lisice na otesu....
- semmy
#1 lisice na otesu....
sinoc oko 22h sata nastade frka oko nase kuce s cukama ( imamo 2 tornjaka ) , ne pamtim kad onako lajali i trcali po dvoristu...kad imadosmo sta vidjeti 2-je lisice ( mozda ih je bilo vise ali mi vidjesmo 2-je ) trce oko ograde, pa pobjegose do drugih kuca i tako u krug nekih satak mozda...
zna li iko kome se treba obratiti i prijaviti jer nisu one nako sisle u grad, gladne su to je sigurno ali mozda i bijesne?????
zna li iko kome se treba obratiti i prijaviti jer nisu one nako sisle u grad, gladne su to je sigurno ali mozda i bijesne?????
Last edited by semmy on 30/01/2010 11:04, edited 1 time in total.
-
kusur
#2 Re: lisice sisle s planina u grad!!!!!
bilo je sinoc na dnevniku slucaj s tim lisicama u hercegovini, kako silaze u naseljena mjesta i cak su ljude ujedali. uglavnom kazu da se prijavljuje veterinarskoj sluzbi, a pogotovo ako te ujede i ima bjesnilo jer je jako opasno.
- semmy
#3 Re: lisice na otesu....
suprug mi je trenutno kod veterinara, sad sam mu javila da se kod njih raspita sta dalje...
hvala za info..
iskreno nimalo nije ugodno vidjeti ih oko kuce
hvala za info..
iskreno nimalo nije ugodno vidjeti ih oko kuce
-
duboka_misao
#4 Re: lisice na otesu....
@semmy provjeri i pse da nemaju kakvih ozljeda ako je bio okrsaj zbog bjesnila i jesu li vakcinisani za isto.
- semmy
#5 Re: lisice na otesu....
nisu one ni usle u nase dvoriste, nije bilo okrsaja, samo su psi lajali ko ludi i trcali oko ograde, ustvari tjerali ih od naseg dvorista...psi su vakcinisani ali ih je suprug svakako danas odveo veterinaru...sta mi znamo sta je nocas moglo biti dok smo spavali a nismo culi
- chuchumbamayumbe
#6 Re: lisice na otesu....
semmy,
Bez uvrede, ali Otes nije grad.
Jeste u bukvalnom smislu rijeci, ali tamo ima vise avlija i obradivih povrsina, kokosinjaca i shtala, nego u gradu. Igman je prepishaj hoda (pogotovu za lisicu).
Opet kazem, jeste da su se Otes i okolina izgradili, ali lisica tamo nije strana, ima vise trave i zbunja nego betona i asfalta.
Ispravi me ako grijesim.
Da se lisica pojavila na Alipasinom, to bi me zacudilo, ali na Otesu, nije mi toliko za cudjenje.
Bez uvrede, ali Otes nije grad.
Jeste u bukvalnom smislu rijeci, ali tamo ima vise avlija i obradivih povrsina, kokosinjaca i shtala, nego u gradu. Igman je prepishaj hoda (pogotovu za lisicu).
Opet kazem, jeste da su se Otes i okolina izgradili, ali lisica tamo nije strana, ima vise trave i zbunja nego betona i asfalta.
Ispravi me ako grijesim.
Da se lisica pojavila na Alipasinom, to bi me zacudilo, ali na Otesu, nije mi toliko za cudjenje.
- semmy
#7 Re: lisice na otesu....
nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
uglavnom veterinari nemaju s tim nista, zvala veterinarsku inspekciju ali oni naravno danas ne rade niti imaju dezurnu sluzbu...uzas...do ponedjeljka mogu napasti svako dijete koje im se nadje na putu
uglavnom veterinari nemaju s tim nista, zvala veterinarsku inspekciju ali oni naravno danas ne rade niti imaju dezurnu sluzbu...uzas...do ponedjeljka mogu napasti svako dijete koje im se nadje na putu
- chuchumbamayumbe
#8 Re: lisice na otesu....
Ma, tko ti je to kod nas, niko nije nadlezan, a i kada je nadlezan, obicno ga ne mozes uganjati.semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Kod moje rodbine, u Blazuju, lisice su redovne, aznala je ponekad zalutati i divlja svinja (sjarga se sa Igmana) pa prerovi krompire.
Otes jeste podaleko od Blazuja, ali mislim da one lagano sidju sa Igmana, pored Bosne, i eto ih na Otesu. A usput kokosha u izobilju.
To za Vratnik, e to je vec poprilicno cudno.
Meni drago kada vidim jeza, ima ih na Alipasinom pravo puno!
- bez_ideje
#9 Re: lisice na otesu....
A sto svi ne vole lisice
Hajd ako su bjesne..........al ovako
- semmy
#10 Re: lisice na otesu....
ih na dobrinji ih je vazda bilo, sjecam se prije rata nama djeci bilo zanimljivo pratiti jezevechuchumbamayumbe wrote:Ma, tko ti je to kod nas, niko nije nadlezan, a i kada je nadlezan, obicno ga ne mozes uganjati.semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Kod moje rodbine, u Blazuju, lisice su redovne, aznala je ponekad zalutati i divlja svinja (sjarga se sa Igmana) pa prerovi krompire.![]()
Otes jeste podaleko od Blazuja, ali mislim da one lagano sidju sa Igmana, pored Bosne, i eto ih na Otesu. A usput kokosha u izobilju.
To za Vratnik, e to je vec poprilicno cudno.
Meni drago kada vidim jeza, ima ih na Alipasinom pravo puno!
to za kokosi ti ne znam, ovdje u ovom dijelu gdje sam ja nema niko nikakvih domacih zivotinja osim cuka naravno, mozda u dijelu otesa prema doglodima ima...mi smo ovdje tek 2-ga zima pa meni sve novo i cudno..
a otkud na vratniku i ja se pitam...
valjda su gladne pa sisle malo..nadam se da nisu bijesne kao one u hercegovini
- semmy
#11 Re: lisice na otesu....
haj znaj kakve su ...nebi se nesto srela s njima oci u oci, a mozda cu jer niko nije nadlezan ni za stabez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
- minjonja
#12 Re: lisice na otesu....
ma nek pobiju tu bijesnu hajvan, kako nije sramota te nazovi veterinarske inspekcije sto ih odmah ne uniste kad idu u potragu za hranom gdje ljudi vec milijardama godina obitavaju.
- Haris.ba
#13 Re: lisice na otesu....
Gdje imaš ježeva odmah znaj da imaš pacova i miševa. Meni je uvijek šega gledati ježeve kad se udebljaju od pacova pa se gegaju kad hodaju.semmy wrote:h na dobrinji ih je vazda bilo, sjecam se prije rata nama djeci bilo zanimljivo pratiti jezeve![]()
A lisice u Otesu su ništa čudno. Razvijene zemlje hranilice prave da bi očuvali divljač po šumama. Jest neugodno, el eto. Bolje lisicu sresti nego vuka, vjeruj mi.
-
GaRGa
#14 Re: lisice na otesu....
semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Ako ti je Vratnik grad svaka ti cast, gore me nebi cudilo medvjed da te napadne a ne lisica...
Pogledaj Sarajevo na Google Earth pa ces da vidis da je "grada" samo jedno 50-ak metara uz Miljacku, sve ostalo selendra zestoka!
- semmy
#15 Re: lisice na otesu....
izvini a odakle si ti...jesil ti normalan uopce..svakakvih ludjaka na ovom forumuGaRGa wrote:semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Ako ti je Vratnik grad svaka ti cast, gore me nebi cudilo medvjed da te napadne a ne lisica...
Pogledaj Sarajevo na Google Earth pa ces da vidis da je "grada" samo jedno 50-ak metara uz Miljacku, sve ostalo selendra zestoka!
- chuchumbamayumbe
#16 Re: lisice na otesu....
Pa tooooooooo.....!!!!!!!!GaRGa wrote:semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#17 Re: lisice na otesu....
Mogla bi nazvati imrdžensi telefon 911, ali to je samo na USA filmovima. Naši političari ne znaju šta je to, ili možda znaju, ali to košta.
I ja sam gledao prilog na tv. o lisicama negdje u Hercegovini.
Novinar kaže da za slučaj pojave bijesnih lisica treba prijaviti veterinarima.
- semmy
#18 Re: lisice na otesu....
jesmo prijavili jer smo nase tornjake jutros vodili na pregled za svaki slucaj...i oni kazu da s tim nemaju nista, da treba veterinarsku inspekciju obavijestiti..evo cijelo jutro sam na telefonu i tamo se niko ne javlja, ne rade ljudi vikendom a nemaju dezurnu sluzbu...jbg-a ovo je samo bosnaPipiDugaDevetka wrote:Mogla bi nazvati imrdžensi telefon 911, ali to je samo na USA filmovima. Naši političari ne znaju šta je to, ili možda znaju, ali to košta.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: lisice na otesu....
Petkom poslijepodne i uveče, zatim, subota i nedjelja, u BiH se ništa ne smije dogoditi, ne smiješ se razboljeti, nikoga u pomoć ne možeš zvati, prijaviti nelegalno spaljivanje guma i pvc (Dioxini), zvati komunalnu inspekciju (Zato vikendom izrastaju novogradje na vodozaštitnoj zoni),...Petkom u dvanaest život u Bosni prestaje,....semmy wrote:jesmo prijavili jer smo nase tornjake jutros vodili na pregled za svaki slucaj...i oni kazu da s tim nemaju nista, da treba veterinarsku inspekciju obavijestiti..evo cijelo jutro sam na telefonu i tamo se niko ne javlja, ne rade ljudi vikendom a nemaju dezurnu sluzbu...jbg-a ovo je samo bosnaPipiDugaDevetka wrote:Mogla bi nazvati imrdžensi telefon 911, ali to je samo na USA filmovima. Naši političari ne znaju šta je to, ili možda znaju, ali to košta.
-
GaRGa
#20 Re: lisice na otesu....
semmy wrote:izvini a odakle si ti...jesil ti normalan uopce..svakakvih ludjaka na ovom forumuGaRGa wrote:semmy wrote:nema uvrede, ali lisica se pojavila i na vratniku jer i gore imamo kucu i prijatelje pa ti sad vidi sta je grad a sta nije...mislim da to nije bitno u ovom slucaju...
Zivim u Mis Irbinoj. Sto pitas ?
- enesovac
#21 Re: lisice na otesu....
Gdje u Otesu tačno? Usput kakve veze ima Igman sa Otesom, pa nije Hrasnica ili Kovači, pa hajde i da siđu. Tu garant ima neke peradi u blizini pa lije navratile po večeru?
- Cholina_Lokica
#22 Re: lisice na otesu....
i otes i vratnik imaju u blizini sume, to jest dalje nama sa autom kad idemo okolo, ali zivotinjama kad idu kroz sume uopste nije... zima, nema hrane, normalno da silaze. hajmo ih sad sve protjerati, kako ih nije stid dolazit medju ljude koji zive tu, fino smo ih otjerali gradnjom kuca, a one opet dolaze.... 
- bez_ideje
#23 Re: lisice na otesu....
Vala bas,treba jedan odstrel organizovat.....ionako nam se to podrazumijeva kad kakva zivina dospje na NASU teritoriju. ...Dile wrote:i otes i vratnik imaju u blizini sume, to jest dalje nama sa autom kad idemo okolo, ali zivotinjama kad idu kroz sume uopste nije... zima, nema hrane, normalno da silaze. hajmo ih sad sve protjerati, kako ih nije stid dolazit medju ljude koji zive tu, fino smo ih otjerali gradnjom kuca, a one opet dolaze....
- Troll_Happens
#24 Re: lisice na otesu....
legendobez_ideje wrote:A sto svi ne vole lisice![]()
- Troll_Happens
#25 Re: lisice na otesu....
Dile wrote:i otes i vratnik imaju u blizini sume, to jest dalje nama sa autom kad idemo okolo, ali zivotinjama kad idu kroz sume uopste nije... zima, nema hrane, normalno da silaze. hajmo ih sad sve protjerati, kako ih nije stid dolazit medju ljude koji zive tu, fino smo ih otjerali gradnjom kuca, a one opet dolaze....
jos malo kakva je kriza.. nece hrane biti ni u shumi pa mozemo u proljece mrkog medu ocekivat ili ti najezdu vukova
a o zvecarkama u ljeto da i ne govorim doduse vidjao sam ih i u gradu ljetos