That's some deep shit...Saian wrote:
Sta sad ovo znachi? Da je gandza oslobodila od ropstva vishe crnaca nego Dzango? Ako je ovo istina, onda se otvara nova dimenzija konzumacije. Konzumacijom do nedosanjane puti? Tri dima do vize za EU? Naduvajte se za preskok preko zida utvrdjene zapadne Europe?
Legalizacija kanabisa
-
zlajapravaraja
#676 Re: Legalizacija kanabisa
- Leo_alfa
#677 Re: Legalizacija kanabisa
Ovdje ljudi pricaju o tome kako bi legalizacija marihuane pomogla ekonomski razvoj zemlje, turizam, zaposlenost itd. Zar to treba biti prvi argument ako se vec trazi njena legalizacija? Ne znam puno o tome, ali recimo da bi sve bas tim tokom islo, meni se opet cini da na ove navedene stvari mozemo gledati kao pozitivne rezultate njene legalizacije, ali ne bas kao glavni razlog zbog cega bi je trebali legalizovati. Trebali bi je legalizovati jer je mozemo koristiti kao i alkohol i cigarete bez da smo izlozeni bilo kakvim vecim opasnostima u odnosu na ovo dvoje. Ukoliko bi se pokazala stetnost marihuane u mjeri koja prelazi stetnost cigareta ili alkohola, onda ok. Inace se trebaju zabraniti i alkohol i cigarete. Tom logikom mozemo ici jako daleko pa poceti zabranjivati masu stvari koje svakodnevno mozemo kupiti u lokalnoj trgovini, od energetskih napitaka do raznih bombona sa milion aditiva. Naravno ne treba ici ni skroz suprotnim pravcem pa sve legalizovati do heroina i svih ovih novih droga, koje prilikom samo jedne prevelike doze mogu ubiti covjeka. Na taj nacin gledano alkohol je opasniji od marihuane, dosta ljudi se otruje alkoholom i izgubi zivot, ali da je neko previse pusio travu i da mu je ista bilo osim mozda mucnine nikad, nigdje nisam procitao, mozda grijesim...
- Stoner
#678 Re: Legalizacija kanabisa
Zašto to ne bi trebao biti prvi argument? Ekonomija,turizam i zaposlenost nisu dovoljni?Leo_alfa wrote:Ovdje ljudi pricaju o tome kako bi legalizacija marihuane pomogla ekonomski razvoj zemlje, turizam, zaposlenost itd. Zar to treba biti prvi argument ako se vec trazi njena legalizacija? Ne znam puno o tome, ali recimo da bi sve bas tim tokom islo, meni se opet cini da na ove navedene stvari mozemo gledati kao pozitivne rezultate njene legalizacije, ali ne bas kao glavni razlog zbog cega bi je trebali legalizovati. Trebali bi je legalizovati jer je mozemo koristiti kao i alkohol i cigarete bez da smo izlozeni bilo kakvim vecim opasnostima u odnosu na ovo dvoje. Ukoliko bi se pokazala stetnost marihuane u mjeri koja prelazi stetnost cigareta ili alkohola, onda ok. Inace se trebaju zabraniti i alkohol i cigarete. Tom logikom mozemo ici jako daleko pa poceti zabranjivati masu stvari koje svakodnevno mozemo kupiti u lokalnoj trgovini, od energetskih napitaka do raznih bombona sa milion aditiva. Naravno ne treba ici ni skroz suprotnim pravcem pa sve legalizovati do heroina i svih ovih novih droga, koje prilikom samo jedne prevelike doze mogu ubiti covjeka. Na taj nacin gledano alkohol je opasniji od marihuane, dosta ljudi se otruje alkoholom i izgubi zivot, ali da je neko previse pusio travu i da mu je ista bilo osim mozda mucnine nikad, nigdje nisam procitao, mozda grijesim...
Za 50 godina će se neke nove generacije smijati današnjim zbog prohibicije marihuane isto ko što se mi smijemo prohibiciji alkohola u 20im proslog vijeka.
Ja sam obavezno za legalizaciju svega - teških i lakih droga, oružja i prostitucije. Kada legalizuješ onda ćeš i regulisati malo te industrije. Svaka ekonomska politika ima svoje kratkoročne i dugoročne posljedice, vjerujem da bi u ovom slučaju i u kratkom a pogotovo u dugom roku bile fantastične.
Ne znam stvarno šta možemo izgubiti?Šta? I ako možemo niko me ne može ubijediti da će taj gubitak biti veći od dobitka.
Britanci su imali industrijsku revoluciju, crnčili ko majmuni za dolar po rudnicima, crkavali od gladi i loših uslova ali budite sigurni da mnogo toga što imaju i uživaju danas mogu zahvaliti upravo industrijskoj revoluciji.
Naša revolucija bi bila puno bezbolnija , lakša i ljepša.
Živjele droge i sloboda, živio anarhizam.
- S4mpion
#679 Re: Legalizacija kanabisa
Ukoliko bi bili ispunjeni uvjeti za koje se ti zalažeš, bilo bi krvi na ulicama do koljena, bijede, ukratko, 90% stanovništa bi izginulo.Stoner wrote:
Zašto to ne bi trebao biti prvi argument? Ekonomija,turizam i zaposlenost nisu dovoljni?
Za 50 godina će se neke nove generacije smijati današnjim zbog prohibicije marihuane isto ko što se mi smijemo prohibiciji alkohola u 20im proslog vijeka.
Ja sam obavezno za legalizaciju svega - teških i lakih droga, oružja i prostitucije. Kada legalizuješ onda ćeš i regulisati malo te industrije. Svaka ekonomska politika ima svoje kratkoročne i dugoročne posljedice, vjerujem da bi u ovom slučaju i u kratkom a pogotovo u dugom roku bile fantastične.
Ne znam stvarno šta možemo izgubiti?Šta? I ako možemo niko me ne može ubijediti da će taj gubitak biti veći od dobitka.
Britanci su imali industrijsku revoluciju, crnčili ko majmuni za dolar po rudnicima, crkavali od gladi i loših uslova ali budite sigurni da mnogo toga što imaju i uživaju danas mogu zahvaliti upravo industrijskoj revoluciji.
- Leo_alfa
#680 Re: Legalizacija kanabisa
@Stoner
Kad sam poceo citati tvoj post moja prva reakcija je bila "Pa onda mozemo legalizirati i heroin.". A onda vidim da si ti u stvari za to
, ja sam za legalizaciju marihuane, ne teskih droga iz istog razloga sto nisam ni za slobodnu prodaju oruzja, prostitucija hmm, ne znam. Na ove stvari gledam s aspekta cisto ljudske dobrobiti, a na to se ne moze gledati samo u globalu. To bi znacilo prihvatiti da bi se u ovakvim industrijama u odredjenom procentu vrsile zloupotrebe, gdje su rezultati fatalni, ugrozavaju osnovne ljudske slobode i prava.
Takodje malo mi djeluje nepovezano pricati o ekonomskom razvoju, prodaji teskih droga na recept u apotekama i na kraju zakljuciti "zivio anarhizam"? Iako vjerujem da je vecina ljudi dobra, znam da nisu svi, tako da bi sloboda odmah bila ugrozena...
Mozda bi cak legalizacija teskih droga imala smisla vise u drustvu kojim vlada jaka vladavina odredjenog sistema.
Kad sam poceo citati tvoj post moja prva reakcija je bila "Pa onda mozemo legalizirati i heroin.". A onda vidim da si ti u stvari za to
Takodje malo mi djeluje nepovezano pricati o ekonomskom razvoju, prodaji teskih droga na recept u apotekama i na kraju zakljuciti "zivio anarhizam"? Iako vjerujem da je vecina ljudi dobra, znam da nisu svi, tako da bi sloboda odmah bila ugrozena...
Mozda bi cak legalizacija teskih droga imala smisla vise u drustvu kojim vlada jaka vladavina odredjenog sistema.
-
swanfilter
#681 Re: Legalizacija kanabisa
Kod nas je i previse trauma (PTSP) od rata da bi se igrali sa legalizacijom teskih droga. Drustvo je nesređeno i mislim da je prerizicno igrati se sa time. Marihuana bi po drugoj strani bila opcija i za rijesavanje/minimiziranje navedenih simptoma pojedinaca ...
-
salvatore paradise
#682 Re: Legalizacija kanabisa
Sta ti imas s ljudskom dobrobiti? Svaka odrasla osoba treba da se brine o sebi i svojim postupcima.Leo_alfa wrote:@Stoner
Kad sam poceo citati tvoj post moja prva reakcija je bila "Pa onda mozemo legalizirati i heroin.". A onda vidim da si ti u stvari za to, ja sam za legalizaciju marihuane, ne teskih droga iz istog razloga sto nisam ni za slobodnu prodaju oruzja, prostitucija hmm, ne znam. Na ove stvari gledam s aspekta cisto ljudske dobrobiti, a na to se ne moze gledati samo u globalu. To bi znacilo prihvatiti da bi se u ovakvim industrijama u odredjenom procentu vrsile zloupotrebe, gdje su rezultati fatalni, ugrozavaju osnovne ljudske slobode i prava.
- AdoCka
#683 Re: Legalizacija kanabisa
Nikad nisam gledo iz te perspektive...deepzlajapravaraja wrote:That's some deep shit...Saian wrote:
Sta sad ovo znachi? Da je gandza oslobodila od ropstva vishe crnaca nego Dzango? Ako je ovo istina, onda se otvara nova dimenzija konzumacije. Konzumacijom do nedosanjane puti? Tri dima do vize za EU? Naduvajte se za preskok preko zida utvrdjene zapadne Europe?
Last edited by AdoCka on 13/07/2014 12:46, edited 1 time in total.
- damskot
#684 Re: Legalizacija kanabisa
Ja sam ovo citao kao fuck kapitalizam , materializam i potrosacko drushtvo !Stoner wrote:
Zivio individualizam !
- Leo_alfa
#685 Re: Legalizacija kanabisa
Sta ja imam? Pa ja sam covjek, tako da me se to direktno ticesalvatore paradise wrote:Sta ti imas s ljudskom dobrobiti? Svaka odrasla osoba treba da se brine o sebi i svojim postupcima.Leo_alfa wrote:@Stoner
Kad sam poceo citati tvoj post moja prva reakcija je bila "Pa onda mozemo legalizirati i heroin.". A onda vidim da si ti u stvari za to, ja sam za legalizaciju marihuane, ne teskih droga iz istog razloga sto nisam ni za slobodnu prodaju oruzja, prostitucija hmm, ne znam. Na ove stvari gledam s aspekta cisto ljudske dobrobiti, a na to se ne moze gledati samo u globalu. To bi znacilo prihvatiti da bi se u ovakvim industrijama u odredjenom procentu vrsile zloupotrebe, gdje su rezultati fatalni, ugrozavaju osnovne ljudske slobode i prava.
Slobode i prava su pojmovi koje prirodni zakoni ne poznaju, mi smo ih sami definisali i prema njima oblikujemo drustvo. Da bi odrzali sve te slobode i prava potrebna su nam pravila ponasanja, a ako se vec ista pravila obrazuju u cilju udovoljavanja ljudskim slobodama i pravima onda se zajednica pita kako ta pravila trebaju izgledati. Politickim alatima konstantno razvijamo drustvene sisteme.
U suprotnom bi mogli ocekivati da se svaki covjek ponasa kao drzava za sebe, sam odlucuje, osudjuje, kaznjava. Mozemo svima podijeliti pistolje i neka svako brine sam o sebi, samo onda nema smisla zivjeti u zajednici.
- damskot
#686 Re: Legalizacija kanabisa
ako ti zajednica kotira po inteligenciji kao nasha onda stvari izgledaju mnogo drugacije u tvom textuLeo_alfa wrote:onda nema smisla zivjeti u zajednici.
Ljudi se sele iz zajednice zbog vremena
- Leo_alfa
#687 Re: Legalizacija kanabisa
@damskot
Nisam pricao konkretno o BiH drustvu, nego je odgovor, na pitanje i tvrdnju iznad, bio uopsten. Ne kazem ko sta treba da radi, i pricam samo o medjuljudskim odnosima, nista klima, geografija
. Svakako da se treba sto vise educirati, upoznavati drugacije, putovati i iz toga svega oformiti svoj stav koji opet mislim da nije u redu nametati, nego predstaviti. Iskljucivost ne pomaze poboljsanju.
Zivjeti u zajednici, bilo kojoj, znaci suzivot. Traziti da se svako striktno drzi samo svog posla je nerealno. Ovo ne znaci da svako treba "gurati nos gdje mu nije mjesto", nego da postoje nacini koji omogucavaju funkcionisanje sistema, zakoni.
Nisam pricao konkretno o BiH drustvu, nego je odgovor, na pitanje i tvrdnju iznad, bio uopsten. Ne kazem ko sta treba da radi, i pricam samo o medjuljudskim odnosima, nista klima, geografija
Zivjeti u zajednici, bilo kojoj, znaci suzivot. Traziti da se svako striktno drzi samo svog posla je nerealno. Ovo ne znaci da svako treba "gurati nos gdje mu nije mjesto", nego da postoje nacini koji omogucavaju funkcionisanje sistema, zakoni.
- damskot
#688 Re: Legalizacija kanabisa
Leo_alfa wrote:@damskot
Nisam pricao konkretno o BiH drustvu, nego je odgovor, na pitanje i tvrdnju iznad, bio uopsten. Ne kazem ko sta treba da radi, i pricam samo o medjuljudskim odnosima, nista klima, geografija. Svakako da se treba sto vise educirati, upoznavati drugacije, putovati i iz toga svega oformiti svoj stav koji opet mislim da nije u redu nametati, nego predstaviti. Iskljucivost ne pomaze poboljsanju.
- Stoner
#689 Re: Legalizacija kanabisa
Jesam. Za legalizaciju svega što odrasla osoba želi da konzumira i kupi sve dok ne ugrožava slobodu,sigurnost i materijalno stanje drugih osoba. Ja ovdje ne pričam o legalizaciji droga jer su me tri put spengali, naprotiv ja nikada nisam uzimao ilegalne droge ( legalnim se devastiram svaki dan) , ja ovdje pričam o efektima zabrane i dozvole od strane države da ljudi vode svoj život. Zloupotrebe bi bilo naravno, ali isto tako možemo zabraniti automobile, noževe, alkohol, fast food, motore, ma možemo zabraniti stotinu stvari.Leo_alfa wrote:@Stoner
Ovakva politika bi najbolje funkcionisala u uslovima slobodnog tržišta mada čak ni to ne treba. Koji god problem prostitucija,droge i oružje stvore nastat će i tražnja, tražnja za solucijom. Upravo to pokreće ekonomije, društva i obrazovanje te je moja glavna poenta da bi se dobit maksimizirala i gubitak minimizirao kroz tržišne mehanizme.
Anarhizam sam spomenuo kao ideologiju koja sugeriše da je ljudima bolje bez državnog aparata. To nije bezvlašće, nema anarhije bez vladavine prava i obrazovanja.
Svi ovdje govore samo eto da bi moglo biti loše i katastrofalno ako se legalizuje ali niko da kaže šta tačno i kako bi do toga došlo. Dobra propaganda je ona poslije koje ti sam sebe ubjeđuješ.
- Stoner
#690 Re: Legalizacija kanabisa
Samo u kapitalizmu će se kanabis legalizovati.damskot wrote:
Ja sam ovo citao kao fuck kapitalizam , materializam i potrosacko drushtvo !
Zivio individualizam !
Materijalizam nije opsjednutost novcem nego svjesnost njegove važnosti. Kad imaš para sve je lakše.
Potrošačka društva su motori svake ekonomije, alternativa potrošnji je štednja a ako štedimo onda i BDP opada.
Individualizam je najvidljiviji i najzastupljeniji tamo gdje postoje gore nabrojani elementi.
- Leo_alfa
#691 Re: Legalizacija kanabisa
Odgovarao sam nekome pisajuci o zloupotrebi na isti nacin kao sto ti meni pises. Tako da se tu razumijemo.Stoner wrote:Jesam. Za legalizaciju svega što odrasla osoba želi da konzumira i kupi sve dok ne ugrožava slobodu,sigurnost i materijalno stanje drugih osoba. Ja ovdje ne pričam o legalizaciji droga jer su me tri put spengali, naprotiv ja nikada nisam uzimao ilegalne droge ( legalnim se devastiram svaki dan) , ja ovdje pričam o efektima zabrane i dozvole od strane države da ljudi vode svoj život. Zloupotrebe bi bilo naravno, ali isto tako možemo zabraniti automobile, noževe, alkohol, fast food, motore, ma možemo zabraniti stotinu stvari.
Ovakva politika bi najbolje funkcionisala u uslovima slobodnog tržišta mada čak ni to ne treba. Koji god problem prostitucija,droge i oružje stvore nastat će i tražnja, tražnja za solucijom. Upravo to pokreće ekonomije, društva i obrazovanje te je moja glavna poenta da bi se dobit maksimizirala i gubitak minimizirao kroz tržišne mehanizme.
Anarhizam sam spomenuo kao ideologiju koja sugeriše da je ljudima bolje bez državnog aparata. To nije bezvlašće, nema anarhije bez vladavine prava i obrazovanja.
Svi ovdje govore samo eto da bi moglo biti loše i katastrofalno ako se legalizuje ali niko da kaže šta tačno i kako bi do toga došlo. Dobra propaganda je ona poslije koje ti sam sebe ubjeđuješ.
Poenta je, ako osoba ima namjeru ubiti nekoga, ona to moze uraditi i pistoljem, ali i strikom za susenje vesa. Ipak pistolj i strik za ves se ne mogu porediti nikako, jer im je osnovna namjena totalno drugacija, strik sluzi za susenje vesa, a pistolj da bi se u nekoga pucalo ili u nesto. Tako da nema smisla pustati u slobodnu prodaju oruzije (cija je osnovna namjena upravo da se puca u nekoga ili nesto) i ocekivati da niko nikoga ne ugrozi.
Na slican nacin je odnos sa teskim drogama, marihuana ne ostavlja posljedice kao heroin. Propagirati slobodu koristenja, konzumiranja bilo cega i zadrzavati se na tome da je sve ok dok se postuju zakoni, prava i slobode, gdje sistem kontrolira i kaznjava prekrsaje ne vodi nikako dobrobiti covjeka. Koliki god da se ekonomski rast ostvari, to ne znaci nuzno da se time obraca paznja na ljudsku bezbjednost, zdravlje. I dalje bi postojali centri za odvikavanje i lijecenje narkomana, upravo zbog uticaja teskih droga na njihovo zdravlje, a koji placaju drzavnom sistemu da ih sada lijeci u mozda mnogo modernijim bolnicama jer ekonomija je dozivjela procvat. Nema smisla. Ukoliko na to gledamo cisto sa statisticke strane, onda to jednostavno nije humano, mogli bi to usporediti sa brojanjem zrtava bilo kojeg zlocina, morbidno. Zlocin je i dalje tu pa o kojem god da se broju radi.
Bez drzavnog aparata uopste? Mogu samo reci da se s ovim ne slazem, ali bi to vec bila druga tema, daleko od ove o kojoj pricamo.
-
Johnny_x
#692 Re: Legalizacija kanabisa
Naša država će za koju godinu(možda već sljedeće) doživjeti ekonomski krah, MMF će doći po svoje, kredite necemo moci vraćati, tad će uslijediti prodaja Telekoma, Elektroprivrede, državna preduzeca više neće postojati. Poplave zbog kojih ćemo osjecati posljedice narednih deset godina daju veliki doprinos bijedi koja će nastupiti. Izbori su u oktobru što znaci da ćemo vladu dobiti tamo nekad u junu/julu. Golem državni aparat je izvuko skoro sve pare i ne bi me iznenadilo ove pare što smo dobili za saniranje poplava budu iskorištene za predizbornu kampanju(ustvari bit ce sigurno iskoristene, neko je skonto 15-tog maja kako će se ugraditi). Sve u svemu slijedi težak ekonomski period za građane BiH, ekonomija stala kriminal se svaki dan sve više i više povecavati i ne postoje znaci da će biti nekog napredka(ja ih ne vidim). Turisti iz Evrope i ovo malo što dolazi početi će nas izbjegavat jer jednostavno ne nudimo ništa posebno.
Legalizacija kanabisa bi donjelo državi ogroman novac, prvo kroz specijalne akcize koje bi bile, kroz turizam, garantujem da bi broj turista u našoj zemlji porasto minimum za jedno 50 000 ljudi i svaki nek potosi 1000 km to je 50 miliona, to je minimum(Holandija ubire preko milijardu eura godišnje). Dio tog novca bi normalno političari pokrali za sebe, ali bi veliki dio ostao među narodom, zaradili bi taksisti, vlasnici hotela, male radnje, uzgajivaci marihune. Legalizacija kanabisa ne donosi samo pare državi preko kanabisa vec i kroz ostale djelatnosti samo to mnogi ne vide. Također legalizacijom bi se smanjili troškovi procesuiranja onih koje policija ufati sa malom kolicinom(nek napiše neko koliko košta jedan sudski trošak za nekog kome su našli 2-3 grama marihuane), siguran sam da država daje ogromnu kolicinu novca na ovo, umjesto na gonjenje pravih kriminalaca(političara).
Neki misle da će legalizacijom kanabisa se nešto promjeniti, da će djeca početi da konzumiraju, da smo time dali otvorena vrata za droge i tako dalje. Evo sada nije droga legalna pa da li je to spriječilo konzumiranje iste, da li neko može nekome, ukoliko to želi, da zapali đoint?
Za ekonomsko poboljšanje u državi nemamo neki plan, neku strategiju, nešto što će dignuti ovu državu na noge, a za legalizaciju kanabisa ne treba neko mudro slovo i velika pamet već samo 22 glasa u parlamentarnoj skupštini i da Čović sazove Dom naroda pa da i tamo prođe.
Legalizacija kanabisa bi donjelo državi ogroman novac, prvo kroz specijalne akcize koje bi bile, kroz turizam, garantujem da bi broj turista u našoj zemlji porasto minimum za jedno 50 000 ljudi i svaki nek potosi 1000 km to je 50 miliona, to je minimum(Holandija ubire preko milijardu eura godišnje). Dio tog novca bi normalno političari pokrali za sebe, ali bi veliki dio ostao među narodom, zaradili bi taksisti, vlasnici hotela, male radnje, uzgajivaci marihune. Legalizacija kanabisa ne donosi samo pare državi preko kanabisa vec i kroz ostale djelatnosti samo to mnogi ne vide. Također legalizacijom bi se smanjili troškovi procesuiranja onih koje policija ufati sa malom kolicinom(nek napiše neko koliko košta jedan sudski trošak za nekog kome su našli 2-3 grama marihuane), siguran sam da država daje ogromnu kolicinu novca na ovo, umjesto na gonjenje pravih kriminalaca(političara).
Neki misle da će legalizacijom kanabisa se nešto promjeniti, da će djeca početi da konzumiraju, da smo time dali otvorena vrata za droge i tako dalje. Evo sada nije droga legalna pa da li je to spriječilo konzumiranje iste, da li neko može nekome, ukoliko to želi, da zapali đoint?
Za ekonomsko poboljšanje u državi nemamo neki plan, neku strategiju, nešto što će dignuti ovu državu na noge, a za legalizaciju kanabisa ne treba neko mudro slovo i velika pamet već samo 22 glasa u parlamentarnoj skupštini i da Čović sazove Dom naroda pa da i tamo prođe.
-
FreakyStyley
#693 Re: Legalizacija kanabisa
Ja sam za legalizaciju, iz razloga koji su manje-vise svi navedeni na ovoj temi.
Samo mi ide na kurac konstanto glorificiranje marihuane, uvijek i svugdje, od strane ovih sto duvaju periodicno, a pogotovo ovih koji duvaju svakodnevno. Ne govorim konkretno i samo za ovaj forum. Niste Ameriku otkrili, nabijem vas na kurac. Pusite ako vam se pusi.
Debilno je tvrditi da ne moze uticati lose na covjeka. Naravno da moze, na psihu prvenstveno. Pogotovo ako se precesto pusi i pogotovo kada se radi o inteligentnim ljudima ili inteligentnim i labilnim ljudima, pa se pocnu javljati paranoje, manjak entuzijazma za bilo sta, "zaglupi" se itd., itd.
Duvate, znamo. Ohanite.
Ako ste glupi, samo nastavite nikada necete osjetiti nikakve stetne posljedice. Samo cete biti pospani, gladni i smijacete se glupostima.
Samo mi ide na kurac konstanto glorificiranje marihuane, uvijek i svugdje, od strane ovih sto duvaju periodicno, a pogotovo ovih koji duvaju svakodnevno. Ne govorim konkretno i samo za ovaj forum. Niste Ameriku otkrili, nabijem vas na kurac. Pusite ako vam se pusi.
Debilno je tvrditi da ne moze uticati lose na covjeka. Naravno da moze, na psihu prvenstveno. Pogotovo ako se precesto pusi i pogotovo kada se radi o inteligentnim ljudima ili inteligentnim i labilnim ljudima, pa se pocnu javljati paranoje, manjak entuzijazma za bilo sta, "zaglupi" se itd., itd.
Duvate, znamo. Ohanite.
Ako ste glupi, samo nastavite nikada necete osjetiti nikakve stetne posljedice. Samo cete biti pospani, gladni i smijacete se glupostima.
- Stoner
#694 Re: Legalizacija kanabisa
Pa da, ali tako možeš racionalizirati i uspostavljati analogije u vezi svega. Pištolj za civile služi za samoodbranu,da, pucaš s njime u nekoga ali šta ako je taj neko lopov,provalnik,reketaš? Onda itekako ima smisla. Sva moja poenta ovdje je da dokažem da ljudi nisu životinje. Ako se sutra legalizuje posjedovanje oružja hoćeš li ti odmah uzeti pištolj i pucati u nekog nevinog? Neću ni ja.Leo_alfa wrote:
Odgovarao sam nekome pisajuci o zloupotrebi na isti nacin kao sto ti meni pises. Tako da se tu razumijemo.
Poenta je, ako osoba ima namjeru ubiti nekoga, ona to moze uraditi i pistoljem, ali i strikom za susenje vesa. Ipak pistolj i strik za ves se ne mogu porediti nikako, jer im je osnovna namjena totalno drugacija, strik sluzi za susenje vesa, a pistolj da bi se u nekoga pucalo ili u nesto. Tako da nema smisla pustati u slobodnu prodaju oruzije (cija je osnovna namjena upravo da se puca u nekoga ili nesto) i ocekivati da niko nikoga ne ugrozi.
Na slican nacin je odnos sa teskim drogama, marihuana ne ostavlja posljedice kao heroin. Propagirati slobodu koristenja, konzumiranja bilo cega i zadrzavati se na tome da je sve ok dok se postuju zakoni, prava i slobode, gdje sistem kontrolira i kaznjava prekrsaje ne vodi nikako dobrobiti covjeka. Koliki god da se ekonomski rast ostvari, to ne znaci nuzno da se time obraca paznja na ljudsku bezbjednost, zdravlje. I dalje bi postojali centri za odvikavanje i lijecenje narkomana, upravo zbog uticaja teskih droga na njihovo zdravlje, a koji placaju drzavnom sistemu da ih sada lijeci u mozda mnogo modernijim bolnicama jer ekonomija je dozivjela procvat. Nema smisla. Ukoliko na to gledamo cisto sa statisticke strane, onda to jednostavno nije humano, mogli bi to usporediti sa brojanjem zrtava bilo kojeg zlocina, morbidno. Zlocin je i dalje tu pa o kojem god da se broju radi.
Bez drzavnog aparata uopste? Mogu samo reci da se s ovim ne slazem, ali bi to vec bila druga tema, daleko od ove o kojoj pricamo.
Pazi, kokain, meskalin,ekstazi, LSD sve te droge su stvoili farmaceuti/hemičari da služe nekoj svrsi a zabranjenje su uglavnom u fazi kada su se tek našle u prodaji. Pa svako ko je ikada nabavljao suplemente ili lijekove zna koliko je supstanci sa kojima se možeš predozirati ili imaju jako negativne efekte u eno ih u apotekama - Aderal, Ritalin, Phenibut, Sleeping pills, Guarana, Caffeine, Taurin, Crni čaj, Bacopa i Kava Kava.
Hoćemo li prostituciju zabraniti ako čovjek od 40 godina sa dvoje djece i ženom ode prostitutki?
I ne bi postojali samo državni rehabilitacioni centri nego i privatni, potrebna je konkurencija - rehabilitacija nudi uslugu terapije odvikivanja od ovisnosti i svakoj firmi je cilj ostvariti profit a profita bez brenda i marketinga nema a da bi imao brend i marketing ( mislim prvenstvno na word of mouth) treba ti kvalitet.
Možemo ostaviti prohibiciju svih droga ali onda nek se niko ne čudi kako naši farmaceuti mogu samo u apotekama raditi, kako je rehabilitacija u BiH neefikasna i kako se ovisnici uvijek vraćaju, kako ne valja što se kod nas ne može tumor marihuanom liječiti, kako nema istraživanja u oblasti psihologije,medicine a i budimo realni bilo koje drue nauke.
O efektima legalizacije lakih i teških droga na kulturu ne trebam ni pričati. Neki od najboljih filmova, albuma i književnih dijela su nastali pod utjecajem opijata.
-
miki.ba
#695 Re: Legalizacija kanabisa
Da, a ako alkohol svrstamo u ilegalne supstance, onda su svi poceli sa alkoholom, ili?Havatar wrote:Svi koji su postali ovisnici su poceli sa marihuanom i mislim da je najbolje da njihove roditelje pitamo sta misle o legalizaciji pa da vidimo sta ce vam reci.Slo Burner wrote:Pitanje je dana kad ce sve zemlje poceti da je legalizuju, zasto ne prije svih ostalih napraviti turisticki raj sa par prostora za konzumiranje u svakom gradu.
Mislim, price o stvaranjau ovisnika vise nisu ni za malu dijecu
- Jack Be Nimble
#696 Re: Legalizacija kanabisa
Za mene pravi razlog je sto policija vise ne mora da ganja nekoga zbog 30g. Takodjer taj neko nemora da bude u zatvoru sa 30g i sjebe svoj citav zivot. Kada se izglasala legalizacija policajci su bili prvi koji su slavili. Kako je jedant komandant rekao 'sada mozemo raditi svoj pravi posao'. Sljedeci dan zatvor otvorio svoja vrata i svi uhapseni zbog trave bili pusteni. Sto znaci drzava vise nije morala da uzima pare od gradjana da bi hranila te ljude u zatvoru. Svima njima je bilo izbrisano da su ikada bili u zatvoru i mogu bez problema poceti sa trazenjem posla. Te cinjenice su velike iz samog ekonomskog ali takodjer iz drustvenog ugla.
Nakon Kolorada i Washingtona vec drugih 13 drzava u USA guraju zakon o legalizaciji na sljedecim izborima. Iako su KOL i WASH istog dana izglasali taj zakon u KOL su krenuli ranije sa prodajom. Guverner KOL izjavio je da ni on sam nije se nadao da ce tolikog doprinosa legalizacija donjeti njegovoj drzavi. Potraznja za hotelom u KOL porastla za 25% od 1. Januara. A za sami vikend na koji je 420 pao potraznja hotela u KOL skocila za 75% u poredjenju sa prethodnim godinama.
A ove price da ako krenes sa travom zavrsices na heroinu su ravne onoj da ce homosexualni roditelji usvojenu hetero djecu prebaciti na homoseksualizam
Nakon Kolorada i Washingtona vec drugih 13 drzava u USA guraju zakon o legalizaciji na sljedecim izborima. Iako su KOL i WASH istog dana izglasali taj zakon u KOL su krenuli ranije sa prodajom. Guverner KOL izjavio je da ni on sam nije se nadao da ce tolikog doprinosa legalizacija donjeti njegovoj drzavi. Potraznja za hotelom u KOL porastla za 25% od 1. Januara. A za sami vikend na koji je 420 pao potraznja hotela u KOL skocila za 75% u poredjenju sa prethodnim godinama.
A ove price da ako krenes sa travom zavrsices na heroinu su ravne onoj da ce homosexualni roditelji usvojenu hetero djecu prebaciti na homoseksualizam
- Leo_alfa
#697 Re: Legalizacija kanabisa
Zvat cu policiju ciji je posao da to radi, radije cu davati dodatni porez za unaprijedjenje i napredovanje policije nego uzimati pravdu u svoje ruke. Ne jer se bojim, nego jer meni ne pripada.Stoner wrote:Pa da, ali tako možeš racionalizirati i uspostavljati analogije u vezi svega. Pištolj za civile služi za samoodbranu,da, pucaš s njime u nekoga ali šta ako je taj neko lopov,provalnik,reketaš? Onda itekako ima smisla. Sva moja poenta ovdje je da dokažem da ljudi nisu životinje. Ako se sutra legalizuje posjedovanje oružja hoćeš li ti odmah uzeti pištolj i pucati u nekog nevinog? Neću ni ja.
Nije poenta monopola tih centara ili konkurencije, nego postojanje problema. Zar nije humaniji cilj rjesenje problema nego stvarati biznis od istog?Stoner wrote:Pazi, kokain, meskalin,ekstazi, LSD sve te droge su stvoili farmaceuti/hemičari da služe nekoj svrsi a zabranjenje su uglavnom u fazi kada su se tek našle u prodaji. Pa svako ko je ikada nabavljao suplemente ili lijekove zna koliko je supstanci sa kojima se možeš predozirati ili imaju jako negativne efekte u eno ih u apotekama - Aderal, Ritalin, Phenibut, Sleeping pills, Guarana, Caffeine, Taurin, Crni čaj, Bacopa i Kava Kava.
Hoćemo li prostituciju zabraniti ako čovjek od 40 godina sa dvoje djece i ženom ode prostitutki?
I ne bi postojali samo državni rehabilitacioni centri nego i privatni, potrebna je konkurencija - rehabilitacija nudi uslugu terapije odvikivanja od ovisnosti i svakoj firmi je cilj ostvariti profit a profita bez brenda i marketinga nema a da bi imao brend i marketing ( mislim prvenstvno na word of mouth) treba ti kvalitet.
Bilo bi mnogo dobro da su neke neizljecive bolesti u stvari izljecive, tada ne bi bilo potrebe za klinikama koje bi se bavile lijecenjem pacijenata od tih bolesti. A ovako imamo citav biznis razvijen sa tim klinikama. Ne mozemo sve gledati kroz zaradu.
Naucna istrazivanja i slobodna prodaja ne mogu ici ruku pod ruku. To za kulturu je kao da kazes da bez religije ne bi bilo ni velikih umjetnika, pa nemaju oni monopol na umjetnost...Stoner wrote:Možemo ostaviti prohibiciju svih droga ali onda nek se niko ne čudi kako naši farmaceuti mogu samo u apotekama raditi, kako je rehabilitacija u BiH neefikasna i kako se ovisnici uvijek vraćaju, kako ne valja što se kod nas ne može tumor marihuanom liječiti, kako nema istraživanja u oblasti psihologije,medicine a i budimo realni bilo koje drue nauke.
O efektima legalizacije lakih i teških droga na kulturu ne trebam ni pričati. Neki od najboljih filmova, albuma i književnih dijela su nastali pod utjecajem opijata.
-
posavina26
#698 Re: Legalizacija kanabisa
Ko kaze da trava nije stetna taj ili nije pusio ili se nije skinuo. 
-
salvatore paradise
#699 Re: Legalizacija kanabisa
Postavlja se pitanje kako ti (ili ja ili bilo ko) mozes znati sta je bolje za nekog drugog? Kad god je neko mislio da zna i pokusao to provesti u djelo mnogi su najebali. Zivi i pusti druge da zive (ili umru ako zele, ili se napusavaju, ili se pucaju u venu, ili idu u dzamiju, ili... ili.. ili...). Ja sam za da pomognemo onome kome pomoc treba i ko je zeli, ali sam isto tako za veliki stupanj slobode sve dok se ne ugrozavaju tudje slobode. AKo se neko puca u venu, to je njegov problem, ne moj.Leo_alfa wrote:Sta ja imam? Pa ja sam covjek, tako da me se to direktno ticesalvatore paradise wrote:Sta ti imas s ljudskom dobrobiti? Svaka odrasla osoba treba da se brine o sebi i svojim postupcima.Leo_alfa wrote:@Stoner
Mozda bi cak legalizacija teskih droga imala smisla vise u drustvu kojim vlada jaka vladavina odredjenog sistema.. Svaka osoba se i brine o sebi i svojim postupcima, ali se tu ne zavrsava sve. Zivimo u zajednicama, jedni uz druge pa smo tako u svakodnevnom kontaktu jedni s drugim, pa smo razvili neke stvari kao sto su kolegijalnost, odanost, pouzdanost i sl upravo iz medjuljudskih odnosa.
Slobode i prava su pojmovi koje prirodni zakoni ne poznaju, mi smo ih sami definisali i prema njima oblikujemo drustvo. Da bi odrzali sve te slobode i prava potrebna su nam pravila ponasanja, a ako se vec ista pravila obrazuju u cilju udovoljavanja ljudskim slobodama i pravima onda se zajednica pita kako ta pravila trebaju izgledati. Politickim alatima konstantno razvijamo drustvene sisteme.
U suprotnom bi mogli ocekivati da se svaki covjek ponasa kao drzava za sebe, sam odlucuje, osudjuje, kaznjava. Mozemo svima podijeliti pistolje i neka svako brine sam o sebi, samo onda nema smisla zivjeti u zajednici.
-
salvatore paradise
#700 Re: Legalizacija kanabisa
Stetan je i vitamin C ako ga uzimas svaki dan.posavina26 wrote:Ko kaze da trava nije stetna taj ili nije pusio ili se nije skinuo.