Sto se tice Hercegovine, dole su Hrvati masovno odlazili uvijek, ne samo u novije nego i u doba Jugoslavije.Inace teren Hercegovine kao sto znate i sami je kamen, imam priliku otac mi je hero, pa mi je on pricao, dole su ljudi u sepetima (citaj od trsca pletene kante) prenosili zemlju na svoja kamenita imanja da bi mogli zasijat.Geografija, a i prirodna sklonost ka Hrvatskoj, jer je historijski da su danasnji Hrvati naselili podrucja Hercegovine iz HR, bjezeci ispred Austro - Ugarske posebno Slavonci.Sada je taj ''odljev'' samo pospijesen, HR pasos otvara vrata, mozes radit gdje hoces, jer si drzavljanin EU.To je tuzno ali to je tako, jedino se jos odrzavaju srednjobosanski hrvati kojih ima jos poprilicno ali i oni polahko odlaze.Nekada je u Kiseljaku, posebno s kraja rata su hrvati bili vecinsko stanovnistvo, i danas su ali u znatno manjoj mjeri.U Sarajevu samom po popisu ima 11 000 hrvata, od prijasnih nekoliko hiljada.Mnogi su iskoristili priliku za vrijeme rata da pobjegnu Caritasovim konvojima za HR pa dalje.U bivsoj Jugoslaviji, Zapadna Hercegovina je poslije II sv rata oznacena kao ''crna rupa'' radi svega onog sto se tu desavalo za vrijeme II sv rata.Najveci broj pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva, inace organizacije koju je Tito i jugoslovensko rukovodstvo okarakterisalo kao teroristicku organizaciju su upravo su cinili hercegovacki hrvati.Mnogi koji su nosili ''pogresne uniforme''

za vrijeme II sv rata, a uspijeli su prezivljeti Blajburg i druge likvidacije, pobjegli su u Juznu Ameriku, inace Juzna Amerika je prepuna ranih hrvatskih imigranata, poslije Juzne Amerike veliki broj je u Njemackoj.
Iskreno zao mi je sto je to tako, jer BiH nije to bez svih nas tu, iz moje generacije samnom u skolu je islo 4 hrvata, od toga samo jedan je ostao u BiH.A najtuznije u svemu tome, ''hrvatski legitimni predstavnici'' se uredno brinu a svoju guzicu i kukaju kako nemaju predstavnika ''legitimnog'' u predsjednistvu, a 20 godina nista ne rade na tome da zadrze svoj narod u svojoj zemlji, jer ovo nasa zemlja svih nas.