Montazne Kuce Krivaja
-
muzicar_iz_parka
#126 Re: Montazne Kuce Krivaja
Najbolje praviti od armiranog betona debljine 30ak cm da bi se bilo sigurno od bilo kakvog metka, trebalo bi moci izrzat i kalibar do 122 mm, preko ne znam. 
-
Basvod
#127 Re: Montazne Kuce Krivaja
Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.VjecitiStudent wrote:Te cijene je nabildao plac i lokacija, sama kuca može biti i od trske.Basvod wrote:Sta ce prodati?sumirprimus wrote:pa valjda kad ostarim svejedno je, svakako ce djeca vec prodavat jelde...
Da li bi ti kupio i uselio u montaznu kucu staru 50 godina? To se rusi.
A pogledaj cijene zidanih kuca, nebitno kakve su, po sarajevskim brdima. Neko ih prije 50 godina ozidao za npr. 50.000 km a danas vrijede 500.000 km.
Tako ce za 30 godina svi ovi sto se zezaju sa montaznim kucama svoje voziti na otpad.
- semirsar
#128 Re: Montazne Kuce Krivaja
Odmah iznad Skenderije postoji par nizova montaznih kuca od kojih su neke izgradjene krajem sezdesetih, za potrebe smjestaja radnika tadasnjih gradilista na Skenderiji i okolini. Kako vidim, sve do ijedne jos uvijek stoje i ljudi zive u njima. Sudeci po voznom parku ispred kuca, ne bih rekao da je neka sirotinja u pitanju. Sve je u odrzavanju, mo's ti imati i atomsko skloniste, al' ak' nejmas pojma ili ne zelis da odrzavas djaba ti sve, raspada se pa tako i ti u njemu.Basvod wrote:Nema ni jedne da stoji 50 godina.karanana wrote:pa ako daju garanciju od 50 godina, onda vjerujem da mogu 50ak najmanje. a ne znam zasto ne i vise uz neku vrstu odrzavanja.
ne znam, nemam primjer neke koja stoji 50 godina.
imas li ti primjer neke koja se srusila ili koju su crvi pojeli ranije?
Ulazio sam u montazne kuce stare 30tak godina, kad je to bilo popularno i boze sacuvaj. Moze ona mozda izdrzati i 100 godina al ne daj boze ziviti u takvom smradu i vlagi.
-
VjecitiStudent
#130 Re: Montazne Kuce Krivaja
To je sve marginalno, u odnosu na ukupnu cijenu.Basvod wrote:Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.VjecitiStudent wrote:Te cijene je nabildao plac i lokacija, sama kuca može biti i od trske.Basvod wrote: Sta ce prodati?
Da li bi ti kupio i uselio u montaznu kucu staru 50 godina? To se rusi.
A pogledaj cijene zidanih kuca, nebitno kakve su, po sarajevskim brdima. Neko ih prije 50 godina ozidao za npr. 50.000 km a danas vrijede 500.000 km.
Tako ce za 30 godina svi ovi sto se zezaju sa montaznim kucama svoje voziti na otpad.
Jednu takvu, zidanu, u mom komsiluku je bager poravnao i kamion odvezao za svega dva dana.
-
Basvod
#131 Re: Montazne Kuce Krivaja
Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?semirsar wrote:Odmah iznad Skenderije postoji par nizova montaznih kuca od kojih su neke izgradjene krajem sezdesetih, za potrebe smjestaja radnika tadasnjih gradilista na Skenderiji i okolini. Kako vidim, sve do ijedne jos uvijek stoje i ljudi zive u njima. Sudeci po voznom parku ispred kuca, ne bih rekao da je neka sirotinja u pitanju. Sve je u odrzavanju, mo's ti imati i atomsko skloniste, al' ak' nejmas pojma ili ne zelis da odrzavas djaba ti sve, raspada se pa tako i ti u njemu.Basvod wrote:Nema ni jedne da stoji 50 godina.karanana wrote:pa ako daju garanciju od 50 godina, onda vjerujem da mogu 50ak najmanje. a ne znam zasto ne i vise uz neku vrstu odrzavanja.
ne znam, nemam primjer neke koja stoji 50 godina.
imas li ti primjer neke koja se srusila ili koju su crvi pojeli ranije?
Ulazio sam u montazne kuce stare 30tak godina, kad je to bilo popularno i boze sacuvaj. Moze ona mozda izdrzati i 100 godina al ne daj boze ziviti u takvom smradu i vlagi.
Svako malo sklapati i rasklapati, mjenjati panele.
Ima li potrebe za tim?
- Alfons Kauders
#132 Re: Montazne Kuce Krivaja
pa imas i klasicnih kuca starih 30 godina koje su zrele za rusenje, ako nisu dobro uradjene ili dobro odrzavaneBasvod wrote: Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
zapravo naslijedio sam takvu vikendicu, pa eto bujrum, ako si musterija da se napravimo
- Alfons Kauders
#133 Re: Montazne Kuce Krivaja
paziti da ne prokisnjava, uraditi dobru izolaciju u temelju i to je to...Basvod wrote: Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?
Svako malo sklapati i rasklapati, mjenjati panele.![]()
Ima li potrebe za tim?
-
Basvod
#134 Re: Montazne Kuce Krivaja
Moze za dan. Al treba platiti bager, kamione i stovariste otpadnog materijala, sto je udaljenije to je veselija cijena.VjecitiStudent wrote:
To je sve marginalno, u odnosu na ukupnu cijenu.
Jednu takvu, zidanu, u mom komsiluku je bager poravnao i kamion odvezao za svega dva dana.
-
Basvod
#135 Re: Montazne Kuce Krivaja
Neka hvala, vidim da kod tebe nista ne valja.Alfons Kauders wrote:pa imas i klasicnih kuca starih 30 godina koje su zrele za rusenje, ako nisu dobro uradjene ili dobro odrzavaneBasvod wrote: Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
zapravo naslijedio sam takvu vikendicu, pa eto bujrum, ako si musterija da se napravimo
- karanana
#136 Re: Montazne Kuce Krivaja
da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
kod nas je percepcija montazne kuce da je to kartonska kutija na sklapanje i rasklapanje. nesto tipa kamp prikolice ali jos nestabilnije i kraceg vijeka.
kod nas je percepcija montazne kuce da je to kartonska kutija na sklapanje i rasklapanje. nesto tipa kamp prikolice ali jos nestabilnije i kraceg vijeka.
- Alfons Kauders
#137 Re: Montazne Kuce Krivaja
nije to skupo kao sto mislis... da udjes na "cist" plac opet moras raditi zemljane radove, kopati temelj, prevoziti zemlju... rijec je o par milja posla, ovisno o povrsini, dubini i konfiguraciji terenaBasvod wrote:Moze za dan. Al treba platiti bager, kamione i stovariste otpadnog materijala, sto je udaljenije to je veselija cijena.VjecitiStudent wrote:
ako uzmemo da kuca sa zemljistvem, svim dozvolama i prikljuccima kosta 200 milja, onda je fakat rijec o zanemarivom trosku
- Alfons Kauders
#138 Re: Montazne Kuce Krivaja
valja, kako ne valja?Basvod wrote:Neka hvala, vidim da kod tebe nista ne valja.Alfons Kauders wrote:pa imas i klasicnih kuca starih 30 godina koje su zrele za rusenje, ako nisu dobro uradjene ili dobro odrzavaneBasvod wrote: Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
kad sam radio sebi, radio sam kako treba... 0 zamjerki, osim par sitnica prije useljenja (npr. lose uradjena keramika na jednoj terasici)... gotivan blok, gotivan crijep, stolarija kakva je isla u bosmal, fasada itd - sve odradjeno kako struka nalaze
ali haman sad trebam dokazivati da je sve uradjeno kako treba tako sto cu pljuvati montazne kuce?
- Alfons Kauders
#139 Re: Montazne Kuce Krivaja
ja bolan - raja krs kamp prikolice koristi po 30 godina, a eto kuce ce se raspastikaranana wrote:da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
-
VjecitiStudent
#140 Re: Montazne Kuce Krivaja
Ako se neko vec uvaljuje pola miliona za nekretninu na padinama Sarajeva, skoro potpuno je nebitno sta ce zateci na placu.Basvod wrote:Moze za dan. Al treba platiti bager, kamione i stovariste otpadnog materijala, sto je udaljenije to je veselija cijena.VjecitiStudent wrote:
- semirsar
#141 Re: Montazne Kuce Krivaja
E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.Basvod wrote:Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?semirsar wrote:Odmah iznad Skenderije postoji par nizova montaznih kuca od kojih su neke izgradjene krajem sezdesetih, za potrebe smjestaja radnika tadasnjih gradilista na Skenderiji i okolini. Kako vidim, sve do ijedne jos uvijek stoje i ljudi zive u njima. Sudeci po voznom parku ispred kuca, ne bih rekao da je neka sirotinja u pitanju. Sve je u odrzavanju, mo's ti imati i atomsko skloniste, al' ak' nejmas pojma ili ne zelis da odrzavas djaba ti sve, raspada se pa tako i ti u njemu.Basvod wrote: Nema ni jedne da stoji 50 godina.
Svako malo sklapati i rasklapati, mjenjati panele.![]()
Ima li potrebe za tim?
- Alfons Kauders
#142 Re: Montazne Kuce Krivaja
sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarijesemirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
pa koliko tema na forumu ima o renoviranju stanova, gdje ljudi nerijetko ulupaju cetvrtinu vrijednosti stana u renoviranje? dakle plate kvadrat 1500, a onda moraju skrsiti jos 500 po kvadratu... to nije nimalo neobicno, svi znamo ljudi koji su potrosili metar para da srede svoje stanove (i ja bi prvi, nije mi zao potrositi na to)
a oko kuca je jos vise posla... na stanu ne moras brinuti o fasadi, krovu itd... e jedno je sad ako si uzeo za par stotina milja neku austrougarsku vilu ili dalmatinsku kamenu kucu pa je sredjujes da bude ko nesto iz sapunica - naravno da se u to vrijedi ulagati...
ali zamislimo obicnu kucu, recimo gradjenu pedesetih ili sezdesetih... pa zamijeni krov, pa fasadu, pa stolariju... i na kraju kihnes dosta vise nego za stan... koliko se onda to isplati?
- semirsar
#143 Re: Montazne Kuce Krivaja
E to je ono sto sam htjeo naglasiti svojim pisanjem na ovoj temi, nece ni kamena kuca biti dobar dom ako se ne potrudis da to ucinis od nje. Montazna kuca ako izdrzi u garantnom roku, a nema razloga da sumnjam u to, moze biti bolja pa cak i zdravija za zivot, pa zasto ne i dugotrajnija od neke zidane.Alfons Kauders wrote:sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarijesemirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
pa koliko tema na forumu ima o renoviranju stanova, gdje ljudi nerijetko ulupaju cetvrtinu vrijednosti stana u renoviranje? dakle plate kvadrat 1500, a onda moraju skrsiti jos 500 po kvadratu... to nije nimalo neobicno, svi znamo ljudi koji su potrosili metar para da srede svoje stanove (i ja bi prvi, nije mi zao potrositi na to)
a oko kuca je jos vise posla... na stanu ne moras brinuti o fasadi, krovu itd... e jedno je sad ako si uzeo za par stotina milja neku austrougarsku vilu ili dalmatinsku kamenu kucu pa je sredjujes da bude ko nesto iz sapunica - naravno da se u to vrijedi ulagati...
ali zamislimo obicnu kucu, recimo gradjenu pedesetih ili sezdesetih... pa zamijeni krov, pa fasadu, pa stolariju... i na kraju kihnes dosta vise nego za stan... koliko se onda to isplati?
-
Basvod
#144 Re: Montazne Kuce Krivaja
Glavno pitanje je, zasto?karanana wrote:da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
Zasto graditi montaznu kucu kad nije ni bolja ni jeftinija od normalne.
Zato sto je brze?
-
asdf1
#145 Re: Montazne Kuce Krivaja
Na ovoj stranici imaju i cijene:
http://www.ytong.ba/ba/content/porodicn ... e_1746.php
Sad mi nije bas najjasnije sta se dobije sa jednom od ovih kuca, jer je dosta jeftino, cini mi se 100KM/m².
Sad mi nije bas najjasnije sta se dobije sa jednom od ovih kuca, jer je dosta jeftino, cini mi se 100KM/m².
-
Basvod
#146 Re: Montazne Kuce Krivaja
A koliko se isplati renovirati montaznu?Alfons Kauders wrote:sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarijesemirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
Napravi lijepu zidanu kucu i renovirace je nakon tebe ljudi stotinama godina. Kao sto bi ti renovirao austrougarsku vilu, dalmatinsku kucu ili staru bosansku kucu. Nije kriva cigla i beton sto su nasi ljudi od 50ih pa sve do danas sa arhitekturom na vi pa su kuce vecinom ruglo.
- Alfons Kauders
#147 Re: Montazne Kuce Krivaja
drugi je sistem, nije kao krivaja i ovi... ytong blokovi, odnosno siporeks po tuzlanski... nije los materijal za neke stvari, lagan u pm, solidan izolator itd... ali osjetljiv na vlagu i mehanicke sokove (npr. nerijetko se pojave pukotine, dosta vece od pukotina koje bi dobio u cigli)asdf1 wrote:Na ovoj stranici imaju i cijene:
cijena koju navodis je iskljucivo za prefabricirane blokove... dakle sve ostalo je trosak kupca, od temelja, preko fasade i stolarije, do krova... zapravo ovo cijeli sistem je dosta slicniji klasicnim kucama nego montaznim iz krivaje... dakle ukupna cijena je visestruko veca
nisam znao da imaju ovoliko modela... fino za vikendice...
http://www.ytong.ba/ba/content/zina.php
http://www.ytong.ba/ba/content/adriana_ ... __1917.php
-
Basvod
#148 Re: Montazne Kuce Krivaja
Siporeks. Dobijes vlagu i radijaciju.asdf1 wrote:Na ovoj stranici imaju i cijene:
- Alfons Kauders
#149 Re: Montazne Kuce Krivaja
e pa sad... zavisi od aspiracija... ako neko krene graditi vilu kraj velike aleje, naravno da ce se truditi da napravi nesto vjecno... ili u starom dijelu mostara, dubrovnika... isto kao sto se ne prave montazni spomenici jbg...Basvod wrote:A koliko se isplati renovirati montaznu?Alfons Kauders wrote:sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarijesemirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
Napravi lijepu zidanu kucu i renovirace je nakon tebe ljudi stotinama godina. Kao sto bi ti renovirao austrougarsku vilu, dalmatinsku kucu ili staru bosansku kucu. Nije kriva cigla i beton sto su nasi ljudi od 50ih pa sve do danas sa arhitekturom na vi pa su kuce vecinom ruglo.
ali to kosta
onaj ko hoce obicni dom, vikendicu ili normalnu kucu od sto i kusur kvadrata nema sta izgubiti ako uzme montaznu... svakako nece praviti neko remek djelo u kojem ce uzivati generacije, vec samo dom koji ce sluziti njemu i potomcima
-
Basvod
#150 Re: Montazne Kuce Krivaja
Remek djelo moze imati i 100 kvadrata.
Samo pogledaj stare bosanske kuce.
Ista je cijena lijepe i ruzne kuce.
Samo pogledaj stare bosanske kuce.
Ista je cijena lijepe i ruzne kuce.
Last edited by Basvod on 03/01/2014 16:54, edited 2 times in total.