Ljetna staziranja/internships u Bosni i Hercegovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ivy

#1 Ljetna staziranja/internships u Bosni i Hercegovini

Post by Ivy »

Buduci da mnoge domace firme nemaju web sajtove i ne poznaju koncept ljetnjih staziranja/internships zanima me kako bi se mogao pokrenuti projekat koji bi privukao nase studente iz svijeta [USA, Canada, Njemacka, Svedska itd.] da provedu 3 mjeseca u BiH, mozda poducavaju strane jezike u okviru firme i doprinesu sirenju znanja stecenog vani.

COB America je pokusao i zadnje 2-3 godine su bili uspjesni ali ove godine im je zafalilo para pa je projekat cini mi se otkazan.

Sjediste ovakvog uvezivanja treba biti u BiH i treba privuci mlade ljude, da se vrate, bar simbolicno pomognu dok jos studiraju i ako takvo iskustvo bude odlucujuce i da se vrate na kraju!

Ja bih prva. Pregovarala sam sa nekim firmama preko licnih kontakata i ostvarila dobre rezultate. Vecinom su to strane firme koje su upoznate sa takvim konceptom i koje za male pare [uslovno receno] dobiju kvalitetan kadar preko ljeta kad mnogi idu na godisnje odmore.

Treba ukljuciti nase firme. Pokrenuti incijativu. Mislim da bi bilo koristi! Sta vi mislite? :-)
ulicar

Post by ulicar »

Postoji nesto sto se zove TOKTEN, sto znaci Transfer Of Knowledge blah, blah, blah. http://www.tokten.ba

Problem je sto to zvuci skroz dobro, ali u praksi su to ljudi iz TOKTEN-a pretvorili u s***e zadnje. Umjesto da se desava taj prijenos znanja, kako im ime kaze, oni su skontali da profesionalci iz inostranstva urade besplatno stranice firmama i organizacijama u BiH i time prakticno uniste i ono malo stvari koje su se desavale na IT sceni u BiH. Ja sam "dijasporac" koji zivi od pravljenja stranica i koji to nece nikada uraditi. Ukoliko bi oni meni rekli, haj' dodji, poduci nase ljude u tome sto ti znas, ja bih rekao OK, ali da ja radim stranice dzaba, koje bi vlasti trebalo da plate, to necu, nema sanse, jer time se ugrozava zivot BiH IT strucnjaka. Sada ce mi neki "domoljubi" skociti i reci kako BiH nema para, na sta cu samo pokazati na najsvjeziji dogadjaj od 10,000,000.00 KM na otvaranje Starog Mosta. Pitajte ljude iz QSS-a koliko bi to napravilo web stranica za BiH i koliko bi znanja bilo prebaceno sa tim parama.

Mali otpliv od teme. Helem, nema, jer i ono sto "kao radi" je u stvari nacin da se pokusa nesto dobiti dzaba od dijasporaca, umjesto da se plate ljudi koji zive u BiH.
Pooll

Post by Pooll »

upoznat sam sa COB-om i njihovim radom, zao mi je jer su imali poteskoca i nisu uspjeli organozovat internship :(
Ivy

Post by Ivy »

Taj TOKTEN je za ljude koji vec imaju BAs, BSs, MA ili PhD's. Rijetko ce ti se koji vratiti ako se vec usidrio na placenoj poziciji, digao mortgage za kucu i kupio auto na kredit...

...ne znam, treba pocet od studenata. Ali ocigledno da nasi ljudi nemaju ili ne zele da imaju sluha za to...pogotovo Vlada...

ne znam, ne ohrabruje situacija ali eto mene... :lol: :lol: :lol:
Pooll

Post by Pooll »

Ivy jesi nesto nasla? :cry:
Boske

Post by Boske »

Ulicar, svaka ti cast. Nek si odbio da pravis stranicu. Moje postovanje.
Post Reply