Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gold'n'brown

#951 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

JohnnyS wrote: 27/07/2026 17:20 Kažu da je sličnost između njujorčana i Sarajlija ta da i jedni i drugi misle da je njihov grad centar svijeta, a vidimo to i po upisima na forumu :D
Centar na kugli je relativna stvar, gdje god uperis prstom moze biti centar.
ultima_palabra

#952 Re: Milić Vukašinović

Post by ultima_palabra »

JohnnyS wrote: 27/07/2026 17:20 Kažu da je sličnost između njujorčana i Sarajlija ta da i jedni i drugi misle da je njihov grad centar svijeta, a vidimo to i po upisima na forumu :D
Ne znam da li postoji grad sa vise pjesama o sebi od Sarajeva :D
milojicabrzi

#953 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 27/07/2026 16:35
milojicabrzi wrote: 27/07/2026 14:23
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 27/07/2026 13:53 kad je napisan ovaj tekst sto si stavio o ZP?

termin "zagrebacko" pusenje nisam cuo bas dugo, mozda Sejo zivi u zagrebu ali on i dalje djeluje kao "sarajevsko" pusenje, barem od novom milenijumu. ne postoji "zagrebacko" ili "beogradsko" pusenje, to su nam htjeli nametnuti pojedinci krajem 90ih, ali nisu uspjeli.
Postoji, itekako...Jedan moto-klub ih je htio zvati (Sulu i ekipu), ima tome mislim i 15-ak godina, na motorijadu ovdje u SA, u kontaktu i razgovoru rekli su da bi htjeli njih kao sarajevski bend... da bio odgovor bio - mi smo zagrebački bend, sa svim detaljima oko cijene, transporta, smještaja (za svakog od njih jednokrevetna soba) itd. tako da su se organizatori samo zahvalili i pozvali Atomsko sklonište, koje je bez puno pitanja došlo iz Pule za nekih ako se dobro sjećam, cca 3000 KM ili tako neke novce.

Došli sa Citroenom Berlingo njih trojica, bio Bruno, Svorcan i pok. Nikica Nik Duraković tada bio sa njima, imam slike sa te svirke, znam kako je tekla organizacija, tako da sada kad kontaktiraš Sulino Zabranjeno pušenje, pričaš sa njima kao "zagrebačkim bendom" :run: :thumbup: :bih:
a sada?

sejo je veliki sarajlija koji i dalje gaji sarajevizam i te nase folove... niti prica purgerski, teme pjesama su i dalje vezane sa sarajevo ili bosnu. a svi, osim izutetaka izgleda, i dalje smatraju ovo poslijeratno pusenje sarajevsko, zasto bi inace on zastitio ime grupe da onaj sa istocne strane ne koristi to ime?
Ma imao je on tih i pokušaja i promašaja (npr. pjesma Splitska princeza i sl.).

Probaj ih kontaktirati, pitati za svirku, pa ćeš vidjeti koliko su "sarajevski" bend. Da je Sula htio, mogao se vratiti u SA, pa iz baze ovdje, voditi bend, ima u SA dosta kvalitetnih muzičara, nije da nije mogao sastaviti ekipu koja bi imala više sarajevskog i BH šmeka.

Međutim, vjerovatno je vidio da je isplatnije iz baze u ZG voditi posao i putovati ( vjerovatno jer se puno više svira po HR nego u BiH).

Ovako sa zagrebačkom adresom i povremenim boravkom u SA, pokušava voditi bend sa prefiksom "sarajevski", iako u tom bendu nema osim njega, koliko znam nikoga iz SA, pa čak ni iz BiH.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv, ok mi je taj bend, da se slušati, ali ne treba mu davati pridjeve i prefikse koje već odavno nema.

ZP je "pupčanom vrpcom" vezano za Sarajevo i nije baš bend koji bi se mogao muzički ili kulturološki bilo gdje drugo smjestiti, čak ni u Zenicu, a kamoli dalje. Ima bendova koji imaju isti izraz i možeš ih smjestiti u bilo koji kontekst, ali ZP to ipak nije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#954 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Svi su oni potpisali za hrvatski AMUS i od tamo dobijaju tantijeme. Ne samo ZP, nego i ovi pjevacici a la Berin Buturovic, Amel Curic i slicni. Zato se i vode kao hrvatski umjetnici.
JohnnyS

#955 Re: Milić Vukašinović

Post by JohnnyS »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 08:30
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 27/07/2026 16:35
milojicabrzi wrote: 27/07/2026 14:23

Postoji, itekako...Jedan moto-klub ih je htio zvati (Sulu i ekipu), ima tome mislim i 15-ak godina, na motorijadu ovdje u SA, u kontaktu i razgovoru rekli su da bi htjeli njih kao sarajevski bend... da bio odgovor bio - mi smo zagrebački bend, sa svim detaljima oko cijene, transporta, smještaja (za svakog od njih jednokrevetna soba) itd. tako da su se organizatori samo zahvalili i pozvali Atomsko sklonište, koje je bez puno pitanja došlo iz Pule za nekih ako se dobro sjećam, cca 3000 KM ili tako neke novce.

Došli sa Citroenom Berlingo njih trojica, bio Bruno, Svorcan i pok. Nikica Nik Duraković tada bio sa njima, imam slike sa te svirke, znam kako je tekla organizacija, tako da sada kad kontaktiraš Sulino Zabranjeno pušenje, pričaš sa njima kao "zagrebačkim bendom" :run: :thumbup: :bih:
a sada?

sejo je veliki sarajlija koji i dalje gaji sarajevizam i te nase folove... niti prica purgerski, teme pjesama su i dalje vezane sa sarajevo ili bosnu. a svi, osim izutetaka izgleda, i dalje smatraju ovo poslijeratno pusenje sarajevsko, zasto bi inace on zastitio ime grupe da onaj sa istocne strane ne koristi to ime?
Ma imao je on tih i pokušaja i promašaja (npr. pjesma Splitska princeza i sl.).

Probaj ih kontaktirati, pitati za svirku, pa ćeš vidjeti koliko su "sarajevski" bend. Da je Sula htio, mogao se vratiti u SA, pa iz baze ovdje, voditi bend, ima u SA dosta kvalitetnih muzičara, nije da nije mogao sastaviti ekipu koja bi imala više sarajevskog i BH šmeka.

Međutim, vjerovatno je vidio da je isplatnije iz baze u ZG voditi posao i putovati ( vjerovatno jer se puno više svira po HR nego u BiH).

Ovako sa zagrebačkom adresom i povremenim boravkom u SA, pokušava voditi bend sa prefiksom "sarajevski", iako u tom bendu nema osim njega, koliko znam nikoga iz SA, pa čak ni iz BiH.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv, ok mi je taj bend, da se slušati, ali ne treba mu davati pridjeve i prefikse koje već odavno nema.

ZP je "pupčanom vrpcom" vezano za Sarajevo i nije baš bend koji bi se mogao muzički ili kulturološki bilo gdje drugo smjestiti, čak ni u Zenicu, a kamoli dalje. Ima bendova koji imaju isti izraz i možeš ih smjestiti u bilo koji kontekst, ali ZP to ipak nije.
Čak je i Makedonac Trajkovski rođen u Zagrebu. Većina su Slavonci ako se ne varam
breuer

#956 Re: Milić Vukašinović

Post by breuer »

pa vala, uz dužno poštovanje to sad i jest zagrebačko Pušenje, meni je bitno da je ono kvalitetno sarajevsko...
Dobrinjac-u-Pragu

#957 Re: Milić Vukašinović

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

malo vi to pojednostavljeno gledate. gdje sejo zivi i ko mu je izdavacka kuca je nebitno, moze biti i singapur ili tajland, ali ga to ne cini bendom iz te zemlje.

meni je bitno da on pise i pjeva o nasim temama a ne zagrebackim. to je dovoljno da se i dalje smatraju sarajevskim bendom.

evo drugog primjera: regina ili ona sto aco vodi, vodi je iz beograda. ok, njegov izbor stanovanja. a regina se uvijek smatrala i jos uvijek smatra bosanskim i sarajevskim bendom a to aco niti ne krije cak i javno kaze.
milojicabrzi

#958 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

JohnnyS wrote: 28/07/2026 08:47 Čak je i Makedonac Trajkovski rođen u Zagrebu. Većina su Slavonci ako se ne varam
Nije on Trajkovski, već Trajkov, mislim da je Bugarin po nacionalnosti, uglavnom nebitno, sa Sulom je najduže u ekipi, mislim nekad od 1996. godine, eto već 30-ak godina, živi u Zagrebu, pa ga je Sula "zezao" na predravljanjima benda, da je dobio Domovnicu tako što je švercovao paprike za Hrvatsku vojsku :)

Violinista Boldižar je Mađar, kako i samo prezime govori.

Ovi ostali uglavnom su iz HR, nisu baš svi Slavonci. Basista ovaj stari što sad svira, izgleda kao neki lik i Grupe TNT iz Alan Forda, neodoljivo podsjeća....
milojicabrzi

#959 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 28/07/2026 08:58 malo vi to pojednostavljeno gledate. gdje sejo zivi i ko mu je izdavacka kuca je nebitno, moze biti i singapur ili tajland, ali ga to ne cini bendom iz te zemlje.

meni je bitno da on pise i pjeva o nasim temama a ne zagrebackim. to je dovoljno da se i dalje smatraju sarajevskim bendom.

evo drugog primjera: regina ili ona sto aco vodi, vodi je iz beograda. ok, njegov izbor stanovanja. a regina se uvijek smatrala i jos uvijek smatra bosanskim i sarajevskim bendom a to aco niti ne krije cak i javno kaze.
Druže, otkako je bendova, uvijek je grad gdje bend živi i radi, određivao "prebivalište" benda. Atomsko sklonište je iz Pule, Lebi sol je iz Skoplja itd. Može tu biti nekih fluktuacija, kao kad je npr. Đuričić iz H. Novog bio bubnjar u Leb i sol, ali teško je imati bend u kojem je samo jedan član iz Sarajeva, pa to nazivati "sarajevskim" bendom.

Može, ako si npr. Balašević, pa se zoveš novosadskim kant-autorom a skoro cijeli bend ti iz Beograda i Subotice. Nekako me i Sula na to podsjeća, on je autor, jedini je iz SA, pa eto bend ima taj prizvuk "sarajevski".

Slično je i sa Reginom, dobru si paralelu naveo, ima tu dosta sličnosti, i oni se "sudski" tuku oko zabrane izvođenja pjesama, korištenja imena itd. Mogu se zvati sarajevskim, sve dok je jedan član ili većinski autor iz SA, ali netegnuto je to, ako bend istinski ne živi i radi u glavnom gradu BiH.

U novije vrijeme mogući su ti bendovi "na daljinu", to nekada nije moglo. Evo npr. Dubioza kolektiv, sasvim lijepo radi i funkcioniše, a članovi su u tri BH grada (SA-ZE-MO).

Evo npr. Mića Vukašinović će ostati sarajevski muzičar, iako već više od 2 decenije, maltene trećinu svog života živi u Beogradu. Rastezljiva je to forma :)
Dobrinjac-u-Pragu

#960 Re: Milić Vukašinović

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 09:15
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 28/07/2026 08:58 malo vi to pojednostavljeno gledate. gdje sejo zivi i ko mu je izdavacka kuca je nebitno, moze biti i singapur ili tajland, ali ga to ne cini bendom iz te zemlje.

Druže, otkako je bendova, uvijek je grad gdje bend živi i radi, određivao "prebivalište" benda. Atomsko sklonište je iz Pule, Lebi sol je iz Skoplja itd. Može tu biti nekih fluktuacija, kao kad je npr. Đuričić iz H. Novog bio bubnjar u Leb i sol, ali teško je imati bend u kojem je samo jedan član iz Sarajeva, pa to nazivati "sarajevskim" bendom.

Može, ako si npr. Balašević, pa se zoveš novosadskim kant-autorom a skoro cijeli bend ti iz Beograda i Subotice. Nekako me i Sula na to podsjeća, on je autor, jedini je iz SA, pa eto bend ima taj prizvuk "sarajevski".

Slično je i sa Reginom, dobru si paralelu naveo, ima tu dosta sličnosti, i oni se "sudski" tuku oko zabrane izvođenja pjesama, korištenja imena itd. Mogu se zvati sarajevskim, sve dok je jedan član ili većinski autor iz SA, ali netegnuto je to, ako bend istinski ne živi i radi u glavnom gradu BiH.

U novije vrijeme mogući su ti bendovi "na daljinu", to nekada nije moglo. Evo npr. Dubioza kolektiv, sasvim lijepo radi i funkcioniše, a članovi su u tri BH grada (SA-ZE-MO).

Evo npr. Mića Vukašinović će ostati sarajevski muzičar, iako već više od 2 decenije, maltene trećinu svog života živi u Beogradu. Rastezljiva je to forma :)
lijepo si to rekao, i slazem se u vecini. ali sejo je i dalje alfa i omega benda, i zato je ZP i dalje sarajevski (sto ti kazes, slicno kao balasevic).

za laika koji ne mora da zna svako ime clanova nekog benda, koje ime mora da zna? bregovic za BD, Bebek za BD, Bora za RC, Momcilo za Bajagu, Sejo i Nele za ZP itd... uvijek su glavna jedan ili dva lika u bendu, a ostali su tu da budu i da sviraju...

jedan od rijetkih bendova gdje moras da znas ime svakog clana je Queen. i pretpostavljam da kad bi neko pitao to znao bi iz topa...
doktor78

#961 Re: Milić Vukašinović

Post by doktor78 »

milojicabrzi wrote: 27/07/2026 09:05
Davorov kolega glumac iz Složne braće -N.Pejaković-Kolja se nakon višestrukih pokušaja izvukao od narkotika, došao je sebi i sad ga je stvarno lijepo slušati kad govori o životu, vjeri i svemu ostalom, samo ima malo izražen nacionalni element pa to ljudima možda malo smeta.
Prilično blago si ga opisao.
Nesumnjivo talentovan lik, ali teški nacionalista. Nešto kao Bora Čorba.
Skoro u jednom podcastu hladno izjavi kako se ne bi nikad vratio iz Bg u BL da je Banjaluka ostala kakva je bila prije rata. Mislim da ne treba dodatno tumačenje "šta je pisac htio da kaže"...
milojicabrzi

#962 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 28/07/2026 09:36 lijepo si to rekao, i slazem se u vecini. ali sejo je i dalje alfa i omega benda, i zato je ZP i dalje sarajevski (sto ti kazes, slicno kao balasevic).

za laika koji ne mora da zna svako ime clanova nekog benda, koje ime mora da zna? bregovic za BD, Bebek za BD, Bora za RC, Momcilo za Bajagu, Sejo i Nele za ZP itd... uvijek su glavna jedan ili dva lika u bendu, a ostali su tu da budu i da sviraju...

jedan od rijetkih bendova gdje moras da znas ime svakog clana je Queen. i pretpostavljam da kad bi neko pitao to znao bi iz topa...
Nije to baš tako, svaki član je važan, evo to ti kažem ja kao "pozadinac" u bendu :) jako nas taj pristup ljuti :D

Naravno, to važi za bendove koji imaju izrađen stil i muzički izraz i fanovi koji baš prate i vole neki bend, jako to dobro znaju.

Azra je najjača u onoj postavi Štulić-Leiner-Hrnjak, može Džoni pričati šta hoće, u toj postavi oni su imali najveću snagu. Miša Aleksić i Rajko Kojić iz R. Čorbe su ljudi koji su u svoje vrijeme, pa i kasnije bili poznati kao i Bora.

Opet kažem, to važi za bendove malo kompleksnijeg izraza i stila, gdje se instrumentalista vidi i osjeti u "zvučnoj slici" benda, međutim, za bendove koji su bazirani na tro-akordnim ša-la-la aranžmanima, to nije toliko bitno, ali za ozbiljne instrumentaliste to se itekako osjeti.

Npr. Dragan Gužvan iz Atomskog skloništa, mnogi ga svrstavaju u top 10 rock gitarista u bivšoj Yu i fanovi tvrde da se njegov uticaj na albumima jako osjeti i da ga niko nije uspio dostojno zamijeniti.

U Zabranjenom pušenju, to nije toliko bitno, jer nije bitno uticalo na zvučnu sliku benda.

Jedino što je ZP konstantno od svog osnivanja, "kuburilo" sa bubnjarima. Od Zenita, koji je bio svirački vrlo "tanak" izmjenjalo ih se nekoliko u samo tih 10-ak godina postojanja do '92.

Ali to je valjda "usud" nekog benda. Npr. Van Gogh stalno mijenja basiste, RHCP je imalo problem sa gitaristima, Azra takođe sa basistima uvijek "kuburila" :)
milojicabrzi

#963 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

doktor78 wrote: 28/07/2026 09:44
milojicabrzi wrote: 27/07/2026 09:05
Davorov kolega glumac iz Složne braće -N.Pejaković-Kolja se nakon višestrukih pokušaja izvukao od narkotika, došao je sebi i sad ga je stvarno lijepo slušati kad govori o životu, vjeri i svemu ostalom, samo ima malo izražen nacionalni element pa to ljudima možda malo smeta.
Prilično blago si ga opisao.
Nesumnjivo talentovan lik, ali teški nacionalista. Nešto kao Bora Čorba.
Skoro u jednom podcastu hladno izjavi kako se ne bi nikad vratio iz Bg u BL da je Banjaluka ostala kakva je bila prije rata. Mislim da ne treba dodatno tumačenje "šta je pisac htio da kaže"...
Znaš kako, ako želiš da se "uključiš" u kosmopolitizam, prva stavka koju moraš naučiti je da percipiraš drugo i drugačije mišljenje...da saslušaš, ne moraš prihvatati ni odobravati, ni u kom slučaju.

Mislim da će on doći tobe i u tom segmentu, samo treba još malo da sazrije. On se od narkotika izvukao putem vjere, pa dijelom i zbog toga vuče taj element.

Evo ga, glumi po serijama u FBiH, angažuju ga, valjda će i on shvatiti "dosege svoje ograničenosti".

Inače je veliki haver sa Neletom iz ZP. :D
toska

#964 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Nazvati ZP zagrebačkim bendom je šega i samim Zagrepčanima, ne ide nikako, pa i Nelotov pokušaj niko ne bi nazvao beogradskom grupom.

Autor članka iz Jutarnjeg odmah stavlja navodnike kod "zagrebački", vidjeti prošlu stranicu.

Evo i hr wiki, nigdje hrvatski ili zagrebački, samo bh i sa:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Zabranjeno_pu%C5%A1enje

https://hr.wikipedia.org/wiki/Davor_Su%C4%8Di%C4%87
turbofolk

#965 Re: Milić Vukašinović

Post by turbofolk »

_BataZiv_0809 wrote: 27/07/2026 16:05
Ovako na prvu mi padaju na pamet 3 pjesme u kojima je Sarajevo motiv ili kulisa:

Tvoga srca vrata iz 2000.
Fura me isto iz 2000.
Dok Miljacka protice iz 2009.
Mislim da većina vas na ovom forumu zna, ali za one koje ne znaju, ''Tvoga srca vrata'' je jako loše odrađen prepjev i promijenjen tekst i aranžman pjesme ''Kao prije rata'' autora i izvođača Darka Jelisića, poznatijeg kao Dare.

Žerina CJ vjerovatno posjeduje legalna (otkupljena) prava na pjesmu, ali je njihova verzija prilično iskasapljena verzija originala, što je i razumljivo, jer neke stihove nije popularno pjevati, ako svi znaju da nisi bio sudionik toga :D

Inače cijeli taj Daretov album objavljen par godina poslije rata je vrhunski

https://www.youtube.com/watch?v=fOVNDIh ... rt_radio=1
drag_gost

#966 Re: Milić Vukašinović

Post by drag_gost »

turbofolk wrote: 28/07/2026 10:17
Ovako na prvu mi padaju na pamet 3 pjesme u kojima je Sarajevo motiv ili kulisa:

Fura me isto iz 2000.
Mislim da većina vas na ovom forumu zna, ali za one koje ne znaju, ''Tvoga srca vrata'' je jako loše odrađen prepjev i promijenjen tekst i aranžman pjesme ''Kao prije rata'' autora i izvođača Darka Jelisića, poznatijeg kao Dare.

Žerina CJ vjerovatno posjeduje legalna (otkupljena) prava na pjesmu, ali je njihova verzija prilično iskasapljena verzija originala, što je i razumljivo, jer neke stihove nije popularno pjevati, ako svi znaju da nisi bio sudionik toga :D

Darko zivi u Nju Jorku (Kvins), svira jos uvijek rokenrol. Inace je ratni vojni invalid, izgubio saku na Kromolju i maltretirali su ga da svake 2 i po godine dolazi u BiH i dokazuje svoj invaliditet. Ima o tome vise na netu. Uvijek ostao svoj do kraja, legenda.
Last edited by drag_gost on 28/07/2026 10:55, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#967 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Fura me isto iz 2000.

Sjajno :thumbup:
gold'n'brown

#968 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

Fura me isto iz 2000.

Saran je tu pjesmu poklonio Darki, nije on autor.
dječak sa šibicama

#969 Re: Milić Vukašinović

Post by dječak sa šibicama »

Zera je u sukobu sa originalnim clanovima grupe, znam bubnjara mislim Cunja danas je u Kanadi, na sudu je sa Zerom. Nisam propitkivao detalje, nesto je i pisalo po medijima.
tokio25

#970 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 09:08
JohnnyS wrote: 28/07/2026 08:47 Čak je i Makedonac Trajkovski rođen u Zagrebu. Većina su Slavonci ako se ne varam
Nije on Trajkovski, već Trajkov, mislim da je Bugarin po nacionalnosti, uglavnom nebitno, sa Sulom je najduže u ekipi, mislim nekad od 1996. godine, eto već 30-ak godina, živi u Zagrebu, pa ga je Sula "zezao" na predravljanjima benda, da je dobio Domovnicu tako što je švercovao paprike za Hrvatsku vojsku :)

Violinista Boldižar je Mađar, kako i samo prezime govori.

Ovi ostali uglavnom su iz HR, nisu baš svi Slavonci. Basista ovaj stari što sad svira, izgleda kao neki lik i Grupe TNT iz Alan Forda, neodoljivo podsjeća....
boldizar je kako znam odrastao u sarajevo i tek nakon rata preselio u zagreb
cini mi se da je samo rodjen negdje u hrvatskoj vjerovatno slavonija jer je porijeklom madjar
dembele

#971 Re: Milić Vukašinović

Post by dembele »

milojicabrzi wrote: 28/07/2026 09:53
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 28/07/2026 09:36 lijepo si to rekao, i slazem se u vecini. ali sejo je i dalje alfa i omega benda, i zato je ZP i dalje sarajevski (sto ti kazes, slicno kao balasevic).

Nije to baš tako, svaki član je važan, evo to ti kažem ja kao "pozadinac" u bendu :) jako nas taj pristup ljuti :D

Naravno, to važi za bendove koji imaju izrađen stil i muzički izraz i fanovi koji baš prate i vole neki bend, jako to dobro znaju.

Azra je najjača u onoj postavi Štulić-Leiner-Hrnjak, može Džoni pričati šta hoće, u toj postavi oni su imali najveću snagu. Miša Aleksić i Rajko Kojić iz R. Čorbe su ljudi koji su u svoje vrijeme, pa i kasnije bili poznati kao i Bora.

Opet kažem, to važi za bendove malo kompleksnijeg izraza i stila, gdje se instrumentalista vidi i osjeti u "zvučnoj slici" benda, međutim, za bendove koji su bazirani na tro-akordnim ša-la-la aranžmanima, to nije toliko bitno, ali za ozbiljne instrumentaliste to se itekako osjeti.

Npr. Dragan Gužvan iz Atomskog skloništa, mnogi ga svrstavaju u top 10 rock gitarista u bivšoj Yu i fanovi tvrde da se njegov uticaj na albumima jako osjeti i da ga niko nije uspio dostojno zamijeniti.

U Zabranjenom pušenju, to nije toliko bitno, jer nije bitno uticalo na zvučnu sliku benda.

Jedino što je ZP konstantno od svog osnivanja, "kuburilo" sa bubnjarima. Od Zenita, koji je bio svirački vrlo "tanak" izmjenjalo ih se nekoliko u samo tih 10-ak godina postojanja do '92.

Ali to je valjda "usud" nekog benda. Npr. Van Gogh stalno mijenja basiste, RHCP je imalo problem sa gitaristima, Azra takođe sa basistima uvijek "kuburila" :)
Pokojni Faris Arapović je bio najbolji bubnjar kojeg je ZP imalo. Pokidao na "Straži pored Prizrena".
milojicabrzi

#972 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, mislim da je ta pjesma Kao prije rata (preimenovana u Tvoga srca vrata), od Dine Šarana, ako nije i objavljena ili svirana od strane Štuka ili grupe Major, mislim da je Dare bio član Majora tih '80-ih, bio je dobar sa Velom.

Ima jedna anegdota sa njima dvojicom. Dare je nekad poslije rata, otprilike '98. godine, došao iz USA i boravio u SA neko vrijeme, snimao je te zime neke pjesme i spotove na RTV Vogošća, mislim da je bila neka parodija pjesme "Selma, da Bog da ispala kroz prozor" i još neke pjesme.

Dogovorio se sa Velom koji je tad vodio onu grupu Maja, da se nađu, i rekao mu da dođe u KSC u Vogošći, da će ga tamo naći. Međutim, RTV je bio u glavnoj - upravnoj zgradi KSC-a, a Vela greškom otišao u Sportsku dvoranu u Vogošći, koja je nekih 300 metara dalje, čuo neku muziku i buku, pa došao na probu jednog lokalnog benda da traži Dareta.

Oni mu objasnili da je na pogrešnoj adresi da treba otići par stotina metara niz ulicu, mislim da su ga čak i odveli, onako jaranski. Sjećam se da je Dare tada ozbiljno zahuktao da napravi neki muzički projekat u BiH, bio je u velikom entuzijazmu, ali je bio u priličnom "kulturološkom šoku", nakon povratka iz SAD, zbog razlike u životnom standardu, mentalitetu i svemu drugom tih poslijeratnih godina u SA (tada je Unitic još razrušen, a mnogi građani još imaju folije na prozorima), ipak odustao od toga i vratio se u SA, nije ostalo nekih velikih tragova od toga, osim tih nekih snimljenih pjesama.

Da, Žera je slično kao i Sula, ostao jedini Sarajlija i originalni član C. Jabuke, ostatak je prikupljen od muzičara iz HR. D. Jelčić-Cunja je originalni član Crvene jabuke i dugo je svirao sa Žerom poslije rata, oni su bili ta "jezgra" prijeratne postave benda.

Posvađali su se oko novaca, koliko se sjećam, jer se Žera ponašao kao lider i vodio finansije tako što je članovima benda davao muzičarske honorare, a sebi uzimao najveći dio kolača (slično kao što radi i D.Merlin i mnogi drugi). Nije se lova dijelila na jednake dijelove, Cunja je smatrao da je u toj podjeli oštećen, pa je nešto objavljivao na FB, poslije je i tužio, mislim da ima neku "Kanadsku frakciju" benda, čudi me da mu se Zlaja Arslanagić ne pridruži. Nakon njega, u bend dolazi Adrijan Borić, sin Nenada Nene Borića, nekadašnjeg bubnjara Divljih jagoda, koji živi negdje u okolici Zagreba (Ivanić Grad ili sl.) ako se dobro sjećam.

Rah. Faris Arapović, negdje je 4 ili 5 po redu bubnjar Zabranjenog pušenja, debituje na albumu Pozdravi iz zemlje safari, te neke '87. godine, kao srednjoškolac (mislim da je bio '70. godište i imao nekih 16-17 godina tada).

Isto tako tužna priča, droga ga je odvela na put bez povratka. Svirao sa Sikterom nakon prijeratnog razlaza Z. pušenja (malo ljudi zna da je ZP prestalo sa aktivnim radom nekad pred sam rat, pa bi vjerovatno i da nije bilo rata, došlo do razlaza te ekipe, zbog velike među-autorske sujete na relaciji Sula -Nele), poslije rata svirao sa Sikterom, oko 2000-te je već bio ozbiljno navučen, a negdje 2004./05. napustio je i Sikter. Umro je sa nepunih 50 čini mi se, nekad prije početka Covid pandemije, ima tome nekoliko godina.

Eto, još jedan kontra-argument ovima što tvrde da nije bilo droge u Z. pušenju i New Primitivesima,
PixelDrifter

#973 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Nevjerovatna kolicina informacija. Fascinantno koliko fanovi mogu da znaju o bendovima koje vole.
DaysleepeR

#974 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

Major tradicionalno svira u AG-u tokom SFF-a, bude Darko svaki put.
Altsa

#975 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

dembele wrote: 28/07/2026 11:17
milojicabrzi wrote: 28/07/2026 09:53

Pokojni Faris Arapović je bio najbolji bubnjar kojeg je ZP imalo. Pokidao na "Straži pored Prizrena".
Mozda je bio najbolji bubnjar ZP ali je bio ispod prosjecan bubnjar kao i DJ.
Post Reply