Najzaslužniji da se Jugoslovenska new-wave scena nađe u NME je Gile iz Orgazama. Lik je kad su objavili prvi album uzeo jedan primjerak i otišao pravo u London na adresu gdje je NME bio smješten i portiru na vratima je dao ploču i rekao da on zna kome je treba proslijediti. I tako je NME napisao recenziju za prvi album Orgazma i došlo je do malo šire priče o Jugoslovenskoj new-wave sceni.Škobo Habu wrote: ↑30/07/2026 12:29Mislim da je forumaš krivo shvatio ili mu je neko krivo prenio referncu na, sad već, mitski tekst NME-a o jugoslovenskoj new-wave sceni početkom osamdesetih. Nije u pitanju pop-rok scena, jer tih osamdesetih su popom drmali Njemci, Francuzi, Šveđani...milojicabrzi wrote: ↑30/07/2026 10:11Teško je vršiti upoređenja i komparacije, između kategorija koje nisu slične i gdje postoje kulturološke i sociološke i brojne druge razlike, ali evo, pokušat ću napisati pa ti kroz "sito" isfiltriraj sebi odgovor
Muzičke scene se razlikuju, od uskusa publike i stanovništva na određenom području, pa do praćenja nekih svjetskih trendova itd. Npr. u Mađarskoj je Heavy metal jako popularna muzika i puno je bendova tog pravca, pa i svjetska imena iz oblasti svih podvrsta metala, obavezno na turnejama svraćaju u Budimpeštu.
Također, Njemci su isto veliki fanovi hard & heavy zvuka i tamo metalaca i punkera ima i bilo je znatno više nego npr. na načim prostorima.
Postoje francuski šansonjeri, ljudi ubijaju od kvalitete, izvedbe, glasa, aranžmana, a koje mi na ovim prostorima nikada nismo slušali ni pratili, jer nismo naklonjeni toj vrsti muzike. U Grčkoj i Bugarskoj imaju izvođači koji rade etno pjesme Balkana, izuzetno vrsni muzičari ali nisu kod nas poznati, pa Aca Lukas i mnogi beogradski izvođači, uspješno "djone" taj izraz već godinama i prodaju kao svoj itd.
Kada se pogleda scena npr. u Brazilu i Južnoj Americi, to je totalno drugi svijet što se tiče ritmova i zvučnih kolorita, aranžmana, tehnika i sl.
Brazilci imaju 10-15 ritmova, koje skoro pa nikada nećeš čuti na našim prostorima. Mi smo uzeli Rumbu i Beguine, "uvukli" te ritmove u narodnjake, naročito '80-ih godina, a ima čitava plejada tih latino ritmova (grupa Cubismo se svojevremeno bavila afro-cubana muzičkim izrazom, ali i to je tanko u odnosu na to šta se sve tamo svira).
1. Da li su BiH i SFRJ '70-ih i '80-ih godina, imali bendove koji su kvalitetom i izvedbom mogli parirati svjetskim bendovima i izvođačima?
-Jesu. Mislim da su Indexi bili rame uz rame sa izvođačima i bendovima u Evropi i svijetu u to vrijeme, kako po sviračkom umijeću, tako i aranžmanima i tehnikama. Rano Bijelo dugme, tehnički i svirački, bilo je blizu ako ne i jače, od mnogih svirača tog vremena. Grupa Smak iz Kragujevca neke '76. ide u SAD, kao vrsni izvođači i instrumentalisti u tom blues i rok maniru, svirački i tehnički jači od mnogi svirača tamo, ali kulturološki i jezički hendkepirani, što je uglavnom bio razlog neuspjeha i ostalih bendova iz ex Yu koji su pokušali inozemnu karijeru (Parni valjak, Atomsko sklonište, Johhny Štulić, Divlje jagode, Milić Vukašinović pa čak i Zdravko Čolić).
Treba imati u vidu da je biti dobar muzičar i instrumentalista, tih godina u ex Yu i BiH, to bilo mnogo teže i zahtjevalo puno više truda i napora, nego u razvijenim zemljama, gdje su instrumenti bili nadohvat ruke, posljednje riječi muzičke tehnike tog vremena bile su dostupne, pa srednjoškolci koji rade preko raspusta, zarade dovoljno za vrhunsku gitaru i pojačalo. O dostupnosti literature i edukativnog materijala da i ne govorim. U ex Yu je za bubnjare bila dostupna samo knjiga Lazara Džamića," Uhvati ritam", sa nekim osnovnim notacijama i tehnikama, koju smo bjesomučno tražili i kopirali, dok su vani postojali specijalizirani časopisi, literatura. ustanove za muzičko obrazovanje itd. Muzičari na našim prostorima i dan danas, u doba globalizacije i sveopšte dostupnositi, i dalje "kubure" sa nabavkom instrumenata, pa gledaju kad neko ide iz Njemačke ili Švicarske, da im nešto kupi, povuče i donese. Uvijek se sjetim Brune Langera iz Atomskog skloništa, koji je sredinom '70-ih skinuo šalter sa zida u svom stanu, kako bi napravio prekidač za pojačalo*ebi ga, bivša Yu nije bila baš raj za kupovinu tehnike i instrumenata, pa se raja dovijala na razne načine. Uglavnom, čim bi bendovi išli na neke turneje ili svirke vani, gledali bi da se kako-tako "skrpe" i sa opremom.
Svirački i tehnički, kad gledamo ove bendove o kojima ovdje pišemo, pa i ova naša sarajevska ekipa npr. Crvena jabuka, EJK ili ZP, imali su aranžmane i tehniku sviranja, vjerovatno u rangu U2 koji nikada nisu bili neki svirački virtuozi. Dok je U2 stekao svjetsku popularnost, ovi naši jezički i kulturološki "dobacili" samo do Balkana.
Mislim da su Divlje jagode bile u rangu, ili čak tehnički i svirački bolji od predstavnika takve muzičke scene u Britaniji ili Evropi, zato su ih manageri i producenti i pozvali u London. Kad su čuli snimak na kaseti, došli u Zagreb na koncert da vide i da se uvjere da jedan bend sa Balkana, može tako zvučati uživo![]()
Osvajači iz Kragujevca, na tragu Iron Maidena, u dosta kvalitetnoj izvedbi. Čak je mislim i pjevač, Z. Pantović Čipi išao na neke audicije kad su tražili pjevača. Prošao je što se tiče tonaliteta, intonacije i tehnike, ali nije imao britanski akcenat, osjetilo se u pjevanju da je stranac.
Niški kerber je '80-ih bio vrlo svirački i tehnički jak, čak i puno jači od nekih hard & heavy imena tog vremena u Evropi.
Kad se pogleda punk scena '70-ih u Evropi i svijetu, Ramones, Pistolsi, Clash, "jadna je majka" kakvi su to svirači i virtuozi...njih je u svijetu "prodao fazon" a ne sviračko umijeće niti umjetničko znanje. Trend punka kao ideje i revolucije u muzičkom svijetu, moda, način života i sve što se vezalo uz to, doveo je do velike popularnosti bendova u kojima instrumentalisti nikada nisu bili neke sviračke "zvjerke", više se prodavala energija, način mišljenja, ponašanja i razmišljanja i općenito taj fazon. Držim da je naš Psihomodo pop, ako ne svirački jači, onda bar u rangu Ramonesa, koje su i kopirali u tim nekim ranim fazama benda. Pekinška patka, Pankrti, po svirci i aranžmanima slično je to i ne zaostaje kvalitetom izvdebe za onim što se po Londonu i UK sviralo u to vrijeme.
U suštini, imali smo kvalitetnih bendova i instrumentalista, ali se to prvenstveno zbog jezičke i kulturološke barijere, nije moglo "prodati" u inostranstvu, pa su ti bendovi ostali uglavnom lokalno popularni, osim nekih izvođača koji su na ovaj ili onaj način ostvarili međunarodne karijere (Bregović, Leibach itd.)
Postoji i velika razlika između prisutnosti kvalitetnih i dobrih muzičara i instrumentalista, kao i kvalitetnih autora nekad i sad, ali o tome u drugom nastavku....![]()
![]()
![]()
https://www.new-east-archive.org/featur ... 0-years-on
Milić Vukašinović
- Better Man
#1101 Re: Milić Vukašinović
- dječak sa šibicama
#1102 Re: Milić Vukašinović
Nije ni Furlanka bila neka ober ljepotica, pa sex bomba.
Zena za kojom se okretao cijeli Beograd bila je Natalija, ili Marija Baksa, a u Jugi je bila poznata samo kao maceha Spiridona Kopicla. U Italiji sex bomba.
Ko zna od cega to ovisi.
Zena za kojom se okretao cijeli Beograd bila je Natalija, ili Marija Baksa, a u Jugi je bila poznata samo kao maceha Spiridona Kopicla. U Italiji sex bomba.
Ko zna od cega to ovisi.
-
milojicabrzi
#1103 Re: Milić Vukašinović
Đuri ljudi malo zamjeraju, što nije nakon rata dao neki jasan stav i svoj narativ o dešavanjima na prostoru BiH. Nakon prvobitnih patriotskih pjesama iz '92. nije se jasno, koliko bar ja znam, oglašavao o tom pitanju. Kad je rat završio, više je bio stava, da je rat prošao i da se na to ne treba vraćati da se gleda u budućnost itd. Ima ljudi takvog stava, koji neće više da žive "zarobljeni" u '92.-'93. ima ljudi koji i danas ne mogu neke stvari da zaborave, svačiji stav poštujem.PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 12:12 Ja bih volio da ima kakav dokaz da je Djuro to rekao ("ovo nije moj rat"), nekakv isjecak iz novina, klip, audio snimak, bilo sta, ovako se to prenosi u nedogled. Ne branim ga, hocu da kazem, ako to ljudi stalno ponavljaju, mora postojati neki izvor. Covjek je prvu godinu rata proveo u Sarajevu, reci da nije njegov rat zvuci sizofrenicno. Nazalost, to je rat svih nas. Bio i ostao. Nismo ga trazili, ali smo ga dobili da ga cuvamo u sjecanju dok smo zivi.
Interesantno je da kod pokušaja obnove Nadrealista, u onim projektima Nadreality show i sl. koji su bili nekad 2000-ih, on nije pokazao nikakav interes da bude dio toga, iako bi sa njim u ekipi, to sve dobilo na snazi i težini i mislim ispalo dosta bolje nego ono što je realizovano.
Od prijeratne ekipe tu su bili Zeni i Ogi -Minka, uveli su i Elvisa u priču.
Sjećam se, kad je bilo govora te neke 2002./03. o pokretanju tog projekta, da su ljudi u RTV domu, sa kojima je razgovarano, bili prilično rezignirani Zenitovim stavovima i ponašanjem.
Rukovodstvo RTV-a je po starom "socijalističkom" običaju, očekivalo da ustupi resurse i tehniku, a da vrli omladinci talenat i kreativnost prosipaju "za kikiriki", da budu malo ili nikako plaćeni, kako je to bilo u prijeratnim Nadrealistima. Međutim, Zena je u maniru iskusnog biznismena i privatnika pristupio cijelom poslu sa tezom - jedna epizoda - toliko i toliko KM, kao da su Nadrealisti njegova privatna firma
Žao mi je što Đuro nije bio u tome, možda je mogao dati još svog kreativnog pečata tome, ili je možda vidio, da je tu sve već rečeno i da se nema ništa novog dati. Kad se pogledaju kako su izgledali ti skečevi (ukazanje milje maraka na taksi štandu i slične karafeke), možda je to i istina
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#1104 Re: Milić Vukašinović
Ono da je exYu imala muzicku scenu u samom vrhu Evrope je ista vrsta price kao "JNA bila cetvrta najjaca armija u Evropi".
Ali da je bila (mnogo) kvalitetnija nego danas, stoji. Em je bilo >20 miliona ljudi, em je postojala kriticna masa neke vrste intelektualne srednje klase koja je neophodna da bi se nesto tako desilo. Sad je taj prostor vise-manje fragmentiran, siromasan i suvise zauzet prezivljavanjem da bi se bavio takvim ezotericnim stvarima. Plus religiozno i nacionalisticki zatrovan. Cast izuzetcima.
Ali da je bila (mnogo) kvalitetnija nego danas, stoji. Em je bilo >20 miliona ljudi, em je postojala kriticna masa neke vrste intelektualne srednje klase koja je neophodna da bi se nesto tako desilo. Sad je taj prostor vise-manje fragmentiran, siromasan i suvise zauzet prezivljavanjem da bi se bavio takvim ezotericnim stvarima. Plus religiozno i nacionalisticki zatrovan. Cast izuzetcima.
Last edited by Zakalwe on 30/07/2026 12:59, edited 1 time in total.
-
snijeg_led
#1105 Re: Milić Vukašinović
A cime se ovaj Zenit kasnije bavil, sta mu je profesija?
- dječak sa šibicama
#1106 Re: Milić Vukašinović
Zenit Djozic
TV & Film Producer, Scriptwriter, Actor
TV & Film Producer, Scriptwriter, Actor
-
toska
#1107 Re: Milić Vukašinović
Sve ok, samo ovo za Tifu djeluje nevjerovatno ako se misli na nacionalne razloge.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 12:34PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 12:12 Ja bih volio da ima kakav dokaz da je Djuro to rekao ("ovo nije moj rat"), nekakv isjecak iz novina, klip, audio snimak, bilo sta, ovako se to prenosi u nedogled. Ne branim ga, hocu da kazem, ako to ljudi stalno ponavljaju, mora postojati neki izvor. Covjek je prvu godinu rata proveo u Sarajevu, reci da nije njegov rat zvuci sizofrenicno. Nazalost, to je rat svih nas. Bio i ostao. Nismo ga trazili, ali smo ga dobili da ga cuvamo u sjecanju dok smo zivi.
Vjerovatno izvuceno iz konteksta, zlurado kako to obicno i biva.
Niko ne pita Dinu za Cecu "Beograd" i brisanje iz Sarajeva pa palamudjenje patriotizmom iz Njemacke, jer Edin jbg a ovaj Branko. I to je tako, Mladen Vojicic je pretucen u Sarajevu sigurno ne zbog ruznih tena.
Njegov status u Sarajevu bio je neupitan, a na kraju, uvijek je mogao zatražiti zaštitu od Vikića pa do Alije.
Kako i zašto se desio taj stvarni ili navodno incident?
- zomri
#1108 Re: Milić Vukašinović
Glavnina i najsmješnije stvari u Nadrealistima i dan danas dolazili su iz mrtvih improvizacija u čemu su Djuro i Nele prednjačili. Na primjer onaj skeč sa profesorom, zmiuga loma i to, Zlaji Ivaniševiću koji glumi profesora su samo rekli hajde ti samo sjedi i budi kulturan a mi ćemo ostalo
Sad Djuro izjavljuje da ne bi mogao tako raditi, da mu treba scenarij i slično.
-
tokio25
#1109 Re: Milić Vukašinović
zato sto si imao cacu celu juku i jos milion malih komandanata i koga sve ne koji je siljio stvar kako je htiotoska wrote: ↑30/07/2026 13:06Sve ok, samo ovo za Tifu djeluje nevjerovatno ako se misli na nacionalne razloge.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 12:34PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 12:12 Ja bih volio da ima kakav dokaz da je Djuro to rekao ("ovo nije moj rat"), nekakv isjecak iz novina, klip, audio snimak, bilo sta, ovako se to prenosi u nedogled. Ne branim ga, hocu da kazem, ako to ljudi stalno ponavljaju, mora postojati neki izvor. Covjek je prvu godinu rata proveo u Sarajevu, reci da nije njegov rat zvuci sizofrenicno. Nazalost, to je rat svih nas. Bio i ostao. Nismo ga trazili, ali smo ga dobili da ga cuvamo u sjecanju dok smo zivi.
Niko ne pita Dinu za Cecu "Beograd" i brisanje iz Sarajeva pa palamudjenje patriotizmom iz Njemacke, jer Edin jbg a ovaj Branko. I to je tako, Mladen Vojicic je pretucen u Sarajevu sigurno ne zbog ruznih tena.
Njegov status u Sarajevu bio je neupitan, a na kraju, uvijek je mogao zatražiti zaštitu od Vikića pa do Alije.
mislis da nije bilo takvih koji mrze srbe iz nekog razloga?
tako je i tifa najebo
- dječak sa šibicama
#1110 Re: Milić Vukašinović
Improvizacijom su dosli do nekog statusa.
Interesantna prica kako je nastalo ime benda Elvis Dzi Kurtovic. Imali nekog jarana Jasmina Kurtovica koji je sinu dao ime Elvis, i oni se sprdali kao Elvis Jasmina Kurtovic i tako dali ime bendu. Onda ih lik tuzio na sudu i dosla ideja zvacemo bend Elvis J Kurtovic, junior a ne Jasmina.
Ili Zabranjeno pusenje, sjedili u zadimljenom sobicku vjezbali neko rekao pa ljudi moramo ime smisliti, usla Neletova mama u onaj dim i sva zgrozena rekla "ovdje mora biti zabranjeno pusenje".
Interesantna prica kako je nastalo ime benda Elvis Dzi Kurtovic. Imali nekog jarana Jasmina Kurtovica koji je sinu dao ime Elvis, i oni se sprdali kao Elvis Jasmina Kurtovic i tako dali ime bendu. Onda ih lik tuzio na sudu i dosla ideja zvacemo bend Elvis J Kurtovic, junior a ne Jasmina.
Ili Zabranjeno pusenje, sjedili u zadimljenom sobicku vjezbali neko rekao pa ljudi moramo ime smisliti, usla Neletova mama u onaj dim i sva zgrozena rekla "ovdje mora biti zabranjeno pusenje".
-
toska
#1111 Re: Milić Vukašinović
Evo ja prvi put nakon 40 godina saznajemo od tebe da je Tifa Srbin, meni je uvijek vukao na Hrvata.tokio25 wrote: ↑30/07/2026 13:09zato sto si imao cacu celu juku i jos milion malih komandanata i koga sve ne koji je siljio stvar kako je htiotoska wrote: ↑30/07/2026 13:06Sve ok, samo ovo za Tifu djeluje nevjerovatno ako se misli na nacionalne razloge.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 12:34
mislis da nije bilo takvih koji mrze srbe iz nekog razloga?
tako je i tifa najebo
Ima li igdje detalja toga incidenta?
-
tokio25
#1112 Re: Milić Vukašinović
bilo je 3 puta njegovo premlacivanjetoska wrote: ↑30/07/2026 13:15Evo ja prvi put nakon 40 godina saznajemo od tebe da je Tifa Srbin, meni je uvijek vukao na Hrvata.
Ima li igdje detalja toga incidenta?
za jedan koji znam je da je vozio biciklo blizu markala
zazvonio vjerovatno da nekom u uniformi da se skloni ili da ono da doznanje da je tu jel i ovome valjda zasmetalo i jos se podudarilo tifa srbin i to je to
a druga 2 ne znam detalje
-
hipija
#1113 Re: Milić Vukašinović
Nisu bili baš jarani sa Jasminom,čovjek bio roker u komšiluku, da su jarani nebi sve dobilo sudski epilog. Kad smo već kod tužbi penzioneri biće iz Novog Sada tužili Plavi orkestar zbog pjesme Bolje biti pijan nego star. Tražili penzići zabranu rada grupe a izganjali zabranu izvođenja pjesme.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 13:10 Improvizacijom su dosli do nekog statusa.
- dječak sa šibicama
#1114 Re: Milić Vukašinović
Moguce, jer ih je tuzio.
Nego da, Plavi orkestar je trebalo tuziti za vise pjesama
Losa je cesto baljezgao notorne gluposti, a za tu pjesmu uvijek se sjetim "zao mi je sto smo bili samo dobri drugovi" a par stihova kasnije "vino ne zna da smo nekad bili sretni par"

Nego da, Plavi orkestar je trebalo tuziti za vise pjesama
- zomri
#1115 Re: Milić Vukašinović
Još jedna bitna stvar je to da su ljudi najkreativniji do neke 25.godine. Poslije em krenu zarađivati, em se ožene, dobiju djecu...Ne znam tačno ko je od te generacije izjavio, bubnuću Srđan Šaper, da je njima to sviranje bilo sve mladanačka zajebancija, način da dođu do djevojaka a da će poslije raditi važne stvari. Ispostaviće se da je ono najvažnije urađeno dok su se, kako on kaže, zajebavali, a da je ovo poslije ne toliko važno.
Njihov album "Odbrana i posljednji dani" i jest nastao dok su se zezali u studiju, a danas je to vjerovatno najbolji album svih vremena na yu prostorima.
Njihov album "Odbrana i posljednji dani" i jest nastao dok su se zezali u studiju, a danas je to vjerovatno najbolji album svih vremena na yu prostorima.
- vaučer
#1116 Re: Milić Vukašinović
zomri wrote: ↑30/07/2026 13:32 Još jedna bitna stvar je to da su ljudi najkreativniji do neke 25.godine. Poslije em krenu zarađivati, em se ožene, dobiju djecu...Ne znam tačno ko je od te generacije izjavio, bubnuću Srđan Šaper, da je njima to sviranje bilo sve mladanačka zajebancija, način da dođu do djevojaka a da će poslije raditi važne stvari. Ispostaviće se da je ono najvažnije urađeno dok su se, kako on kaže, zajebavali, a da je ovo poslije ne toliko važno.
Upravo dođoh da spomenem kako usred tolike priče o Ex YU sceni nitko da spomene Idole. I da - taj album je po meni nešto najbolje izdano u to vrijeme. Dan danas zvuči svježe, tematski, glazbeno, kako god hoćeš. Ne da su bili spred vremena, bili su van vremena ikako.
- Better Man
#1117 Re: Milić Vukašinović
Mislim da je Loša za tu pjesmu rekao da je bio malo pod dejstvom alkohola kad ju je pisao i zato su te kontradiktornosti u tekstu.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 13:32 Moguce, jer ih je tuzio.
Nego da, Plavi orkestar je trebalo tuziti za vise pjesamaLosa je cesto baljezgao notorne gluposti, a za tu pjesmu uvijek se sjetim "zao mi je sto smo bili samo dobri drugovi" a par stihova kasnije "vino ne zna da smo nekad bili sretni par"
![]()
![]()
- drag_gost
#1118 Re: Milić Vukašinović
Meni je npr., Kapetan Esid ostala do dan danas jako draga pjesma.milojicabrzi wrote: ↑30/07/2026 12:19Meni je opet Disciplina kičme, koliko-toliko prihvatljiva i slušljiva, kao neki specifičan način izražavanja. Neki ljubitelji ih smatraju rodonačelnicima Noise pravca kod nas. Draža mi je od Šarla.PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 11:39Ovo je greska, mislio sam na Disciplinu Kicme.PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 11:09 Sarlo Akrobata je pretenciozno precijenjen. Moze zvucati interesantno i orginalno, ali vise kao neki konceptualni oblik izrazavanja. Nisam fan.
Šarlo ja ne razumijem, možda je i do mene, a ni kod VD-a ne vidim neku genijalnost, interesantan jeste, ali meni tehnički ne pretjerano jak instrumentalista. Više mislim da je "izvikan", ima takvih slučajeva na muzičkoj sceni, kad od nekog instrumentaliste, publika pravi "vunderkida" više zbog nekog stila ili ponašanja, a ne zbog nekog znanja i vladanja instrumentom.
Od pok. Sonje Savić, pravio se neki sex simbol bivše Yu kinematografije, žena imala 40 kg sa krevetom, niti sexa niti simbolažena je bila fenomenalna glumica i intelektualka, predstavnica urbane scene, izuzetno poštujem taj segment, ali nemojte od nje praviti Suzanu Mančić.
Slično mi je i sa pok. Čavketom iz El. Orgazma, napravili su od njega neku "ikonu" beogradske rock scene, ono jeste interesantan lik, ali daj ba, odvadite malo...čovjek tehnički potanak bubnjar.
A kada govorimo o posebnosti i nemogucnoscu kopiranja, onda tu moramo spomenuti Indekse i, a van ove teme je vjerovatno, neponovljivog Sabana Bajramovica.
- zomri
#1119 Re: Milić Vukašinović
da, ali isto kad pogledaš taj album potpuno štrči i u njihovoj diskografiji. bukvalno kao da je drugi bend radio.vaučer wrote: ↑30/07/2026 13:46zomri wrote: ↑30/07/2026 13:32 Još jedna bitna stvar je to da su ljudi najkreativniji do neke 25.godine. Poslije em krenu zarađivati, em se ožene, dobiju djecu...Ne znam tačno ko je od te generacije izjavio, bubnuću Srđan Šaper, da je njima to sviranje bilo sve mladanačka zajebancija, način da dođu do djevojaka a da će poslije raditi važne stvari. Ispostaviće se da je ono najvažnije urađeno dok su se, kako on kaže, zajebavali, a da je ovo poslije ne toliko važno.
Upravo dođoh da spomenem kako usred tolike priče o Ex YU sceni nitko da spomene Idole. I da - taj album je po meni nešto najbolje izdano u to vrijeme. Dan danas zvuči svježe, tematski, glazbeno, kako god hoćeš. Ne da su bili spred vremena, bili su van vremena ikako.
- dječak sa šibicama
#1120 Re: Milić Vukašinović
Znaci, bio je pijan i sjetio se starosti, kad je pisao pjesmu
Svejedno, klinke su ludile, posebno za Pavom. A na Parinoj sahrani valjda najveci skup klinki u gradu, ikada. Cijeli moj komsiluk bio, i vece i manje klinke, ko kad su nam Bare iza coska.
Svejedno, klinke su ludile, posebno za Pavom. A na Parinoj sahrani valjda najveci skup klinki u gradu, ikada. Cijeli moj komsiluk bio, i vece i manje klinke, ko kad su nam Bare iza coska.
-
daario naharis
#1121 Re: Milić Vukašinović
Bilo bi dobro uraditi neku analizu pa recimo 10ak najpoznatijih bendova 70-80 godina, vjerujem da bi dosli do zakljucka da su najcjenjenija djela nastala bas u tom nekom dobu.zomri wrote: ↑30/07/2026 13:32 Još jedna bitna stvar je to da su ljudi najkreativniji do neke 25.godine. Poslije em krenu zarađivati, em se ožene, dobiju djecu...Ne znam tačno ko je od te generacije izjavio, bubnuću Srđan Šaper, da je njima to sviranje bilo sve mladanačka zajebancija, način da dođu do djevojaka a da će poslije raditi važne stvari. Ispostaviće se da je ono najvažnije urađeno dok su se, kako on kaže, zajebavali, a da je ovo poslije ne toliko važno.
Možda popričam sa gemini o tome.
-
snijeg_led
#1122 Re: Milić Vukašinović
Zato sto vise nema Neleta na drugoj strani. Jer za budalastinu moras imati jos jednog budalasa pored sebe da te nadopunjuje.zomri wrote: ↑30/07/2026 13:07 Glavnina i najsmješnije stvari u Nadrealistima i dan danas dolazili su iz mrtvih improvizacija u čemu su Djuro i Nele prednjačili. Na primjer onaj skeč sa profesorom, zmiuga loma i to, Zlaji Ivaniševiću koji glumi profesora su samo rekli hajde ti samo sjedi i budi kulturan a mi ćemo ostaloSad Djuro izjavljuje da ne bi mogao tako raditi, da mu treba scenarij i slično.
Ne pitajte kako znam
-
Sociolog
#1123 Re: Milić Vukašinović
Ana Sasso iz Splita je i dan danas vrh.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 12:43 Nije ni Furlanka bila neka ober ljepotica, pa sex bomba.
Ko zna od cega to ovisi.
-
milojicabrzi
#1124 Re: Milić Vukašinović
Da, Para je ukopan relativno blizu mojih roditelja, pa često kad idem vidim svježeg cvijeća, svijeća, naročito kad je godišnjica pogibije...Lijepo je vidjeti da nije zaboravljen.
Misim da premlaćivanje Tife nije imalo nacionalnu dimenziju (nije pretučen zbog vjere ili nacionalnosti), barem se tako pričalo, neki su drugi motivi.
Koliko znam on je i mješovitog S-H braka, nije Srbin.
Sjetim se jedne životne anegdote, moja pok. stara, nije znala kako se on zove niti je pratila, znala je da je Tifa i to je to, dok nekad poslije rata nije negdje vidjela ili pročitala Mladen Vojčić -Tifa, gleda i kaže meni - "ja sam uvijek mislila da je on Musliman"
Misim da premlaćivanje Tife nije imalo nacionalnu dimenziju (nije pretučen zbog vjere ili nacionalnosti), barem se tako pričalo, neki su drugi motivi.
Koliko znam on je i mješovitog S-H braka, nije Srbin.
Sjetim se jedne životne anegdote, moja pok. stara, nije znala kako se on zove niti je pratila, znala je da je Tifa i to je to, dok nekad poslije rata nije negdje vidjela ili pročitala Mladen Vojčić -Tifa, gleda i kaže meni - "ja sam uvijek mislila da je on Musliman"
-
milojicabrzi
#1125 Re: Milić Vukašinović
Sjetim se da je i Nele imao na nekoj beogradskoj televiziji nekih pokušaja, "revitalizacije" Nadrealista, ne sjećam se kako se zvala emisija, ali skečevi su bili čak i gluplji nego kod ovog Nadreality show iz SA, sjećam se nekog skeča "Chetnik airlines" avio-kompanija...dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2026 13:10 Improvizacijom su dosli do nekog statusa.