masina za susenje vesa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

didgeridoo

#26 Re: masina za susenje vesa

Post by didgeridoo »

Ja imam ovu http://www.gorenje.ba/proizvodi/veliki- ... lja/439905

Gladak bubanj i sto je bitno A+++ energetski razred. Jedna od najboljih investicija ikad. Garancija 5 god.
HardCore

#27 Re: masina za susenje vesa

Post by HardCore »

Kakva je ova candy susilica s toplotnom pumpom, cijena se krece oko 850 KM, A++ klasa, isplati li se nju uzeti ili ici na B klasu? Na netu sam procitao par komentara da se osjeti neugodan miris kod ovih s toplinskom pumpom zbog kruzenja tok zraka...

https://www.mobilmedia.ba/bjela-tehnika ... pom-a.html
Haris.ba

#28 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Žena dala ultimatum. Ona ili sušilica. Odgađao sanm koliko sam mogao. Jeftinije kupiti sušilicu. :D

Nego, još sam zainteresiran za ventilacijsku - zbog straha od pljesni i vlage (bila bi na zatvorenom balkonu oko 2,5 m2 - koji ima na jednom zidu dva otvora po 10cm2 koja vode do ostave koja je spojena sa kuhinjom.

E, sad je pitanje potrošnja. Čitao sam po drugim forumima, i većina tvrdi da ono što se uštedi sa toplinskom pumpom na potrošnji, izgubi se u vremenu sušenja. Jer ventilirajuća odradi sušenje skoro vremenski dva puta brže. Eto, da vidim šta ovdje kažu. :-D

Druga opcija je kondenzirajuća sa toplinskom pumpom. Ali, valja se rastati od para. Duplo, ili troduplo je skuplja od ventilirajuće.
Problem mi je što većina prodavača nema pojma, ili samo osnovne stvari. I uglavnom se svodi na to - ova je skuplja i bolja.

Ima slučajeva gdje sušilica kondezirajućča b klase (6 kila), deklarisano troši više nego sušilica (ventilirajuća) od 5 kila c klase. Ali, to kad se zarovim u opcije saznam.

Sa prosjekom proizvođača istog korištenja ventilirajuća doda godišnje 100 KM računa na struju, a kondezirajuća sa toplotnom pumpom 40 KM.
A razlika 800 KM. Jooš ako mi neko potvrdi o bržem vremenu sušenja ventilirajuće iste vrste veća nego u kondezirajućoj - opcija je jasna.
Ko ima mogućnosti za ventilirajuću - treba je uzeti neovisno o slabom energetskom razredu.
frngla

#29 Re: masina za susenje vesa

Post by frngla »

muha_sa wrote:kod sina "Indesit" 2 u 1-------ne koristi susilicu jer se pojavljuje nesnosan smrad--osjeti se guma--reklamiro, dolazili i zamjenili perilicu/susilicu a opet smrdi :-)

Smrdit će neko vrijeme i prestati. Svaka smrdi dok je nova, odnosno dok ne odradi određen broj ciklusa sušenja.
Haris.ba

#30 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

frngla wrote:
muha_sa wrote:kod sina "Indesit" 2 u 1-------ne koristi susilicu jer se pojavljuje nesnosan smrad--osjeti se guma--reklamiro, dolazili i zamjenili perilicu/susilicu a opet smrdi :-)

Smrdit će neko vrijeme i prestati. Svaka smrdi dok je nova, odnosno dok ne odradi određen broj ciklusa sušenja.
A gdje je sin? U Bosni došli i zamjenili što je mašina smrdila? Gorenje serviseri? Ne mogu da vjerujem.
Haris.ba

#31 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

mayab wrote:Imam Beko DCU 7430, bila oko 600 KM, i to je kondenzacijska, dakle voda se skuplja u posudu koja se treba prazniti, ali ima se i mogucnost spojiti tankim crijevom, tako da voda odlazi u odvod.Pune je velicine i stoji na veš masini, s te strane nema nikakvih problema, povezao ih gurtnom za prtljag sa zatezacem!Veš se ne guzva (uglavnom)!
Ove druge, ventilirajuce , su dobro jeftinije, samo ti treba izlaz za paru od 12 cm precnik!(dimnjak ili na vanjskom zidu i sl.)
I najsavremenije i najekonomicnije u potrosnji struje su sa toplotnom pumpom, ali po mojim saznanjima su dosta rijetke na nasem trzistu, vjerovatno zbog "ŽARA" cijene :run:
I jos nesto: kada radi , prozor na kupatilu moramo sirom otvoriti, jer unutra postane, malo je reći, nepodnošljivo od vrućine :-) Čisto da znas i taj podatak
Koliko često sedmično koristiš sušilicu? I zašto si odlučio za kondezacijsku? Problem otvor kod ventilirajuće? Koliko ti je veći račun za struju?
muha_sa

#32 Re: masina za susenje vesa

Post by muha_sa »

Haris.ba wrote:
frngla wrote:

A gdje je sin? U Bosni došli i zamjenili što je mašina smrdila? Gorenje serviseri? Ne mogu da vjerujem.
U Sarajevu-gdje ce bit :D

smrdi i dalje--više ne koristi sušilicu
Haris.ba

#33 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Imao sam 2u1 Končar. Radila sasvim ok - nije smrdila ni prvi put - možda samo malo drugačiji miris zbog velikih temperatura kojima je izložena dihtung guma. I nikad nije smrdila. To me podsjeća na problem ventilacije (način rješenja same mašine, te prostorije u kojoj se nalazi), pa se javlja pljesan. Ali, onda bi smrdilo i kod pranja. Ne znam.
muha_sa

#34 Re: masina za susenje vesa

Post by muha_sa »

rekli mu u servisu da su dobili neke nove gume i da podnese zahtjev da mu zamjene---istekla mu garancija a on digo ruke od sušilice.
dobra je ventilacija.

ma nebitno više--znam da je ne koristi niti ce je koristit
mayab

#35 Re: masina za susenje vesa

Post by mayab »

Haris.ba wrote:
mayab wrote:Imam Beko DCU 7430, bila oko 600 KM, i to je kondenzacijska, dakle voda se skuplja u posudu koja se treba prazniti, ali ima se i mogucnost spojiti tankim crijevom, tako da voda odlazi u odvod.Pune je velicine i stoji na veš masini, s te strane nema nikakvih problema, povezao ih gurtnom za prtljag sa zatezacem!Veš se ne guzva (uglavnom)!
Ove druge, ventilirajuce , su dobro jeftinije, samo ti treba izlaz za paru od 12 cm precnik!(dimnjak ili na vanjskom zidu i sl.)
I najsavremenije i najekonomicnije u potrosnji struje su sa toplotnom pumpom, ali po mojim saznanjima su dosta rijetke na nasem trzistu, vjerovatno zbog "ŽARA" cijene :run:
I jos nesto: kada radi , prozor na kupatilu moramo sirom otvoriti, jer unutra postane, malo je reći, nepodnošljivo od vrućine :-) Čisto da znas i taj podatak
Koliko često sedmično koristiš sušilicu? I zašto si odlučio za kondezacijsku? Problem otvor kod ventilirajuće? Koliko ti je veći račun za struju?
Jedno 3 puta sedmicno, za racun nemam pojma, odnosno nemam pojma koliko je veci zbog susilice(medjutim, rjesava mi problem sa susenjem veša, tako da to nije ni bitno toliko, platiti se mora svaki luksuz), svakako sam osvjetljenje komplet "prešaltao" na LED u zadnjih godinu dana, tako da ....
I da, ta zezancija sa izlazom za paru od 12 cm nam je bio glavni razlog da ne idemo na ventilacijsku
Haris.ba

#36 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Mayab hvala.

Nego, ne znaju mi u prodavnici reći, ali ko ima ventilacionu mašinu, može li se uraditi redukcija cijevi na kvadratnu?

Ovako:

Image
Altsa

#37 Re: masina za susenje vesa

Post by Altsa »

Haris.ba wrote:Žena dala ultimatum. Ona ili sušilica. Odgađao sanm koliko sam mogao. Jeftinije kupiti sušilicu. :D

Nego, još sam zainteresiran za ventilacijsku - zbog straha od pljesni i vlage (bila bi na zatvorenom balkonu oko 2,5 m2 - koji ima na jednom zidu dva otvora po 10cm2 koja vode do ostave koja je spojena sa kuhinjom.

E, sad je pitanje potrošnja. Čitao sam po drugim forumima, i većina tvrdi da ono što se uštedi sa toplinskom pumpom na potrošnji, izgubi se u vremenu sušenja. Jer ventilirajuća odradi sušenje skoro vremenski dva puta brže. Eto, da vidim šta ovdje kažu. :-D

Druga opcija je kondenzirajuća sa toplinskom pumpom. Ali, valja se rastati od para. Duplo, ili troduplo je skuplja od ventilirajuće.
Problem mi je što većina prodavača nema pojma, ili samo osnovne stvari. I uglavnom se svodi na to - ova je skuplja i bolja.

Ima slučajeva gdje sušilica kondezirajućča b klase (6 kila), deklarisano troši više nego sušilica (ventilirajuća) od 5 kila c klase. Ali, to kad se zarovim u opcije saznam.

Sa prosjekom proizvođača istog korištenja ventilirajuća doda godišnje 100 KM računa na struju, a kondezirajuća sa toplotnom pumpom 40 KM.
A razlika 800 KM. Jooš ako mi neko potvrdi o bržem vremenu sušenja ventilirajuće iste vrste veća nego u kondezirajućoj - opcija je jasna.
Ko ima mogućnosti za ventilirajuću - treba je uzeti neovisno o slabom energetskom razredu.
Vec 4 godine je imam i samo sam remen do sada zamijenio jer kod mene radi non-stop. Ja imam kondezacijsku (elektrolux) jer nemam otvor gdje bi toplota izlazila. Kod kondenzacijske susilice nema pare. Ona izbacuje topao vazduh a ne paru. tebi je svakako to svjedno jer ces je drzati na balkonu gdje uvijek mozes otvoriti prozor pa onda je bolje da uzmes ventilirajucu. Inace susilica je odlicna stvar. ves je znatno meksi nego da se susi na balkona i ova moja ne guzva mnogo stvari. inace nemam pojma koliko zbog nje vise placam struje jer mi je ona potreba (nemam balkona) a ne neko foliranje.
Last edited by Altsa on 18/03/2016 10:18, edited 1 time in total.
Altsa

#38 Re: masina za susenje vesa

Post by Altsa »

dupli
DaffyDuck

#39 Re: masina za susenje vesa

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote:Žena dala ultimatum. Ona ili sušilica. Odgađao sanm koliko sam mogao. Jeftinije kupiti sušilicu. :D

Ja imam kondezirajucu sa toplinskom pumpom. Osusi 8kg vesa za sat-sat ipo. Imala sam onu 2u1 i susila je 6kg po tri sata...
Haris.ba

#40 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Masina za veš mi je 6 kila. Sad. Ne znam isplati li se uzeti sušilicu od 8 kila...
kica

#41 Re: masina za susenje vesa

Post by kica »

Ja je imam i ne koristim iskreno, izguzvan ves izadje... en bih preporucio.
muminovic

#42 Re: masina za susenje vesa

Post by muminovic »

Ma lagano veš raširit i prostreš
she+

#43 Re: masina za susenje vesa

Post by she+ »

Haris.ba wrote:Masina za veš mi je 6 kila. Sad. Ne znam isplati li se uzeti sušilicu od 8 kila...
Sta ste na kraju kupili i kako vas sluzi?
Haris.ba

#44 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Ventilirajucu. I odlicna je. Gorenje. Eno je na lodji. Zimi svakako se pali grijalica za sareni ves, pa masina moze da radi ( nece da radi na niskim vanjskim temp.). Mislim da ima samo jedna na trzistu. Kaze majstor nema se sta ni pokvariti.

Roditelji uzeli kondenzacijsku, i oni su zadovoljni. Mada se meni ne svidja ona toplota i miris koji siri. Ne svidja
mi se ni vise filtera za ciscenje. Ni ono pracenje je li se napunio kanister sa vodom. Stoji im u kupatilu.

Uglavnom, spas. Narocito jer i nemam bas povoljan polozaj lodje za susenje.
Euphoria

#45 Re: masina za susenje vesa

Post by Euphoria »

Ja imam ariston, kombinovanu - 9kg pranje i 6 kg sušenje i odlična je. Jedino sto ostanu sitne dlačice nekad nakon sušenja pa se mora obrisati prije narednog pranja....
Peškire više nikako ne sušim vani, samo u sušilici jer budu super mekani
she+

#46 Re: masina za susenje vesa

Post by she+ »

Haris.ba wrote:Ventilirajucu. I odlicna je. Gorenje. Eno je na lodji. Zimi svakako se pali grijalica za sareni ves, pa masina moze da radi ( nece da radi na niskim vanjskim temp.). Mislim da ima samo jedna na trzistu. Kaze majstor nema se sta ni pokvariti.

Roditelji uzeli kondenzacijsku, i oni su zadovoljni. Mada se meni ne svidja ona toplota i miris koji siri. Ne svidja
mi se ni vise filtera za ciscenje. Ni ono pracenje je li se napunio kanister sa vodom. Stoji im u kupatilu.

Uglavnom, spas. Narocito jer i nemam bas povoljan polozaj lodje za susenje.
Hvala za info! Mozes li mi jos samo napisati koji su tacno modeli u pitanju?

Nama je problem ustakljen i 'uvucen' balkon, vjetra slabo do nikako.. mislim da necemo moci ventilirajucu, al razmislimo jos.

Mjesecino, imamo vec LG kombinovanu 7 / 4 kg.. susi sto godina malu kolicinu odjece + vazda ostane malo vlazna + ova toplota i 'miris' sto Haris spominje..
Hendrix

#47 Re: masina za susenje vesa

Post by Hendrix »

Ventilirajuca zimi kad radi kuca izgleda kao neki pogon zeljezare, zavisi od temp vani i vlage u zraku...nekad bude bas puno pare koja izlazi vani. Cisto estetska napomena.
Haris.ba

#48 Re: masina za susenje vesa

Post by Haris.ba »

Ventilirajuća ima samo jedan model, a ova konvenzirajuća ima digitalni displej. Sve je to u 5 deka kod Gorenja.
she+ wrote:ama je problem ustakljen i 'uvucen' balkon, vjetra slabo do nikako.. mislim da necemo moci ventilirajucu, al razmislimo jos.
Pa što je ustakljen je odlična stvar. Nećeš je staviti onako na balkon. Praviš posebnu rupu za crijevo ispod prozora (cca12-15cm širine). Koliko ima vjetra je nebitno.
she+

#49 Re: masina za susenje vesa

Post by she+ »

Ma to za balkon govorim sto mi je problem susiti ves na striku, ne za masinu. Za nju je problem struju dovesti.. i jel istina ovo za paru sto Jimi govori? Ovu drugu bi mogla cusnut u kuhinju, u kupatilo ne moze, bojler mi je iznad masine za pranje, pa i ta opcija otpada.
she+

#50 Re: masina za susenje vesa

Post by she+ »

Uzeli na kraju kondenzacijsku - Bosch wtr85v00by. Super sluzi sad za sad, nakon svakog susenja prolijemo vodu i ocistimo filtere, nije pegla, lako se to odradi. Odjeca mi nema onaj gumenasti "miris" kao iz ove kombinovane perilice/susilice i ako neki program ne osusi dovoljno uvijek se moze tajmerom jos dosusiti. Tajmer ne prati senzor za vlaznost, vec samo odradi 20 minuta minimum, moze se podesavati ako treba duze od tog.. svi ostali programi, cini mi se, prate senzor i po tome (pre)racunaju vrijeme. Sve u svemu super investicija, jos se samo ne usudimo sportsku odjecu ubacivati, ali to je sve ionako drajfit fazon, brzo se osusi svakako.
Post Reply