Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja sam takodjer cuo taj izraz....i po kontextu u kojem je bio koristen sam nekako izvukao zakljucak da se radi o apstraktnom pojmu....nesto kao sala, vic, geg, ...ili nesto slicno. Naravno vrlo je moguce, sto kod mene i nije tako rijedak slucaj, da sam ...promasio.
Zuko Dzumhur
VASA KISA, roman Danila Marica (pogovor knjige)
Dugo sam ocekivao pisca koji ce svojim tekstom sacuvati od zaborava “Zivot i prikljucenija” starih mostarskih lisaka i njihove sale, kalambure i kenjciluke.
I, evo, docekali smo rukopis romana Danila Marica koji je to ocekivanje sjajno ispunio i oduzio jedan veliki dug prema Mostaru i njegovim jedinstvenim ljudima — liskama.
Gradove cine podneblje, klima, trgovi, ulice, kuce i zitelji. Ima u svijetu mnogo gradova i sa ljepsim podnebljem, i sa vecim i raskosnijim trgovima, i sa bogatijim ulicama, i sa interesantnijim kucama, ali malo je gradova koji su imali, i jos uvijek imaju, jednu tako izuzetnu sortu ljudi kakve su mostarske liske. Mostarske liske su sereti, veseljaci, mudraci, objesenjaci i ljudi vedrog i visprenog duha, u isto vrijeme. Samo Mostar, oduvijek slobodarski grad, u svojim njedrima, na svojim sokacima, Tepi i kafanama, mogao je biti kolijevka i boraviste te izuzetne i rijetke fele. Cuven je i po svojoj Neretvi, i po svojoj staroj cupriji, i po svojoj Banji, i po svojoj Radobolji, i po svojim alejama krosnjastih platana, i po jos cemu, ali cini mi se, jedinstven je po svojim izuzetnim ziteljima — liskama, koje su se ko zna kada pojavile, mozda i od dalekog nastanka ovog sehera na sjenovitim obalama Neretve. Liske su nastale u ovome gradu; one nijesu mogle doci odnekud sa strane. Jer liska nije ni Stocanin, ni Konjicanin, ni Nevesinjac, ni Trebinjac — nego samo onaj koji je odrastao ovdje i napio se Radobolje, kupao u Neretvi, tumarao po Tepi, aksamlucio na Balinovcu, asikovao po Brankovcu i kahvenisao u “Neretvi”.Liska nije ni zavidljiv, ni samoziv. Liska je pravi jaran; bistar kao suza, castan i hrabar. Lisku je tesko nadmudriti, izigrati, prevariti i, nedajboze, namagarciti. I silni Hitlerov Treci Rajh, pored svih sijaset neprijatelja u Mostaru, imao je svoje ljute dusmane — mostarske liske.
Liske se segace i sa Hitlerovom policijom i sa ustaskom bagrom i ubojicama. Njihovo oruzje nijesu ni topovi, ni mitraljezi, ni kame, ni puske — njihovo oruzje je jos ubojitije; artiljerija, avijacija i laka konjica — to je njihov duh. Njime su davali snagu porobljenim i razarali porobljivace. Vodili su po mostarskim sokacima, kafanama i mejhanama svakodnevnu bitku u kojoj nije bilo baruta i dima, ali je bilo visprenosti i smijeha koji je neprijatelja razarao poput najubojitijih rafala.
Ljudski duh je strahovito oruzje.
Ova knjiga je istovremeno velika i darovito napravljena izlozba mostarskog liskaluka, tog nepotvorenog oruzja koje treba sacuvati da se ne zaboravi i ne pomijesa sa necim sto nije autenticno, sto nije mostarsko.
U mirno doba liskana je bezazlena, uspjesno se nadmece i nosi sa sarajevskom jalijom u svemu i svacemu — od fudbala do svakojega rivalstva izmedju glavnog grada Bosne, seher Sarajeva i glavnoga grada Hercegovine Mostara, seher Mostara, kako ga je, izmedju ostalih, zvao i njegov pripovjedac Svetozar Corovic. Medjutim, mostarske liske i njihovi liskaluci nisu samo bezazleno mirnodopsko cvijece. Liske nastavljaju da zive i da se segace i u veoma opasnim ratnim vremenima kada su se mnogi prepali i kada samo rijetkim, hrabrim i duhovitim pada na pamet da se i sa okupatorom i njegovim hizmicarima moze, da najblaze kazem, nadmudrivati, zafrkavati, sto bi Mostarci rekli — trehati.
Pored hrabrih ratnika, junacina cuvenog Mostarskog bataljona, ovaj grad na Neretvi imao je jos jedan front koji se nikada nije smirivao — front mostarskog duha. Njihovo bojiste nije u hercegovackim planinama i vrletima, po cukama i potocinama; oni svoje svakodnevne megdane sa dusmanima i izdajnicima vode na Musali, po sokacima, kafanama i birtijama. Liske nemaju ni pusaka, ni pistolja, ni strojnica. Nisu ni gladne ni zedne — jedu meso ovnujsko i piju vino zilavku; preko ruke nose mantile a u rukama kisobrane.
Velikim mostarskim pjesnicima, velikim mostarskim junacima pridruzile su se i mostarske liske, po narodnosti i Srbi, i Muslimani, i Hrvati, jednostavnije — Mostarci.
Prvostolicnik tih duhovitih ljudi je Vasa Kisa, Mostarac koji je na svoj nacin zasluzio da se o njemu price pricaju, pjesme pjevaju i knjige pisu.
Ova Mariceva knjiga pisana je divnim jezikom kakav se govori u Mostaru i u Hercegovini sa mnogim socnim i zestokim zacinima i mirodjijama kojima taj jezik obiluje.
Nema na cemu. Iako nisam iz Mostara, provodim dosta vremena u tom gradu, i naletim ponekad na te mostarske serete i zahebante. To su fantasticni ljudi, dovoljno je slusati njihove price, onako iz prikrajka, malo prisluskivati u kafani, pa da sunce obasja i najoblacnije nebo. Ti ljudi stvarno znaju uljepsati dan.