Monetizacija You Tube videa a nije you tube
-
montypython2000
#1 Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Stigla mi je mailom ponuda da zaradim monetizacijom unovčavanjem mojih videa na You Tube. To očito nije ona standardna monetizacija samog You Tubea (gdje odnedavno postoji i uslov da se ima 1000 pretplatnika i 4000 sati pregleda godišnje). Ovi -monetizacija.com tvrde da su bolji za korisnika, da nema praga za isplatu, ne pominju ni uslove sa brojem pretplatnika i sl. Oni valjda postavljaju reklame koje se ne mogu preskočiti i sl. Interesuje me kako to oni mogu postaviti reklamu preko nečijeg videa na YT. Sumnjam da bi YT dozvolio da neko zarađuje na njima. Ovi traže ime, mail i url kanala na YT. Interesuje me da li je ovo nešto pravo ili je šupljak/namještaljka. Ima li neko kakva iskustva sa ovima? Dosadilo mi je da imam visoku gledanost na YT a da još ne mogu regularno monetizirati na YT jer su visoko postavili prag pretplatnika za monetizaciju.
-
Blackbird
#2 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Rade kao referal neke youtube mreže što znači da te uvedu u neku mrežu, uzimaju ti neki postotak zarade a ta mreža postavlja reklame na tvoje video snimke. Koliki postotak zarade bi dobijao?
-
montypython2000
#3 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Ništa ne pišu, obavještenje/ponuda je vrlo štura. Nemaju ni FAQ ni ništa slično. Nije jasno koliko se dobija kao što nije jasno da li ovo može i dok nije omogućena YT monetizacija. Također, nejasno je da li ovo smeta eventualnoj direktnoj monetizaciji preko YT kad se ostvare uslovi. Ako ne smeta onda ima nekakvog smisla jer na YT nemaš ništa dok ne prikupiš 1000 subscribera a to može potrajati godinama. Ako neko ima kakvo iskustvo s ovima, koliko se plaća i sl, neka javi.Blackbird wrote:Rade kao referal neke youtube mreže što znači da te uvedu u neku mrežu, uzimaju ti neki postotak zarade a ta mreža postavlja reklame na tvoje video snimke. Koliki postotak zarade bi dobijao?
- mirsek
#4 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Oni mogu zaraditi tako sto ti u video dodas njihovu reklamu pa ga onda reaploudujes ili/i ti u opis videa stavis linkove na njihove stranice. I ovo sve radi bez monetizacije. Ne smeta you tube monetizaciji tj. do sada su i drugi to koristili bez problema.montypython2000 wrote:Ništa ne pišu, obavještenje/ponuda je vrlo štura. Nemaju ni FAQ ni ništa slično. Nije jasno koliko se dobija kao što nije jasno da li ovo može i dok nije omogućena YT monetizacija. Također, nejasno je da li ovo smeta eventualnoj direktnoj monetizaciji preko YT kad se ostvare uslovi. Ako ne smeta onda ima nekakvog smisla jer na YT nemaš ništa dok ne prikupiš 1000 subscribera a to može potrajati godinama. Ako neko ima kakvo iskustvo s ovima, koliko se plaća i sl, neka javi.Blackbird wrote:Rade kao referal neke youtube mreže što znači da te uvedu u neku mrežu, uzimaju ti neki postotak zarade a ta mreža postavlja reklame na tvoje video snimke. Koliki postotak zarade bi dobijao?
- apsidejzi
#5 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Reklame danas postaju sve sofisticiranije... (smajlikojipljesce)
Al haj recimo da ne reklamiras ovu stranicu nego da su te bas kontaktirali. Ja bih rekao da to nisu oni nego on ili ona. Tj jednina koja pise u mnozini kako bi zvucalo ozbiljnije. Cim nema imena i prezimena u kontakt formi to je nesto neozbiljno. Cak ti ni ime i prezime ne garantuje nista ali ga makar mozes proguglat.
Samo se zapitaj: zasto neko ne bi napisao svoje licne podatke ako je u nekom biznisu? Sta se to ima kriti?
Al haj recimo da ne reklamiras ovu stranicu nego da su te bas kontaktirali. Ja bih rekao da to nisu oni nego on ili ona. Tj jednina koja pise u mnozini kako bi zvucalo ozbiljnije. Cim nema imena i prezimena u kontakt formi to je nesto neozbiljno. Cak ti ni ime i prezime ne garantuje nista ali ga makar mozes proguglat.
Samo se zapitaj: zasto neko ne bi napisao svoje licne podatke ako je u nekom biznisu? Sta se to ima kriti?
-
lajkujMe
#6 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Vidi, prvo youtube je postao opasan sam za sebe jer su napravili sad takva pravila da ljudi koje prave kontent ne dobijaju svoj dio kolaca kao ranije.
Bolje receno youtube vara svoje korisnike pogotovo kontent makere. Pratim dosta kanala neki od 2000 neki od 500.000 i svi se zale youtube unistava kanale s novim pravilima monetizacije i obavjestavnja i reklamiranja.
Favoriziraju odredjene grupe kanala a druge namjerno cenzurisu.
Sada vecina tih kanala s obzirom na veliki pad prihoda koriste npr patreon za donacije i reklame u svojim videima za odredjenje firme.
Npr vecina kanala koje ja gledam ubace patreon plus npr promocije za skillshare, Courses great plus i tako dalje.
Meni suludo da npr jedan od kanala koje pratim china uncensored ima milione pretplatnika i na svakom videu milione pregleda ne moze da zaradi dovoljno od cistog youtube jer im demonetizira video da bi se dodvorili kineskom trzistu a ovamo 5 ljudi ne moze da zivi od toga.
Jos gora je cinjenica da drzave to jest EU i SAD poostravaju copyright infragment.
Cim ubace u video npr neki isjecak iz nekog filma kao recenziju odredjenih scena i tako odmah sve pare tog videa idu firmi koja drzi prava na taj film svijedno sto od citavog video od npr 10 minuta 15 sekundi je iz tog filma to unistava bit youtuba a to je original content kreacija.
Bolje receno youtube vara svoje korisnike pogotovo kontent makere. Pratim dosta kanala neki od 2000 neki od 500.000 i svi se zale youtube unistava kanale s novim pravilima monetizacije i obavjestavnja i reklamiranja.
Favoriziraju odredjene grupe kanala a druge namjerno cenzurisu.
Sada vecina tih kanala s obzirom na veliki pad prihoda koriste npr patreon za donacije i reklame u svojim videima za odredjenje firme.
Npr vecina kanala koje ja gledam ubace patreon plus npr promocije za skillshare, Courses great plus i tako dalje.
Meni suludo da npr jedan od kanala koje pratim china uncensored ima milione pretplatnika i na svakom videu milione pregleda ne moze da zaradi dovoljno od cistog youtube jer im demonetizira video da bi se dodvorili kineskom trzistu a ovamo 5 ljudi ne moze da zivi od toga.
Jos gora je cinjenica da drzave to jest EU i SAD poostravaju copyright infragment.
Cim ubace u video npr neki isjecak iz nekog filma kao recenziju odredjenih scena i tako odmah sve pare tog videa idu firmi koja drzi prava na taj film svijedno sto od citavog video od npr 10 minuta 15 sekundi je iz tog filma to unistava bit youtuba a to je original content kreacija.
-
montypython2000
#7 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Ne znam odakle ti ideja da nekog reklamiram. Da je to ne bih valjda pitao druge za iskustva, govorio da su im informacije šture nemaju FAQ i sl. To da nema imena i prezimena u kontakt formi nije mi neki pokazatelj (ni u mailovima od YT ih nema kao ni mnogih drugih) više mi smetaju neke druge stvari. Reuploud videa koji je prethodno pomenut ne dolazi u obzir jer bih time poništio dosadašnju gledanost. Tako da mi se ovo već u startu ne sviđa. A da YT uništava manje youtubere novim pravilima to je istina. Ja npr imam masu vrlo kvalitetnih videa bez šupljaka, bez copyright infringmenta, sve je moje, za muziku kupim prava ili koristim You tube muziku ili čak public domain. I pored relativno velike gledanosti mnogih videa ne mogu monetizirati jer nemam 1000 subscribera. A i da mogu, naknade su čujem razočaravajuće (ne znam je li istina kažu cca 1 $ za 200 pregleda videa a i to u zavisnosti odakle su ti klikovi pa domaći klikovi vrijede puno manje opet navodno 500 pregleda 1 $), zato i pitam za druge opcije koje nisam sam ni tražio nego mi stiglo na mail vjerovatno jer su vidjeli da imam gledanih (ili kvalitetnih) videa.apsidejzi wrote:Reklame danas postaju sve sofisticiranije... (smajlikojipljesce)
- MarlboroGold
#8 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Na youtube nikad nije bilo više favoriziranja onih koji kreiraju sadržaje. Po pravilu, što se tiče youtube administracije, neko sa 20m pretplatnika bi trebao biti jednak nekome ko ima samo 1m ili manje, ali to nije slučaj.
Sjećam se primjera onog nekog amerikanca (debila) sa 20m pretplatnika koji je u nekoj japanskoj šumi, a koja je poznata po samoubistvima ljudi, naišao na mrtvog čovjeka koji se objesio i kojeg je snimio. Počeo se smijati, praviti šale i ostalo zajedno sa društvom (ne sjećam se tačno šta sve), a video je ostao sve dok ga drugi content kreatori, javnost i političari nisu pritisli, pa se izvinuo i skinuo video, a youtube ništa... a onda skoro čitam da su nekom liku skinuli video koji se odnosio na video igru u kojoj je sa glavnim likom udarao neku ženu. Odmah nakon toga je dobio suspenziju cijelog kanala na 30 dana. Ovdje je bio pritisak javnosti i drugih content kreatora da mu se vrati kanal, tako da su bili primorani da mu vrate.
Sjećam se primjera onog nekog amerikanca (debila) sa 20m pretplatnika koji je u nekoj japanskoj šumi, a koja je poznata po samoubistvima ljudi, naišao na mrtvog čovjeka koji se objesio i kojeg je snimio. Počeo se smijati, praviti šale i ostalo zajedno sa društvom (ne sjećam se tačno šta sve), a video je ostao sve dok ga drugi content kreatori, javnost i političari nisu pritisli, pa se izvinuo i skinuo video, a youtube ništa... a onda skoro čitam da su nekom liku skinuli video koji se odnosio na video igru u kojoj je sa glavnim likom udarao neku ženu. Odmah nakon toga je dobio suspenziju cijelog kanala na 30 dana. Ovdje je bio pritisak javnosti i drugih content kreatora da mu se vrati kanal, tako da su bili primorani da mu vrate.
Last edited by MarlboroGold on 12/11/2018 14:46, edited 1 time in total.
- mirsek
#9 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Nigdje nema 1 dolar za 200 pregleda, to je suplja ili ima neka nisa za koju ne znam a gdje te neko moze toliko placati. To bi znacilo 1000 dolara za 200k pregleda. Klikovi su druga stvar, imaju nise tipa osiguranja ili hipoteke gdje se placa 30+ dolara za klik na reklamu.montypython2000 wrote:napsidejzi wrote:Reklame danas postaju sve sofisticiranije... (smajlikojipljesce)
Ne znam odakle ti ideja da nekog reklamiram. Da je to ne bih valjda pitao druge za iskustva, govorio da su im informacije šture nemaju FAQ i sl. To da nema imena i prezimena u kontakt formi nije mi neki pokazatelj (ni u mailovima od YT ih nema kao ni mnogih drugih) više mi smetaju neke druge stvari. Reuploud videa koji je prethodno pomenut ne dolazi u obzir jer bih time poništio dosadašnju gledanost. Tako da mi se ovo već u startu ne sviđa. A da YT uništava manje youtubere novim pravilima to je istina. Ja npr imam masu vrlo kvalitetnih videa bez šupljaka, bez copyright infringmenta, sve je moje, za muziku kupim prava ili koristim You tube muziku ili čak public domain. I pored relativno velike gledanosti mnogih videa ne mogu monetizirati jer nemam 1000 subscribera. A i da mogu, naknade su čujem razočaravajuće (ne znam je li istina kažu cca 1 $ za 200 pregleda videa a i to u zavisnosti odakle su ti klikovi pa domaći klikovi vrijede puno manje opet navodno 500 pregleda 1 $), zato i pitam za druge opcije koje nisam sam ni tražio nego mi stiglo na mail vjerovatno jer su vidjeli da imam gledanih (ili kvalitetnih) videa.
Ako su ti autorska videa mozes ih spomenuti u videu ili sto je vjerovatnije stavljat u koment sekciji a stavljati anotacije za koment sekciju na videu.
-
lajkujMe
#10 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Logan Paul, taj video ga je itekako kostao izgubio je masu subscribera sponzore...MarlboroGold wrote:Na youtube nikad nije bilo više favoriziranja onih koji kreiraju sadržaje. Po pravilu, što se tiče youtube administracije, neko sa 20m pretplatnika bi trebao biti jednak nekome ko ima samo 1m ili manje, ali to nije slučaj.
I da nazalost youtube je poceo da favorizuje odrene tipove kanala popustaju ovim velikim itekako.
Problem je u tome sto youtube nije obicni "video provider" nego medij to je postao zahvaljujuci content kreatorima raznih vrsta.
A to sada oni unistavaju iz nekog svog razloga.
Google je fakat postao klasicna multimilijarderska korporacija.
-
EasyMan
#11 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Dobijem mail da mi je google ads racun suspendovan iz nekog razloga, navodno zaobilazenje necega... Pretpostavljam da je do kljucnih rijeci. Reklamiram na yt neke videe, nesto sto ne krsi nikakva pravila niti ima bilo sta sumnjivo. Je li se desavalo nekome? Kako ste rijesili problem?
Pokusao sam napraviti novu kampanju, ali ne pomjera se nista, znaci nema pregleda i pare s google racuna ne skida.
Pokusao sam napraviti novu kampanju, ali ne pomjera se nista, znaci nema pregleda i pare s google racuna ne skida.
-
Biljana1988
#12 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Pozdrav, ako moze mala pomoć. Mi imamo kanal pravimo kašice za bebe, nije neka tema primamljiva ali pokušaćemo. Zanima je jedna stvar pošto imate iskustva, da li sati se računaju u monetizaciju koje smo dobili preko google ads, jos uvijek ih ne obračunavaju. Na videu imaju ti sati ali ovamo ne, ako znate da nam javite. Hvala unaprijed.EasyMan wrote: ↑25/02/2023 19:21 Dobijem mail da mi je google ads racun suspendovan iz nekog razloga, navodno zaobilazenje necega... Pretpostavljam da je do kljucnih rijeci. Reklamiram na yt neke videe, nesto sto ne krsi nikakva pravila niti ima bilo sta sumnjivo. Je li se desavalo nekome? Kako ste rijesili problem?
Naradvno posaljite link za kanal da zapratimo, svima nam je pomoć potrebna.
Ovo je naš https://www.youtube.com/channel/UC4T41u ... 8oTKBNjzCg
- Dope_Man
#13 Re: Monetizacija You Tube videa a nije you tube
Sta je ovdje konkretno pitanje? Nacin na koji je napisano je krajnje konfuzan.Biljana1988 wrote: ↑10/04/2023 22:29 Pozdrav, ako moze mala pomoć. Mi imamo kanal pravimo kašice za bebe, nije neka tema primamljiva ali pokušaćemo. Zanima je jedna stvar pošto imate iskustva, da li sati se računaju u monetizaciju koje smo dobili preko google ads, jos uvijek ih ne obračunavaju. Na videu imaju ti sati ali ovamo ne, ako znate da nam javite. Hvala unaprijed.
Naradvno posaljite link za kanal da zapratimo, svima nam je pomoć potrebna.
Ovo je naš https://www.youtube.com/channel/UC4T41u ... 8oTKBNjzCg
Do razjasnjenja, jedan generalan odgovor: Google Ads je servis preko kojeg google postavlja reklame na razne stranice na internetu (vlasnik stranice samo napravi google ads racun, i na stranici "rezervise" prostro u odredjenim dimenzijama i "nakaci" se na google ads, i google koristi taj prostor da prikaze reklamu. To isto prakticno on radi i na yotube.
Od broja prikazivanja reklama (i duzine naravno) ovisi da li ce prikazivanje uopste biti uzeto u obzir i da li ce biti placeno. Nije isto ako gledalac prekine reklamu, il je pusti do kraja, a jos bolje ako na nju klikne, i najbolje ako klikne i tamo negdje na stranici kupi nesto, jer ta reklama je direktno dovela do kupovine i time je najbolje placena.
Al tebe kao korisnika nista od tog ne zanima. Ti imas u statistici koliko dobijas (mozes vidjeti i kroz google ads racun). Ukratko, cilj ti je da ljudi sto duze gledaju video i sto vise puta otvaraju tvoje klipove. Ako su ga samo otvorili i zatvorili nakon 5 sekundi nije isto kao i kad otvore i pogledaju cijeli klip. Retencija je kljucna i za zaradu, i da te algoritam nastavi preporucivati.
Iz iskustva od prije par godina, ako zelis da imas nekakvu zaradu da eto kao imas neke pare u dzepu (ne da napustis redovni posao), treba ti bar 1 milion pregleda mjesecno. Al ja nisam aktivan vec par godina (mada i sad dobijem poneku isplatu, evo prije 2 mjeseca sam dobio jednu) pa mozda je danas i teze zaraditi.