Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#52 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by uglavnomja »

lokalni_razdjevicar wrote:
dinooh wrote:Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
imaju za neke skandinavske zemlje. mislim svedska i danska

i norveska, od aprila ove godine, 2014., imaju sva prava.

mislim nije eu, ali je u sengenu, isti zakoni, sve isto ...
AlfaKentaur

#53 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

Ako Vinko Puljic zeli da zadrzi hrvate u BiH neka onda ukine dvojno drzavljanstvo sa Hrvatskom, inace ce svi hrvati otici odavdje. :wink:

Ali oni hoce da sjede na dvije stolice, hoce da budu Hrvatska dijaspora i u isto vrijeme konstitutivan narod u BiH. Eto to ce ih skupo kostati i za par decenija ce ih u BiH biti manje od roma.

Koliko god je EU pasos olaksanje toliko je i kletva za Bosanske hrvate.

Ali u drugu ruku ja im ipak zavidim. Ja stojim u redu za vizu kao hajvan a moj drug hrvat s kojim sam odrastao u istoj ulici samo kupi kartu i k'o gospodin ode. Oni putuju bez problema i rade gdje hoce a mene sa BiH pasosem gledaju na granici kao da sam marsovac. E jbg... :|
Baton_Ilirski

#54 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

AlfaKentaur wrote:
Marsovce :roll:

Mi bosnjaci a i srbi smo totalno zapeli. Kada negdje na granici vide nase pasose granicarima se okrene stomak. :sad:

A hrvati k'o gospoda odose gdje god hoce.

Mi moramo kroz vatru proci da bi dobili neku vizu za Kanadu, a hrvati samo na avion i odose bez ikakve zajebancije.
Sta ja znam moram pitati jer na ovom forumu vazda naletim na neke koji kazu NAS a onda mi napisu nesto sto ja nisam..
Sociolog

#55 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Kad sam volontirao u jednoj Humanitarnoj nevladinoj organizaciji, i kad smo isli oko projekata''škole pod 2 krova'', to nije sad tema..i kroz putovanje, 80% ljudi do 24-25 godina, koje smo upoznavali, i razgovarali s njima, vecina govore idu na kurseve njemačkog, neki će u Njemačku, neki u Kanadu..Bugojno, Busovača, Žepče, meni je sasvim dovoljno, što sam vidio, jer SKORO BUKVALANO, svako ko ima Hrvatski pasoš/putovnicu,BEZ OBZIRA NA NACIONALOST, od ove mlađe raje želi da se ispali, vani i svim silama grebe, traži...facebuk je prepun grupa, kako se ljudi međusobno pomažu, povlače, nalaze poslove, pišu kvalitetne Cv..

p.s Ima dosta finih ljudi, upoznao sam koji žele pomoći, bez obzira što imam samo bosanske papire
Last edited by Sociolog on 07/12/2014 01:38, edited 1 time in total.
lokalni_razdjevicar

#56 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by lokalni_razdjevicar »

približavanjem srbije EU mnogo toga ce se liberalizirat sto se tice putovanja sa njihovim pasosem. Srbi iz BiH mogu imati taj pasoš. kad sve skontas Bošnjama se ne piše dobro.
Rizvan

#57 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Rizvan »

Breathless wrote:

Samo upisi "Livno", "iseljavanje", i slicno i dobit ces desetine veza. To je prvo sto mi je doslo pod ruku.
Ja mislim da je to najvećim dijelom medijsko pretjerivanje, mada nakon ulaska Hrvatske u uniju vjerovatno je prisutno veće iseljavanje, ali da će to iseljavanje biti toliko masovno kao što pišu, ne vjerujem.
TheMule

#58 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by TheMule »

BiH ima ekonomiju za 2 miliona ljudi, ici ce se dok se ne svede na to
Baton_Ilirski

#59 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Sociolog wrote:Kad sam volontirao u jednoj Humanitarnoj nevladinoj organizaciji, i kad smo isli oko projekata''škole pod 2 krova'', to nije sad tema..i kroz putovanje, 80% ljudi do 24-25 godina, koje smo upoznavali, i razgovarali s njima, vecina govore idu na kurseve njemačkog, neki će u Njemačku, neki u Kanadu..Bugojno, Busovača, Žepče, meni je sasvim dovoljno, što sam vidio, jer SKORO BUKVALANO, svako ko ima Hrvatski pasoš/putovnicu,BEZ OBZIRA NA NACIONALOST, od ove mlađe raje želi da se ispali, vani i svim silama grebe, traži...facebuk je prepun grupa, kako se ljudi međusobno pomažu, povlače, nalaze poslove, pišu kvalitetne Cv..

p.s Ima dosta finih ljudi, upoznao sam koji žele pomoći, bez obzira što imam samo bosanske papire
Care Bosnjak sam sa dna kace nemam hrvatski pasos ali isto to pokusavam..opet ti ponavljam nemaju Hrvati ekskluzivno pravo na taj fenomen iseljavanja, sve moje kolege na faxu zele otici vani ili velika vecina, vecinom smo Bosnjaci i nemamo hrvatski pasos...u ovoj zemlji zeli ostati samo onaj koga ceka mjesto u Telekomu, EP i slicnim drzavnim firmama i pozicijama..i ja kazem njima je predobro bolje nego da odu u Norvesku, ali mi ostali svi bi vrlo rado preko granice (vecina i uspije u tome), a ne samo Hrvati
AlfaKentaur

#60 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

Ima li ko neku dobru preporuku za Kanadu? Neki link, grupu, fazon...??
Baton_Ilirski

#61 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

lokalni_razdjevicar wrote:približavanjem srbije EU mnogo toga ce se liberalizirat sto se tice putovanja sa njihovim pasosem. Srbi iz BiH mogu imati taj pasoš. kad sve skontas Bošnjama se ne piše dobro.
Sad bi ovo neki mogli shvatiti tvoje sto si napisao da Zapad pravi DRZAVU ZA BOSNJU tj za 2 mil Bosnja i da druge zele istjerati tim nekim "metodama povlastica" :mrgreen:
Breathless

#62 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Breathless »

Jednako se iseljavaju i Hrvati iz Hrvatske, samo sto se to u tom slucaju toliko ne osjeti. Maloprije sam procitao da se samo u 3 godine iz Hrvatske iselio grad velicine Vinkovaca.

Svako ko ima priliku ide, a to je Hrvatima trenutno najlakse, sto ne znaci da se sutra jednako nece iseljavati i Srbi i Bosnjaci i da zemlja zbog koje je proliveno toliko krvi nece ostati pusta. Nas je saka jada i naprimjer sam Istanbul ima 5-6 puta vise stanovnistva od cijele BiH, tako da ce se sva ta iseljavanja osjetiti itekako.
lokalni_razdjevicar

#63 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Realno, gdje ces vecih vukojebina od Posusja i Gruda.[/quote]

jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Baton_Ilirski

#64 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

AlfaKentaur wrote:Ima li ko neku dobru preporuku za Kanadu? Neki link, grupu, fazon...??
Kad nadjes javi na PP :wink:
lokalni_razdjevicar

#65 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Baton_Ilirski wrote:
lokalni_razdjevicar wrote:približavanjem srbije EU mnogo toga ce se liberalizirat sto se tice putovanja sa njihovim pasosem. Srbi iz BiH mogu imati taj pasoš. kad sve skontas Bošnjama se ne piše dobro.
Sad bi ovo neki mogli shvatiti tvoje sto si napisao da Zapad pravi DRZAVU ZA BOSNJU tj za 2 mil Bosnja i da druge zele istjerati tim nekim "metodama povlastica" :mrgreen:
demantiraj me.
dinooh

#66 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Rizvan wrote:
Breathless wrote:

Samo upisi "Livno", "iseljavanje", i slicno i dobit ces desetine veza. To je prvo sto mi je doslo pod ruku.
Ja mislim da je to najvećim dijelom medijsko pretjerivanje, mada nakon ulaska Hrvatske u uniju vjerovatno je prisutno veće iseljavanje, ali da će to iseljavanje biti toliko masovno kao što pišu, ne vjerujem.
nije pretjerivanje. Oni su do sada zivjeli od dedinih penzija (isto Njemackih). A znaju da ce i tome doci jednom kraj, pa sada traze svoju buducnost bez penzije.
AlfaKentaur

#67 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Hrvati su uvijek bolje zivjeli od bosnjaka.
Sociolog

#68 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

ne znam, je li dozvoljeno od Administratora..ukucajte na facebuku :IDEMO U SVIJET-NJEMAČKA, IDEMO U KANADU, IDEMO U ŠVEDSKU, Medicinski radnici u inostranstvo , za farmaceute :Apothekerlnnen ....
Rizvan

#69 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Rizvan »

TheMule wrote:BiH ima ekonomiju za 2 miliona ljudi, ici ce se dok se ne svede na to
Znači milion ljudi treba da emigrira. Ja sam i napisao nedavno na jednoj temi da nam je jedini spas za rješenje ovolike nezaposlenosti, kada bi nam par država otvorilo svoje granice za uvoz par stotina hiljada radnika. Kao što su npr. Albanci masovno emigrirali u Grčku i Italiju ili Poljaci u Veliku Britaniju i Njemačku, tako i nama treba neka zemlja da primi našu nkv radnu snagu, jedino nas to može donekle izvući iz ove dubioze u kojoj se nalazimo.
Baton_Ilirski

#70 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Baton_Ilirski wrote:
demantiraj me.
Ne znam ko si i sta si (sto bi rekao Z.Komsic) ali mislim da nije tacno jel ti mislis da su Bosnjaci neki mazohisti, i da uzivaju u ovom stanju, ja vjerujem da bez obzira na sve prepreke koje imaju u apsolutnom broju Bosnjaci su upravo ti koji najvise sele iz Bosne
Baton_Ilirski

#71 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Rizvan wrote:
TheMule wrote:BiH ima ekonomiju za 2 miliona ljudi, ici ce se dok se ne svede na to
Znači milion ljudi treba da emigrira. Ja sam i napisao nedavno na jednoj temi da nam je jedini spas za rješenje ovolike nezaposlenosti, kada bi nam par država otvorilo svoje granice za uvoz par stotina hiljada radnika. Kao što su npr. Albanci masovno emigrirali u Grčku i Italiju ili Poljaci u Veliku Britaniju i Njemačku, tako i nama treba neka zemlja da primi našu nkv radnu snagu, jedino nas to može donekle izvući iz ove dubioze u kojoj se nalazimo.
Eto jos samo da nadjemo zemlju koja bi da nas primi i rijesili se problema..nije Bosna tijesna ni za 25 miliona vrijednih i postenih ljudi, nije nama svijet kriv, nego nasa unutrasnja pokvarenost (citaj stela i veza) pa smo u ovom stanju i da nas ima pola miliona opet bi neko nekog htio da iskoristava zarad svog dzepa koji obicno nema dna..tako da tesko da bi nam ta ideja pomogla cak i kad bi bila ostvariva, opet bi u zemlji na "pozicijama" bili podobni a ne strucni i sve dok je takvo stanje tacno da ostanu samo jedan podoban i jedan strucan u cijeloj zemlji opet ne bi funkcionisale stvari kako treba
Breathless

#72 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Breathless »

lokalni_razdjevicar wrote:jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?

Jedno 7-8 puta u proteklih godinu dana, vukojebine od po nekoliko hiljada stanovnika (to ti je kao kad skupis stanovnike iz nesto nebodera u mojoj mahali), u kojim nemas iole pristojan restoran da jedes, a ne nesto vise ili neke kultrune sadrzaje i slicno, izuzev ako se ne racunaju godisnje kulturne manifestacije posvecene gangi. Proizvodnja nula, samo stamparija Grafotisak, nesto trgovine i poljoprivrede, uglavnom vinarstvo i to je to. Mi smo ti svi ovdje prerasli za bajke za malu djecu.
Last edited by Breathless on 07/12/2014 01:58, edited 1 time in total.
Rizvan

#73 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Rizvan »

Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.

Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
forel

#74 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by forel »

Sto se tice Hercegovine, dole su Hrvati masovno odlazili uvijek, ne samo u novije nego i u doba Jugoslavije.Inace teren Hercegovine kao sto znate i sami je kamen, imam priliku otac mi je hero, pa mi je on pricao, dole su ljudi u sepetima (citaj od trsca pletene kante) prenosili zemlju na svoja kamenita imanja da bi mogli zasijat.Geografija, a i prirodna sklonost ka Hrvatskoj, jer je historijski da su danasnji Hrvati naselili podrucja Hercegovine iz HR, bjezeci ispred Austro - Ugarske posebno Slavonci.Sada je taj ''odljev'' samo pospijesen, HR pasos otvara vrata, mozes radit gdje hoces, jer si drzavljanin EU.To je tuzno ali to je tako, jedino se jos odrzavaju srednjobosanski hrvati kojih ima jos poprilicno ali i oni polahko odlaze.Nekada je u Kiseljaku, posebno s kraja rata su hrvati bili vecinsko stanovnistvo, i danas su ali u znatno manjoj mjeri.U Sarajevu samom po popisu ima 11 000 hrvata, od prijasnih nekoliko hiljada.Mnogi su iskoristili priliku za vrijeme rata da pobjegnu Caritasovim konvojima za HR pa dalje.U bivsoj Jugoslaviji, Zapadna Hercegovina je poslije II sv rata oznacena kao ''crna rupa'' radi svega onog sto se tu desavalo za vrijeme II sv rata.Najveci broj pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva, inace organizacije koju je Tito i jugoslovensko rukovodstvo okarakterisalo kao teroristicku organizaciju su upravo su cinili hercegovacki hrvati.Mnogi koji su nosili ''pogresne uniforme'' :D za vrijeme II sv rata, a uspijeli su prezivljeti Blajburg i druge likvidacije, pobjegli su u Juznu Ameriku, inace Juzna Amerika je prepuna ranih hrvatskih imigranata, poslije Juzne Amerike veliki broj je u Njemackoj.

Iskreno zao mi je sto je to tako, jer BiH nije to bez svih nas tu, iz moje generacije samnom u skolu je islo 4 hrvata, od toga samo jedan je ostao u BiH.A najtuznije u svemu tome, ''hrvatski legitimni predstavnici'' se uredno brinu a svoju guzicu i kukaju kako nemaju predstavnika ''legitimnog'' u predsjednistvu, a 20 godina nista ne rade na tome da zadrze svoj narod u svojoj zemlji, jer ovo nasa zemlja svih nas.
Last edited by forel on 07/12/2014 02:03, edited 1 time in total.
animals

#75 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by animals »

Rizvan wrote:
Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.

Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
Ako je prosjecna plata u Sarajevu 1000km, onda se nemate sta zaliti, zivite ko Bogovi..
bolje od svi susjedni zemalja..jos malo dosticete standard EU..
Post Reply