Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#1801 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Kad narastu, krpelji imaju manju tendenciju da napadaju ljude, a i lakše ih je uočiti, pa samim tim i izbjeći.
milojicabrzi

#1802 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ne mogu se sjetiti, ali mislim da je Kemal Monteno, kao i Oliver Dragojević, ostao pri svojoj tvrdnji i odluci da nikada neće nastupati u Beogradu i to je do kraja bilo tako.

Koliko se sjećam, odbijao je pozive, kojih je bilo, da bi nekad 2013./14. otprilike godinu prije smrti, negdje na takvo pitanje izjavio, "Neću ići ja sam za njih umro". Neko je to nespretno interpretirao i u ovim našim internet bespućima i igri "gluhih telefona", negdje se na netu pojavila informacija da je Kemal preminuo, brzo se to proširilo među rajom, tako da su ga novinari i drugovi zvali, da im potvrdi da je živ i da je sve u redu.

Nažalost, oko godinu dana nakon toga, došla je vijest da je preminuo u Zagrebu, a ta vijest nije bila lažna.

Mislim, ne mogu se baš precizno sjetiti, da je imao i "dvije sahrane", odnosno dva posljednja ispraćaja, jedan u Zagrebu jedan u Sarajevu.

Dobar je bio Kemo, sjećam se one anegdote kad priča, kako je suprugu oženio na "ho-ruk" sistem, za svega dva dana.
Naime, otac od njegove tadašnje cure, jako se ljutio što se njih dvoje vodaju, pa i prespavaju jedno kod drugog, a "ne uzimaju se", pa mu smetalo šta će reći komšiluk.

Kemo kaže, evo ženimo se za dva dana, u srijedu (tad je srijeda bila matičarski dan za vjenčanja, uz subotu naravno). Pripremio on na brzinu lične karte i potrebna dokumenta i eto ga- oženjen :)

Kaže, svadbeno putovanje im bilo 12 kilometara od Sarajeva, u hotelu Panorama :)
Haris.ba

#1803 Re: Milić Vukašinović

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote: 24/08/2026 12:10 Ne mogu se sjetiti, ali mislim da je Kemal Monteno, kao i Oliver Dragojević, ostao pri svojoj tvrdnji i odluci da nikada neće nastupati u Beogradu i to je do kraja bilo tako.

https://www.youtube.com/watch?v=VrYXR43_Qh4

Nije Kemo bio taj lik.

Mada, jeste se vrtio ovaj clanak. Valjda iz intervjua sa Jasnom Babić u Večernjaku.

Image

I, pjevanje sa Jukom Prazinom. :D
milojicabrzi

#1804 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, u pravu si, izgleda da nije, ali je najduže odolijevao, izgleda pred sam kraj otišao...

A svi tadašnji pjevači imaju pokoju sliku, sa tadšnjim izvođačima sa krim-scene :)
Škobo Habu

#1805 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

Haris.ba wrote: 24/08/2026 12:13
milojicabrzi wrote: 24/08/2026 12:10 Ne mogu se sjetiti, ali mislim da je Kemal Monteno, kao i Oliver Dragojević, ostao pri svojoj tvrdnji i odluci da nikada neće nastupati u Beogradu i to je do kraja bilo tako.

https://www.youtube.com/watch?v=VrYXR43_Qh4

Nije Kemo bio taj lik.

Mada, jeste se vrtio ovaj clanak. Valjda iz intervjua sa Jasnom Babić u Večernjaku.

Image

I, pjevanje sa Jukom Prazinom. :D
Nastupao u Sava centru 2012. godine.
trocadero

#1806 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

I prije toga, 2004 takođe u Sava centru , dva koncerta. :)
Osmi Socrates

#1807 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Jedno je nastupati samostalno, pred beogradskom publikom koja je samo njega došla da vidi.

Drugo je ono što on govori u tom intervjuu, da neće nastupiti na nekakvom spektakularnom koncertu za mir gdje bi se okupilo mnogo pjevača iz bivše Jugoslavije, kao da se ništa nije desilo.

Svako je za mir, ali bez detaljnog raščišćavanja ko je bio šta i ko je radio šta u tom ratu, nema nikakvih koncerata za mir. Nismo se kikirikijem gađali, jbt.

Ovo posljednje je moje. Ni ja ne bih nastupio ni na kakvim jebenim beogradskim koncertima za mir poslije rata. Doduše, ne znam koja je godina kad je to bilo planirano. Možda se i spominje u intervjuu, ali sam propustio.
Last edited by Osmi Socrates on 25/08/2026 14:16, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#1808 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Ponuditi Kemalu Montenu da pjeva na koncertu za mir u Beogradu je nevjerovatno uvredljivo. Mogao si komotno sa tom ponudom poslati još jednu granatu. Pjevaču koji je iz ličnog životnog iskustva napisao "da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo". :-)

Nije on rat ni tražio, ni prešutio, niti je pobjegao iz njega, a mogao je. Ostao sa svojim narodom. I svojim sugrađanima.

Treb'o je odgovoriti sa onim Rambovim "stihom" sa koncerta u Beogradu kad je rat već bjesnio - "jebem vam mater". Mic drop.

Kako me iznervira, jbt. :lol:
milojicabrzi

#1809 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Sjećam se, nekad krajem '90-ih, možda '98. da je bila, ide na sarajevskom radiju 202 emisija, sa temom, treba li dozvoliti izvođačima iz Srbije, dolaske i koncerte u BiH.

Takva dešavanja u to poslijeratno vrijeme bila su zaista rijetka i osim nekih strogo alter i anti-ratnih bendova (tipa Obojeni program, Partibrejkersi, Van Gogh itd.), stvarno nije niko ni dolazio.

Jedno vrijeme je, čak i na Javnom rtv servisu, bilo zabranjeno puštati izvođače iz tadašnje SRJ, tako se tad zvala država Srbije i Crne Gore. Da li postoje neki pisani dokumenti, koji potvrđuju tu zabranu, ili je ona bila onako prešutno-usmena, ne znam.

Sjećam se da su se tek nekad nakon 2000-te godine, stidljivo počeli puštati neki benigni bendovi i izvođači tipa Bajaga, Zana i sl.

Na svu sreću i proces pomirenja, region je postepeno išao u pomirenje i u muzičkom segmentu, pa su krenula gostovanja "uzduž i poprijeko" po regionu, osim nekih rijetkih, koji nisu smjeli ni tada a ni danas, u drugu bivšu republiku (npr. Thompson, Riblja Čorba itd.).

Sjećam se kad je Thompson bio u Kiseljaku nekad možda je bila 2007. /08. odmah u novinama i na TV veliki "protestni prilozi" na Javnom servisu, kasnije su se ustalili njegovi koncerti od Rame do Posušja, niko to više nije ni spriječavao. Jedino je spriječen i nekako zaustavljen, kad je bio najavio koncert u SA, ne mogu se sjetiti godine, možda negdje oko 2012. ili tu negdje.

Uglavnom, značaj karaktera kao ljudske osobine je da se držiš svojih principa, stavova i izrečenih tvrdnji, pa čak i kada idu na tvoju štetu.

Ako nisi na to spreman, nemoj brate ni "mlatiti jezikom" već budi "pametan" kao Čola, Brega :run:
dr_Evil

#1810 Re: Milić Vukašinović

Post by dr_Evil »

milojicabrzi wrote: 25/08/2026 14:31 Sjećam se, nekad krajem '90-ih, možda '98. da je bila, ide na sarajevskom radiju 202 emisija, sa temom, treba li dozvoliti izvođačima iz Srbije, dolaske i koncerte u BiH.

Takva dešavanja u to poslijeratno vrijeme bila su zaista rijetka i osim nekih strogo alter i anti-ratnih bendova (tipa Obojeni program, Partibrejkersi, Van Gogh itd.), stvarno nije niko ni dolazio.

Jedno vrijeme je, čak i na Javnom rtv servisu, bilo zabranjeno puštati izvođače iz tadašnje SRJ, tako se tad zvala država Srbije i Crne Gore. Da li postoje neki pisani dokumenti, koji potvrđuju tu zabranu, ili je ona bila onako prešutno-usmena, ne znam.

Sjećam se da su se tek nekad nakon 2000-te godine, stidljivo počeli puštati neki benigni bendovi i izvođači tipa Bajaga, Zana i sl.

Na svu sreću i proces pomirenja, region je postepeno išao u pomirenje i u muzičkom segmentu, pa su krenula gostovanja "uzduž i poprijeko" po regionu, osim nekih rijetkih, koji nisu smjeli ni tada a ni danas, u drugu bivšu republiku (npr. Thompson, Riblja Čorba itd.).

Sjećam se kad je Thompson bio u Kiseljaku nekad možda je bila 2007. /08. odmah u novinama i na TV veliki "protestni prilozi" na Javnom servisu, kasnije su se ustalili njegovi koncerti od Rame do Posušja, niko to više nije ni spriječavao. Jedino je spriječen i nekako zaustavljen, kad je bio najavio koncert u SA, ne mogu se sjetiti godine, možda negdje oko 2012. ili tu negdje.

Uglavnom, značaj karaktera kao ljudske osobine je da se držiš svojih principa, stavova i izrečenih tvrdnji, pa čak i kada idu na tvoju štetu.

Ako nisi na to spreman, nemoj brate ni "mlatiti jezikom" već budi "pametan" kao Čola, Brega :run:
Jesmo se usrecili s otvaranjem, pregazili nas s sundom, folkerima, zadrugama i sve ostalo sta po potrebi zaglupljuje vec glup narod.
Osmi Socrates

#1811 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Ja nisam za bilo kakve zabrane održavanja koncerata bilo koga, osim možda u nekoliko izuzetaka.

I nema se šta posebno biti emotivan ili teatralan oko toga. Obrazloži jasno i glasno zbog čega je zabrana, udari pečat i gotovo. Završena priča. Birokratski. I političari treba da shut the fuck up oko toga. To se odnosi na političare koji su za te zabrane. Ovi drugi će ionako lajati.
milojicabrzi

#1812 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Davor je koliko se sjećam, sa svojim Indexima, već '98-'99 išao na turneju Crna Gora, Srbija, sa onim novim albumom tada gdje je pjesma Leptiru moj, U inat godinama itd.

Neko ga je od moje raje tad vidio, valjda je to bilo sezoni odmora, ne sjećam se više, kaže sjedi u Budvi, zaspao na stolici koliko se "ubio" legneda.

A Avdo Sidran, kad je išao prvi put poslije rata u Crnu Goru (bila je mislim neka ekipa književnika i pjesnika, išao Avdo, mislim i Džamonja i još neka ekipa), sjeo u kafanu i tražio lozu 26. juli.

Kaže mu konobar- gospodine, imamo samo onu našu tradicionalnu 13. juli (to je bio Dan ustanka u CG pa se tako zvala ta loza još od prije rata). Kaže Avdo-ma to je bolan ta, samo dupla :izet: :-D
trocadero

#1813 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

Da, Davor prvi zaredao sa koncertima po Srbiji. Zbog toga se Kemo puno srdio na njega pokoju godinu, izbacio ga iz svog života, pomalo i ogovarao. :sad:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1814 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

milojicabrzi wrote: 24/08/2026 13:25 Da, u pravu si, izgleda da nije, ali je najduže odolijevao, izgleda pred sam kraj otišao...

A svi tadašnji pjevači imaju pokoju sliku, sa tadšnjim izvođačima sa krim-scene :)
Snimio duet sa Dusanom Svilarom, pobjednikom Zvezda Granda.
A i nastupao u Grandovim emisijama.
trocadero

#1815 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

:-)
Ne kontam.Jel taj Svilar u kriminalnim vodama ili Grand šund kojim nad svakodnevno zapljuskuju?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1816 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

trocadero wrote: 25/08/2026 16:54 :-)
Ne kontam.Jel taj Svilar u kriminalnim vodama ili Grand šund kojim nad svakodnevno zapljuskuju?
Djelovo je fin momak :mrgreen:

Nije ni pjesma losa
trocadero wrote: 25/08/2026 16:00 Da, Davor prvi zaredao sa koncertima po Srbiji. Zbog toga se Kemo puno srdio na njega pokoju godinu, izbacio ga iz svog života, pomalo i ogovarao. :sad:
Sta je pricao?
trocadero

#1817 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

Samo pitam a ne znam hoću li se provalit i jel sramota što ja prvi put čujem za tog lika?
Meni su Kemo i Davor podjednako dragi i nisam ti ja Bato tamo neka tračara , nije fer da sad previše pišem o tome. Oni koji znaju znaju, koga interesuje može saznati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1818 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

trocadero wrote: 25/08/2026 17:37 Samo pitam a ne znam hoću li se provalit i jel sramota što ja prvi put čujem za tog lika?
Meni su Kemo i Davor podjednako dragi i nisam ti ja Bato tamo neka tračara , nije fer da sad previše pišem o tome. Oni koji znaju znaju, koga interesuje može saznati.
Mislim da je jedan od manje zapazenih pobjednika ZG :lol:

Nisam ni mislio da tracas nego da nam ukazes na to sto je Kemo javno govorio.

Evo jedan fin muzicki splet

Keba i Matic zivi, ostali vise ne. Vidi se iza i Sasa Popovic koji takodjer vise nije sa nama.
atmel

#1819 Re: Milić Vukašinović

Post by atmel »

Pusti Trocadera...
ja mu govorio da je Mladen Lepi Pava (Plavi Orkestar) pjevao sa Neletom na koncertu Neletovog Pušenja ratne 1994 u Beogradu...
tip me ispljuva ovdje na forumu..štaš ti, šta ti znaš, Pava nikad nije nastupao tamo...
JA ČAK IMAM I KASETU, „Zabranjeno Pušenje – Best Of...Live Concert“ KUPIO OVDJE U SLOVENIJI

EVO ŠTA KAŽE ChatGPT,
Da — našao sam konkretan trag. Lepi Pava (Mladen Pavičić) svirao je s Neletom Karajlićem na koncertu Zabranjenog pušenja u Beogradu, u SKC-u (Studentski kulturni centar), 19. juna 1994. godine.

Koncert je snimljen i kasnije objavljen kao „Zabranjeno Pušenje – Best Of...Live Concert“. U postavi su navedeni:

Dr. Nele Karajlić – vokal
Lepi Pava – gitara
Teri – gitara
Šicko – bas
Šeki Gayton – bubnjevi.

Dakle, ako misliš na onaj ratni period i Neletovo beogradsko „Zabranjeno pušenje“ — to je SKC Beograd, 19. 6. 1994.
Last edited by atmel on 26/08/2026 07:22, edited 2 times in total.
milojicabrzi

#1820 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Meni je malo enigma, to što Pava nije htio da se ponovo pridruži Plavom orkestru nakon rata. Ima taj bend potencijal, zna kako je bilo prije rata, ne bi tu sigurno loše prošao, ali je Lošu odbio sa pričom u stilu "ne mogu druže u ovim godinama ponovo da počinjem", pa su našli Zalepugina kao zamjenu (Loša nikad nije bio neki ljuti instrumentalista i gitarista), da popuni tu prazninu, slično kao i Sejo Sekson, koji je godinama "vukao" ritam gitaru po koncertima, kao da poručuje da se "od njega previše ne očekuje jer on je gitariste i vokal".

Sječam se kad je u Rasi kod Vlade Podanya, došla neka poku-akustara, neke poznate svjetske marke, ne znam je li Ovation ili tako nekako, svi se pitali ko će to kupiti, koštala par hiljada a u SA tad te '98. još folije na prozorima, kad se pročula informacija- kupio Loša :)

Inače, Plavi orkestar, je uz Azru i Garavi skokak iz N. Sada, bio bend koji je najviše baštinio zvuk i sound Beatlesa, to su te forme, to je ta estetika. Ne treba čuditi, jer je Štulič i svojima iz benda govorio da hoće od njih da napravi Yu Beatlese, a Bane iz Garavog sokaka, je imao i cover bend -Pa šta, koji je svirao obrade Beatlesa.

Plavi orkestar nije poslušao Bregu, zaigrao je na poznatu kartu i fazon je bio uspješan :)
Osmi Socrates

#1821 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Da sam ja rekao to za Plavi Orkestar i Beatles napali bi me na ovom forumu. Hvala ti što si ti to otvoreno rekao, čovjek koji se razumije u muziku daleko više od mene i ima direktno iskustvo sviranja. :lol:

Estetika Beatlesa je očigledna na Soldatskom Balu, i to ne samo zbog omota. Čitao sam i o marketingu tog albuma. Nisam fan takve muzike, ali mogu vidjeti na šta je menadžer ciljao i zašto.

Šta bi bilo da su nastavili tako niko ne zna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1822 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

milojicabrzi wrote: 25/08/2026 23:49 Meni je malo enigma, to što Pava nije htio da se ponovo pridruži Plavom orkestru nakon rata. Ima taj bend potencijal, zna kako je bilo prije rata, ne bi tu sigurno loše prošao, ali je Lošu odbio sa pričom u stilu "ne mogu druže u ovim godinama ponovo da počinjem", pa su našli Zalepugina kao zamjenu (Loša nikad nije bio neki ljuti instrumentalista i gitarista), da popuni tu prazninu, slično kao i Sejo Sekson, koji je godinama "vukao" ritam gitaru po koncertima, kao da poručuje da se "od njega previše ne očekuje jer on je gitariste i vokal".

Sječam se kad je u Rasi kod Vlade Podanya, došla neka poku-akustara, neke poznate svjetske marke, ne znam je li Ovation ili tako nekako, svi se pitali ko će to kupiti, koštala par hiljada a u SA tad te '98. još folije na prozorima, kad se pročula informacija- kupio Loša :)

Inače, Plavi orkestar, je uz Azru i Garavi skokak iz N. Sada, bio bend koji je najviše baštinio zvuk i sound Beatlesa, to su te forme, to je ta estetika. Ne treba čuditi, jer je Štulič i svojima iz benda govorio da hoće od njih da napravi Yu Beatlese, a Bane iz Garavog sokaka, je imao i cover bend -Pa šta, koji je svirao obrade Beatlesa.

Plavi orkestar nije poslušao Bregu, zaigrao je na poznatu kartu i fazon je bio uspješan :)
Na sta mislis pod bold 1 i bold 2
atmel

#1823 Re: Milić Vukašinović

Post by atmel »

...
doktor78

#1824 Re: Milić Vukašinović

Post by doktor78 »

trocadero wrote: 25/08/2026 16:00 Da, Davor prvi zaredao sa koncertima po Srbiji. Zbog toga se Kemo puno srdio na njega pokoju godinu, izbacio ga iz svog života, pomalo i ogovarao. :sad:
Da bi za nekoliko godina postao redovan po Begešu.
"Nije vredno, sine moj" :D
J...š karakter ako nije labilan :D
Post Reply