Milić Vukašinović
-
dječak sa šibicama
#1601 Re: Milić Vukašinović
Tu negdje godinu gore dole, u dijaspori srdacno je saradjivao sa Svetlanom Raznatovic 
-
milojicabrzi
#1602 Re: Milić Vukašinović
Heh, ima ona anegdota kad priča Merlin sa nekim producentom i ne može da se sjeti imena nekog muzičara iz Tuzle sa koji je sarađivao, pa pokušava da se sjeti zajedno sa kolegom i kaže-"Ma znate ga, onako visok momak, plav, malo duža kosa, ima neku manju govornu manu kad priča"... kad mu neko kaže-"Nemoj tako Dino pa i ti imaš govornu manu, i ti malo kusaš kad pričaš", kad kaže on, "dobro, ali kod mene je to simpatiščno" 
-
Baresi 6
#1605 Re: Milić Vukašinović
milic i na engleskom najjaci 
-
Sociolog
#1607 Re: Milić Vukašinović
Ne, nisi upravu. Pjesma Beograd poslata, Ceci, u decembru 1991.dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2026 00:58 Tu negdje godinu gore dole, u dijaspori srdacno je saradjivao sa Svetlanom Raznatovic![]()
-
toska
#1608 Re: Milić Vukašinović
Kad mi već reče da te slobodno ispravljam javno, bez pp, da nisi sujetan, onda ovako:milojicabrzi wrote: ↑14/08/2026 12:19 Jučer baš razmišljam o sudbini Dražena Šolca, zagrebačkog bubnjara, koji je sad već pravomoćno osuđen na 4 i po godine zatvora i uskoro će vjerovatno na izdržavanje kazne, u nekoj svojoj 60 i nekoj godini života.
Ovaj slučaj najbolji je primjer, šta poroci urade čovjeku i kako dovedu do tužne sudbine, a u ovom događaju, odnosno saobraćajnoj nesreći koju je skrivio, kumovala su tri poroka, svaki na svoj način, a ispričat ću detalje u nastavku.
Dražen Šolc pripada generaciji muzičara rock scene u Zagrebu, rođenih '60-ih godina i nešto je mlađi od ove ekipe koja je harala tom scenom (Azra, Haustor, Parni valjak), gdje su uglavnom muzičari bili negdje '50 i neka godišta.
Bio je izuzetno perspektivan, imao osjećaj za ritam i sound i čak i na svojim ranim počecima, pa je nakon kratkog boravka u P. Valjku kao vrlo mlad, možda je imao 19 godina, nekad ranih '80-ih pokrenuo je sa sada pokojnim basistom Dubravkom Vorihom (svirao godinama sa Prljavim kazalištem), zanimljiv projekat-band pod nazivom Parlament.
To je bila zaista hrabra postavka sa samo dva instrumenta i dosta odvažan pokušaj na tadašnjoj sceni nije baš bilo takvih bendova.
Kroz karijeru je svirao sa Filmom, Prljavcima a i u pratećim bendovima ovih popularnih izvođača u CRO.
Neću dugo "tušiti" o njegovoj karijeri, uglavnom nekad krajem '80-ih nakon raznih "prekomponovanja" sviračkih postava, postaje integrisani dio Parnog valjka, u ekipi sa Husom i Akijem. Tu je svirao dosta dugo, od albuma Sjaj u očima, neke '88-'89. pa na dalje. Obilježio je njihove značajne albume, kao što su Live at ZKM, koncertni-polu-unplugged album sa sredine '90-ih, svirao sa njima veliki koncert povodom 25 godina benda, nekad 2000-te godine,
Hus je inače, imao taj običaj, da svakih par godina, "raspusti" Parni valjak na neko vrijeme, napravi oproštajni koncert, pa opet za par godina okupi ekipu. Ja što znam, do sada su imali su jedno 3-4 "oproštajnih" turneja i koncerata.
Elem, tamo nekad, ne mogu se sjetiti, krajem prve dekade 2000-ih, možda je bila 2009. godina, ide ponovno okupljanje Parnog valjka i dolazi blagi šok. Šoltza nema u ekipi, iako je uredno u Zagrebu, živ i zdrav, tako da je i on sam bio malo iznenađen što su ga "ispalili" i davao neke izjave u medijima, kao "nije im fazon, Husu i Akiju itd.". Šta je dovelo do toga da ga ignorišu, teško je reći, mada se pretpostavljao da su njegovim problemi sa ovisnošću, imali uticaja na takvu Husovu odluku. Tad je nekako u bend došao Dado Marinković, naše gore list (okolina Doboja), koji je i dan-danas bubnjar u P.Valjku.
Uglavnom, snalazio se i "životario" po muzičkoj sceni, jer je dobar instrumentalista i svuda je imao prođu, a onda te 2017. godine, događaj koji će zauvijek promijeniti njegov dalji život.
U tom događaju, kako sam naveo na početku, tri poroka imala su svoje prste, označit ću ih velikim slovima a evo kako se sve odigralo.
Šoltz se probudio u neka doba noći, oko 2-3 ujutro i skontao je da nema CIGARA. Vamo tamo, da li čekati do jutra, ili ne, da li otići u neki dragstor...u razmišljanju šta da čini, popio je jedno PIVO. Krenuo je do grada po cigare sa svojim Renault Cliom, kupio cigare negdje u centru u prodavnici koja je u to vrijeme radila i u gradu (Zagreb ima dosta dinamičniji noćni život od Sarajeva, gdje u 1 ujutro nema nigdje nikog živog) tada sreće svog poznanika, sa njim u priču, gdje ćeš, krenuo kući, dugo se nisu vidjeli i Šoltz se ponudi da ga poveze do kuće, ovaj kaže -važi i krenuše.
Vozio je Ilicom, ide cesta koja ima mislim po dvije trake u svakom smjeru, do njega je išao neki kombi koji staje pješacima na pješačkom prelazu, ali Šoltz u svojoj traci to ne vidi, zbog čega ovaj staje, piči nekih 60-ak kmh. Na pješakom prelazu "pokupio" je pješaka, mladića od nekih 25 godina, kojeg je prebacio preko auta, pa iako nije bila velika brzina, udar je bio dosta jak. Mladić će od povreda preminuti u bolnici nekih 2-3 dana nakon nesreće.
Šoltz ne staje da pruži pomoć ili slično, što bi mu vjerovatno značajno umanjilo kaznu, ali zbog svih okolnosti, malo alkohola kojeg je popio i nešto NARKOTIKA od prije dan-dva, koji će se vidjeti u nalazima, vjerovatno misleći da će policija alko-testom to utvrditi, daje se u bijeg, sakriva i vraća kući. Ali avaj, savjesna građanka je vidjela da je Clio koji je parkiran ispred zgrade ozbiljno oštećen naprijed, vjerovatno od udara i poziva policiji (savjesni građani jako su važni).
Policija dolazi i hapsi ga pored auta, kada se klupko počinje odmotavati.
Njegova odbrana bila je šalabajzerska, tvdio je da je od udara u pješaka, mislio da mu je neko bacio torbu ili neki predmet na auto, da nije stao zbog straha, da mu je suvozač rekao da ne staje, da je mislio da se ujutro prijavi i sl.
Nakon što je uhapšen, nekih 8 sati nakon nesreće, izvađena mu je krv i nalaz je pokazao prisutnost alkohola i nekih sastojaka od narkotika u krvi. Što je najveći "vic" u svemu tome, taj nalaz na alkohol i narkotike će kasnije "pasti" iz raznih proceduralnih razloga (vađenje krvi sa protekom vremena, greške u proceduri i sl.), pa se neće ni uzimati u obzir u drugoj fazi suđenja.
Da ne dužim, događaj je evo nakon devet godina dobio svoj epilog. Sve presude koje su u postupku donosili niži i viši sudovi bile su osuđujuće uglavnom od 3-5 godina zatvora, tako da sada sa nekih 65 godina starosti, kao "friški" penzioner ide u zatvor.
Šta je poenta priče- Nema funkcionalnih poroka. Dosta ljudi "sjedi u krilu" svom poroku, pa pokušava svoj život uskladiti i usmjeriti, da se i za taj porok nađe mjesta, u smislu, evo sve ću ja obaveze uraditi, sve završiti, pa ću ja malo da "akšamlučim" ili popit ću jednu-dvije sa jaranom i dosta.
Nisam vjerovao, kad sam u životu sretao ljude, koji su mislili da mogu biti "funkcionalni" uživaoci narkotika, kao rekreativci, izvan posla i obaveza.
Kad pušaču kažeš da batali, kreće ona priča "Ja samo to imam", " to mi je moj jedini ćeif", "eto još to mi uzmite, pa me ubijte" i slične fraze.
Šoltza je nestanak cigara, doveo do najveće životne tragedije, tj. pokrenuo je taj lanac događaja.
Da li postoje funkcionalne poroklije- postoje, ima ih dosta, koji su prilični alkosi, pa guraju svoj posao i obaveze. Bregović je svojevremeno govorio da je koristio narkotike, kad je ganjao "kreativnu" fazu i morao brzo završiti veći broj kompozicija, radi studija, rokova itd. Njemu donijelo kreativnost, a Ipetu Ivandiću donijelo višegodišnju robiju od koje se nikada nije oporavio.
Kažu da je Čerčil bio funkcionalni pjano, pušio kubanske cigare i živio nekih 90 godina, koliko je imao kad je umro 1965. Ima primjera, da neko može tako neko vrijeme u životu, ali na duge staze- No compromis je jedino rješenje.
Pričam sa svojim sinom, koji je sad u tim tinejdžerskim godinama (15-ak otprilike) o tome kako su straight ljudi, najbolji i najfunkcionalniji ljudi u dosta stvari. Da sačuvaju svoje zdravlje, o tome da i ne govorimo. Pita on mene kako i zašto je tako.
Rekoh evo, kad ne pušiš, ne moraš stalno izlazirti na pauzu, tražiti od raje da stanu sa autom da ti zapališ (imao sam jarana koji nije mogao smiriti sat bez cigare), kod dosta ljudi se u autu ne puši, pa tražio da mu se staje svakih pola sata-sat. Dok nađemo benzinsku ili proširenje, dok on zapali, pa dok se ponovo pokrenemo, do Banja Luke išli 8 sati, ljudi do Beča stignu za to vrijeme.
Onda gdje god ideš, nosaj cigare, upaljač, "lulicu uz guzicu" kupuj cigare, što danas nije mali trošak, ganjaj objekte i kafane gdje se može pušiti, izlaziš kad si na poslu da zapališ, šef te gleda i škrguće zubima što te svako malo nema, teret je to.
S druge strane kad ne piješ, nije te briga kako ćeš voziti nazad nakon izlaska, uvijek si pouzdan, dok tvoji jarani piju i povraćaju, ti "razvoziš" koke kući, zdravstveno si dobar, okretan, potentan.
O štetnosti narkotika ne treba tošiti ni riječi.
Nešto razmišljam, da mi je uspjeti svoju djecu odgojiti i sačuvati od poroka, ne treba ništa drugo, već se možeš smatrati uspješnim roditeljem.
Eto, svašta sam udrobio, ova sudbima Dražena Šoltza me je ponukala na to.
Gledam jučer slike na portalima, sa koncerta Prodigy i baš me iznenadilo kako ima srednje generacije publike, cca 40-50 godina, na koncertu, to nešto tresu glavama to skaču, ja upravo Prodigy nisam volio, iako sam ta generacija koja je bila full publika u vrijeme njihove popularnosti, baš zbog tog njihovog narkotičkog imidža.
Zbog toga sam nekako, na sad zamrzio, već se ohladio od muzike Majki i Bareta, ne mogu više "narkomanskih kreveljenja" valjda stigle godine![]()
![]()
![]()
Tvoj pogled na poroke je naivan, kao pisani rad neke curice
Svari su daleko komplikovanije i vodeći faktor za poroke je mentalno zdravlje, cigare su najlakši primjer.
Poroci su uglavnom pokušaji samoliječenja gdje se brzo upada u vrzino kolo i hajd onda liječi kokoš ili jaje.
Zato ćeš više djeci pomoći kroz brigu o njihovoj mentalnoj dobrobiti nego fuj to.
- ultima_palabra
#1609 Re: Milić Vukašinović
Nije nesto pogresno rekao, ali ne laje pas zbog sela nego zbog sebe... on je pametno skontao situaciju oko sebe, da nema skoro vise nikoga relevantnog u Sarajevu na kraju rata, nekoliko godina na kraju 90tih su tu bili samo on i Tifa, plus penzioneri Davorin i Kemo. Dakle bitno je ograditi teritoriju, ne dati da iko pomisli o povratku u SA, a Pimpek i Kemo svakako nece vise dugo, a Tifa ce sam sebe pomnoziti s nulom kao i uvijek u zivotu...DebelinJoe wrote: ↑16/08/2026 00:45 Još malo Merlina. U augustu 1995. u Bihaću, tri decenije poslije u Kraljevu...
ReŠpekt, reŠpekt...
-
SuperHans
#1610 Re: Milić Vukašinović
Apsolutno ništa nije slagao. Brega zvani kako naša stvar
-
milojicabrzi
#1611 Re: Milić Vukašinović
A do decembra '91. poharan Vukovar i Istočna Slavonija, a Ceca će tih '90ih imati zadatak da pjeva baš po tim okupiranim područjima u CRO i ubrzo se i udati za najvećeg okupatora tih prostora, ali hajde, nije tema o tome, sarađivao je i Milić, pa ga ne osuđujujemo.Sociolog wrote: ↑16/08/2026 23:25Ne, nisi upravu. Pjesma Beograd poslata, Ceci, u decembru 1991.dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2026 00:58 Tu negdje godinu gore dole, u dijaspori srdacno je saradjivao sa Svetlanom Raznatovic![]()
-
milojicabrzi
#1612 Re: Milić Vukašinović
Milić je imao specifičan glas, nešto kao "Plantovski sindrom" odnosno dosta visok i piskav glas i lagu, a opet muški vokal, mada je njegovo pjevanje uvijek bilo tehnički jedva u zoni "može proći".
Nekad krajem '90-ih, radio sam sa jedinim gitaristom, koji je imao vokal sličan Mići, odnosno boja glasa i način pjevanja, dosta je podsjećao na njega.
Kad bi nešto radili u studiju, svi bi to primjetili, i komentarisali kako "liči na Milića".
Nažalost, lik se zbog životnih okolnosti ne bavi više muzikom.
- DaysleepeR
#1613 Re: Milić Vukašinović
Zanimljiva slika, na njoj gitaru svira Vukas, Milicev brat

Komentar ispod slike kaze

Komentar ispod slike kaze
Mislim da je bilo u STELEKSU, no nisam siguran Kaća Čelan glumica i rediteljka supruga Senje Tanovića. Troko Mladenjeličić, Pero Ćubić sjani gitarista svirao u više rok grupa, ali i u Tamburaškom orkestru Radio Sarajeva Eno svirao u grupi Kombo6 u kojoj je pjevala Jadranka Stojaković, Mirsad Burina Pifla takođe član Kombo 6, Sanja Haverić bila kustosica u Olimpijskom muzeju,, mali Igor Krajinović i Vukas Milovan Vukašinović sjajni gitarista mnoge je podučavao gitari njegov učenik je bio i Ljubisa Racic. Ako sam nešto pogriješio ipak je ovo bilo kraj sedamdesetih.
-
dječak sa šibicama
#1614 Re: Milić Vukašinović
Ajoj, prvo je vadiona bila "ukrala pjesmu", pa onda "nekad 93 u Njemackoj on prodao nekom njenom predstavniku nije znao kome", a sad je eto 91 prodao
Fazla pjesmu otpjevao 93 a Ceca izdala 95. Ali hajde, kako kaze dobra narodna poslovica, nije majka Muju karala sto se kladio vec sto se vadio.
Ja nisam nikada bio fan Milica ali treba pogledati onaj snimak sa Erom Ojdanicem iz Velikog brata, lik pjesmu zgotovi u pola sata, i aranzman i muziku i sve
da je danas u tim godinama, on bi ubijao hitovima.
Fazla pjesmu otpjevao 93 a Ceca izdala 95. Ali hajde, kako kaze dobra narodna poslovica, nije majka Muju karala sto se kladio vec sto se vadio.
Ja nisam nikada bio fan Milica ali treba pogledati onaj snimak sa Erom Ojdanicem iz Velikog brata, lik pjesmu zgotovi u pola sata, i aranzman i muziku i sve
-
milojicabrzi
#1615 Re: Milić Vukašinović
Naravno drugar, rekao sam slobodno ispravljaj ako pogriješim neku godinu, mjesto, naziv albuma itd. puno je podataka u glavi, desi se.toska wrote: ↑17/08/2026 00:15 Kad mi već reče da te slobodno ispravljam javno, bez pp, da nisi sujetan, onda ovako:
Tvoj pogled na poroke je naivan, kao pisani rad neke curice .
Svari su daleko komplikovanije i vodeći faktor za poroke je mentalno zdravlje, cigare su najlakši primjer.
Poroci su uglavnom pokušaji samoliječenja gdje se brzo upada u vrzino kolo i hajd onda liječi kokoš ili jaje.
Zato ćeš više djeci pomoći kroz brigu o njihovoj mentalnoj dobrobiti nego fuj to.
A što se tiče mišljenja, njega također možeš slobodno iznositi, forum za to i služi
Vjeruj mi, kroz bavljenje muzikom u "prošlom životu", svašta sam se nagledao i mislim da mi pogled nije baš naivan kao što kažeš. Vidio sam masu likova, koji su upropašteni svojim načinom života, izgubili ozbiljne karijere koje su mogli napraviti, likove koji se oleše da ne mogu svirati ili zaspu ne pozornici
Nisam psiholog niti psihijatar, niti mi je to namjera, ali poroci su i Miću doveli do toga da je skoro pa nepokretan i teško da će nešto još odsvirati. Kao "pušaču trokutijašu" morali su mu odsjeći nogu, a ni srce i respiratorni sistem, nisu baš u dobrom stanju.
Šta bi bilo da su članovi EKV-a bili dalje od narkotika, to su ljudi oko 60-tog godišta, vjerovatno bi svirali i dan-danas, kao njihovi vršnjaci u Ex Yu, tipa Đure, Ramba, Pl. Orkestra i mnogih drugih koje smo ovde nabrojali. Imali bismo još bar 5-6 albuma EKV-a. Sonja Savić bi za ovih 18 godina koliko je nema, snimila barem još nekoliko kultnih filmova.
A ovako....
-
milojicabrzi
#1616 Re: Milić Vukašinović
Evo ga, stiže ekipa u martu 2027. vidjeli valjda kako dobro prolaze Čola i Merlin, pa odmah i kod Brege prorade emocije, a i novčanik 
Baš me zanima hoće li zvati MIću, barem kao gosta na 2-3 pjesme
https://www.klix.ba/magazin/muzika/veli ... /260817071
- dr_Evil
#1617 Re: Milić Vukašinović
Hocel opet Bebek imati zelju da ubaci svog malog?milojicabrzi wrote: ↑17/08/2026 12:12 Evo ga, stiže ekipa u martu 2027. vidjeli valjda kako dobro prolaze Čola i Merlin, pa odmah i kod Brege prorade emocije, a i novčanik