Medjugorje - prevara ili istina?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Truba »

za naših života se to neće priznati

inače
frajko koji je bio župnik u vrijeme ukazanja je izbačen iz crkve
fra Jozo čini mi se

šta godi mislili o međugorju više je dobra donijelo nego zla
tako da je to jedno predivno duhovno mjesto molitve

a to šta amerikanci misle u kojoj su zemlji je tako bitno :lol: možda misle da su u svetoj zemlji :mrgreen:
memić memo

#52 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by memić memo »

Point. wrote:Bez zelje da ikoga povrijedim, zanima me misljenje "raje" o ovome fenomenu. Evo danas jedna izjavljuje kako joj se Baby Jesus ukazao. Mislim, na kojem jeziku joj se obratio? Zasto bas na tom brdu, sta ima gore sveto da se bas tamo pojavi?

Meni licno lici na prevaru, osmisljenu budalastinu.

PS. Ako je bila tema, lockirajte ovu namah.

Istina, kao što je i istinita priča o rastavljenim stijenama u Pruscu :D
Perdita_Durango

#53 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Perdita_Durango »

Zalosno je ako se na taj nacin zaradjuje...
I zao mi je onih kojima je palo na um da to izmisle (ako jesu izmislili), koliko poremeceni to umovi moraju biti...
MedenoSrce

#54 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by MedenoSrce »

Nikoga mi nije žao, svako će za sebe da odgovara na onom svijetu :mrgreen:

Postoji li mogućnost za kakvu punionicu posvećene vode?
Truba

#55 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Truba »

Perdita_Durango wrote:Zalosno je ako se na taj nacin zaradjuje...
I zao mi je onih kojima je palo na um da to izmisle (ako jesu izmislili), koliko poremeceni to umovi moraju biti...
pitanje je kompleksno
sukob na relaciji biskup u mostaru i pseudofratri koji su se odmetnuli u nekoliko župa hercegovine
pomijeranje granica biskupija
ponovna uspostava redovite hijerarhije 1883 koja nije izvršena na vrijeme kao u sarajevu

ma ima svega tu :D vidi se samo vrh ledenog brijega
sve vidjelice su se poženile i poudale :D i to fino...čak i u americi :D neki su oženili i misice :mrgreen:

klasična devijacija...
sve što čovjek radi je nesavršeno kada se poredi sa svemogućim :)
Chisum

#56 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Chisum »

nasa wrote:Zar Crkva nije odbacila spise u kojim beba Isus govori ljudima,nisu uvrsteni u Bibliju?
Kako sad prica...?

I tu biblijsku nedoumicu rijesila je jednostavnom formulom bosanskohercegovacka zbilja - mnogo je lakse nabasati na JEDNU bebu Isusa, pa makar ovaj, satro, i progovorio, nego nahvatati DVA ziranta... ili - lakse je proglasiti planinu, ni krivu ni duznu, piramidom, nego zasukati rukave i svojim rukama, svojim trudom napraviti nesto prepoznatljivo.

Ovdje uopste nije problem sto neko selo, ili neka regija moze da zaradi od ovog cirkusa - sta vise, ja ih u svemu tome potpuno podrzavam - derite ovce kako znate i umijete!... i ove sto dolaze u Medjugorje, i one sto se motaju oko Visokog itd...

Problem je, naime, u tome sto se s vremena na vrijeme pojavi neko sa pricom "pa dobro, mozda se ipak ukazala... mislim, ko zna..." :lol:

Ono, uredu, uzimajte kesh onima koji ga za to ne zale dati, svaka vam cast... ali prodjite se pojasnjenja, "duhovnog aspekta" i slicne palamude... kada zorom pocnu da se turiraju nove bembare i mecke - pametnom se sve samo (u)kaze.
shpitzza

#57 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by shpitzza »

:lol:
CVIKERASH wrote:Pametan nacin da levatima pare uzimas.

Sad ce onaj da uleti : JEBEN VAN MATER BALIJE .. :D
Scopio

#58 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Scopio »

Sve u svemu najtužnije je što je međugorje praktički hrvatski brend... jer najviše profite izvuku zračne luke u dubrovniku i splitu ( mostar je tek odnedavno se sjetio malo jače angažirati po tom pitanju)

Ovo sad ne vezano za temu, ali kroz međugorje i skijalište na Kupresu gledam jad i bijedu hrvatskih političkih elita u BiH. Non stop nam se puni glavi kako smo superiorniji u odnosu na druga dva konstutitivna naroda u BiH, kako imamo smisao za organizaciju, biznis... al eto proklete b***je nam sve pare odvukse, mi bi Švicarsku od ovog napravili da imamo svoj entitet... i onda dođeš u Međugorje koje milijune i milijune zarađuje a da nema poštene pristupne ceste, kanalizacija i vodovod su vec misaoni pojmovi. Isto tako sa Kupresom, tisuće i tisuće dalmatinskih turista a opcina nema niti kolodovra, vode zimi nema, snijeg se uopće ne čisti... A u ovim mjestima Srba i Bošnjaka ni u promilma nema
nasa

#59 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by nasa »

Chisum wrote:
nasa wrote:Zar Crkva nije odbacila spise u kojim beba Isus govori ljudima,nisu uvrsteni u Bibliju?
Kako sad prica...?

I tu biblijsku nedoumicu rijesila je jednostavnom formulom bosanskohercegovacka zbilja - mnogo je lakse nabasati na JEDNU bebu Isusa, pa makar ovaj, satro, i progovorio, nego nahvatati DVA ziranta... ili - lakse je proglasiti planinu, ni krivu ni duznu, piramidom, nego zasukati rukave i svojim rukama, svojim trudom napraviti nesto prepoznatljivo.

Ovdje uopste nije problem sto neko selo, ili neka regija moze da zaradi od ovog cirkusa - sta vise, ja ih u svemu tome potpuno podrzavam - derite ovce kako znate i umijete!... i ove sto dolaze u Medjugorje, i one sto se motaju oko Visokog itd...

Problem je, naime, u tome sto se s vremena na vrijeme pojavi neko sa pricom "pa dobro, mozda se ipak ukazala... mislim, ko zna..." :lol:

Ono, uredu, uzimajte kesh onima koji ga za to ne zale dati, svaka vam cast... ali prodjite se pojasnjenja, "duhovnog aspekta" i slicne palamude... kada zorom pocnu da se turiraju nove bembare i mecke - pametnom se sve samo (u)kaze.
Ma ovo moje je bilo vise sarkazam jer Biblija mislim ne sadrzi tu pricu kako beba Isus prica ali Kur'an ima ,pa sasvim logicno ovoj zeni se ukazao Isus musliman ili ti Isa :lol:

Ne znam sta se nekom moze ukazati i prikazati ali ne vjerujem da ikakve svrhe moze biti od posjete takvim mjestima jer Bogu se mozes moliti gdje hoces ali u katolicanstvu je to sveprisutna pojava pa postujem ako im je to u skladu s religijom.
Inace,dobro za turizam......
Last edited by nasa on 27/12/2012 14:51, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#60 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by julisiz es grant »

Black swan wrote:za naših života se to neće priznati

inače
fra Jozo čini mi se

a to šta amerikanci misle u kojoj su zemlji je tako bitno :lol: možda misle da su u svetoj zemlji :mrgreen:
Fra Jozo Zovko je od komunističkih vlasti tih godina osuđen na kaznu zatvora zbog "nacionalizma". Ne znam da je izbačen iz crkve, prije vjerujem da mu je to uzništvo bilo dobra referenca za napredovanje. Njegova osuda je bila više posljedica tzv.bosanskog modela kažnjavanja "neprijatelja" koje su tadašnje vlasti zdušno provodile, a koji se sastojao u tome da nakon osude ljudi iz jedne nacionalne grupe zbog "neprijateljskog djelovanje", uslijedi udar i na one iz druge dvije grupe, sa se održi "balans". Pa smo tako imali u prvoj polovini 80-ih sudske progone protivnika i iz redova Bošnjaka (Izetbegović i grupa, hafiz Mehtić u Zenici), i Hrvata (fra Zovko) i Srba (pop Janjić na Sokocu, "Zvornička grupa").
kakavdanakneiskustvu

#61 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pasiflora wrote:Ovo sto radite na ovoj temi je cisto vrijeđanje, a ne diskusija sto je, cini mi se ( :?: ), bila namjera uvodnog posta (ako zanemarimo pitanje o jeziku).

šta je to po tebi vrijeđanje,koji od prethodnih postova?
BeSaBe

#62 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by BeSaBe »

Pitajte Franju Topica, on je u toj komisiji. Fino jedan dopis i da se ocituje u vezi toga. Najjednostavnije, ha ja...
kakavdanakneiskustvu

#63 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Black swan wrote:za naših života se to neće priznati

inače
fra Jozo čini mi se

fra jozo zovko
Perdita_Durango

#64 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Perdita_Durango »

Black swan wrote:
Perdita_Durango wrote:Zalosno je ako se na taj nacin zaradjuje...
pitanje je kompleksno
sukob na relaciji biskup u mostaru i pseudofratri koji su se odmetnuli u nekoliko župa hercegovine
pomijeranje granica biskupija
ponovna uspostava redovite hijerarhije 1883 koja nije izvršena na vrijeme kao u sarajevu

ma ima svega tu :D vidi se samo vrh ledenog brijega
sve vidjelice su se poženile i poudale :D i to fino...čak i u americi :D neki su oženili i misice :mrgreen:

klasična devijacija...
sve što čovjek radi je nesavršeno kada se poredi sa svemogućim :)
Dooobrooo... :shock:

Da, inace su pitanja ukazanja kompleksna jako...
Kakve bi veze imao sukob sa ukazanjem?

Da, ljudi se zene i udaju svaki dan, da, ljudi se zene i udaju svaki dan i u Ameriku...
newera86

#65 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by newera86 »

:skoljka:
Last edited by newera86 on 08/01/2013 18:57, edited 1 time in total.
bosan

#66 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by bosan »

Eh da smo pametni koliko nismo gdje bi nam bio kraj. Da smo iskoristili nase razlicitosti i svu tu energiju ,veze ,pomoci itd usmjerili u neke pozitivne stvari ,mi bi danas bili primjer blagostanja. Citav zivot je ubleha ,pa sta .
Ko hoce nek vjeruje ko nece niko ga ne tjera.
Toffee karamela

#67 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Toffee karamela »

Black swan wrote:
pitanje je kompleksno
A zašto su oni pseudofratri ? Nekako mi to ružno zvuči, raščinjeni jesu ali ne treba zaboraviti ni ko im se naklavatio na kosti. Ratko Perić, veliki mirotvorac za kojega dobro znamo šta je radio u ratu a i poslije rata. Dakle, između Perića i fratara (koje narod još uvijek podržava) nešto ne bih imala dilemu ko je u pravu. Razlog sukoba je vjerovatno bio u neplaćanju reketa Ratimiru u iznosu koji je zatražio, drugo ništa ne može biti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#68 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by JoseMujica »

ah pa kao i u svim čisto "duhovnim" stvarima sukob je oko sahare :D
sinuhe

#69 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by sinuhe »

Vidjelice su se pozenili, poudale a u crkvi(Vatikanu) valjda smatraju da se nakon takvog iskustva treba posvetiti vjeri.
Challenger__

#70 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Challenger__ »

...
Truba

#71 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Truba »

Perdita_Durango wrote: Dooobrooo... :shock:

Da, inace su pitanja ukazanja kompleksna jako...
Kakve bi veze imao sukob sa ukazanjem?

Da, ljudi se zene i udaju svaki dan, da, ljudi se zene i udaju svaki dan i u Ameriku...
ne znam koliko poznaješ terminologiju da ne trošim vrijeme beze...
ali ukratko

ali vidjelice su rekle da će ići u svećenike i časne sestre I NIKO NIJE OTIŠAO... to govori dovoljno kakav je njihov odnos prema duhovnosti :D... ali eto međugorje je dalo desetak svećenika i časnih... koji nisu vidjelice

kako nema sukob veze s ukazanjem?
fratar se ne slaže s biskupom... izmisli ukazanje... da biskup ne bi župu dao dijecezanskim svećenicima i vratio fratre u samostan... onda sve izmakne kontroli i postane ovo što imamo danas :D

inače jedina stvar koja po meni ide u korist međugorju je poruka... MOLITE ZA MIR
to su bile osamdesete... ni govora od rata... ljudi se smijali kakav mir... sada to već ima smisla :D
ali eto molitva za mir je nekako uopćena :roll: ko zna
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#72 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by PipiDugaDevetka »

Scopio wrote:Sve u svemu najtužnije je što je međugorje praktički hrvatski brend... jer najviše profite izvuku zračne luke u dubrovniku i splitu ( mostar je tek odnedavno se sjetio malo jače angažirati po tom pitanju)

Ovo sad ne vezano za temu, ali kroz međugorje i skijalište na Kupresu gledam jad i bijedu hrvatskih političkih elita u BiH. Non stop nam se puni glavi kako smo superiorniji u odnosu na druga dva konstutitivna naroda u BiH, kako imamo smisao za organizaciju, biznis... al eto proklete b***je nam sve pare odvukse, mi bi Švicarsku od ovog napravili da imamo svoj entitet... i onda dođeš u Međugorje koje milijune i milijune zarađuje a da nema poštene pristupne ceste, kanalizacija i vodovod su vec misaoni pojmovi. Isto tako sa Kupresom, tisuće i tisuće dalmatinskih turista a opcina nema niti kolodovra, vode zimi nema, snijeg se uopće ne čisti... A u ovim mjestima Srba i Bošnjaka ni u promilma nema
Pa, bili su jedne godine donijeli odluku o nekakvoj EKO-TAKSI u visini od 1KM po vjerskom turisti za jednu noć. Ne znam šta se desilo kasnije i da li su naplaćivali tu EKO-TAKSU?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#73 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by JoseMujica »

pa i Kačavenda je veliki molilac mira :D
Truba

#74 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Truba »

Toffee karamela wrote:
Black swan wrote:
pitanje je kompleksno
A zašto su oni pseudofratri ? Nekako mi to ružno zvuči, raščinjeni jesu ali ne treba zaboraviti ni ko im se naklavatio na kosti. Ratko Perić, veliki mirotvorac za kojega dobro znamo šta je radio u ratu a i poslije rata. Dakle, između Perića i fratara (koje narod još uvijek podržava) nešto ne bih imala dilemu ko je u pravu. Razlog sukoba je vjerovatno bio u neplaćanju reketa Ratimiru u iznosu koji je zatražio, drugo ništa ne može biti.
zašto su pseudofratri... pa zato što umjesto da budu siromašni fratri i bolji dio crkve kao što im je to originalni poziv oni postali kapitalisti :D zidaju crkvena vrata u grudama... dijele krizmu ko biskupi... tuku ljude na groblju u čapljini sklapaju nekegalne brakove među ljudima :D i to sve zbog povelje ex hac augusta iz 1883 koja nije sprovedena na vrijeme :D

pa župnik u posušju kaže da je međugorska vjera devijacija nisam ja to rekao :skoljka:
Last edited by Truba on 27/12/2012 15:57, edited 1 time in total.
Truba

#75 Re: Medjugorje - prevara ili istina?

Post by Truba »

inače tema je malo licemjerna
nit ima onih koji će braniti međugorje nit ima hercegovačkih katolika na forumu i tako :roll:
Locked