Mastika-gdje u Sarajevu?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#1 Mastika-gdje u Sarajevu?
Dakle, pitanje kratko i jasno: da li se i gdje u Sarajevu može kupiti mastika?
- mrtva kokoš
#2 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
sta je mastika cisto informativno
a i da odrzim temu ne bi li dobio odg. 
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#3 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Mastika je alkoholno pice.
Osnova je lozovača klasična, stim što se u prevreli kljuk pri destilaciji dodaje u kazan Anis, u Makedoniji kažu anason, ili anison. Anis je začinska biljka čije se sjeme upotrebljava u kulinarstvu, u spravljanju smješa za primamljivanje ribe pri pecanju, najčešće za rod carasius (šaranske). Postoji i anisovo ulje visoke koncentracije ali za mastiku se upotrebljava sjeme. Oko 2kg je potrebno za kazan zapremine 150 litara, ubaci se sa kljukom a sve ostalo je kvalitena i pravilna destilacija kao i kod ostalih rakija. Mastika se neodlaže na čuvanje u drvenu burad već se skaldišti u staklene, inoxsne ili plastične sudove. I jedna njena nezaobilazna karakteristika, u miješanju sa vodom pobijeli, zato je konobari mrze.

Osnova je lozovača klasična, stim što se u prevreli kljuk pri destilaciji dodaje u kazan Anis, u Makedoniji kažu anason, ili anison. Anis je začinska biljka čije se sjeme upotrebljava u kulinarstvu, u spravljanju smješa za primamljivanje ribe pri pecanju, najčešće za rod carasius (šaranske). Postoji i anisovo ulje visoke koncentracije ali za mastiku se upotrebljava sjeme. Oko 2kg je potrebno za kazan zapremine 150 litara, ubaci se sa kljukom a sve ostalo je kvalitena i pravilna destilacija kao i kod ostalih rakija. Mastika se neodlaže na čuvanje u drvenu burad već se skaldišti u staklene, inoxsne ili plastične sudove. I jedna njena nezaobilazna karakteristika, u miješanju sa vodom pobijeli, zato je konobari mrze.

-
Andaluzijski pas
#4 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Pola foruma već pijano. 
-
shambho
#5 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
.
Last edited by shambho on 18/04/2011 00:18, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#6 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Zašto?pape wrote:Mastika je alkoholno pice.
A ja se kao mali vazda pitao zašto se one brkonje u turskim filmovima zbog nesretne ljubavi opijaju mlijekom
- hana_montana
#7 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
ja sam u Grckoj pila neki Ouzo koji je ustvari neka rakija sa anisom i mirise kao bronhi bonbona
ne znam ima li veze sa mastikom 
- x generation
#8 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Savjet: jer imam dosta iskustva s Ouzom (grckom verzijom mastike,u FYROM je to mastika u GR Ouzo-necu ulaziti u prepucavanja preko granice
)-pio sam i pijem oboje tako da...
pije se cista,izbjegavajte mjesanje s vodom bilo za vrijeme konzumacije,ili par sati tj.jutro nakon,najbolje ide uz meze,ili neke grickalice tipa orasi,bademi i sl.,i naravno najbolje pase kada se malo ohladi u frizideru;)
Pobjeli valjda radi reakcije s Anisom od koje se prave...a Anis je jako dobar za one koje imaju zelucane probleme...(u nekim normalnim okvirima casica-do dvije...
)
pije se cista,izbjegavajte mjesanje s vodom bilo za vrijeme konzumacije,ili par sati tj.jutro nakon,najbolje ide uz meze,ili neke grickalice tipa orasi,bademi i sl.,i naravno najbolje pase kada se malo ohladi u frizideru;)
Pobjeli valjda radi reakcije s Anisom od koje se prave...a Anis je jako dobar za one koje imaju zelucane probleme...(u nekim normalnim okvirima casica-do dvije...
Last edited by x generation on 10/01/2010 21:55, edited 1 time in total.
-
eniami
#9 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Ima mastike u Sarajevu prije svega kod mene u frizideru
u Grckoj je zovu Uzo a u Turskoj Yeni rakija.
Od svih mastika je najbolja i to Made in Macedonia iz Strumice . U BiH je nema za kupiti jedino iako si dobar sa autorom ovoga teksta mozda da ti narucim sanduk mastike uplata po isporuci a isporuka kada se dogovorimo
Od svih mastika je najbolja i to Made in Macedonia iz Strumice . U BiH je nema za kupiti jedino iako si dobar sa autorom ovoga teksta mozda da ti narucim sanduk mastike uplata po isporuci a isporuka kada se dogovorimo
-
shambho
#10 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
.
Last edited by shambho on 18/04/2011 00:18, edited 1 time in total.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#11 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Tacno, .. dobar savjet.x generation wrote:Savjet: jer imam dosta iskustva s Ouzom (grckom verzijom mastike,ili je mastika gcka verzija ouza-nevazno)
Pobjeli valjda radi reakcije s Anisom od koje se prave...a Anis je jako dobar za one koje imaju zelucane probleme...(u nekim normalnim okvirima casica-do dvije...)
Pade mi na pamet, a mnostvo ljubitelja piva to ne zna.
Cuvajte se konzumiranja piva i sladoleda u nekom pribliznom vremenu. To se u ljetnim mjesecima moze desiti, a reakcija organizma na tu kombinaciju moze biti fatalna.
- felipe kajetano
#12 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
Meni licno bezeze cuga..k'o da pijes tecni bronhi..od meze volim nase suhomesnate proizvode pa mi ne sjeda niTeke..
- hana_montana
#13 Re: Mastika-gdje u Sarajevu?
bronhi...lakse se dise