom prijegledu)
7.rječniku ( oko 30% različitih riječi koje su isključivo hrvatske ili srpske. U rječniku od 100.000 riječi, oko 40.000 je različito; po procjeni hrvatskoga jezikoslovca Dalibora Brozovića u korpusu od 500.000 riječi, hrvatski i srpski se razlikuju u 150.000 leksema)
samo par sitnih razlika, iako treba se priznati da još više imaju sličnosti, ali da su identični baš i nisu.
-
Richard Peti
-
goran5
#140 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Meni uopce ne smetaju dresovi ni turski ni tunguzije.reprezentacija države hrvatske može imati navijače svugdje u svijetu,pa i u bih.a mogao bi upoređivati kako i zašto turski i hrvatski dres u bih.
Al nisam samo o repkama pricao nego inace.
-
trinidad
#141 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
nema nista, ako izrazi vec postoje, a zaboravljeni su, a ti ih afirmises, al' na "silu", ipak je besmisleno...a da je jezik bitna odrednica nekog naroda to se apsolutno slazem...osa wrote: šta ima loše u tome određene tuđice mijenjati vlastitim izrazima, naravno da u nekim stvarima pogotovo tehnološkim to malo teže ide, ali treba se truditi, jer jezik je jedna od bitnijih odrednica nekog naroda, doduše nekom i nije, ima nas svakakvih.
-
CRNOGORAC
#142 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
jezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.[/quote]
Presudu hrvatskom jeziku je donela hrvatska intelektualna elita u 19. vijeku, kad je odlučila da se odrekne svog maternjeg (hrvatskog) jezika i u državnu administraciju uvede srpski jezik – kao službeni. Time je hrvatski jezik izbrisan iz spiska živih. A srpski jezik je, tom merom u Hrvatskoj, dobio novo ime. Prvo: "hrvatski ili srpski", "srpskohrvatski", pa "hravatskosrpski", pa "hrvatski standardni jezik" i, na kraju, "hrvatski".
Ali da bi se jednostavnije shvatila zla kob hrvatskog jezika, potrebno je objasniti da je ona uslovljena manipulacijom – preuzimanjem srpskog jezika, pod izgovorom da je to jezik Hrvata. Manipulacije srpskim jezikom nisu prestale ni danas – one se izražavaju malo drukčije. Tako što neko, iz nekog razloga – strateškog cijepanja Srba, odluči da stvori novu naciju od Srba. Tada se „nameće potreba“ da se i ime jezika tih Srba promijeni. Primjer je svež – Srbi muslimani neće više da budu Srbi. Hoće da budu “Bošnjaci” i oblače srpski jezik u haljine “bošnjačke”. Najnoviji nacionalni i jezički inženjering se obavlja u Crnoj Gori – tamo se stvara „crnogorska nacija“ i „crnogorski jezik“, a deo stanovništva (Srbi muslimani) uvjerava da govori „bošnjačkim jezikom“, a deo (Srbi katolici) da govori „hrvatskim jezikom“.
To je lakrdija koju su Hrvati u Hrvatskoj već usavršili. Ali, oni su to učinili u vrijeme kad im se to nije zamjeralo. Njihovo tisućugodišnje robovanje u granicama tuđih država je kod Srba izazivalo i samilost i solidarnost, pa nisu ni primetili da je Hrvatima prisvajanje srpskog jezika bio samo strateški korak (zamišljen u kabinetima Beča i Vatikana) ka rasrbljavanju i postepenom pohrvaćenju Srba katolika, čiji su srpski jezik proglasili hrvatskim. Inače, s hrvatskim jezikom nikad ne bi uspjeli pohrvatiti Srbe katolike: Dalmacije, Hercegovine, Bosne, Crne Gore, Dubrovnika, Slavonije, Baranje, Srema, Žumberka, Like, Korduna, Baranje, pa i grada Karlovca – na domaku Zagreba. Da im je, nekim čudom, Sabor u Zagrebu ponudio hrvatski jezik za književni – Srbi katolici bi se čudom čudili takvoj lakrdiji. Bez srpskog jezika u državnoj upotrebi, Hrvatska bi ostala u svojim istorijskim granicama, onim granicama koje su obeležene rasprostranjenošću izvornog hrvatskog jezika – zagorskog, možda: kajkavskog. S hrvatskim jezikom, ne bi se moglo hrvatsko ime prenijeti na dubrovačke gospare ili hercegovske gorštake, jer oni nikad nisu imali dodira s pripadnicima hrvatskog naroda, a hrvatski su mogli razumeti toliko koliko i bilo koji drugi slovenski jezik – češki, slovenački, poljski, slovački…
Presudu hrvatskom jeziku je donela hrvatska intelektualna elita u 19. vijeku, kad je odlučila da se odrekne svog maternjeg (hrvatskog) jezika i u državnu administraciju uvede srpski jezik – kao službeni. Time je hrvatski jezik izbrisan iz spiska živih. A srpski jezik je, tom merom u Hrvatskoj, dobio novo ime. Prvo: "hrvatski ili srpski", "srpskohrvatski", pa "hravatskosrpski", pa "hrvatski standardni jezik" i, na kraju, "hrvatski".
Ali da bi se jednostavnije shvatila zla kob hrvatskog jezika, potrebno je objasniti da je ona uslovljena manipulacijom – preuzimanjem srpskog jezika, pod izgovorom da je to jezik Hrvata. Manipulacije srpskim jezikom nisu prestale ni danas – one se izražavaju malo drukčije. Tako što neko, iz nekog razloga – strateškog cijepanja Srba, odluči da stvori novu naciju od Srba. Tada se „nameće potreba“ da se i ime jezika tih Srba promijeni. Primjer je svež – Srbi muslimani neće više da budu Srbi. Hoće da budu “Bošnjaci” i oblače srpski jezik u haljine “bošnjačke”. Najnoviji nacionalni i jezički inženjering se obavlja u Crnoj Gori – tamo se stvara „crnogorska nacija“ i „crnogorski jezik“, a deo stanovništva (Srbi muslimani) uvjerava da govori „bošnjačkim jezikom“, a deo (Srbi katolici) da govori „hrvatskim jezikom“.
To je lakrdija koju su Hrvati u Hrvatskoj već usavršili. Ali, oni su to učinili u vrijeme kad im se to nije zamjeralo. Njihovo tisućugodišnje robovanje u granicama tuđih država je kod Srba izazivalo i samilost i solidarnost, pa nisu ni primetili da je Hrvatima prisvajanje srpskog jezika bio samo strateški korak (zamišljen u kabinetima Beča i Vatikana) ka rasrbljavanju i postepenom pohrvaćenju Srba katolika, čiji su srpski jezik proglasili hrvatskim. Inače, s hrvatskim jezikom nikad ne bi uspjeli pohrvatiti Srbe katolike: Dalmacije, Hercegovine, Bosne, Crne Gore, Dubrovnika, Slavonije, Baranje, Srema, Žumberka, Like, Korduna, Baranje, pa i grada Karlovca – na domaku Zagreba. Da im je, nekim čudom, Sabor u Zagrebu ponudio hrvatski jezik za književni – Srbi katolici bi se čudom čudili takvoj lakrdiji. Bez srpskog jezika u državnoj upotrebi, Hrvatska bi ostala u svojim istorijskim granicama, onim granicama koje su obeležene rasprostranjenošću izvornog hrvatskog jezika – zagorskog, možda: kajkavskog. S hrvatskim jezikom, ne bi se moglo hrvatsko ime prenijeti na dubrovačke gospare ili hercegovske gorštake, jer oni nikad nisu imali dodira s pripadnicima hrvatskog naroda, a hrvatski su mogli razumeti toliko koliko i bilo koji drugi slovenski jezik – češki, slovenački, poljski, slovački…
- osa
#143 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
quote="osa"]
Jel' hi bilo u Donjem Vakufu?
ajmo onda unazad do tomislava i krešimira, ipak su to sve hrvati u krajnjem slučaju kad se to slavenski narod imenom bošnjaci ili bosanci doselio na današnje prostore.
ne da mi se ponovo kopati po napisima eminentnog turskog putopisca, koji hrvate spominje u livnu, srebrenici, varešu, možda bi iz toga mogla izvući neki zaključak, potraži.[/quote]SenSen wrote:
Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici
Jel' hi bilo u Donjem Vakufu?
Da da, nas slavni ustav. Shvatam da oni po ustavu imaju pravo. Ali pitam te otkud je tim ljudima uopste palo na pamet da se prozovu "Hrvati" (ili Srbi)?Hrvoje_Hrvatinic wrote:Što je tu čudno, BiH je i Hrvatska , i Srpska i Bošnjačka. Država 3 konstitutivna i ravnopravna naroda. Tako je i po Ustavu, i po ZAVNOBIH-u, i po AVNOJ-u.SenSen wrote: Dobro onda, de objasni mi kako osoba rodjena u centralnoj Bosni, koja nikada nije bila u Hrvatskoj do 1975-te (kada je isla u odmaraliste) i ciji rod stoljecima zivi u istom kraju, moze biti "Hrvat"? Otkud je to njegova/njena zemlja? Po kojoj to logici?
Pa po toj logici se populacija pola Dalmacije i istocna Hrvatska racunaju u Bosance!? Jer je prije to sve pripadalo Bosni..[/quote]osa wrote:recimo bišćani i cijela regija oko bihaća je nedvojbeno bila dio hrvatske, nikad do turskog osvajanja u bosni, zar misliš da se baš nitko nije bar tamo htio izjasniti hrvatom.SenSen wrote:Imas li kakav podatak da je u B&H za doba Turskog Carstva postojao iko od kriscana ko bi se i htjeo izjasnjavati kao Hrvat ili Srbin?osa wrote:
imaš li ikakav podatak da se u bih za doba turskog carstva moglo izjašnjavati kao hrvat ili srbin.
ajmo onda unazad do tomislava i krešimira, ipak su to sve hrvati u krajnjem slučaju kad se to slavenski narod imenom bošnjaci ili bosanci doselio na današnje prostore.
-
emillio estevez
#144 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
jezik se mijenja i razvija, a to što ćemo se razumjeti manje, nije ništa loše, otvorit će se radnih mjesta za prevodioce.[/quote]
jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drine[/quote]
u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.[/quote]
mi koristimo rijeci koje smo uvijek govorili a vi svako malo izmislite nesto novo samo da se ulizete svabama, austrijancima i ostaloj bratiji da ste i vi zapad![/quote]
Onaj isti jezik iz Zone Zamfirove ,onaj jezik kojega vam je Vuk Karadzic
maknuo u stranu i napravio novi standard prema "Hercegovacko Crnogorskom najrjecju ili izgovoru".
Pa je sa tim pravopisom pocelo mlatarnje Srbi su ijekavci i sve i svuda su Srbi ,bez obzira na vjeru?
jezik se mijenja jer vi hrvati neuspjesno pokusavate da se ulizete njemcima i ostalim uglednim evropskim narodima kako niste dio balkana da ste vi drugaciji ali djaba ne mozes ispravljati krive drine[/quote]
u pravu si recimo mi koristimo njemačku riječ nogomet a vi srpsku fudbal, mi koristimo njemačke nazive mjeseca siječanj, veljača... a vi srpske januar, februar, mi njemačku riječ tisuća a vi srpsku hiljada, mi se trudimo maksimalno koristii njemačke turske i ine izraze a vi ih izbacujete i koristite samo srpske, ma nema vas svijet.[/quote]
mi koristimo rijeci koje smo uvijek govorili a vi svako malo izmislite nesto novo samo da se ulizete svabama, austrijancima i ostaloj bratiji da ste i vi zapad![/quote]
Onaj isti jezik iz Zone Zamfirove ,onaj jezik kojega vam je Vuk Karadzic
maknuo u stranu i napravio novi standard prema "Hercegovacko Crnogorskom najrjecju ili izgovoru".
Pa je sa tim pravopisom pocelo mlatarnje Srbi su ijekavci i sve i svuda su Srbi ,bez obzira na vjeru?
- osa
#145 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
kako tako slabi i jadni uspješe pohrvatiti tolike srpske junake, nije za vjerovati, a, slabi, okupirani, a prevedoše žedne preko vode, dične srbe katolike.CRNOGORAC wrote:
- osa
#146 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
ako su određeni izrazi silom mijenjani tj.drugi nametani, ne vidim ništa loše u vraćanju izvornih, isto rade i irci, izraelci...trinidad wrote:nema nista, ako izrazi vec postoje, a zaboravljeni su, a ti ih afirmises, al' na "silu", ipak je besmisleno...a da je jezik bitna odrednica nekog naroda to se apsolutno slazem...osa wrote: šta ima loše u tome određene tuđice mijenjati vlastitim izrazima, naravno da u nekim stvarima pogotovo tehnološkim to malo teže ide, ali treba se truditi, jer jezik je jedna od bitnijih odrednica nekog naroda, doduše nekom i nije, ima nas svakakvih.
-
goran5
#147 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
U Pravu si, svi sto pricaju da zele pomoci Hrvatima u BiH trebaju napravit program doseljavanja Hrvata iz Hr u BiH, to bi vise pomoglo nego novac, ionako se pola pokrade.vise sam mislio na vasu seksualnu neaktivnost i iseljavanje![]()
..a vremena imamo koliko hocemo
Seksualna aktivnost je veca i slobodnija nego kod vas ali se radi o broju djece.
A vrijeme je neograniceno- nema kraja .. pa ti cekaj. Al kvalitetna provokacija dajem ti 4/5
-
zelenashica
#148 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
mah ima gluposti na gotov svakoj temibingov buraz wrote:Zbog ogromne kolicine napisanih gluposti pozvao bih Zooma da upotrijebi Bonske ovlasti i zakatanci ovu temu
- osa
#149 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
evo "srbi svi i svuda", možda nešto i naučite, ima malo razlike u godinama.
prvi je hrvatski rječnik «Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum-Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae», Venecija 1595. Do sredine 19. stoljeća objavljeno je još desetak hrvatskih rječnika, od Mikaljina «Blago jezika slovinskoga» (Loreto 1649.) do Mažuranić-Užarevićevog «Njemačko-ilirskog slovara» 1842.
-prva hrvatska gramatika je «Institutionum linguae illyricae libri duo», 1604., isusovca Bartula Kašića. Do normativne «Gramatike hrvatskoga jezika za niže razrede srednjih škola» Tome Maretića 1899., tiskano je blizu dvadeset gramatika. (Interesantno je napomenuti da je Kašić auktor prijevoda cijele Biblije (Stari i Novi Zavjet, 1622.-1636.) u raskošnom štokavsko-jekavskom idiomu stiliziranom prema izrazu književnosti Dubrovnika zrele Renesanse. Taj je prijevod, koji nije tiskan zbog političkih razloga, po svomu jezičnom izrazu (osim u grafiji/slovopisu) jednako blizak modernomu hrvatskom jeziku kao francuski njegova suvremenika Montaignea sadašnjemu francuskom, ili engleski Shakespearea modernom engleskom jeziku. No, Kašićev utjecaj u standardizaciji hrvatskoga jezika je najjače djelovao preko «Rituala rimskog», 1636.)
prvi srpski rječnik je «Srpski rječnik» Vuka Karadžića, tiskan u Beču 1818. Dio toga izdanja je i prva srpska gramatika.
-srpske književnosti na narodnome srpskom jeziku prije pojave Vuka Karadžića nije bilo. Iako su neki jezikoslovi, pisci i kulturni djelatnici u 18. i početku 19. stoljeća (Dositej Obradović, Gavrilo Venclović, Sava Mrkalj) pokušavali reformirati srpski jezik i pismo, praktički sva je književnost do Vuka Karadžića pisana na srpskoj verziji crkvenoslavenskog, kao i na hibridnom «slovjenskom», tj. miješanom rusko-crkvenoslavenskom jeziku koji su favorizirali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.
prvi je hrvatski rječnik «Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum-Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae», Venecija 1595. Do sredine 19. stoljeća objavljeno je još desetak hrvatskih rječnika, od Mikaljina «Blago jezika slovinskoga» (Loreto 1649.) do Mažuranić-Užarevićevog «Njemačko-ilirskog slovara» 1842.
-prva hrvatska gramatika je «Institutionum linguae illyricae libri duo», 1604., isusovca Bartula Kašića. Do normativne «Gramatike hrvatskoga jezika za niže razrede srednjih škola» Tome Maretića 1899., tiskano je blizu dvadeset gramatika. (Interesantno je napomenuti da je Kašić auktor prijevoda cijele Biblije (Stari i Novi Zavjet, 1622.-1636.) u raskošnom štokavsko-jekavskom idiomu stiliziranom prema izrazu književnosti Dubrovnika zrele Renesanse. Taj je prijevod, koji nije tiskan zbog političkih razloga, po svomu jezičnom izrazu (osim u grafiji/slovopisu) jednako blizak modernomu hrvatskom jeziku kao francuski njegova suvremenika Montaignea sadašnjemu francuskom, ili engleski Shakespearea modernom engleskom jeziku. No, Kašićev utjecaj u standardizaciji hrvatskoga jezika je najjače djelovao preko «Rituala rimskog», 1636.)
prvi srpski rječnik je «Srpski rječnik» Vuka Karadžića, tiskan u Beču 1818. Dio toga izdanja je i prva srpska gramatika.
-srpske književnosti na narodnome srpskom jeziku prije pojave Vuka Karadžića nije bilo. Iako su neki jezikoslovi, pisci i kulturni djelatnici u 18. i početku 19. stoljeća (Dositej Obradović, Gavrilo Venclović, Sava Mrkalj) pokušavali reformirati srpski jezik i pismo, praktički sva je književnost do Vuka Karadžića pisana na srpskoj verziji crkvenoslavenskog, kao i na hibridnom «slovjenskom», tj. miješanom rusko-crkvenoslavenskom jeziku koji su favorizirali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.
Last edited by osa on 24/09/2009 22:20, edited 1 time in total.
- and
#150 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
kad moraš razmišljati kako se nešto kaže i da li si nešto dobro rekao,moraš učiti nepoznate riječi,to je prije strani nego maternji jezikosa wrote: