Metal detecting kao hobi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eborg

#1 Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Danas sam nešto čitao o ovome, povukao me članak o onom liku što je našao neku rimsku masku vrijednu nekoliko miliona funti. :-)

Elem, bavi li se iko u BiH ili neko od forumaša metal detectingom? Može doći kao fina razbibriga plus šeta se po prirodi. :)

Još samo da se ne nađe kakva mina. :skoljka:

Image
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#2 Re: Metal detecting kao hobi

Post by A1fa »

Eborg wrote:Danas sam nešto čitao o ovome, povukao me članak o onom liku što je našao neku rimsku masku vrijednu nekoliko miliona funti. :-)

Elem, bavi li se iko u BiH ili neko od forumaša metal detectingom? Može doći kao fina razbibriga plus šeta se po prirodi. :)

Još samo da se ne nađe kakva mina. :skoljka:

Image
I mene je ovo prije dok sam bio mladji jako zanimalo. Nije mi stara htjela kupiti metal detektor :D Ali ko zna, ko razbibriga nije losa ideja. U nas ionako ni jedna tvrdjava nije istrazena kako treba, na bilo koju staru lokaciju da odes, sigurno bi nasao dosta toga. Gdje li se mogu kupiti ovi detektori?
bez_ideje

#3 Re: Metal detecting kao hobi

Post by bez_ideje »

Jeste vi svjesni,da kud bi ste god posli s ovim po Bosni,a bili vidjeni,da bi izazvali masovnu paniku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...i bijeg na asfalt
Eborg

#4 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Ma ima na eBayu. Ne znam ima li kupiti u BiH.

Ma to, da se tvrđave obiđu sigurno bi se našlo novčića, čahura, metaka i ostalih suvenira. Uostalom, da se po baščama i parkovima potraži svega bi i tamo bilo. Sjećam se da sam kao dijete u parku ispred svoje zgrade često nalazio jugoslovenske kovanice iz 60-ih i 70-ih.

Najupečatljiviji primjer je jednog mog druga kada je njegova mama u djetinjstvu u svojoj bašči pronašla osmanski novčić star nekih 200-300 godina. :) A jedan drugi je nekim slučajem u šumi pronašao vrh strijele star makar 400-500 godina.

E još kad bi detektor tu bio, svega bi se interesantnog našlo.

@bez_ideje: Bilo bi svega, šuti, zato treba u divljinu. :D
bosan

#5 Re: Metal detecting kao hobi

Post by bosan »

Bolje ti je skupljaj kakve slicice :D :D
Ne trazi guzici chepa :-)
A1fa

#6 Re: Metal detecting kao hobi

Post by A1fa »

bez_ideje wrote:Jeste vi svjesni,da kud bi ste god posli s ovim po Bosni,a bili vidjeni,da bi izazvali masovnu paniku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...i bijeg na asfalt
:D 100%
ladyada

#7 Re: Metal detecting kao hobi

Post by ladyada »

:lol: :lol: pricala sam jednom sa jednim covjekom iz sirije ....kaze on kod nas u siriji ne prave kuce sa podrumom jer bi svaki pokusaj otkopavanja postao arheolosko nalaziste ...........
A1fa

#8 Re: Metal detecting kao hobi

Post by A1fa »

ladyada wrote::lol: :lol: pricala sam jednom sa jednim covjekom iz sirije ....kaze on kod nas u siriji ne prave kuce sa podrumom jer bi svaki pokusaj otkopavanja postao arheolosko nalaziste ...........
Razumljivo, kolijevka civilizacije a skrta na pitkoj vodi :D Gdje god zabodes tamo lopatu, uz kakvu barustinu, naslo bi se nesto :D
EdoFmjam

#9 Re: Metal detecting kao hobi

Post by EdoFmjam »

svacim bi se ja bavio da imam vremena i love :roll:

ovo mi djeluje kao zanimljiv hobi
respo

#10 Re: Metal detecting kao hobi

Post by respo »

ima se kupiti ovaj metal detektor u conradu u interexu
najjeftiniji je 170 i odmah se moze isporuciti ddo 4000 i nesto koji se ceka nekih 14 dana zavisi valjda koliko treba da dodje
eto ako nekog vec zanima :D
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#11 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Decerto »

kod nas ti je najveca sansa da nadjes minu. :lol:
respo

#12 Re: Metal detecting kao hobi

Post by respo »

preprodas je ili je stavis u svoju avliju kao zastitu od lopova :)
opet ispade i mina koristan nalazak
psiho

#13 Re: Metal detecting kao hobi

Post by psiho »

problem je što postoje plastične i keramičke mine, njih samo mogu kerovi nanjušiti, tako da ovaj hobi nije baš bezopasan
respo

#14 Re: Metal detecting kao hobi

Post by respo »

kupis ovo i jednog vucijaka :D
Eborg

#15 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Zna li iko koji bi zakon mogao regulirati ovu aktivnost? Tj. ako na nekom državnom zemljištu tipa planina i sl. pronađeš nešto od arheološke važnosti, pa makar bilo i minorne vrijednosti? Ne vjerujem da bi neko sad ganjao po sudu zbog nekoliko novčića no što ako murija naleti i pita šta neko tu detektira i rovi, trebaju li neke dozvole za to? :-)
VjecitiStudent

#16 Re: Metal detecting kao hobi

Post by VjecitiStudent »

"Metal detecting kao hobi"

Na kojem je jeziku ovaj naslov napisan?
ExNihilo

#17 Re: Metal detecting kao hobi

Post by ExNihilo »

VjecitiStudent wrote:"Metal detecting kao hobi"

Na kojem je jeziku ovaj naslov napisan?
esperanto :lol:
Eborg

#18 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Približimo se EU. :lol:
burekodsira

#19 Re: Metal detecting kao hobi

Post by burekodsira »

jedan moj bivsi kolega, stranac, u svojoj domovini se bavi time i pricao mi je kako su on i buraz mu pronasli par kovanica starih stotinjak godina, gelera iz 2s.r. i "neke metalne naprave" koje su ponovo zatrpali kad su skontali da su neeksplodirane bombe/granate :D a nisu smjeli da prijave jer na tom podrucju uopste nisu smjeli da traze...

inace i meni je ovo interesantno mada se ne bih smio bas upustiti u to jer je ko droga i navlaci te da se zavlacis sve dublje u opasne teritorje (mislim na nepoznata minska polja ili zaostale zamke i sl)
Eborg

#20 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Istina, ne treba zalaziti svugdje.

Ja se još uvijek kontam ne bih li kupio metal-detektor i malo rekreacijski to prošnjuhao kada se zaputim biciklom na kakvu turu u planine i slično. Moj drug, inače historičar, je u jednom zabačenom dijelu šume pronašao neku staru grobnicu, vjerovatno iz srednjeg vijeka ako ne i stariju. E po takvim mjestima (tj. okolini) treba tražiti, očito je da je tu nekada davno neko naselje/kamp bio, možda bi se dalo naći kakvih novčića ili vrhova strijela.

Naravno, ni lud ne bih to radio u područjima u kojima se ratovalo. Ali opet kad razmislim, hajde znaj gdje su se sve odvijale bitke u WW2 i gdje su bile linije razgraničenja, za ovaj naš rat se relativno zna gdje ima a gdje ne mina. :-)

Što se tiče dvoraca, ne vjerujem da bi se tamo išta dalo detektirati zbog dozvola i sl. ali rekao bih da su relativno sigurni, jedino ako i tu nije bilo kakvih štabova u WW2.
Walker2

#21 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Walker2 »

pozdrav svima. novi sam na forumu pa se jos upoznajem sa ljudima i pravilima.
da li iko zna nekog OVLASTENOG ZASTUPNIKA za metal detektore (nije bitno koja je marka) u BiH? vidim da se prodaju ali to su privatne ponude polovnih detektora ili se prodaju u nekim trgovinama onako usput,kao neka busilica ili drugo okaceno na zidu. niko vam ne moze objasniti nista o tom modelu :? a i nema nekog izbora.
kupujem novi metal detektor pa me zanima da li neko zna koji je detetektor bolji za nase terene XP Gmaxx II ili Fisher 1270-X?
pozz
haubica_i_to_teshka

#22 Re: Metal detecting kao hobi

Post by haubica_i_to_teshka »

@Eborg, vidi shto je vrijedan (mashala :-D ), citavu plazu preko’po :lol:
Image

p.s. maksuz, zbog tebe sam ga fotografis’o :-D
(josh da mi je kakve bashte da ga dovedem da je malo okopa :-)...... prije sadnje
Eborg

#23 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

Hahah, ovaj se baš naradio, svaka čast! :D

Fakat, fino ga dovedeš, kažeš da ti je deda zakopao ćup zlata pa neka prekopa. :lol:

Možemo se mi smijati a kada lik jednom fakat potrefi nešto vrijedno ode on u Aston Martinu. :D
Eborg

#24 Re: Metal detecting kao hobi

Post by Eborg »

respo wrote:preprodas je ili je stavis u svoju avliju kao zastitu od lopova :)
U Kambodži ljudi odlaze u minska polja i otkopavaju mine pa ih onda prodaju na pijaci drugima koji minama ograđuju svoje njive umjesto ograde pa ti skontaj. :lol:
snaga_znanja

#25 Re: Metal detecting kao hobi

Post by snaga_znanja »

Eborg wrote:
respo wrote:preprodas je ili je stavis u svoju avliju kao zastitu od lopova :)
U Kambodži ljudi odlaze u minska polja i otkopavaju mine pa ih onda prodaju na pijaci drugima koji minama ograđuju svoje njive umjesto ograde pa ti skontaj. :lol:
Imas i kod nas ljudi koji otkopavaju mine, ali to je vec tema na SUD BiH ... :lol:
Post Reply