grbavica70 wrote:Oni novinari koji su zeljeli da dodju, oni su i dosli...bilo je potrebno samo izvaditi akreditacije i gotovo, kao sto je uradila Peni Marsal, "cuvena" novinarka ITN-a...ciji su snimci onog tuberana obisli svijet, kao da je u konc-logoru..
A gdje to bila? Neznam ali ove slike ovde postavljene mi lice na Njemacke konc-logore. Samo sto su slike u boji.
grbavica70 wrote:
Sa obzirom da se gro novinara ipak nalazio u Sarajevu, ostaje pitanje kako je moguce da nijedan od tih "slavnih" novinara nije nikad pisao o Caci, logorima po Sarajevu poput "Viktor Bubnja" i "Centralnog zatvora", ili logorima u Konjicu, Tarcinu, itd, itd, Ne, njihove kamere su bile tu samo da snime bombardovanje Sarajeva, koje je cesto bilo izazvano Muslimanskim provokacijama......
Nisu ni bili na poljima smrti u Istocnoj Bosni. Nisu ni bili ni u Brckom gdje je UBIJENO 2000 ljudi, ni u Visegradu gdje su se u Junu 1992 desili najstrasniji zlocini koje bilo ko imalo normalan moze zamisliti. Niko me se Grbavice70 nije penjalo po Kazanima trazeci ubije Srbe ili lutalo po Srednjem da bi snimili desetine leseva ubijenih iz Ahatovica i Dobrosevica. Lista je duga gdje sve strani novinari nisu bili.
grbavica70 wrote:
Peni Marsal je bilo dozvoljeno da vidi sve sto je htjela da vidi i da je neko nesto htio da krije ili sakrije od Srpskih vlasti, nikada ne bi mogla doci dokle je dosla, dok njene kolege iz Sarajeva, nisu ni pokusale, niti ih je zanimalo da idu bilo gdje i traze tragove ratnih zlocina nad ne-muslimanima....
Dozvolili su im seljaci i cobani koji pojma nisu imali o politici, sa ovim neznaci da su iz SDA bili imalo bolji sto se ovoga tice. A zar se treba zaboraviti izjava gradonacelnika Foce koji je stranim novinarima rekao da se ponosi sa tim da u njegovom gradu imaju samo 3 Muslimana i da su oni u zatvoru. Pa ti vidi ko vam je bio glavni.
grbavica70 wrote:
Oni su uzivali u Holidej Inu, i kada grad nije imao ni vode ni struje, oni su redovno imali i jedno drugo, pili sampanjac, jeli kavijar, sve svjeze dovezeno i isporucivano na hotelske sobe....Kada tako neko nekoga "pripazi", jasno i sta ce ovaj pisati...bez obzira sto je poznata cinjenica da su gazde svih tih novina, bilo da je to RFi, CNN, BBC ili RAI, u poslu sa bogatim Arapima vec decenijama.....
A zasto i ne bi? To oni dosli u Sarajevo da meze i piju posto ih na Rajskoj Dolini niko nije mogao tako lijepo ugostiti?
A ono o Arapima okaci macku o rep, vidi se dobro kako zapad misli o muslimanima a narocito o Arapima.
grbavica70 wrote:
Svi novinari u BiH su imali jasna naredjenja o cemu mogu a o cemu ne mogu pisati...Primjer : Francuski novinar TF1, Bernar Voker, je prvi objavio da za "Markale" nisu odgovorni Srbi nego Muslimani, odmah je istjeran sa posla u svojoj maticnoj kuci...Onda su zavrsili na sudu, par godina kasnije, i tom prilikom je Bernar Voker dokazao da je govorio istinu i TF1 je morala ne samo da ga vrati na posao, nego da mu isplati velike pare na ime materijalne i nematerijalne stete....Kako je on dokazao na sudu za Markale - ne znam, ali je sud presudio u njegovu korist...
grbavice70 rat je zavrsen i nema vise svrhe da se laze. Znas dobro sta je bilo i znas dobro sta si sam uradio, a to sto trazis neko opravdanje samom sebi nije nista lose. Ali znaj da opravdanja za ubistvo nema, osim ako je samo odbrana. Ubijanje zarobljenika i civila nespada u tu kategoriju.
grbavica70 wrote:
Po ovome mozemo da vidimo kakve su zadatke imali novinari u BiH i zasto su skoro svi boravili i izvjestavali iz Sarajeva, a ne sa Pala ili Banja Luke, jer je mogao doci ko je htio i kada je htio, ali ih nije zanimalo.
Pare su bile na drugoj strani a niko nije zelio da prodje kao Bernar Voker.
A sta se to moglo snimiti na Palama, izvini ali ja mislim da su snimci ubijenog malisana iz snajpera pored UN transportra malo zesci nego guslanje Radovana Karadzica u prelijepom planinskom ambijentu.