Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
-
Eborg
#1 Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Da li je kod nas omogućeno skupljanje nagradnih milja/bodova za letenje avionom? Ne letim nešto često no s obzirom da je iz Sarajeva gotovo uvijek isti izbor prijevoznika koji spajaju preko Beča, Istanbula, Minhena i sl. nešto kontam možda ima nekih "privilegija" ako se priklonim samo jednom jer su uglavnom cijene u 50-tak KM za većinu destinacija koje me interesuju.
Kako to ide, koristi li iko?
- drndalo
#2 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Iz Sarajeva ti je jedino Miles & More Lufthanse, tj. Star Alliance relevantno... LH, OS, OU, JP, TK...
Da bi te karta u Evropi zaista besplatno dosla (dakle i prevoz i taxe da su besplatne), treba ti 30.000 milja, a s obzirom da na normalne karte ekonomske klase dobijes 750 po letu, racunaj... Posebne promotivne "jeftine" karte obicno nose samo 125 milja... Dakle treba tu dosta letenja... Ako ne letis dovoljno cesto da si FF (Frequent flier), onda ti milje stare 3 godine propadaju... Postoji varijanta da za 15.000 milja uzmes samo kartu, a taxe od 376 KM platis...
Let npr. sa OS SJJ-VIE-AMS-VIE-SJJ, dakle 4 polijetanja, ako su "normalne" karte, nosi 3000 milja (4x750)... Biznis let nosi 2000 po leg-u.... Elem, kao i Mercatorove Pike, za vecinu ljudstva, nema velike koristi...
Da bi te karta u Evropi zaista besplatno dosla (dakle i prevoz i taxe da su besplatne), treba ti 30.000 milja, a s obzirom da na normalne karte ekonomske klase dobijes 750 po letu, racunaj... Posebne promotivne "jeftine" karte obicno nose samo 125 milja... Dakle treba tu dosta letenja... Ako ne letis dovoljno cesto da si FF (Frequent flier), onda ti milje stare 3 godine propadaju... Postoji varijanta da za 15.000 milja uzmes samo kartu, a taxe od 376 KM platis...
Let npr. sa OS SJJ-VIE-AMS-VIE-SJJ, dakle 4 polijetanja, ako su "normalne" karte, nosi 3000 milja (4x750)... Biznis let nosi 2000 po leg-u.... Elem, kao i Mercatorove Pike, za vecinu ljudstva, nema velike koristi...
-
team87
#3 Re: Avionske karte
Da ne otvaram novu temu,
Zna li neko gdje mogu da nadjem jeftine avionske karte za London, u Julu, povratna karta.
Unaprijed, hvala
Zna li neko gdje mogu da nadjem jeftine avionske karte za London, u Julu, povratna karta.
Unaprijed, hvala
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
Eborg
#5 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Nisam nikad letio Lufthansom, ponadao sam se da Austrian Airlines ima nešto slično. Dakle, mrka kapa, pogotovo zbog milja koje treba nabiti.drndalo wrote:Iz Sarajeva ti je jedino Miles & More Lufthanse, tj. Star Alliance relevantno... LH, OS, OU, JP, TK...
Ako se ne varam na zapadu je moguće nabaviti i kreditne kartice neke kompanije pri čemu se također skupljaju bodovi.
Hvala ti u svakom slučaju!
- Entropio
#6 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Eborg wrote: Nisam nikad letio Lufthansom, ponadao sam se da Austrian Airlines ima nešto slično. Dakle, mrka kapa, pogotovo zbog milja koje treba nabiti.
Članovi Star Alliance koji lete sa SJJ su LH (Lufthansa), OS (Austrian Airlines), OU (Croatia Airlines), JP (Adria Airways) i TK (Turkish Airlines). Dakle, Miles & More kartica vrijedi za te kompanije ako letiš iz Sarajeva.drndalo wrote:Iz Sarajeva ti je jedino Miles & More Lufthanse, tj. Star Alliance relevantno... LH, OS, OU, JP, TK...
Last edited by Entropio on 17/04/2012 20:07, edited 1 time in total.
-
Muzikjunki
#7 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Evo imas Ryanair:team87 wrote:Da ne otvaram novu temu,
Unaprijed, hvala
http://www.ryanair.com/en
I imas Easyjet:
http://www.easyjet.com/EN
Problem je sto oba lete samo iz Hrvatske za Gatwick ili Stansted, ali mozes kupiti povratnu kartu nekad i za manje od 50 funti.
Iz Sarajeva mozes sa Croatia Airlines (preko Zagreba) ili Austrian Airlines (preko Beca), a cijena je od 600-700 KM pa nadalje.
Edit: Sjetio sam se, ima jos i opcija iz Sarajeva preko Budimpeste sa Malev Airlines, te preko Beograda, ali nije neka velika razlika u cijeni kad se uzme u obzir koliko se ceka na let prilikom presjedanja.
- Coppertone
#8 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Mozes Jatom do Londre preko BG.
http://www.momondo.com
http://www.momondo.com
-
Eborg
#9 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
@Entropio: E to nisam znao, hvala ti. No u svakom slučaju opet je granica previsoka, nešto sumnjam da ću nabiti toliko milja za 3 godine. Nisu besplatne karte toliko ni bitne, mislio sam npr. da mogu milje iskoristiti za neki popust 10-15% i sl. Čisto informativno, plaćaju li se te usluge ikako? Tj. gubim li išta ako uzmem Miles&More pa čisto probam, možda se zalomi neko putovanje kojeg i nisam svjestan?
@Muzikjunki: Malev je bankrotirao, ne može se više letjeti s njima.
@Muzikjunki: Malev je bankrotirao, ne može se više letjeti s njima.
- Entropio
#10 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Ne plaća se. Registruješ se, dobiješ karticu poštom i koristiš je kad kupuješ karte (Star Alliance, naravno) i skupljaš milje.Eborg wrote:Čisto informativno, plaćaju li se te usluge ikako? Tj. gubim li išta ako uzmem Miles&More pa čisto probam, možda se zalomi neko putovanje kojeg i nisam svjestan?
- drndalo
#11 Re: Avionske karte
Jeftino je sirok pojam...team87 wrote:Da ne otvaram novu temu,
Unaprijed, hvala
Probaj vidjeti i u Adriji, imaju odnedavno let za London-Luton (LTN) na koji obicno lete samo Easy i Wizzair, pabi ta varijanta trebala biti jeftinija od uobicajenog Heatrow-a (LHR)... U tom bi slucaju mozda mogao ici iz Sarajeva sa presjedanjem u LJU, da se ne moras vozariti do SPU ili ZAG...
@eborg
Milje mozes koristiti i za npr. placanje hotela, ali je i to obicno samo cijela noc, i kosta cca. 20.000 milja... Ne znam da ima, cak mi je logicno da nema npr. 15% popusta za 5000 milja kao sto ti mislis da bi bilo logicno... Njima je logcnije da ti to propadne...
-
Eborg
#12 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
A je li ta "kartica" obični identifikacijski komad plastike sa brojem/imenom ili se ona koristi za transakcije kao kreditna/debitna kartica?
Stručno mišljenje - uzeti za svaki slučaj ili ne?
BTW, da li se odnosi samo na jednu osobu? Npr. ako odjednom kupim tri karte za tri osobe da li mi se računaju milje samo za jednu osobu ili za sve tri?
BTW, da li se odnosi samo na jednu osobu? Npr. ako odjednom kupim tri karte za tri osobe da li mi se računaju milje samo za jednu osobu ili za sve tri?
- Entropio
#13 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Ma obična kartica... Ja je imam radi furke.Eborg wrote:A je li ta "kartica" obični identifikacijski komad plastike sa brojem/imenom ili se ona koristi za transakcije kao kreditna/debitna kartica?
- drndalo
#14 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Nema transakcija, barem ne da ides s njom u Mercator... Izgleda kao kreditna, ima i magnetnu traku, ali nije platezna... Imala je Unicredit varijantu koja je vezana sa njima, na svakih potrosenih 3 KM, dobijes jednu milju... Elem, opet navlakusa...
Sve u svemu, ne kosta te nista osim 5-10 minta da se registrujes... Pa onda, mozda sta i skupis... Ako hoces, javni mi se na PP, ima i caka kada stari clan preporuci novog, pa oba dobiju nesto tipa 1000 nagradnih milja... Elem opet navlakusa, nesto dobijes, ali...
KArtica je na ime putnika, ne na ime kupca...
Sve u svemu, ne kosta te nista osim 5-10 minta da se registrujes... Pa onda, mozda sta i skupis... Ako hoces, javni mi se na PP, ima i caka kada stari clan preporuci novog, pa oba dobiju nesto tipa 1000 nagradnih milja... Elem opet navlakusa, nesto dobijes, ali...
KArtica je na ime putnika, ne na ime kupca...
-
E3B777
#15 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Pokušaj se registrovati na ovom linku, poslije su ti sve informacije dostupne, neke i prije.
http://www.miles-and-more.com/online/po ... 21735&l=en
http://www.miles-and-more.com/online/po ... 21735&l=en
- Mjesanac
#16 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Prijavi se za Miles and More na njihovoj stranici. Ja imam Lufthansinu Miles and More, mozes korisiti na letovima i nekih drugih kompanija u Star Aliance http://www.miles-and-more.com/online/po ... id=1000265
Ima i fazon ako nisi baco stare avionske karte do 6 mjeseci unazad mozes dobit milje. Ja uglavnom dobijam 125 po letu, tako da nema sanse da nakupim dovoljno milja za besplatne letove, al uvijek se mogu te milje potrositi u luftahnsinom world shopu.
Milje mozes skupljat i na partner hotelima, rent a car kompanijama. Mozes uzeti i Miles and More kreditnu karticu mada nisam siguran moze li za BiH, pa da kad trosis skupljas i tu milje.
Ima i fazon ako nisi baco stare avionske karte do 6 mjeseci unazad mozes dobit milje. Ja uglavnom dobijam 125 po letu, tako da nema sanse da nakupim dovoljno milja za besplatne letove, al uvijek se mogu te milje potrositi u luftahnsinom world shopu.
Milje mozes skupljat i na partner hotelima, rent a car kompanijama. Mozes uzeti i Miles and More kreditnu karticu mada nisam siguran moze li za BiH, pa da kad trosis skupljas i tu milje.
Last edited by Mjesanac on 17/04/2012 21:44, edited 1 time in total.
-
E3B777
#17 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Javi se na PP, dobit ćeš sve upute što trebaš.Eborg wrote:Da li je kod nas omogućeno skupljanje nagradnih milja/bodova za letenje avionom? Ne letim nešto često no s obzirom da je iz Sarajeva gotovo uvijek isti izbor prijevoznika koji spajaju preko Beča, Istanbula, Minhena i sl. nešto kontam možda ima nekih "privilegija" ako se priklonim samo jednom jer su uglavnom cijene u 50-tak KM za većinu destinacija koje me interesuju.
-
Eborg
#18 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Gledam malo ovaj FAQ, nema više nagrada za preporuke novih članova, žao mi je što ne mogu nikoga pogurati.
Mahom drugi kupuju karte za mene (kompanija, organizator) pa mi ih samo dostave. Da li se i tako mogu dobiti te milje automatski ili moram njima svaki put govoriti broj kartice?
Zna li iko da li je za retroaktivne milje dovoljan neki drugi kod (npr. booking reference) jer mislim da sam pobacao boarding passove?
Mahom drugi kupuju karte za mene (kompanija, organizator) pa mi ih samo dostave. Da li se i tako mogu dobiti te milje automatski ili moram njima svaki put govoriti broj kartice?
Zna li iko da li je za retroaktivne milje dovoljan neki drugi kod (npr. booking reference) jer mislim da sam pobacao boarding passove?
- Mjesanac
#19 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Samo im onda reci da daju broj tvoje Miles and More kartice tamo gdje ti kupuju karte, ne ide to nista automatski. A sto se tice retroaktivnih milja moras imati boarding pass, ne mozes bez njega upisati sve podatke.Eborg wrote:Gledam malo ovaj FAQ, nema više nagrada za preporuke novih članova, žao mi je što ne mogu nikoga pogurati.
-
Eborg
-
E3B777
#21 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Može: Ako imaš slučajno e-ticket, onda možeš tražiti preko miles&more retroaktivno da ti upišu milje. Ima tamo mala aplikacija gdje popuniš sve podatke s e-ticketa i oni to provjere pa ti onda upišu. A za karticu: broj kartice uvijek unesi kada radiš web check-in i onda ti milje budu automatski unešene u roku od 1-3 dana. Ja sam jučer došao iz Sarajeva, danas su mi upisane milje na moj account.Mjesanac wrote:Samo im onda reci da daju broj tvoje Miles and More kartice tamo gdje ti kupuju karte, ne ide to nista automatski. A sto se tice retroaktivnih milja moras imati boarding pass, ne mozes bez njega upisati sve podatke.Eborg wrote:Gledam malo ovaj FAQ, nema više nagrada za preporuke novih članova, žao mi je što ne mogu nikoga pogurati.
Ako trebaš info više, javi se na PP.
-
Eborg
#22 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Super, imaš PP. 
-
E3B777
#23 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Da je tako, evo i potvrde.Eborg wrote:Super, imaš PP.
16/04/2012 SARAJEWO-WIEN +750
Executive Bonus +188
OS760/OS760
Economy Class, G
- pametolog
#24 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
milje se upisuju pri cekiranju, nema veze ko ti je kupio kartu.
- Bosanac sa dna kace
#25 Re: Letenje avionom - skupljanje milja/bodova
Ako ne letis za Ameriku ili nedje dalje ili minimalno 10 puta godisnje onda nema fajde, eh sad, zavisi u kojo si zemlji, npr. u Turskoj kartica od Turkisha Miles & smiles barem necem koristi, naime ima par kampanja, tako ako ti na kraju godine propadaju milje mores ih iskoristit za punnjenje kredita na operatorima Avei li Turkcellu, a ima i obrnuto, da kad napunis najmanje 30 TL kredita onda dobijes 5 milja za svaku liru, takodje milje ti se kupe ako kupujes u nekim trgovinama, uglavnom tehnika ja mislim Bemix i TeknoSA... A sa Miles & smiles karticom mozes skupljat milje sa svima koji su clanovi Star allience.
A sto se tice tih kreditnih kartica, ja ne bih, barem ne u Turskoj, ne znam kako funkcionise u drugim zemljama. Bio sam se jedno vrijeme jako napalio na to i dobro istrazio sve, na kraju ispande moras platit godisnje 55 maraka, ako je ne koristis dodje ti jos nekih 55 maraka ko neke kazne sto je ne koristis + kamate+ kamate za kasnjenje placanja kredita...oderu te, tako da ti na kraju ta karta prisjedne
Na easyjetu nema skupljanja milja, osim ako nisi drzavljanin Britanije kolko se sjecam, jedino ako nije sta promijenjeno???
Na ryanairu imaju naki vaucheri koje dobijes kad letis sa njima cini mi se najmanje 3 puta
U Norwegianu imaju poeni odnosno krune koje skupljas, nesto ko dobijes 1-2 posto popusta
pa ti se svaki put kad letis povecaje procenat ja mislim...
A sto se tice tih kreditnih kartica, ja ne bih, barem ne u Turskoj, ne znam kako funkcionise u drugim zemljama. Bio sam se jedno vrijeme jako napalio na to i dobro istrazio sve, na kraju ispande moras platit godisnje 55 maraka, ako je ne koristis dodje ti jos nekih 55 maraka ko neke kazne sto je ne koristis + kamate+ kamate za kasnjenje placanja kredita...oderu te, tako da ti na kraju ta karta prisjedne
Na easyjetu nema skupljanja milja, osim ako nisi drzavljanin Britanije kolko se sjecam, jedino ako nije sta promijenjeno???
Na ryanairu imaju naki vaucheri koje dobijes kad letis sa njima cini mi se najmanje 3 puta
U Norwegianu imaju poeni odnosno krune koje skupljas, nesto ko dobijes 1-2 posto popusta