Mikrokreditne organizacije
-
emica_sa
#1 Mikrokreditne organizacije
Molim vas ako neko zna u kojoj mikrokreditnoj je najlakse doci do kredita od 2000 KM i koji su uslovi Hvala puno
- uvjek dobar gost
#2 Re: Mikrokreditne organizacije
Formirao ih je UNDP, radi lakšeg pristupa ljudi iz ruralnih predijela novcima, zamišljene kao pokretač male privrede i poljoprivrede... danas su sušta suprotnost tome, danas su zelenaši i kamatari....
Svejedno ti je gdje ćeš uzeti tih 2000 Km, jer vratiti ćeš barem 2500 Km , sve u svemu hvala UNDP još jedna velika stvar koju su uradili za ovo zemlju...
Svejedno ti je gdje ćeš uzeti tih 2000 Km, jer vratiti ćeš barem 2500 Km , sve u svemu hvala UNDP još jedna velika stvar koju su uradili za ovo zemlju...
- JThomas
#3 Re: Mikrokreditne organizacije
ako vratiš 2.500, to ti je k'o mačja guuuuuuuza...
u osnovi, to je legalno lihvarstvo, kamate su da se čovjeku zavrti u glavi.
- phillie
#4 Re: Mikrokreditne organizacije
Iz licnog iskustva MKO je zadnja opcija, ali opet posto nisam upoznat u tvoju situaciju /u vezi zaposlenja, ziranata itd/ moj ti je prijedlog MKO Lider, jer bio sam njihov klijent /na manji iznos/ i oni imaju manju kamatu u odnosu na recimo Partner, Sunce, Eki itd..emica_sa wrote:Molim vas ako neko zna u kojoj mikrokreditnoj je najlakse doci do kredita od 2000 KM i koji su uslovi Hvala puno
Uslovi kod njih su ako si zaposlena u javnom sektoru, potvrdu zadnje tri plate, kopiju licne, cips...ako ne, onda ce vjerovatno traziti da imas jednog ziranta koji je zaposlen "na budzetu", jer trebaju imati nekog da mu se nakace ako bi ti slucjano prestala sa uplatama rata...
U svakom slucaju, Sretno
-
Zvrrr
#5 Re: Mikrokreditne organizacije
Draga moja, ako ikako mozes radije taj novac posudi od nekoga drugog. Sve mikrokreditne organizacije su slicne po kamatarenju. Uzas zivi. Legalan nacin lihvarenja...
- uvjek dobar gost
#6 Re: Mikrokreditne organizacije
Upravo tako, zavisi samo na koliko rata i kolika suma se uzima, a kad se podvuče linija glavne žrtve ovih organizacija su ljudi u malim sredinama koji su prinuđeni da se snalaze za gotovinu ... mahom su to poljoprivrednici ili drugi mali privrednici koji ukoliko ne uspiju da vrate posuđeno propadaju !JThomas wrote:ako vratiš 2.500, to ti je k'o mačja guuuuuuuza...
Sve u svemu hvala UNDP-u još jednom !
- melbaa
#7 Re: Mikrokreditne organizacije
Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Pa bujrum kome odgovara.
Pa bujrum kome odgovara.
- jazzer
#8 Re: Mikrokreditne organizacije
14,5%??melbaa wrote:Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Pa bujrum kome odgovara.
Stvarno mora biti velika nevolja da bi se odlucio na njih, bez obzira sto je
eventualno lakse dobiti kredit nego kod komercijalnih banaka.
- melbaa
#9 Re: Mikrokreditne organizacije
Ma traze sve isto kao i u banci: lk, prijavnicu, listing iz banke kod koje se prima placa, racun iz banke (jer ne daju novac u ruke nego poloze na racun, zirant (a od njega lk, prijavnicu, listing 3 zadnje place).jazzer wrote:14,5%??melbaa wrote:Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Pa bujrum kome odgovara.![]()
Sve isto kao i u komercijalnoj banci samo kamate malo drugacije
Pa nek neko mi kaze sto bi neko isao njima po kredit kad moze i u banci za nesto nize kamete.
I jos nesto: ako kod banke uzmes kredit i nekim slucajem hoces ranije da vratis sve, vraca se ostatak glavnice i neki manji dio "kazne" a to je neki mali procenat (otprilike ono koliko je iznosila naknada za obradu kredtia) a kod mikrokreditnih organizacija se uopce ne isplati vracati sve od jednom, jer vracas sve i kamate koje bi platio da redovno vracas kredit.
Ko je ovdje lud, a ko blesav?
- phillie
#10 Re: Mikrokreditne organizacije
Definitivno kod MKO nije preporucljivo dizati vece kredite (par hiljada maraka) jer ce oderati covjeka kao budalu. Ali u nekim situacijama, kada je prijeko potreban neki manji novac, a nema se neka alternativa, onda i nije toliko strasno...
Licno iskustvo: trebalo mi je 500KM, koje nisam mogao dobiti u banci (nebitno sto), pa sam se obratio MKO koji su mi "izisli u susret" i isplatili zeljeni iznos koji sam vraca godinu dana uz ratu od 47,17 KM, sto bar meni i nije izgledalo nesto strasno...al eto opet svako zna svoje, al da znaju klati, znaju!
Licno iskustvo: trebalo mi je 500KM, koje nisam mogao dobiti u banci (nebitno sto), pa sam se obratio MKO koji su mi "izisli u susret" i isplatili zeljeni iznos koji sam vraca godinu dana uz ratu od 47,17 KM, sto bar meni i nije izgledalo nesto strasno...al eto opet svako zna svoje, al da znaju klati, znaju!
- statix
#11 Re: Mikrokreditne organizacije
Nije istina, kamate su vece, oko 25-30% godisnja dekurzivna, radio sam kao mikrokreditni sluzbenik.jazzer wrote:14,5%??melbaa wrote:Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Najmanja ti je u Partneru, iako ja tamo nisam radio. Bjezi od Lidera i Sunrise-a, oni su najgori.
@uvjek dobar gost
- statix
#12 Re: Mikrokreditne organizacije
To ti je skoro isto, jedina je razlika u proviziji, ali to je nista. Sad su zabranili zakonom te provizije kod prijevremene otplate krtedita.melbaa wrote:Ma traze sve isto kao i u banci: lk, prijavnicu, listing iz banke kod koje se prima placa, racun iz banke (jer ne daju novac u ruke nego poloze na racun, zirant (a od njega lk, prijavnicu, listing 3 zadnje place).jazzer wrote:14,5%??melbaa wrote:Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Sve isto kao i u komercijalnoj banci samo kamate malo drugacije![]()
Pa nek neko mi kaze sto bi neko isao njima po kredit kad moze i u banci za nesto nize kamete.
I jos nesto: ako kod banke uzmes kredit i nekim slucajem hoces ranije da vratis sve, vraca se ostatak glavnice i neki manji dio "kazne" a to je neki mali procenat (otprilike ono koliko je iznosila naknada za obradu kredtia) a kod mikrokreditnih organizacija se uopce ne isplati vracati sve od jednom, jer vracas sve i kamate koje bi platio da redovno vracas kredit.
Ko je ovdje lud, a ko blesav?
Medjutim, fazon je u tome da ti se jedino isplati zatvoriti kredit, ako dodjes u prvoj polovini vremenskog roka otplate kredita. Sve ostalo je nikakva usteda, jer ti u prvim mjesecima platis najvise kamate, a vrlo malo glavnice, tako da kad ti obracuna ostatak glavnice, nisi bog zna sta ustedio.
- ellmichak
#13 Re: Mikrokreditne organizacije
Zar nije fazon sto je u tim mikrokrednitnim kamata 20-30% na godisnjem nivou sto kad se podijeli na 12 čini kamatu manjom od onih u bankama.... ispravite ako grijesim
- statix
#14 Re: Mikrokreditne organizacije
Ne moze mjesecna biti manja u mikrkreditnim nego u bankama. Sluzbenici pretezno lazu o kamatama kako bi navukli klijente da uzmu kredit.ellmichak wrote:Zar nije fazon sto je u tim mikrokrednitnim kamata 20-30% na godisnjem nivou sto kad se podijeli na 12 čini kamatu manjom od onih u bankama.... ispravite ako grijesim
- ellmichak
#15 Re: Mikrokreditne organizacije
Evo npr blizak prijatelj je uzeo 2000km kredita, na 18 mjeseci u mikrokreditnoj organizaciji, ne znam kolika je kamata, ali ce njima za tih 18 mjeseci dati 296km... ako bi racunali da je to uzeo u banci, kamata je sigurno veca od 10%, sto znaci da ce vratitti vise od 300km???statix wrote:Ne moze mjesecna biti manja u mikrkreditnim nego u bankama. Sluzbenici pretezno lazu o kamatama kako bi navukli klijente da uzmu kredit.ellmichak wrote:Zar nije fazon sto je u tim mikrokrednitnim kamata 20-30% na godisnjem nivou sto kad se podijeli na 12 čini kamatu manjom od onih u bankama.... ispravite ako grijesim
- statix
#16 Re: Mikrokreditne organizacije
kako si dobio da ce vratiti 300KM, ne kontam.ellmichak wrote:Evo npr blizak prijatelj je uzeo 2000km kredita, na 18 mjeseci u mikrokreditnoj organizaciji, ne znam kolika je kamata, ali ce njima za tih 18 mjeseci dati 296km... ako bi racunali da je to uzeo u banci, kamata je sigurno veca od 10%, sto znaci da ce vratitti vise od 300km???statix wrote:Ne moze mjesecna biti manja u mikrkreditnim nego u bankama. Sluzbenici pretezno lazu o kamatama kako bi navukli klijente da uzmu kredit.ellmichak wrote:Zar nije fazon sto je u tim mikrokrednitnim kamata 20-30% na godisnjem nivou sto kad se podijeli na 12 čini kamatu manjom od onih u bankama.... ispravite ako grijesim
Uglavnom, oni su mu sigurno u startu uzeli jos neku proviziju, oko 50KM.
- ellmichak
#17 Re: Mikrokreditne organizacije
takav ugovor, dakle ukupno vraca 2300, tako u ugovoru, a nisam sigurna za tu proviziju, moguce da si u pravu... ali eto tu je negdje...
- statix
#18 Re: Mikrokreditne organizacije
Pa na tim malim kreditima nisu neke razlike, mozda do 50KM kamate, ali na vecim su ogromne, vjeruj mi.
Ima i izmedju banaka dosta razlike, recimo Raiffaisen je imao povoljne (mislim na garancije) xxl kredite, ali sa mnogo vecom kamatom od Intese i Unicredit .
Ima i izmedju banaka dosta razlike, recimo Raiffaisen je imao povoljne (mislim na garancije) xxl kredite, ali sa mnogo vecom kamatom od Intese i Unicredit .
- melbaa
#19 Re: Mikrokreditne organizacije
ako laze koza ne laze rog. nazovi pa pitaj.statix wrote:Nije istina, kamate su vece, oko 25-30% godisnja dekurzivna, radio sam kao mikrokreditni sluzbenik.jazzer wrote:14,5%??melbaa wrote:Informacije radi: u Lideru kamata je 14.5% a rok otplate od 3 -30 mjeseci.
Najmanja ti je u Partneru, iako ja tamo nisam radio. Bjezi od Lidera i Sunrise-a, oni su najgori.
@uvjek dobar gost
prosle sedmice zvala i pricala.
ostale mikorkreditne nisam zvala pa ne znam kako je kod drugih.