salvatore paradise wrote:Kako mislis zbog cega moja ideja ima smisla? Pa nije li ideja slobode najveca ideja u historiji ljudskog postojanja? Sloboda moze ili postojati ili ne postojati, neka polovicna sloboda nije nista drugo do polovicna nesloboda. Ideja o kojoj govorim zasniva se na tome da je svako kovac svoje srece, a i nesrece. Osiguraj mi ljudska prava i slobode (da ih ne nabrajam) i pusti me da zivim. Nemoj mi govoriti sta da jedem, sta da pijem, s kim da se jebem, koje auto da vozim, sta da radim...
Jer cemu potreba da odrasloj osobi ogranicavamo nesto zato sto je to nesto lose po tu osobu? Ako jedes brzu hranu svaki dan i imas 150 kilograma, pa ko te jebe, sam si kriv. Eto ja sad trebam izigravati pametnjakovica i zabraniti ti da to jedes? Zbog cega bih to radio?
Primjer koji si naveo iskreno nema puno veze s onim o cemu ja pricam. Sloboda postoji dok ne ugrozavas druge ljude, a sebe mozes ugrozavati koliko ti volja. U ovom konkretnom primjeru ugrozena su djeca i to je razlog zasto je incest zabranjen. Pravila svakako trebaju postojati ali da zastite druge od tebe, i tebe od drugih a ne da te stite od samog sebe. Pravo na autodestrukciju je pravo svakog covjeka.
Zbog cega tvoja ideja ima smisla tebi na nacin kako je predstavljas drugima. Ja licno imam milion stavova o razlicitim stvarima, ali ne ocekujem da budu sami od sebe jasni svakome kome ih samo nabrojim. Ja razumijem o cemu ti pricas, ali ne trazim ti da mi objasnis, nego opravdas svoje stavove u kontekstu u kojem vec diskutujemo. Apsolutna sloboda i zivot u zajednici, nepostojanje bilo kakvih restrikcija. Mislis da ljudska prava i slobode mogu biti omoguceni bez ikakvih zabrana?
Ni ja sam ne kazem da treba apsolutno sve zabraniti, tada bi vodili veoma dosadan i nemastovit zivot, licili bi na masine, programe. Ja jesam za legalizaciju marihuane, ali ne i teskih droga. Ici u jednu krajnost zabranjujuci sve nema smisla, kao ni ici u drugu legalizirajuci sve. Samo zelim istaci razliku izmedju ovo dvoje, naglasavam da je kljucni pojam zajednica. Teske droge vode teskim ovisnostima sto definitivno utice na tu zajednicu, znaci da se stvara problem drustvu, sa ekonomske strane drustvo izdvaja novac za rjesenje tog problema, centrima za odvikavanje, savjetovalistima, klinikama itd. (ekonomski razvoj od legalizacije teskih droga ne moze biti opravdan jer se bazira na propadanju drugih osoba, gubimo humanizam). Dalje ne mozemo ocekivati da ce zajednica bilo koje ponasanje koje predstavlja potencijalni problem (Zasto su npr potrebne snage sigurnosti kad organizovani navijaci idu na utakmicu? Zato sto to predstavlja potencijalni problem, policija im osigura put do stadiona.) prepustiti samo sebi bez ikakvog uredjenja. Sa zdravstvene strane da i ne govorim. Pa dodjemo i do humanizma, sve mozemo svoditi na pravila i zakone, ali opet nismo masine i programi nego ljudi i razvijamo medjuljudske odnose pa postoji prijateljstvo, kolegijalnost, ljubav ili cisto ljudska humanost zbog kojih radimo stvari u korist drugih. Podrzavajuci legalizaciju teskih droga za koje znamo kakve posljedice mogu ostaviti, stvaramo upravo sistem u kojem smo svi roboti. Sam si kriv sto si se predozirao, mi cemo jos zaraditi na tebi. To ne djeluje nikako humano, valjda smo mi ti koji trebamo sprijeciti to.
Primjer incesta. Naveo sam da postoje zabrane braka (koji je zakonski uredjen) medju rodjacima. Ta je zabrana (zakon) proizvod zajednice (kljucna rijec), nisam pisao o tome da je sam seksualni akt zabranjen kako ti navodis. Naravno ne govorim da je ovim nacinjen propust, pa da rodjaci mogu imati odnose samo dok nisu u braku, nego da drustvo oblikuje pravilima nacin ponasanja. Sada mozemo detaljisati oko ovog primjera pa pricati o tome zbog cega onda nije zabranjeno samo da imaju djecu, a brak kao brak da bude dozvoljen (drustvo se petlja u pitanje dvoje rodjaka da li da se vjencaju), ali mislim da cemo otici predaleko moralisanjem. Poenta je da za zivot u zajednici trebamo biti spremni na pravila koja moraju postojati da bi se zajednica mogla nazivati zajednicom.
Ljudska prava i slobode su proizvod uredjene zajednice, sami prirodni zakoni ne poznaju ove pojmove. Kako smo ih oformili tako ih i korigujemo, mijenjamo, ogranicavamo itd. Ljudsko drustvo ne moze nikada biti savrseno i uvijek ce se razvijati, zbog toga sto se mi sami mijenjamo. Apsolutna sloboda, sigurnost i prava mogu postojati samo u utopijskom drustvu koje ne postoji.