MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#501 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Lilyen wrote: Ali jedna opaska postavljaču...nisi jedini koji piše o mobingu, a niti prvi. Taj kredit ne možeš sebi pripisati.
Drago mi je da svakodnevno raste svijest o štetnosti MOBBING-a sa posebnom pažnjom na financijski aspekt. Vezano za tvoju opasku pisao sam prvenstveno da sebi olakšam, a zatim radi sevapa i za opće dobro svih nas. Dakle, uopće me ne zanima tvoje mišljenje niti bilo kakvo priznavanje od tebe ili bilo koga drugog, posebno NE od ljudi sa ovih prostora. MOBBING postoji vjekovima od kako je ljudi i vremena. Kada ovom narodu nije valjao Gazi Husrev-beg protiv kojeg se je u to vrijeme udružila grupa zavidnih i pokvarenih ''naših ljudi'', kakvo dobro i kakvo priznanje onda može očekivati jedan običan čovjek? Apsolutno nikakvo!

Pjesma iz naroda ...

Puče puška, puče druga iz Carigrada,
da ubiju Husrev-bega na sred Saraj'va,

Govorio Husrev-beže: "Šta sam skrivio?
Dušmani me opanjkaše kod sultana mog! (MOBBING)

Ja načinih medreseta i imareta,
ja načinih sahat-kulu,do nje džamiju,

Ja načinih Taslihana i bezistana,
Ja načinih tri ćuprije sred Saraj'va,

Ja načinih od kasabe Seher Saraj'vo,,
i opet me dušmani gledat' ne mogu!

I gora će prestat' listat', i voda teći,.
a dušmana na svijetu nikad nestati!"

Nakon što sam prvi put pročitao ovu pjesmu i saznao o detaljima koji se odnose na život i smrt Gazi Husrev-bega ostao sam zatečen. Postalo mi je sasvim jasno na kakvom prostoru živim ...
Lilyen

#502 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Lilyen »

antimobbing wrote:
Lilyen wrote: Ali jedna opaska postavljaču...nisi jedini koji piše o mobingu, a niti prvi. Taj kredit ne možeš sebi pripisati.
Drago mi je da svakodnevno raste svijest o štetnosti MOBBING-a sa posebnom pažnjom na financijski aspekt. Vezano za tvoju opasku pisao sam prvenstveno da sebi olakšam, a zatim radi sevapa i za opće dobro svih nas. Dakle, uopće me ne zanima tvoje mišljenje niti bilo kakvo priznavanje od tebe ili bilo koga drugog, posebno NE od ljudi sa ovih prostora. MOBBING postoji vjekovima od kako je ljudi i vremena. Kada ovom narodu nije valjao Gazi Husrev-beg protiv kojeg se je u to vrijeme udružila grupa zavidnih i pokvarenih ''naših ljudi'', kakvo dobro i kakvo priznanje onda može očekivati jedan običan čovjek? Apsolutno nikakvo!

Ovo bi trebala biti tema za pomoć ljudima koji su mobbingovani, a ne za kojekakva prepucavanja. :)
Ali opet, kod tebe sam u postovima vidjela JA pa JA pa JA i zato je bila opaska...i kakvi su to ljudi s ovih prostora!?
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#503 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Lilyen wrote: Ovo bi trebala biti tema za pomoć ljudima koji su mobbingovani, a ne za kojekakva prepucavanja. :)
Ali opet, kod tebe sam u postovima vidjela JA pa JA pa JA i zato je bila opaska...i kakvi su to ljudi s ovih prostora!?
Možeš li pronaći bar jedan post u kojem sam napisao riječ ''ja'' i postaviti ga ovdje? Tema je otvorena prvenstveno da bi ljudi shvatili šta je to ustvari MOBBING i sačuvali svoj život i zdravlje jer MOBBING nevidljivo umara ljude do smrti. Prave pomoći trenutno nema sve dok se ne donese ''Zakon o sprečavanju MOBBING-a'', a ti da nisi površna kao što jesi, pročitala bi sve naše postove koje smo do sada napisali. Vezano za ljude sa naših prostora, imaš gomilu postova o našem mentalitetu. I opet da ti ponovim, uopće me ne zanima tvoje mišljenje niti bilo kakvo priznanje od tebe ili bilo koga drugog sličnog tebi.
Lilyen

#504 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Lilyen »

Nemam namjeru se prepucavati s tobom.
Ali ću ti ipak reći da preoštro sudiš o ljudima. Što se tiče mentaliteta nas sa ovih prostora, kao i drugih prostora rećiću da nismo svi isti i da si i ti jedinka iz tih "ljudi s naših prostora" (ako jesi)
Drugo nemaš pojma jesam li ili nisam pročitala sve postove, a i da znaš, ne možeš reći na osnovu toga jesam li površna ili ne.

I da, imaš više postova gdje ističeš sebe.

Uživaj/te u lijepom danu i borite se za sebe! :)
antimobbing

#505 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Lilyen wrote:Nemam namjeru se prepucavati s tobom.
Ali ću ti ipak reći da preoštro sudiš o ljudima. Što se tiče mentaliteta nas sa ovih prostora, kao i drugih prostora rećiću da nismo svi isti i da si i ti jedinka iz tih "ljudi s naših prostora" (ako jesi)
Drugo nemaš pojma jesam li ili nisam pročitala sve postove, a i da znaš, ne možeš reći na osnovu toga jesam li površna ili ne.

I da, imaš više postova gdje ističeš sebe.

Uživaj/te u lijepom danu i borite se za sebe! :)
Uopće ne sudim ljudima već samo pišem svoja zapažanja kao individua i kao pripadnik ovog naroda. Vezano za ovo što navodiš, već sam ti rekao postiraj te postove koje spominješ da ih svih vide. Drugo, ovo što si napisala ''borite se za sebe!'', nakon održavanja ove teme kroz sve ove godine bezakonja, potvrđuje samo tvoju površnost i malodušnost ali kao što sam ti već rekao uopće ne očekujem bilo kakvo priznanje niti zahvalnost od ljudi, posebno ne od onih sličnih tebi. :wink:
Lilyen

#506 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Lilyen »

Ne pogađaju me tvoje riječi i karakteristike koje mi ljubazno daješ, samo da te pitam zar ova tema nije borba za sebe!?

:-D
antimobbing

#507 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Lilyen wrote:Ne pogađaju me tvoje riječi i karakteristike koje mi ljubazno daješ, samo da te pitam zar ova tema nije borba za sebe!?

Zašto me pitaš kad si već sama ''presudila'' da se borim samo za sebe. Interesantno da ova pitanja ne postavljaš na p.p. već ovako javno? Pretpostavljam sa ciljem diskreditacije, što dovoljno govori o tebi? Kako onda želiš da te drugi poštuju i ne vrše na tebi MOBBING, a ti sama nemaš poštovanja prema drugima? :D
filter74

#508 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by filter74 »

Nije tačno da se MOBBING dešava samo na radom mjestu, ali je to ujedno i najteži vid mobbinga, jer se ljudima radi o egzistenciji.

MOBBING počinje u vrtiću i školi kad se formiraju tzv. grupice koje obično ogovaraju i zakuhavaju protiv pojedine druge djece ili drugih grupica. Kako djeca postaju starija, i ulog postaje veći tj. radi se o ocjenama i dobrom vladanju bitnim za upis na fakultet to se sve više i roditelji uključuju sa svojim pritiscima i marifetlucima tako da imamo situaciju da postoje odlični đaci koji su prosječni i ispodprosječni, a neki jako talentovani nikad ne mogu da isplivaju.

Tu moraju pedagozi, nastavnici i profesori da presijeku stvari u korijenu, ali je to danas iluzija, jer se zna da ih nemali broj prima novac i usluge od roditelja.

Pravi otvoreni mobbing počinje na fakultetu, jer je u igri moguće mjesto asistenta, ili dalje napredovanje pa se vode bespoštedne borbe među studentima, i profesora prema studentima, a roditelji djeluju iza kulisa potajno i mučki svojim uticajem i vezama.

Gdje god postoji INTERES postoji i mobbing. Osnovni uslov za mobbing je da si bolji od drugih, a onda se oni udružuju da te uklone, ili te viši nivo šefova uništava. Svugdje se teško boriti protiv mobbinga, a kod nas posebno teško.

Imaju samo dva načina borbe protiv mobbinga. Jedan je izaći i otići iz takve sredine, i to je najbolji način, ali nemaju svi tu mogućnost. Drugi je uzvraćanje istom mjerom ili jače, a za to treba imati zaleđinu ili jaka muda. Kod nas se zna desiti da budeš i fizički napadnut ako se odupreš mobbingu, posebno ako si muško. U principu ako nisi spreman zatući protivnika i mentalno i fizički ne ulazi u takve duele. Nevjerovatno je šta su ljudi spremni uraditi za sitnicu, a nekamoli krupne stvari. Znam za slučajeve premlaćivanja kolega sa posla i uposlenika, namještenih saobraćajnih udesa. S vremena na vrijeme se u BiH dešavaju i misteriozni smrtni slučajevi, pa ne bilo loše malo vidjeti da li su žrtve imale problema na poslu ...

Naš problem je jako pokvareno društvo, ja cijenim da je oko 80 % ljudi kod nas OLOŠ. Teško je živjeti među mafijom i ološem, jer je ološ rastjerao dobre ljude sa svih društvenih pozicija, mnogi su pobjegli u inostranstvo i sl.

Kod nas je mobbing ustvari postao NAČIN ŽIVOTA i društveno usmjerenje. Čak i na rekreaciji, na kafi, kad izvedete psa u šetnju, ustvari bilo gdje, gdje se srećete sa ljudima kod nas, naići ćete na mobbing. To je kod nas nacionalni sport, jer nam je narod uglavnom sastavljen od bagre.
Lilyen

#509 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Lilyen »

antimobbing wrote:
Lilyen wrote:Ne pogađaju me tvoje riječi i karakteristike koje mi ljubazno daješ, samo da te pitam zar ova tema nije borba za sebe!?

Zašto me pitaš kad si već sama ''presudila'' da se borim samo za sebe. Interesantno da ova pitanja ne postavljaš na p.p. već ovako javno? Pretpostavljam sa ciljem diskreditacije, što dovoljno govori o tebi? Kako onda želiš da te drugi poštuju i ne vrše na tebi MOBBING, a ti sama nemaš poštovanja prema drugima? :D
Interesantna je tvoja percepcija onoga što napišem, ali stvarno!

Uživaj u lijepom danu. Pozz :-D
antimobbing

#510 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

filter74 wrote:Naš problem je jako pokvareno društvo, ja cijenim da je oko 80 % ljudi kod nas OLOŠ. Teško je živjeti među mafijom i ološem, jer je ološ rastjerao dobre ljude sa svih društvenih pozicija, mnogi su pobjegli u inostranstvo i sl.

Kod nas je mobbing ustvari postao NAČIN ŽIVOTA i društveno usmjerenje. Čak i na rekreaciji, na kafi, kad izvedete psa u šetnju, ustvari bilo gdje, gdje se srećete sa ljudima kod nas, naići ćete na mobbing. To je kod nas nacionalni sport, jer nam je narod uglavnom sastavljen od bagre.
Ovo je jedan od najboljih postova koji kratko i jasno opisuje ''bolesno stanje naše nacije'' i prilike u kojima pokušavamo ''normalno'' živjeti. Međutim, ničije nasilje nije dugo trajalo tako neće ni ovo ''naše nacionalno'' jer već 2015 godine, stiže nam na naplatu završni račun. Od 2009 godine upozoravam javnost da uklanjanje sposobnih ljudi MOBBING-om vodi prema neumitnom ekonomskom kolapsu države ali niko me ne sluša. Ljudi probudite se, još uvijek ima vremena da se kolektivno promijenimo i do kraja ove godine pokušamo financijski izvući, a za to nam trebaju sposobni i pošteni ljudi. Nesposobni odmaknite se u stranu i pustite ljude da rade svoj posao jer nakon 2013 godine, neka nam je Uzvišeni Bog na pomoći.
Nakon dvije godine slabog oporavka od globalne recesije BiH se 2012. suočila s drugim valom recesije. Produžena kriza u eurozoni, nepovoljni vremenski uvjeti te nastavak rasta nezaposlenosti utjecali su na potrošnju, investicije i izvoz.

Kako trenutna ekonomska kriza nastavlja usporavati rast bh. privrede, postaje sve važnije da se zemlja uhvati ukoštac sa zahtjevnim, ali neophodnim reformama. Dosadašnja javna potrošnja, usmjerena prije svega na plaće i socijalne programe, onemogućila je da zemlja dovoljno investira u svoju budućnost, uključujući infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje i stvaranje novih radnih mjesta.
Sve što nam se dešava posljedica je neznanja i ljudskog faktora.
Arc_Angel

#511 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Arc_Angel »

antimobbing wrote:
filter74 wrote:Naš problem je jako pokvareno društvo, ja cijenim da je oko 80 % ljudi kod nas OLOŠ. Teško je živjeti među mafijom i ološem, jer je ološ rastjerao dobre ljude sa svih društvenih pozicija, mnogi su pobjegli u inostranstvo i sl.

Ovo je jedan od najboljih postova koji kratko i jasno opisuje ''bolesno stanje naše nacije'' i prilike u kojima pokušavamo ''normalno'' živjeti. Međutim, ničije nasilje nije dugo trajalo tako neće ni ovo ''naše nacionalno'' jer već 2015 godine, stiže nam na naplatu završni račun. Od 2009 godine upozoravam javnost da uklanjanje sposobnih ljudi MOBBING-om vodi prema neumitnom ekonomskom kolapsu države ali niko me ne sluša. Ljudi probudite se, još uvijek ima vremena da se kolektivno promijenimo i do kraja ove godine pokušamo financijski izvući, a za to nam trebaju sposobni i pošteni ljudi. Nesposobni odmaknite se u stranu i pustite ljude da rade svoj posao jer nakon 2013 godine, neka nam je Uzvišeni Bog na pomoći.

Uvijek sam sa radoscu citao tvoje postove na ovoj temi, jer onda znam da negdje tamo postoji neko ko je slican meni, da nisam sam ovakav kakav jesam, sam na ovom svijetu.

I ja bih volio da se ljudi probude, da se trznu i drznu da dovedu neki mali dio svog zivotnog shvatanja u pitanje, da prestanu da slijepo prate i slijede drustvene norme i tradicije koje su nametnute, koje su tu sveprisutne od dana kad se rodimo i kad odrastamo. Od malih nogu nas uce da pratimo i da ne dovodimo u pitanje, niko nas ne uci da bi jednog dana trebali da malo zastanemo i da preispitamo cemu smo mi to nauceni u stvari, nego nas uce i odgajaju da budemo pokori, tihi i slijepi sljedbenici vec uhodanog sablona.

Niko od nas nije iskljucivo niti dobar niti zao, u svakom od nas je velika moc da manifestujemo ili dobro ili zlo.
I to je to, nema niceg drugog, sve se svodi na pitanje izbora, izmedju pozitivnih i negativnih emocija.

Strah je jedna negativna emocija, a strah je ono sta osjecamo kad "okrenemo glavu" kad kazemo "suti ne talasaj" kad kazemo "suti dobro je" , i svaki put kad vidimo nesto sto je lose i zlo i kad odaberemo da okrenemo glavu i da cutimo o tome, cak i kada je nekom drugom potrebna pomoc mi u stvari neradimo nista drugo nego manifestujemo zlo, i to je to, to je bit svega, uvijek je bila kroz citavu ljudsku historiju, pitanje izbora, dali cemo da manifestujemo dobro ili zlo izbor je na nama samima.
antimobbing

#512 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Arc_Angel wrote: Niko od nas nije iskljucivo niti dobar niti zao, u svakom od nas je velika moc da manifestujemo ili dobro ili zlo. I to je to, nema niceg drugog, sve se svodi na pitanje izbora, izmedju pozitivnih i negativnih emocija.
Hvala vam najljepša svima. Forumi i bloggovi su trenutno jedno od najiskrenijih mjesta gdje čovjek može da podigne svoj glas protiv fašizma (čitaj MOBBING-a) u kojem pokušavamo ostati normalni i pre'živjeti', makar to bilo virtualno i anonimno. Ustvari, upitno je koliko je to uopće anonimno ali meni, a vjerujem i vama, to je sada nešto sasvim irelevantno. Ono što je važno jeste, da pišući i čitajući postove jedni drugih na ovom forumu postajemo svjesni stvari i pojava koje se dešavaju oko nas, tako da svako može djelovati shodno svojim mogućnostima.

Tokom ovih godina osjetio sam da postoji neka telepatska povezanost između ovih anonimnih nickova. Naime, imao sam nekoliko puta situaciju da sjedim sa nekim mladim čovjekom iz istočnog ili zapadnog dijela BiH, koji bi mi rekao ''poznajem vas'' mada se prvi put vidimo u životu, da bi kasnije kroz razgovor utvrdili da obadvojica aktivno pišemo na zajedničkim forumima. Također, dešavalo mi se je da sjedim sa nekim starijim čovjekom koji bi mi pričao iste ove stvari i stavove koje mi pišemo ovdje na forumu, a da uopće nije ni čuo za forum. Zato pišite što više jer vaše ideje (ma koliko ih smatrali ne važnim) putuju u krug i opet će vam se vratiti nazad kao potvrda da ste nešto ispravno uradili.
antimobbing

#513 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130329076
TRAGEDIJA U TUZLI
Muškarac ubio poslodavca nakon otkaza, a potom i sebi pucao u glavu
Zaista žalosno. U ovim teškim danima nepravde i tranzicije važno je da pronađete bilo kakav ventil kako ne bi došli u stanje ''fenomena velikog balona'' i totalno PREGORJELI to jeste, oboljeli od BURN-OUT sindroma. Otiđite negdje u planinu i vrištite iz svega glasa u šumi gdje vas niko neće vidjeti niti čuti. Pokušajte izbaciti svu negativnost iz sebe na bilo koji način. Ne dirajte druge ljude i ne tražite u njima svoj ventil već savjetujete ljude u vašoj blizini i na svakom koraku da se opuste i na svaki način sačuvaju svoje psiho-fizičko zdravlje jer svi smo u pod pritiskom zatvoreni u ovim fašističkim torovima već dvadeset godina, bez izuzetka.
antimobbing

#514 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Vezano za MOBBING da bi ova mlađa raja shvatila o čemu se radi, neka pogledaju snimak gdje se vidi kako komisija sastavljena od tri PSIHOPATE bukvalno pred kamerama vrše MOBBING nad Elvinom Kadrićem, usprkos što ga čitava država voli.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... bCumaDw4j8#!

Pored toga, što čitava država glasa za ovog mladog čovjeka, dakle radi se o stotinama hiljada ljudi njih troje PSIHOPATA pred milionskim TV auditorijem sve ubjeđuju da on ne zna pjevati. Dakle, ovo je klasičan primjer MOBBING-a i način na koji pojedinci sa ovlastima da nešto odlučuju upravljaju masom ljudi i uništavaju karijere i živote mladih ljudi, a ovako nam se dešava u svim sferama života.
MOSALJOZE

#515 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by MOSALJOZE »

antimobbing wrote:Vezano za MOBBING da bi ova mlađa raja shvatila o čemu se radi, neka pogledaju snimak gdje se vidi kako komisija sastavljena od tri PSIHOPATE bukvalno pred kamerama vrše MOBBING nad Elvinom Kadrićem, usprkos što ga čitava država voli.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... bCumaDw4j8#!

Pored toga, što čitava država glasa za ovog mladog čovjeka, dakle radi se o stotinama hiljada ljudi njih troje PSIHOPATA pred milionskim TV auditorijem sve ubjeđuju da on ne zna pjevati. Dakle, ovo je klasičan primjer MOBBING-a i način na koji pojedinci sa ovlastima da nešto odlučuju upravljaju masom ljudi i uništavaju karijere i živote mladih ljudi, a ovako nam se dešava u svim sferama života.
Fino si mi objasnio.Volim konkretne primjere.
antimobbing

#516 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Još uvijek se nisam odlučio kojeg advokata da unajmim na podizanju tužbe iz radnog prava u kojem će također biti sadržana i tužba za MOBBING u pokušaju umorstva na radnom mjestu.
Ukoliko imate nekih iskustava i prijedloga javite se. Može i preko privatne poruke.
antimobbing

#517 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Prije ovog nesretnog rata živio sam u jednoj multietničkoj sredini sa Srbima i Hrvatima. U ratu sam, gotovo kao maloljetnik bio pripadnik Armije R BiH.

Nakon rata, nastavio sam školovanje i kada sam trebao da se malo odmorim PSIHOPATE iz moga naroda su mi napravili niz neugodnosti što se je veoma odrazilo na moje zdravstveno stanje. Uopće nisam znao šta se dešava sa mnom jer MOBBING je nevidljiv.

PSIHOPATE su me dovele u predinfarktno stanje i zamalo me nisu UMORILI do smrti. Danas nakon pet godina proučavanja MOBBING-a imam dosta saznanja ali još uvijek proučavam ovaj društveno-sociološki fenomen. U stanju dugogodišnjeg konstantnog stresa prije pet godina dobivam ''depresiju tijela'' koju sam izbacio iz sebe, samo milošću Uzvišenog Boga, baveći se ekstremnim sportovima.

Tokom svoga života, prije rata nikad nisam doživio neku neugodnost od nekog Srbina ili Hrvata, kao što sam doživio poslije rata od 'naših ljudi' Bošnjaka - PSIHOPATA. Naravno, ne računajući rat koji je bio ekstremna neugodnost lično meni i mome narodu, proizašla od pripadnika ova dva naroda ali govorim za period lijepog suživota u mira prije rata.

MOBBING i kriza ide iz VRHA prema DNU na način kada u VRH dođe PSIHOPATA, on sebi izabere za prvog suradnika, to jeste PREPOZNA identičnog PSIHOPATU kao što je i on sam, a ovaj dalje u dubinu prema DNU ispod sebe prepozna istog PSIHOPATU i tako sve od VRHA do DNA hijerarhije jedan drugog prepoznaju. Na ovaj način se poredaju od VRHA do DNA hijerarhije PSIHOPATE koje psihološki jedan drugog prepoznavaju i privlače se kao magneti pronalazeći isti kriminalni interes.

PSIHOPATE su ljudi koji uopće nemaju savjesti i empatije/suosjećanja prema drugim ljudima i njihovim prije svega egzistencijalnim potrebama. Uopće ih nije briga za druge već se samo brinu o sebi samima. U našem narodu ih zovu i duševni mrtvaci.

Psihopate boluju od jedne stvarne mentalne bolesti, koju doktor Robert Hare, jedan od svjetskih eksperata za psihopatiju u svojoj knjizi ''Without Conscience'' - ''Bez savjesti'', označava kao potpuni i neizlječivi nedostatak osjećanja.

Image

Ukoliko psihopata uopće nešto osjećaja, onda su to emocije najpliće vrste. On čini bizarne i samo-destruktivne stvari zato što je potpuno imun na konsekvence koje bi normalnog čovjeka ispunile osjećanjima srama ili griže savjesti. Ono što bi drugi u tom smislu smatrali katastrofom, za njega predstavlja samo jednu malu nezgodu ili „čistu sitnicu”. Psihopatija sasvim uobičajena u ljudskom društvu i postoji mnogo slučajeva psihopata koji normalno rade kao biznismeni, doktori, pa čak i psihijatri.

Oni izgledaju u svakom pogledu kao normalni ljudi, samo što su duševno mrtvi ljudi bez ikakvih osjećaja.

Duševno mrtvilo, čini ih veoma efikasnim „mašinama”. Oni mogu biti briljantni, mogu da pišu naučne radove, mogu da IMITIRAJU riječi pune emocija (veoma su uspješni glumci), međutim, vremenom postaje sve jasnije i jasnije da te njihove riječi nisu u skladu s njihovim ponašanjem. („Po njihovim plodovima poznajete ih.”). Oni su tip čovjeka koji je u jednom momentu tvrditi kako je strahovito pogođen bolom uslijed smrti nekog bliskog prijatelja a u sljedećem momentu će otići u disko klub „da bi to zaboravio”. Čini se da oni to STVARNO zaborave.

S obzirom da su veoma efikasne mašine, kao kompjuteri, u stanju su da obavljaju veoma kompleksne radnje koje su zamišljene tako da izazovu druge da im ovi daju svoju podršku za ono što oni žele. Na taj način mnoge psihopate su u stanju da dostignu visoke pozicije u društvu. Tek nakon dužeg vremena njihove kolege i suradnici postaju svjesni činjenice da je njihov uspjeh i napredak zasnovan na gaženju drugih ili kršenju njihovih prava. Iako su potpuno indiferentni što se prava drugih tiče, oni često kod drugih ljudi veoma spretno inspirišu osjećaj iskrenog povjerenja. Psihopata nikada ne smatra da s njegovom psihom nešto nije u redu, te tako ne osjeća ni potrebu da treba nešto da mijenja u vezi svog ponašanja. Osim što su egocentrični, oni su često i narcisoidni. Narcisoidnost je samo jedna od njihovih karakternih crta.

Rijetko kad dolaze u sukob sa zakonom, dok istovremeno čine strahovite štete državi i kolegama s posla. Psihopate se najčešće druže samo s onima od kojih mogu imati neke koristi. Za psihopatu je najvažnija jedino njegova „glad,” a sve ostalo je za njega ‘tamo negdje daleko’, osim ukoliko se to ne može apsorbovati s njegove strane u smislu neke vrste „hrane”. Za njega postoji samo jedno pitanje: „Da li se to može na neki način iskoristiti” ili – „da li ja mogu nešto od toga dobiti,” a sve ostalo je od strane njegovih nagona rangirano kao manje vrijedno.

Ukratko je psihopata predator ili grabljivac. On se kamuflira uz pomoću jedne „maske trezvenosti,” a onda slično grabljivim životinjama tiho i neprimjetno prati svoju žrtvu, izdvaja je iz stada, približava joj se i krši njen otpor. Dobri su stratezi i veoma dobro se maskiraju koristeći sve vrste riječi, gestova laži i manipulacija kako bi uvukli žrtvu u svoju zamku. U mnogim slučajevima oni će prethodno skupiti što je moguće više informacija o svojim žrtvama, saznati sve njihove vrline, slabosti i mane, te će igrati na te karte koliko god je to moguće i kako im to odgovara.

Iako nemaju savjesti, oni će još u svojoj mladosti primijetiti tu „čudnu” osobinu kod drugih, te će taj problem prilično brzo intelektualno premostiti, a onda će svoje žrtve često manipulisati tako što će se oslanjati ili apelovati na - NJIHOVU savjest. Psihopata će vas uvijek optužiti da radite ono što on radi ili namjerava da uradi. U svakoj interakciji između psihopate i normalnog čovjeka sa potpunim opsegom emocija, psihopata uvijek pobjeđuje.

Ovakvi ljudi uopće ne pokazuju osjećaj krivice za kolateralne štete koju svakodnevno prave državi, firmi i uposlenicima kao i svim drugim običnim normalnih građanima.

Citati su preuzeti od doktora Roberta Hare koji je jedan od svjetskih eksperata za psihopatiju.
Autor je knjige ''Without Conscience'' - ''Bez savjesti''.

Trenutno na pozicijama u BiH postoji veoma veliki broj ljudi sa ovim poremećajem koji svakodnevno uništavaju živote poštenim ljudima. Dakle, radi se klasičnim korporativnim PSIHOPATIMA koje treba poslati na promatranje i na njihovom obrascu ponašanja napraviti detaljnu psihološku studiju jer dolaskom u VRH ispod sebe sve do DNA lančano na najvažnije funkcije u državi POREDAJU psihološki identične osobe - PSIHOPATE.

Ovakve šizofrenične, nesposobne i kriminalizirane osobe su tokom ove zadnje dvije decenije umorili do smrti na stotine visoko profiliranih stručnjaka iz raznih oblasti na radnim mjestima izazivajući kod ljudi stres, moždane i srčane udare, a na njihova mjesta su postavljali sebi slične kriminalizirane, nestručne i neobrazovane PSIHOPATE većinom sa kupljenim diplomama.

Sve do dana današnjeg na najvažnijim pozicijama u državi su se samo izmjenjivale iste osobe sa identičnih psihološkim poremećajima.

MOBBING je prouzrokovao kolateralne štete državi BiH.

Vrijeme TOTALNE ANARHIJE prolazi i običnog građanina raduje činjenica da EU i USA administracije u BiH kao i BiH novinari svakodnevno prate naše pisanje na ovom forumu i prave detaljne analize.

Naravno o njima i njihovim zločinima nad vlastitim narodom će u narednim periodu biti detaljno napisano na stotine stranica jer BiH građani sve otvorenije pišu i govore protiv kriminala, što je vidljivo i po ovom forumu. Pored ovoga, tu je i podrška EU i administracije velikih sila u borbi protiv kriminala kroz TRANSPARENTNOST i kojima se BiH građani u svakom momentu mogu obratiti.
http://usembassysarajevo.blogspot.com/

Što je dosta, dosta je: Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH

Svaki građanin kojeg sam upoznao ima nešto reći o korupciji. Svake sekunde u kojoj se korupcija toleriše u ovoj zemlji, 47 KM biva ukradeno od privrede, što je novac koji se može iskoristiti za izgradnju puteva i škola ili plaću poštenog policajca. Svake godine rezultat korupcije je jednak direktnom porezu od 400 KM za svakog muškarca, ženu i dijete u BiH. To predstavlja ogroman gubitak koji građani ne mogu priuštiti.

Korupcija je složen problem i moramo se protiv nje zajedno boriti, napasti je sa svih strana. Svaki građanin zna da su neki lideri koje je izabrao i pojedinci u vlasti i poslovnom svijetu korumpirani. Građani bi trebali biti bijesni zbog takvog djelovanja korumpiranih lidera i lošeg primjera koji daju novim generacijama. Neprihvatljivo je da građani misle da moraju platiti mito da bi dobili posao. Neprihvatljivo je da građani misle da se moraju uključiti u neku političku stranku da bi im se pružile osnovne usluge. A neprihvatljivo je i da međunarodna zajednica šuti o korupciji. E, više neće. Ambasada SAD opredijeljena je promociji građanskog zagovaranja programa za borbu protiv korupcije, obznanivanju prave cijene korupcije, podršci onima koji javno progovore o njoj, bez obzira koja je njihova pozicija, te podsticanju procesuiranja počinilaca.

Nažalost, korupcija nije ograničena samo na vladu, nego je ima u svim društvenim sektorima. Efekti korupcije mogu se osjetiti u svakodnevnom životu. Jučer sam imao priliku otvoriti konferenciju koju je podržao USAID, a na kojoj je Transparency International prezentirala podatke o ozbiljnoj ugroženosti integriteta univerziteta u BiH. Većina studenata vidi korupciju kao pojavu koja je široko rasprostranjena u visokoobrazovnom sistemu. Bio sam razočaran kada sam čuo da jedan od četiri studenta u BiH tvrdi da je lično naišao na korupciju, te da bi pola studenata bilo voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit. Duboko vjerujem da univerziteti i škole uopšte moraju biti primjeri etičkog ponašanja. Univerziteti treba da odgajaju buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja. Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku.

Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tokom studija. Međutim, ohrabren sam činjenicom da je nekoliko univerziteta u BiH odlučilo koristiti prijedloge Transparency International za poboljšanje mehanizama i procedura za sprečavanje korupcije. Nadam se da će ostali slijediti njihov hrabri primjer. Apelujem na univerzitete u BiH da se bore protiv korupcije i zaštite svakog studenta ili profesora koji joj se otvoreno suprotstavi i koji prijavi slučaj korupcije.

SAD su ponosne što podržavaju lokalne organizacije poput Transparency International u identificiranju uzroka korupcije, pomoći svim nivoima vlasti u BiH u borbi protiv korupcije i praćenju efikasnosti politika borbe protiv korupcije. I vi se možete boriti protiv korupcije. Nedavno sam pomogao pokretanje projekta Jedistvene mreže građanskih organizacija za borbu protiv korupcije (ACCOUNT) kojem podršku pruža USAID. ACCOUNT je opredijeljen da da podršku civilnom društvu i poštenim vladinim zvaničnicima koji se bore da iskorijene korupciju u društvu. Posjetite internet stranicu http://www.account.ba ako želite saznati više.

Obećavam da ću biti uz one koji identificiraju slučajeve korupcije i kažu “dosta je više”. Ustanite, borite se za ono što je ispravno i uradite što vi možete da biste zaustavili korupciju u BiH. Što je dosta, dosta je.
antimobbing

#518 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/uzbunjiv ... /130425066

Uzbunjivače koji prijave korupciju uskoro će štititi država

Na Prednacrtu zakona zajedno su radili predstavnici Centra za odgovornu demokratiju Luna, Udruženje uzbunjivača u BiH, Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT te Vlada FBiH. Ovo je prvi put da vlada sarađuje s nevladinim organizacijama na ovakvom projektu.

"Naše udruženje okuplja ljude koji su prijavili korupciju. Bili smo prepušteni sami sebi dok federalni premijer nije osnovao ekspertnu grupu za donošenje zakona i uključio nas. Ovo je dobar korak za BiH. Eksperti iz radne grupe su, slušajući naše priče, pokušali kreirati najbolji zakon kako ne bi došlo do odmazde prema žrtvama koje su to proživjele", istakla je Višnja Marilović, predsjednica Udruženja uzbunjivača u BiH.

Ovim zakonom zaokružit će se pravni okvir kada je u pitanju problem korupcije. Do sada su sačinjena dva zakona u formi Nacrta - Zakon o oduzimanju imovine stečen kriminalnim djelom, koji je prošao u oba doma Parlamenta FBiH, i Zakon o suzbijanju kriminala i korupcije, koji je u parlamentarnoj proceduri.

"U budžetu je izdvojen novac i za formiranje odjela pri sudu, koji nazivamo USKOK i koji će se baviti tim djelima. Dakle, ovim zakonom zaokružujemo pravnu oblast. Ja živim za taj dan kada ćemo imati uređenu državu, gdje će svi, počevši do mene, odgovarati za svoja krivična djela i gdje postoji institucija koja će pokucati na vaša vrata i učiniti da odgovarate", rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Zakon se ne može primjenjivati retroaktivno, ali kako ističu iz Udruženja uzbunjivača u BiH, donijet će satisfakciju žrtvama te će budući uzbunjivači biti zaštićeni i neće proći kroz ono kroz šta su prošli njihovi prethodnici.

"Država do sada nije imala mehanizme da zaštiti uzbunjivače, ali sada će to biti drugačije. Savjetujem svima koji su žrtve koruptivnih djela da sačuvaju dokaze i prijave to kada ovaj zakon bude implementiran", poručila je Marilović.
Last edited by antimobbing on 01/05/2013 13:55, edited 1 time in total.
kadinica

#519 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by kadinica »

Pratim ovu temu, interesantna je, može se puno toga reći.

Međutim, gledajući problematiku iz drugog ugla, mobing je teško dokaziv. Materijalni dokazi ne postoje, posljedice su dugoročne, često nastupaju godinama nakon "zlostavljanja".

Pored toga, interesuje me kako isti nadređeni zlostavlja samo jednu osobu, ostale nemaju problema na poslu ili se sa njima lakše nose?
Hajmo reći, lakše bi bilo da je šef psihopata, prema svima je isti, lakše se može dokazati.

Ovako, teško. Rekla bi da je problem prilično individualan, da se svi drugačije nose prema njemu, imaju jednostavno veći prag tolerancije.
antimobbing

#520 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

-
acamrg

#521 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by acamrg »

Prelistah sve. Oduševljen sam dobrom dijagnostikom mobinga. Ali ni nakon četiri godine nigdje upotrebljivog upustva šta da čini ogroman broj mobiranih u ovoj nesretnoj zemlji. Koja se tek šteta čini time da su kvalitetni ljudi prinuđeni da bježe glavom bez obzira dok nedorasli i nedobronamjerni zaposjedaju mjesta koja bih trebala biti od značaja za zajednicu , znači da i kroz potomstvo će ovdje dominirati genetski škart.
Radim u kolektivu sa oko 30 zaposlenih, šef školski primjer mobera psihopate.Nekoliko slučajeva frontalnog suprostavljanja pojedinaca završava montiranim disciplinskim suđenjima, premještajima što znači da i kada je pojedinac odlučan da se zauzme za sebe ni to ne pomaže.Zbog zastrašenosti među zlostavljanim nema nikakve organizovane solidarnosti, jedan dio to neutralno posmatra, drugi se dodvoravaju moberu aktivnim učešćem. Neka kao unutrašnja kontrola unutar firme je iz stranačkog klana mobera.Ozbiljni advokati izbjegavaju takve predmete.Obraćanje doktorima je lutrija hoćeš li naletiti na onoga koji želi razumjeti.Napuštanje posla skoro pa samoubistvo.Koliko znam u FBiH ne postoji čak ni neko ozbiljno udruženje. Volio bih čuti može li se u ovoj zemlji učiniti nešto bar u trzajima i pokušaju biranja manjeg zla? Postoji li u Tuzli još ta dijagnostika? Koji je postupak za pacijente iz drugih Kantona, treba li uputnica?
antimobbing

#522 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Image

Stres na poslu stvara pretpostavke za moždani i srčani udar, uništava mentalno zdravlje i skraćuje život. Još prije deset godina Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom, a otada se stres na poslu još više povećao zbog produbljene globalne krize i nezaposlenosti. BURN OUT sindrom označava
stanje potpune emocionalne iscrpljenosti zbog pretjeranog, a uzaludnog zalaganja na poslu. Izgaranje na poslu slično je sindromu kroničnog umora, ali pritom se mijenja i stav prema poslu, što za umor nije karakteristično. Amerikanci su procijenili da njihove kompanije trpe štetu od oko 200 milijardi dolara godišnje zbog akcidenata uzrokovanih stresom, smanjenja produktivnosti, odsustva s posla (bolovanja) i troškova zdravstvenog osiguranja. Stres na radnom mjestu postao je toliko učestala i uobičajena pojava da slobodno možemo reći kako se dobiva u paketu s poslom. Tek se rijetki uspijevaju »izvući«, a neka istraživanja pokazala su da mnogi nisu svjesni stresne situacije. Kao ilustrativan pokazatelj učestalosti i intenziteta stresa na radnom mjestu mogu poslužiti podaci iz nedavno provedenog istraživanja Bristolskog univerziteta o stresu na radnom mjestu, u koje je bilo uključeno 4.135 zaposlenih osoba, kaže neurolog psihijatar Hazim Mulić. Dvadeset posto ispitanika izjasnilo se da su za radnog vremena izloženi »jakom« i »vrlo jakom« stresu. Jedan od najčešćih uzroka stresa na radnom mjestu, ipak predstavljaju međuljudski odnosi. Stres zbog loših međuljudskih odnosa opisuje i pojam MOBBING, koji označava nasilje na radnom mjestu koji zaposlenici provode prema svojim kolegama. U osnovi je najčešće sukob iz nekog razloga, a nakon njega počinju spletke, podmetanja, ponižavanje i izoliranje. U strahu za radno mjesto "krivac" može razviti BURN OUT sindrom i kronične zdravstvene poteškoće, a izlaz može tražiti u napuštanju posla, pa čak i samoubojstvu. Pa ipak, svaka okolina može uzrokovati stres i neke razine stresa dio su svakodnevnog života, a ne samo posljedica odnosa i prilika na radnom mjestu.
zvrk

#523 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zvrk »

nisam sigurna je li bilo izmjena u zakonodavstvu, ali 2011 kad sam istrazivala zakonska rjesenja po ovom pitanju u RS (Zakon o radu) je bilo olaksano dokazivanje mobinga, odnosno,
mali dio iz jednog mog rada
Zakon o radu Republike Srpske je prvi u Bosni i Hercegovini normirao mobing. Prema ovom zakonu: „Mobing je specifičan oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedno ili više lica sistematski, u dužem vremenskom periodu, psihički zlostavalja ili ponižava drugo lice s ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta.“
U tom smislu, Zakon u članu 111 zabranjuje uznemiravanje i seksualno zlostavljanje, nasilje po osnovu pola, kao i sistematsko zlostavljanje radnika od poslodavca i drugih zaposlenih.
Uznemiravanjem se smatra svako neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od osnova definicije mobinga koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica koje traži zaposlenje, kao i radnika, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
Seksualno uznemiravanje, je svako verbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica koje traži zaposlenje, kao i radnika u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
Nasilje na osnovu pola predstavlja bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili ekonomsku štetu ili patnju, kao i prijetnje takvim djelima koje ozbiljno sputavaju lica da uživaju u svojim pravima i slobodama na principu ravnopravnosti polova, u radu i/ili u vezi sa radom.
Osim zabrane mobinga, Zakon nameće poslodavcu obavezu da spriječi i preduprijedi bilo kakva ponašanja koja bi se mogla svrstati u ovu kategoriju. Također, poslodavcu je zabranjeno da uposlenikovu žalbu na mobing iskoristi kako bi uposlenik snosio negativne posljedice zbog iste.
Tipičan primjer za ovakvo ponašanje bi mogla biti situacija kada se uposlenik žali na mobing od strane kolega, a poslodavac ga premjesti na radno mjesto koje je niže od onoga koje je imao do žalbe na mobing.
Ukoliko smatra da je žrtva mobinga, svako lice koje traži posao ili uposlenik, može pred sudom podići postupak za naknadu štete.
Ono što je zanimljivo, i suprotno načelima parnice da je teret dokazivanja na tužitelju, je da je djelimično teret dokazivanja na tuženom odnosno poslodavcu.
Naime, lice koje smatra da je nad njim počinjen mobing, nije dužno dokazati sudu svoju tvrdnju, nego samo iznijeti činjenice na osnovu koje opravdavaju sumnju da je poslodavac postupio protivno zakonskoj zabrani mobinga.
Dokazivanje da mobinga nije bilo – na teretu je poslodavca.
Ukoliko poslodavac ne uspije dokazati da nije bilo mobinga – sud će tužitelju – žrtvi mobinga dati prava koja bi joj pripadala da nije bilo mobinga, ali i dosuditi joj naknadu štete.
acamrg

#524 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by acamrg »

Mislim da u FBiH nema još posebnog zakona o spriječavanju mobinga gdje bih se tretirao kao krivično djelo po službenoj dužnosti. Mobing se spominje u Zakonu o radu, Zakonu o zabrani diskriminacije.Predviđen je eventualni parnični postupak.
acamrg

#525 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by acamrg »

zvrk wrote:nisam sigurna je li bilo izmjena u zakonodavstvu, ali 2011 kad sam istrazivala zakonska rjesenja po ovom pitanju u RS (Zakon o radu) je bilo olaksano dokazivanje mobinga, odnosno,
mali dio iz jednog mog rada
Zakon o radu Republike Srpske je prvi u Bosni i Hercegovini normirao mobing. Prema ovom zakonu: „Mobing je specifičan oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedno ili više lica sistematski, u dužem vremenskom periodu, psihički zlostavalja ili ponižava drugo lice s ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta.“
U tom smislu, Zakon u članu 111 zabranjuje uznemiravanje i seksualno zlostavljanje, nasilje po osnovu pola, kao i sistematsko zlostavljanje radnika od poslodavca i drugih zaposlenih.
Uznemiravanjem se smatra svako neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od osnova definicije mobinga koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica koje traži zaposlenje, kao i radnika, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
Seksualno uznemiravanje, je svako verbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica koje traži zaposlenje, kao i radnika u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara ponižavajuće ili uvredljivo okruženj
Nasilje na osnovu pola predstavlja bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili ekonomsku štetu ili patnju, kao i prijetnje takvim djelima koje ozbiljno sputavaju lica da uživaju u svojim pravima i slobodama na principu ravnopravnosti polova, u radu i/ili u vezi sa radom.
Osim zabrane mobinga, Zakon nameće poslodavcu obavezu da spriječi i preduprijedi bilo kakva ponašanja koja bi se mogla svrstati u ovu kategoriju. Također, poslodavcu je zabranjeno da uposlenikovu žalbu na mobing iskoristi kako bi uposlenik snosio negativne posljedice zbog iste.
Tipičan primjer za ovakvo ponašanje bi mogla biti situacija kada se uposlenik žali na mobing od strane kolega, a poslodavac ga premjesti na radno mjesto koje je niže od onoga koje je imao do žalbe na mobing.
Ukoliko smatra da je žrtva mobinga, svako lice koje traži posao ili uposlenik, može pred sudom podići postupak za naknadu štete.
Ono što je zanimljivo, i suprotno načelima parnice da je teret dokazivanja na tužitelju, je da je djelimično teret dokazivanja na tuženom odnosno poslodavcu.
Naime, lice koje smatra da je nad njim počinjen mobing, nije dužno dokazati sudu svoju tvrdnju, nego samo iznijeti činjenice na osnovu koje opravdavaju sumnju da je poslodavac postupio protivno zakonskoj zabrani mobinga.
Dokazivanje da mobinga nije bilo – na teretu je poslodavca.
Ukoliko poslodavac ne uspije dokazati da nije bilo mobinga – sud će tužitelju – žrtvi mobinga dati prava koja bi joj pripadala da nije bilo mobinga, ali i dosuditi joj naknadu štete.

Možemo do smrti o tome šta je mobing i kakve poslijedice stvara!
Jesi li pokušao energiju koju ulažeš usmjeriti na druge načine (animiranje medija, osnivanje udruženje.....)
Post Reply