Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mjesec dana kise, novembar u maju, a zima bila ko proljece, bez snijega i skijanja
i dalje pada
Mrzimo sami sebe - čitaj rezultat 100+ godina izbacivanja fosilnih naslaga/ugljikovodika u atmosferu.
Januar/Februar u Britaniji je nezapamćen po obilnim kišama, dakleM i za njihove prilike!
Ukratko, što više čestica "prašine" tj. nusprodukta sagorijevanja uglja, nafte itd. to sve veći poremećaji u distribuciji vlage/vode u atmosferi, jer se čestice vode vežu za čestice ugljika.
Pu pu gdje ću kontra "razvojnih projekata" - TE, pu pu
+1
Ne baš bukvalno tako, no ekstremnih vremenskih pojava će biti sve više i više
Last edited by VjecitiStudent on 14/05/2014 11:52, edited 1 time in total.
kiša je vidno slabija pa će vjerovatno doći do stagniranja nivoa...
međutim mene brzina zabrinjava
brzo odlazi kroz sarajevo
ali onda će neko dole najebati možda u dolini bosne
ko zna
Black swan wrote:kiša je vidno slabija pa će vjerovatno doći do stagniranja nivoa...
međutim mene brzina zabrinjava
brzo odlazi kroz sarajevo
ali onda će neko dole najebati možda u dolini bosne
ko zna
da... ilidza, stup, rajlovac i dalje... moglo bi biti svega...
Šta vam je, isto k'o da je kjamet a ne Miljacka. Znate li za onu Halidovu..."ko bi rek'o čuda da se dese...". Je ne znam gdje ste vi rasli ali ja koji sam rođen i odrastao u ovom selu znam da sam k'o mali u jesen i proljeće gled'o nabujalu Miljacku svake godine i da to nije ništa čudno ili novo.
Mira Baras, pomoćnica općinskog načelnika za Civilnu zaštitu Općine Ilidže, izjavila je za "Avaz" da su naselja Vlakovo, Gladno polje i Stup kompletno pod vodom, a Osjek je poplavlje na mjestima blizu riječnih tokova...
Inače, ilidžanska regija je najviše pogođena poplavama kada se
- Čamci su već na terenu iz kuće, porodica iz Vlakova je iseljena, jer je voda prodrla u kuću, građanui traže samo vreće pijeska da se koliko - toliko zaštite od bujice... Uglavnom, mještani ilidžanskih naselja uglavnom su se preselili na drugi sprat kuća. Općina Ilidža u ovom času nije proglasila stanje elementarne nepogode.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Šta vam je, isto k'o da je kjamet a ne Miljacka. Znate li za onu Halidovu..."ko bi rek'o čuda da se dese...". Je ne znam gdje ste vi rasli ali ja koji sam rođen i odrastao u ovom selu znam da sam k'o mali u jesen i proljeće gled'o nabujalu Miljacku svake godine i da to nije ništa čudno ili novo.
Gledao sam je i veću, ali ljudi nikad nisu bili ne pripremljeniji
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Šta vam je, isto k'o da je kjamet a ne Miljacka. Znate li za onu Halidovu..."ko bi rek'o čuda da se dese...". Je ne znam gdje ste vi rasli ali ja koji sam rođen i odrastao u ovom selu znam da sam k'o mali u jesen i proljeće gled'o nabujalu Miljacku svake godine i da to nije ništa čudno ili novo.
Pametne vlasti zbog nabujalih rijeka i jesu podigle zidove u starijem dijelu grada.
Sadašnje vlasti su dopustile ljudima da prave kuće na mjestima koja su uvijek bili plavljena.
Pametne vlasti zbog nabujalih rijeka i jesu podigle zidove u starijem dijelu grada.
Sadašnje vlasti su dopustile ljudima da prave kuće na mjestima koja su uvijek bili plavljena.
Eh to je posebna priča. Jednostavno me safata muka kada vidim te jadne ljude kojim je godinama, zarad socijalnog mira i kupovine biračkog tijela, gledano kroz prste prilikom bespravne gradnje i gradnje mimo svih standarda a danas i zadnjih par godina ispaštaju zbog sistemske korupcije i neodgovornosti.
Btw. Ona vlast je svojevremeno skrenula korito Miljacke koje je išlo tamo gdje je danas Bosmal pa pored Aneksa i Otoke.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/05/2014 12:08, edited 1 time in total.
Prirodni dotoci vode značajno su porasli u posljednja 24 sata što je na području Kantona Sarajevo dovelo do porasta nivoa rijeka i uzrokovalo poplave u nekim dijelovima grada.
Nivo rijeke Miljacke danas je dostigao visinu 190 cm, što je 170 cm više od uobičajenog nivoa, izjavio je za Radiosarajevo.ba savjetnik direktora Agencije za vodno područje Save Salih Krnjić.
Prema njegovim riječima iako su i Miljacka i Željeznica u porastu nije još uvijek alarmantna situacija.
Informacije koje smo dobili iz Kantonalne uprave Civilne zaštite govore drugačije. Trenutno je najugroženije područje Općine Ilidža rekao nam je dežurni operativni.
Najteža situacija je na području općine Stup jer se izlila rijeka Dobrinja i poplavila veći broj kuća.
U ulici Rakovička cesta je također alarmantno, jer je ispod starog mosta ugroženo 7 kuća i kako nam je rekao dežurni dispečer uskoro bi mogao da se izlije Rakovički potok.
U ulici Bistrički put voda se jutros počela izlijevati na magistralni put, ali je brzom intervencijom problem saniran.
U Mjesnoj zajednici, ulica Senada Fazlića rijeka Dobrinja se izlila i ugroženo je 70 kuća. U ulici Mlinište izlijevanjem rijeke Dobrinje ugroženo je 20 kuća te u ulici Čitlučka 20 kuća, a na Trgu Oteškog bataljona voda izbija iz šahtova.
Kod pješačkog mosta na Zujevini izlila se voda te su ugrožene okolne kuće. Rijeka Bosna se izlila u ulici Bratunačka, sedam kuća poplavljeno te u ulici Hendekuša voda je došla do 8 kuća. Ekipe Civilne zaštite su na terenu.
Kako je rekla glasnogovornica Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić, padavine su izazvale plavljenje elektroenergetskih objekata što je uzrokovalo nestanak struje u dijelovima općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
Kurspahić je rekla kako su sve raspoložive ekipe od jučer raspoređene na otklanjanju kvarova, ali da se situacija konstantno mijenja i da dolazi do novih kvarova.
Alfons Kauders wrote:
jes nas krenulo ove godine, garant ce u avgustu biti pozari ko prije dvije godine
Bas je vala vrijeme ove godine u klinac otislo.
Zime nije bilo, kisa evo mjesec i vise pada, ovo malo sto je bilo otoplilo je bilo standardno sarajevski- odmah prevruce.
Mi haman pa nemamo proljeca, uvijek isto, zima jaka bude (s izuzetkom ove godine), onda kise, i naglo dodje ljeto.
pa koga tu treba kriviti i sazaljevati?
zalit sve one regularne objekte i kuce
a onaj sto je neregularno napravio kafic ili kucu negdje briga me za njeg