koliko konkretno vece mislis?kurty wrote:Jel ima nekih zainteresovanih za pravljenje neke vece makete... Bilo koje teme...
Makete
- respo
#51 Re: Makete
- kurty
#52 Re: Makete
respo wrote:koliko konkretno vece mislis?kurty wrote:Jel ima nekih zainteresovanih za pravljenje neke vece makete... Bilo koje teme...
ma sta ja znam... da se dogovorimo pa neki veci "Poligon" napravimo...
vidim ima onih koji imaju vojnika, pa napraviti bojno polje... ima i zaljubljenika u auta, pa nesto i tu mudrovati... prizid duzu zeljeznicu sa lokomotivama, vagonima... kakvog putica pored recimo... neko naselje u sa kucima, kolibama, zgradama... nekog aerodromcica....a sve to ima izlaz na more za nauticare...
a koliko veliko... 20-30 kvadrata
- respo
#53 Re: Makete
pa eto ako se bude to radilo racunajte na mene
valjda cu nekako moci pomoci
inace moj "fah" ili fetish nazovi kako hoces je rc modeli helikoptera
i gdje kontas tih 20-30 kvadrata?
- kurty
#54 Re: Makete
respo wrote:pa eto ako se bude to radilo racunajte na mene
ma lako cemo za to... Ako se skontamo da cemo praviti, onda mozemo segmente raditi, pa uzeti neki prostor da izlozbu odradimo
Segmente pa sklopiti negdje... naci ce se ves lokacija, ako bude zainteresovanih
- respo
#55 Re: Makete
ma fino na kafu pa vidjeti sta kako
ko bolje oko toga nek predlozi koja velicina je najbolja itd
nesto se moze i napraviti od nas samih ako bas budemo to radili
sad sto se tice maketa jeli iko sastavljao one jedrenjake velike koji su bas detaljno uradjeni
ovako nesto

ko bolje oko toga nek predlozi koja velicina je najbolja itd
nesto se moze i napraviti od nas samih ako bas budemo to radili
sad sto se tice maketa jeli iko sastavljao one jedrenjake velike koji su bas detaljno uradjeni
ovako nesto

-
sandžokan
#56 Re: Makete
je li iko probao od papira praviti makete?
- General_Jackson
#57 Re: Makete
Ja sam pravio od kartona i to jako davno, sada više ne bih imao živaca, jednostavnije mi je kupiti već gotov, osim toga tada sam imao neki pravo dobar kartonski papir (i 30-tak godina manjesandžokan wrote:je li iko probao od papira praviti makete?
Bilo bi dobro kada bi svi koji se bave ovim postali slike svojih modela. Ja ću učiniti isto samo da dođem do foto aparata.
-
sandžokan
#58 Re: Makete
General_Jackson wrote:Ja sam pravio od kartona i to jako davno, sada više ne bih imao živaca, jednostavnije mi je kupiti već gotov, osim toga tada sam imao neki pravo dobar kartonski papir (i 30-tak godina manjesandžokan wrote:je li iko probao od papira praviti makete?) od kojega su se čuda mogla praviti. Mada bi sada bilo to lakše zbog interneta gdje možeš naći nacrte svega što te zanima.
Bilo bi dobro kada bi svi koji se bave ovim postali slike svojih modela. Ja ću učiniti isto samo da dođem do foto aparata.
ja bih volio vidjeti to ako imas fotke
- General_Jackson
#59 Re: Makete
Nažalost nisu više u životu, a slika nemam tako daću ti ostati dužansandžokan wrote:General_Jackson wrote:Ja sam pravio od kartona i to jako davno, sada više ne bih imao živaca, jednostavnije mi je kupiti već gotov, osim toga tada sam imao neki pravo dobar kartonski papir (i 30-tak godina manjesandžokan wrote:je li iko probao od papira praviti makete?) od kojega su se čuda mogla praviti. Mada bi sada bilo to lakše zbog interneta gdje možeš naći nacrte svega što te zanima.
ja bih volio vidjeti to ako imas fotke
-
schara
#60 Re: Makete
Ovo je moj ručni rad,inače glavni materijal mi je šperploča.

- General_Jackson
#61 Re: Makete
schara wrote:Ovo je moj ručni rad,inače glavni materijal mi je šperploča.
Svaka čast @schara na ovome samim tim što si sve sam napravio, ali žalosno je da niko na ovo nije ni obratio pažnju. Jesi li objavio to na nekom maketarskom forumu? ako nisi savjetovao bih ti.
U svakom slučaju čista 10-ka od mene
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#62 Re: Makete
biljezim se sa stovanjem
-
schara
#63 Re: Makete
Hvala Generale na ocjeni.Nisam objavljivao slike na nekom od foruma.Bio je na pik-u dva mjeseca ,ni jedne ponude.Odlučio sam ga zadržati.Ako imaš neki forum napiši.Pozz..
-
Erased
#64 Re: Makete
Pozdrav,
Ima li mozda neki modelar zeljeznice ovdje? Ako ima rado bih se upoznao. Znam da je ovo jako rijedak hobi u BiH ali ne mogu vjerovat da nas nema vise. A sto se tice prijedloga za neke zajednicke projekte, racunajte na mene. Rado cu ucestvovati u njegovoj realizaciji.
Ima li mozda neki modelar zeljeznice ovdje? Ako ima rado bih se upoznao. Znam da je ovo jako rijedak hobi u BiH ali ne mogu vjerovat da nas nema vise. A sto se tice prijedloga za neke zajednicke projekte, racunajte na mene. Rado cu ucestvovati u njegovoj realizaciji.
-
r_faruk
#65 Re: Makete
kurty wrote:respo wrote:koliko konkretno vece mislis?kurty wrote:Jel ima nekih zainteresovanih za pravljenje neke vece makete... Bilo koje teme...
ma sta ja znam... da se dogovorimo pa neki veci "Poligon" napravimo...
vidim ima onih koji imaju vojnika, pa napraviti bojno polje... ima i zaljubljenika u auta, pa nesto i tu mudrovati... prizid duzu zeljeznicu sa lokomotivama, vagonima... kakvog putica pored recimo... neko naselje u sa kucima, kolibama, zgradama... nekog aerodromcica....a sve to ima izlaz na more za nauticare...
a koliko veliko... 20-30 kvadrata
sto se tice voza, ja imam jedan elektricni brzi voz, i neke pruge 4-5 metara. mislim da je jos uvijek ispravan. na pruzi treba malo poraditi u vezi sastavljanja, pogubio sam kopce (ne sve), ali i to se moze srediti.
ja sam za!
-
Pasha_30
#66 Re: Makete
Zaljubljenik sam u zeljeznice i planiram da pocnem prikupljati modele vozova.Ako ima neko ko se bavi ovim hobijem neka se javi, volio bih cuti iskustva starih kolekcionara ako ih uopste ima kod nas.
-
irconbih
#67 Re: Makete
Najbliza prodavnica nama je u Zagrebu, mozda ima nesto i u Srbiji, nisam trazio.
http://www.alpha.hanich.hr/naslovna.asp
Uzeo ja kod njih airbrush i jos neke boje i maketu, dvije. Ne znam kako za slanje, meni je prijatelj isao u Zagreb pa to pokupio. Ako neko misli narucivati, moze kontaktirati covjeka i pitati moze li spakovati i poslati busom, to je najjeftinije.
Helem, ja narucivao od Eduarda iz Ceske, prosla tri paketa bez carine, samo 3,5 KM carinskog pregleda.
Za boje ne znam kako idu postom, vjerovatno su ostrija pravila po tom pitanju.
Sto se tice ovih drvenih maketa, prije rata je u Puli ili Rijeci postojala firma Tehnididakta i oni su radili "kitove" za nekoliko brodova. Dobijes u kutiji slicno ovim plasticnim, sve letvice izrezane, jarboli zaobljeni, palube, itd. Jedra dobijes na komadu platna i moras ih skrojiti, pa koristiti trikove da ih ukrutis ako su rasirena itd. Dobijes livene topove, razne kotvice, sidra i ostala cuda od metala. Imam originalne nacrte za Dubrovacku navu njihovu. Dosta ljudi je farbalo brodove nakon zavrestka. Dio pod vodom isao u boji, a iznad bezbojni lak. Jedan majstor je to radio od furnira, tamniji za pod vodu, a svijetliji iznad. E to je izuzetno izgledalo jos kad se lakira. Ma savrsenstvo.
Sad bi trebalo naci neku stolariju i razumnog vlasnika, pojasnit mu sta ti treba, od kojeg drveta i sl., a nacrti se mogu naci na netu. Dosta njih se placa, ali ima i besplatnih. A ima ovoga i na netu kupiti, najcesce po engleskim sajtovima, ima nesto i u Italiji, treba samo malo potraziti.
Ja bih volio da ima kakav klub, pa malo se angazovat i na tom polju.
Moj prijatelj je imao zelju da otvori prodavnicu maketa i maketarske opreme. To bi bila jedina u BiH, mislim. Raspitivao se kod nekoliko proizvodjaca i kod svih, buduci da bi to bila nova prodavnica, da nema neki "renome", morao bi narucivati skoro kod svih najmanje 5000 KM robe. Sto maketa, sto pratece opreme, boja i ostalog. A kako ide prodaja ovdje kod nas, ne bi dugo radio
Evo nekoliko proizvodjaca, ako koga zanima: Airfix, Italeri, Hobbycraft, Tamiya, Academy, Trumpeter, ICM, Revell, AFV, Dragon (ovo su plasticne makete aviona, brodova, tenkova i sl.)
Boje: Humbrol, Lifecolor, R.A.L., Revell, Tamiya, Testor, Gunze i ostale.
Bilo bi dobro organizovat kakvu maketarsku forum kafu, po uzoru na fotografe, ljubitelje automobila i sl.
Uzeo ja kod njih airbrush i jos neke boje i maketu, dvije. Ne znam kako za slanje, meni je prijatelj isao u Zagreb pa to pokupio. Ako neko misli narucivati, moze kontaktirati covjeka i pitati moze li spakovati i poslati busom, to je najjeftinije.
Helem, ja narucivao od Eduarda iz Ceske, prosla tri paketa bez carine, samo 3,5 KM carinskog pregleda.
Sto se tice ovih drvenih maketa, prije rata je u Puli ili Rijeci postojala firma Tehnididakta i oni su radili "kitove" za nekoliko brodova. Dobijes u kutiji slicno ovim plasticnim, sve letvice izrezane, jarboli zaobljeni, palube, itd. Jedra dobijes na komadu platna i moras ih skrojiti, pa koristiti trikove da ih ukrutis ako su rasirena itd. Dobijes livene topove, razne kotvice, sidra i ostala cuda od metala. Imam originalne nacrte za Dubrovacku navu njihovu. Dosta ljudi je farbalo brodove nakon zavrestka. Dio pod vodom isao u boji, a iznad bezbojni lak. Jedan majstor je to radio od furnira, tamniji za pod vodu, a svijetliji iznad. E to je izuzetno izgledalo jos kad se lakira. Ma savrsenstvo.
Sad bi trebalo naci neku stolariju i razumnog vlasnika, pojasnit mu sta ti treba, od kojeg drveta i sl., a nacrti se mogu naci na netu. Dosta njih se placa, ali ima i besplatnih. A ima ovoga i na netu kupiti, najcesce po engleskim sajtovima, ima nesto i u Italiji, treba samo malo potraziti.
Moj prijatelj je imao zelju da otvori prodavnicu maketa i maketarske opreme. To bi bila jedina u BiH, mislim. Raspitivao se kod nekoliko proizvodjaca i kod svih, buduci da bi to bila nova prodavnica, da nema neki "renome", morao bi narucivati skoro kod svih najmanje 5000 KM robe. Sto maketa, sto pratece opreme, boja i ostalog. A kako ide prodaja ovdje kod nas, ne bi dugo radio
Evo nekoliko proizvodjaca, ako koga zanima: Airfix, Italeri, Hobbycraft, Tamiya, Academy, Trumpeter, ICM, Revell, AFV, Dragon (ovo su plasticne makete aviona, brodova, tenkova i sl.)
Bilo bi dobro organizovat kakvu maketarsku forum kafu, po uzoru na fotografe, ljubitelje automobila i sl.
- General_Jackson
#68 Re: Makete
Naručujem već godinama iz GB i sve do 50 KM ide bez problema (barem je do sada išlo), uključujući i boje i ljepila, jedino što ne ide su raznorazni sprejevi, sami prodavači ih ne šalju.irconbih wrote:Najbliza prodavnica nama je u Zagrebu, mozda ima nesto i u Srbiji, nisam trazio.
Moj prijatelj je imao zelju da otvori prodavnicu maketa i maketarske opreme. To bi bila jedina u BiH, mislim. Raspitivao se kod nekoliko proizvodjaca i kod svih, buduci da bi to bila nova prodavnica, da nema neki "renome", morao bi narucivati skoro kod svih najmanje 5000 KM robe. Sto maketa, sto pratece opreme, boja i ostalog. A kako ide prodaja ovdje kod nas, ne bi dugo radio![]()
-
irconbih
#69 Re: Makete
S koje stranice narucujes?Naručujem već godinama iz GB i sve do 50 KM ide bez problema (barem je do sada išlo), uključujući i boje i ljepila, jedino što ne ide su raznorazni sprejevi, sami prodavači ih ne šalju.
- General_Jackson
#70 Re: Makete
Od njih sam naručio najviše i vrlo su pouzdani:irconbih wrote:S koje stranice narucujes?Naručujem već godinama iz GB i sve do 50 KM ide bez problema (barem je do sada išlo), uključujući i boje i ljepila, jedino što ne ide su raznorazni sprejevi, sami prodavači ih ne šalju.
http://www.modelsforsale.com/
zatim ovi:
http://www.modelhobbies.co.uk/shop/
http://www.emodels.co.uk/plastic-kits/
Onda i ova iz Rumunije:
http://www.wespemodels.ro/index.php?route=common/home
Ovi Česi opet imaju ogroman izbor ali ne bih ti preporučio, ja sam čekao 2-3 mjeseca za jednu kutijicu vojnika od resina:
http://www.tracks-n-troops.eu/shop/
Svakako i ebay, tamo možeš isto naći svašta a i manja ti je poštarina ako naručuješ jednu stvar npr.
-
bosnafly
- O'zone
- Globalni moderator
#72 Re: Makete
Jel ima negdje nabaviti modelarske šperploče razlicitih debljina?
-
irconbih
#73 Re: Makete
Bilo u OBI-ju, cini mi se, samo 5 mm. Trebalo bi pitati u kakvoj stolariji, ali pravoj stolariji, ne ovo danas gdje samo sklapaju plocasti namjestaj.
- O'zone
- Globalni moderator
#74 Re: Makete
Našao u Fructasu danas imaju 4, 6, 8, 10 mm ali prodaju samo table 2,2 x1,2 metra. Ja uspio kupiti nekih ostataka.irconbih wrote:Bilo u OBI-ju, cini mi se, samo 5 mm. Trebalo bi pitati u kakvoj stolariji, ali pravoj stolariji, ne ovo danas gdje samo sklapaju plocasti namjestaj.