Respekt prema vasem misljenju ali je problem ako ste mogli fizicki posjetiti objekte o kojima govorim-lako se mozete dovesti u iluziju necega misterioznog.Ja ne tvrdim da je Marija bila prostitutka niti ne negiram da je papa xxx rekao jesteUnscarD wrote:Marija Magdalena nije bila prostitutka nego je Papa Gregori u jednom svom govoru 500 i neke godine AD, neimenovanu zenu prostitutku koje se pojavljuje u pasusu iznad proglasio Marijom-Magdalenom. 1969 godine je Vatikan zvanicno odustao od ovoga stava.drenmajster wrote:Dan Brown isuvise dobro poznaje istoriju i masoneriju da bismo mogli povjerovati u slucajnost onoga sto iznosi uGaRGa wrote:Sa obzirom da Masoni kontrolisu medije nesto mi se previse prica o njima u medijima, mozda oni plasiraju te informacije o sebi namjerno iz sebi poznatih razloga.
Ono sto sam poodavno cuo je da je sve pocelo sa krstaskim ratovima kada su "Knights of the king Solomon temple" pronasli drevne Kabalisticke spise ispod Hrama u Jerusalemu. Navodno se tu radi o Crnoj magiji zbog cega su i bili proganjani od strane Vatikana, cak ih je jedan od Francuskih kraljeva desetkovao ali su se ipak neki izvukli i pobjegli u Englesku sa tim spisima.
Nedavno sam citao "Izgubljeni simbol" od Dan Brown-a i vala ih previse fali, prvo sto sam posmilio je da je imao nekog "sponzora" 33-eg stepena za ovu knjigu
"Davinci kodu"-on cak svjesno iskivljuje istoriju masonerije iznoseci tezu o dualizmu svemira(i svega stvorenog) tvrdeci
da je Isus ili Isa r.a. bio ozenjen prostitutkom Marijom Magdalenom te da je sa njom cak imao i potomstvo.Prema Brownu
Marija je pobjegla iz Izraela sa pratiocioma nakon Isusovog raspeca a u strahu od progona-u Francusku i da je jedna od
najpoznatijih porodicnih loza Francuske-Sainte Claire direktno potomstvo Magdalene a samim tim i Isusa.Misteriju produbljuje
cinjenica da zbilja postoji porodica St.Claire(vrlo uticajna ali se ne eksponira javno niti ucestvuje u politickom zivotu).Mitterand-predsjednik koji nije ostao u dobroj uspomeni Bosanaca je bio ocitovani mason i egiptolog amater koji je
sebi dao ime SPHYNX a izgradio je staklenu piramidu u Parizu blizu Luvra bez nekog ocitog razloga sto je Brown iskoristio
na taj nacin da je plasirao tezu o nadgrobnom spomeniku Marije Magdalene i da je se njen grob nalazi ispod(ko je gledao
film moze se sjetiti scene u kojoj Tom Hanks prateci liniju krvi koja je ostala kada se posjekao pri brijanju dolazi do spoznaje da je linija krvi jednaka liniji prvobitnog meridijana-ne Grinica -vec meridijana koji je zaista prvobitno postojao
i koji je obiljezen jos uvijek u Parizu mesinganim plocama i da je na Marijin grob na kraju tog meridijana)
Interesantno jeste-cudno jeste-ali istorijski netacno.Masoni nisu bili cuvari nekakve zapretene magijske religije-animizma
kulta prirode ili kako vec ne -jednostavno se radi o Templarskom redu krizara -najokrutnijim ratnicima i ubicama koji
su usput pljackali i krscanske zemlje (Bosna je vise puta bila popaljena i porusena do temelja bas od Templara jer se nalazila na putu prema istoku-mada je u to vrijeme bila izrazito hereticka-dok Dan Brown tvrdi da su Templari bili heretici)
Templari su blagoslov dobijali direktno od pape cime su stalno ojacavali svoju ulogu.Obogativsi se na pljacki osnovali su
prvi monetarni sistem na principu papirne potvrde koja jos nije bila novac ali je kasnije to postala a samim tim sredstvom manipulacije.Princip je bio jednostavan-ako ste imali odredjenu kolicinu zlata recimo na sjeveru Francuske a putijete na
jug-da ne biste gotovinu nosili sa sobom od templara koji je bio opunomocen od strane Velikog majstora reda mogli ste
uz odredjenu nadoknadu deponovati zlato i dragocjenosti a dobiti papirnu priznanicu koja je vazila u bilo kojem gradu
gdje su postojali templari na istu kolicinu koju ste deponovali.Ojacavsi preko svih normi poceli su smetati kralju Francuske
koji ih je proglasio hereticima i naredio da se pogube(ne znam na zalost godinu i o kojem kralju se radi) ali je Veliki majstor
u to vrijeme bio De Molley.Nesto templara je uspjelo pobjeci u Englesku i Skotsku gdje su se oporavili i preko tadasnjeg
gradjevinskog udruzenja free masons ubaciti se i u politicki zivot.Sve ostalo je istorija koju znamo-ratovi glad krize
religiozni sukobi bez kraja.Najgore je to da oni postoje tu oko nas a mi nismo svjesni postojanja matrice.
Nastavak u sljedecem broju;
Veza izmedju Masona i Templara nema istorijsku osnovu odnosno ne postoji eksplicitan dokaz za tu vezu iako neke istorijske cinjenice kao i slicnosti dvije organizacije idu u prilog tome (procitati Hram i Loza Majkl Bejdzent i Ricard Li). Naravno masonski autori su se upinjali iz petnih zila da tu vezu dokazu jer im to daje legitimitet i duzu tradiciju.
Dan Brown je svoju knjigu zasnovao na knjizi Sveta krv, sveti gral ( i u njoj jasno pisu da takodjer nemaju explicitan dokaz za svoje tvrdnje nego samo i jedino mogu ponuditi SOPSTVENU teoriju Marijinog i Isusovog odnosa.
Inace i o Masonima kao i svemu ostalome cemu nismo direktni svjedoci ili sudionici, mozemo samo nagadjati, citati knjige o tematici i nikada ne znati da li nas autor navodi na stav koji zeli da imamo ili je zaista objektivan, i na osnovu svega toga formirati svoje misljenje (zasnovano na VJEROVANJU) o temi.
Ja znam da ne znam sta bih mislio o Masonimajer nista nije samo crno ili samo bijelo.
Recimo Americku deklaraciju o nezavisnosti iza koje stoje dokazni masoni smatram pozitivnim pomakom u evoluciji sistema drustvenog uredjenja. Sad, druga je stvar sto je to sve kasnije ispalo malo nakaradno.
ili nije vec samo pokusavam objasniti(izvinjavam se na "objasniti" jer vama ne treba objasnjenje ocito imate odredjeno znanje istorije) mogucnost manipulacije informaciom.Vjerujte mi da mi je knjiga "Tajna ruka u Bosni" prijala kao izuzetno
drag poklon jer je utemeljena na FAKTIMA-bez obzira ko je pisao.Veza izmedju Templara i Masona na zalost postoji(ne bih da
otvaram novu temu jer u komunikaciji sa ljudima mozete doci do jos poraznijih saznanja(nije neka velika tajna ali zivim u Francuskoj u regionu gdje postoji tzv. MUZEJ VJESTICA -gdje mozete vidjeti uzasne stvari kao sto su
gipsani odljevci lica zena koje su mucene i u tom trenutku im je napravljen tzv. otisak lica)
.Horor uzivo-te zene su spaljivane kao vjestice-bez ocitog razloga.Jedina stvar sa kojom se slazem sa Brownom je da su zene ispastale tudju
budalastinu(ne ocekujem aplauz od zena ali mi je dovoljno da i one sebe nadju u ovoj temi).Postoji formulacija "payson"
sto znaci seljak(ne pejorativno) medjutim korijen te rijeci je paien(nevjernik) onaj koji vjeruje u prirodu animizam
i tako dalje sto je Brown kao ocitovani mason(cija je citava porodica uostalom masonska)iskoristio za vjestu maniplaciju
masom).Ja znam gdje je crkva Sainte Sulpicie ali tamo nema nista misteriozno-iskreno vise volim posjetiti Hohlandsburg
ili dvorce koji imaju istorijsku reputaciju vise nego populisticka okupljalista u potrazi za misterijom.Da ne uvrijedim
nikoga po religijskom osnovu ali o Mariji Magdaleni se najvise moze naci u Novom testamentu.