Legalizacija kanabisa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#501 Re: Legalizacija kanabisa

Post by Alfons Kauders »

lua wrote:
Alfons Kauders wrote:
et sad penzioner... :D i ko kaze da nema? mozda bi ja sutra krenuo dimiti dva paketa dnevno da je legalno? mozda bi otvorio coffee shop, mozda bi otvorio trgovinu? :D

ali to nista ne mijenja... pitanje stoji - zasto lijenim, letargicnim, mentalno zaostalim i psihicki nestabilnim generacijama trebaju lake droge, kad su i bez njih totalno u kurcu? jednostavno ne vidim svrhu, bacanje para i gubljenje vremena... omladini trava ne treba, naprotiv, treba im rad, red i disciplina

mozda da uvedemo neku starosnu granicu? recimo samo se legalizacija odnosi samo na starije od 30 ili 35 godina? :D
Iskreno ne smatram da su mlađi ljudi mahom svi lijeni, letargični, mentalno zaostali i psihički nestabilni. A sve i da jesu onda bi se možda starije generacije trebale upitati zašto su mladi takvi kakvi jesu? :D U amanet nam je ostavljen k... od države, na fakultetima nam predaju ljudi koji A izgovaraju kao O, posao-hajde što je misaona imenica, nego i kad ga imaš ti si jeftina radna snaga, bijeda i roblje. Možda u mladim ljudima ima kvaliteta? A možda mentalno zaostali nemaju nikakvih poroka?
mi smo u amanet dobili rat, a vi lose fakultete (opet bolje od nasih)... a o poslu da i ne pricam, bas se karijera mogla napraviti u devedesetim...

i sad vam znaci krivi mi sto ste u kurcu, mada imate 10 puta bolju startnu poziciju od nas? izgovori su jeftini, a kmecanje ne placa racune...

a sto se tice jeftine radne snage... tja, pa sve u skladu s mogucnostima, radnim navikama i kvalifikacijama... koliko para toliko muzike vazi i obratno... :kakoste:
Leo_alfa

#502 Re: Legalizacija kanabisa

Post by Leo_alfa »

The One and Only wrote:
To nema veze da li je nesto legalno ili nije. Takodje postoji "trend" kako ga nazivas gdje omladina ziletima, nozevima, staklom i sl. pravi oziljke sebi. Tako da neko dijete moze biti pod uticajem svojih drugova koji rade ovakve stvari, ali to ne znaci da se trebaju prestati prodavati nozevi i zileti.
To je ona američka logika, ne ubija oružije nego vlasnici tog oružja. Zato im svako malo neko zapuca u školama. Pravljenje ožiljaka nije ni u blizu rasprostranjeno kao pušenje marihuane, to poređenje je neuporedivo. To je psihički poremečaj i može se liječiti terapijom. Vidim ja da šta god ovdje napišem, vi se nećete složiti. Ostaje da sam ja protiv a vi kako hoćete. Ako vas nekada bude više nego nas koji se protivimo onda će se i legalizovati ali tada ja selim u neku drugu državu. :-D
Sada dodjosmo i do psiholoskog poremecaja, zanimljivo.
Pistolj se proizvodi namjenski da bi se pucalo u nekoga ili u nesto prilikom cega se namjerno nekoga zeli povrijediti, ubiti ili nesto ostetiti. Tako da oruzije se ne moze porediti sa kuhinjskim nozevima jer u samom startu nemaju istu namjenu. Ako ubijemo nekoga kuhinjskim nozem onda je to zloupotreba, ako ubijemo nekoga pistoljem, nije, jer mu je namjena upravo takva, da se puca u nekoga ili u nesto.

Vidim da sam nesto izostavio pa da editujem :). Usporedba ozljedjivanja samog sebe i pusenja marihuane. Poenta nije u tome da se i jedno i drugo radi iz istih razloga, nego odgovor na tvoje izjave kako djeca potpadaju pod razne uticaje (pusenje marihuane) pa je zbog toga ne treba legalizovati. Ako ti se ne dopada ovaj primjer onda mogu navesti bilo sta drugo. Npr. djeca mogu biti pod uticajem svojih vrsnjaka koji piju alkohol pa poceti se sama opijati. Ali to nije razlog da se delegalizuje proizvodnja i prodaja alkohola. Kao sto sam spomenuo radi se o zloupotrebi.
Last edited by Leo_alfa on 08/07/2014 14:33, edited 2 times in total.
lua

#503 Re: Legalizacija kanabisa

Post by lua »

AdoCka wrote:

pfff,duvam travu,a prolazim 4.00 prosjekom,idem na 3 skolske sekcije,ukljucen u spasilacko drustvu...nismo svi :D
Naravno da nisu. Pusti šuplji i klišejsko razmišljanje. :D Sretno u školi, btw!
AdoCka

#504 Re: Legalizacija kanabisa

Post by AdoCka »

lua wrote:
AdoCka wrote:

pfff,duvam travu,a prolazim 4.00 prosjekom,idem na 3 skolske sekcije,ukljucen u spasilacko drustvu...nismo svi :D
Naravno da nisu. Pusti šuplji i klišejsko razmišljanje. :D Sretno u školi, btw!
Hvala ! :-D
Stoner

#505 Re: Legalizacija kanabisa

Post by Stoner »

U Portugalu je dekriminalizirana marijuana i ne samo da je postotak konzumenata ove biljke opao nego je opao postotak konzumenata SVIH droga.

U Švicarskoj je posjedovanje i nošenje oružja dozvoljeno i gle čuda nisu se svi poubijali nego čak imaju jednu od najmanjih stopa kriminala na svijetu.

Ljudi i nisu baš tolika stoka.

Ovdje se ne treba braniti samo kanabis kao kanabis, već treba govoriti i o samim ekonomskim,socijalnim i političkim posljedicama zabrane i dozvole korištenja nečeg.
AdoCka

#506 Re: Legalizacija kanabisa

Post by AdoCka »

Stoner wrote:U Portugalu je dekriminalizirana marijuana i ne samo da je postotak konzumenata ove biljke opao nego je opao postotak konzumenata SVIH droga.

U Švicarskoj je posjedovanje i nošenje oružja dozvoljeno i gle čuda nisu se svi poubijali nego čak imaju jednu od najmanjih stopa kriminala na svijetu.

Ovdje se ne treba braniti samo kanabis kao kanabis, već treba govoriti i o samim ekonomskim,socijalnim i političkim posljedicama zabrane i dozvole korištenja nečeg.
Sve je to brate Stoneru do mentaliteta,a kakv je Balkan...hehehe :lol:
lua

#507 Re: Legalizacija kanabisa

Post by lua »

Alfons Kauders wrote:mi smo u amanet dobili rat, a vi lose fakultete (opet bolje od nasih)... a o poslu da i ne pricam, bas se karijera mogla napraviti u devedesetim...

i sad vam znaci krivi mi sto ste u kurcu, mada imate 10 puta bolju startnu poziciju od nas? izgovori su jeftini, a kmecanje ne placa racune...

a sto se tice jeftine radne snage... tja, pa sve u skladu s mogucnostima, radnim navikama i kvalifikacijama... koliko para toliko muzike vazi i obratno... :kakoste:
Dobili smo i mi legendo u amanet rat. K'o maksumi od 4-5 godina po podrumima živjeli. Svi moji prijatelji su bili teški maksumi tokom rata. Je li maksum zaslužio ono što se desilo? Nije. Niste ni vi. Samo nemoj gledati jednu stranu medalje. Mi smo u amanet dobili ono što ste vi stvorili (ja ne znam koje si ti godište). I sad treba raja biti sretna što živi u govnima do za vrat, jer je kao vama bilo gore. A nije. Prvo moji roditelji, kao i cijela moja obitelj su i prije rata živjeli fantastično. Školovali su se bez ikakvih problema. Fakultet završili sasvim normalno, u roku. Moji su roditelji putovali gdje su htjeli, radili su šta su htjeli. Ali da se ne zavlačimo, to je sve individualno, i možda je kod tebe situacija stvarno bila loša, jbg. Odosmo u off-topic, ali hajde de.

Moji prijatelji su mahom svi pozavršavali fakultete, većina njih nema posla. A vjerovao ili ne nisu debilčine nikakve, nego normalni mladi pismeni ljudi koji nisu ni lijeni, ni letargični ni retardirani. Što oni ne mogu naći posao? Ja ne znam, znaš li ti?

Da ne duljim, svaki čovjek ima određeni porok. Makar to bila i "samo" kladionica. I najbolje je ne petljati se ni u čije odluke, jer nisu tvoje. I mislim da je jako ružno i žalosno što tako misliš o mladim ljudima, al' haj' sad bar imam opravdanje kad kažem da su stare guzonje mahom svi uhranjeni debeli šupci. :D

(Šalim se malo, pozdrav svakako.)
S4mpion

#508 Re: Legalizacija kanabisa

Post by S4mpion »

Stoner wrote:U Portugalu je dekriminalizirana marijuana i ne samo da je postotak konzumenata ove biljke opao nego je opao postotak konzumenata SVIH droga.

Katastrofalno poređenje. Vidjela žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu.
salvatore paradise

#509 Re: Legalizacija kanabisa

Post by salvatore paradise »

Ovdje je problem zapravo samo nasa seljacka priroda i mentalitet. Umjesto da napredujemo i zivimo slobodno, mi branimo, umjesto da zaradjujemo mi trosimo na nesto sto se ne moze sprijeciti. Sasmo je uredu popiti litru brlje ali nije ispusiti dzoint. Sasvim je ok za rucak ubiti po kile pite ili deset cevapa, i tako svaki dan. Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan u svijetu (a i kod nas), pa ne vidim da se zabranjuje biti debeo ili jesti masno.
I najvaznije, ovo brane oni koji zive svoje male tuzne zivote pa ne zele da bilo ko drugi uziva. Ne brinite se, ovdje nece biti legalizirana nikad. Ali pusice se uvijek... :)
lua

#510 Re: Legalizacija kanabisa

Post by lua »

bra'o salvadore džennetski :thumbup:
celava_dlaka

#511 Re: Legalizacija kanabisa

Post by celava_dlaka »

marihuana bi mogla rijesiti i izralesko-palestinski sukob :mrgreen:

mozel neko navesti koja je dobit duhana pa da bude legalan i lahko dostupan
swanfilter

#512 Re: Legalizacija kanabisa

Post by swanfilter »

Alfons Kauders wrote:
swanfilter wrote:U redu je Alfonsije, godine te sustigle, razumijemo ... Nego, idi malo zadrijemati, odmori dusu ako vec za joxa nemas ...
ma nisu godine - cak bi mi i vise godilo sad da pusim nego da pijem, nema mahmuranja... neg nije mi jasno... :D
Naravno da bi ti vise godilo ... Licno, travu volim. Za razliku ad alkohola kojeg isto tako konzumiram ali u mnogo malim kolicinama. Ponekad se sjedne, koja popije i to je to. Travu duvam ima decenija, vikendi su rezervisani za ispuhivanje punom parom :izet: . Sa drustvom ili sam. Znate, pocetak radne sedmice .... Strasno ... :lol:

Trava je hiljadugodisnja biljka. Kao i krompir, nikada nece iz svakodnevne upotrebe. Prije to skontaju vlade svijeta, prije ce uciniti ljudima zivot mnogo jednostavnijim ...
salvatore paradise

#513 Re: Legalizacija kanabisa

swanfilter wrote:
Alfons Kauders wrote:
swanfilter wrote:U redu je Alfonsije, godine te sustigle, razumijemo ... Nego, idi malo zadrijemati, odmori dusu ako vec za joxa nemas ...
ma nisu godine - cak bi mi i vise godilo sad da pusim nego da pijem, nema mahmuranja... neg nije mi jasno... :D
Naravno da bi ti vise godilo ... Licno, travu volim. Za razliku ad alkohola kojeg isto tako konzumiram ali u mnogo malim kolicinama. Ponekad se sjedne, koja popije i to je to. Travu duvam ima decenija, vikendi su rezervisani za ispuhivanje punom parom :izet: . Sa drustvom ili sam. Znate, pocetak radne sedmice .... Strasno ... :lol:

Trava je hiljadugodisnja biljka. Kao i krompir, nikada nece iz svakodnevne upotrebe. Prije to skontaju vlade svijeta, prije ce uciniti ljudima zivot mnogo jednostavnijim ...
Skontale su to vlade, pa oni su dobrim dijelom i umijesani u distribuciju. Malo se oduzme, pa se uslikaju glavonje pa se vrati na ulicu.
A uostalom kako bi se onda prodavale silne pilulice za raspolozenje, smirenje, spavanje, bolove kad bi trava bila legalna? :roll: :izet:
swanfilter

#514 Re: Legalizacija kanabisa

Post by swanfilter »

bai wrote:"Možda kod labilnih tikvana, takvi su sami krivi da rade ono što ne bi smjeli"
Ovim si sve rekao. Baš me zanima koliko ima stabilnih tinejdžera. Ponavljam da je marihuana halucinogena droga i namjerno sam navela samo jednu negativnu pojavu kod konzumiranja iste. Za detaljno objašnjenje trebao bi prisustvovati reakciji tinejdžera, a i odraslih neposredno nakon što povuku dim previše. Vjeruj da su i žabe zastupljene
Te iste labilne osobe vec decenijama svakodnevno dolaze do alkohola, locu ga u hektolitrima, unistavaju zivote svoje i ljudi oko sebe, imovinu, ...

Daj, ne blamiraj se se sa tim halucinacijama. Koristis djecu od 10-15 godina kao argument sebi u korist (najverovatnije) ... Tim istim daj jednu rakijicu, 0,33 pivo, desice se isto. Pa, eto, nesto ne pises protiv alkohola. Ne pises da vec postojece zlo treba smaknuti sa polica trgovina na svakom koraku. Dok travu, i da se je legalizuje, sigurno neces moci dobiti na svakom kisosku, prodavnici, ... Hajmo malo ozbiljnosti ...
S4mpion

#515 Re: Legalizacija kanabisa

Post by S4mpion »

swanfilter wrote:
bai wrote:"Možda kod labilnih tikvana, takvi su sami krivi da rade ono što ne bi smjeli"
Ovim si sve rekao. Baš me zanima koliko ima stabilnih tinejdžera. Ponavljam da je marihuana halucinogena droga i namjerno sam navela samo jednu negativnu pojavu kod konzumiranja iste. Za detaljno objašnjenje trebao bi prisustvovati reakciji tinejdžera, a i odraslih neposredno nakon što povuku dim previše. Vjeruj da su i žabe zastupljene
Te iste labilne osobe vec decenijama svakodnevno dolaze do alkohola, locu ga u hektolitrima, unistavaju zivote svoje i ljudi oko sebe, imovinu, ...
Ma ja, hajmo sve legalizovat, heroin, kokain, šta fali? :sabur:
salvatore paradise

#516 Re: Legalizacija kanabisa

U biti treba biti dozvoljeno sve, s tim da se zdravstveno regulise da svako sebi placa. Ako jedes masno i zivis ko svinja, placaj si troskove lijecenja srca, ako loces pa imas cirozu jetre, ko ti je kriv, ako se fiksas u venu pa se raspadas, to je samo tvoj problem, ako pusis travu svaki dan pa nemas zelje ni za sta i pamcenje ti je u kurcu, sta ja imam s tim?
salvatore paradise

#517 Re: Legalizacija kanabisa

S4mpion wrote:
swanfilter wrote:
Apsolutno nista. Svakako ko god zeli da uzima heroin i kokain on ce i uzeti.
lua

#518 Re: Legalizacija kanabisa

Post by lua »

S4mpion wrote:Ma ja, hajmo sve legalizovat, heroin, kokain, šta fali? :sabur:
Prvo: porediti hemijsku supstancu i nešto što normalno raste u šumi k'o ribizla je blago rečeno debilno.
Drugo: evo ilegalni su ti ti derivati, pa se raja puca k'o luda. Samo ti ne vidiš lafo.
swanfilter

#519 Re: Legalizacija kanabisa

Post by swanfilter »

salvatore paradise wrote:Skontale su to vlade, pa oni su dobrim dijelom i umijesani u distribuciju. Malo se oduzme, pa se uslikaju glavonje pa se vrati na ulicu.
A uostalom kako bi se onda prodavale silne pilulice za raspolozenje, smirenje, spavanje, bolove kad bi trava bila legalna? :roll: :izet:
Mislio sam, kada budu kontali u korist ljudi, ne korporacija .. Simple, i trava bi se ukljucila u utrku za trzistem. Drzava treba da gleda svoj interes, blagajnu. Ne interese korporacija. E, to je problem problema trave ... To je ono sto drzava mora skontati ...
S4mpion

#520 Re: Legalizacija kanabisa

Post by S4mpion »

lua wrote:
S4mpion wrote:Ma ja, hajmo sve legalizovat, heroin, kokain, šta fali? :sabur:
Prvo: porediti hemijsku supstancu i nešto što normalno raste u šumi k'o ribizla je blago rečeno debilno.
Drugo: evo ilegalni su ti ti derivati, pa se raja puca k'o luda. Samo ti ne vidiš lafo.
Da, ovo šteti prirodno, a ovo neprirodno :lol: Ma daj, nađi nekog drugog za zezanje i prostačko izražavanje. :D

On topic:
Dakle, hajmo sve legalizovat?
swanfilter

#521 Re: Legalizacija kanabisa

Post by swanfilter »

S4mpion wrote:
swanfilter wrote:
Obican bukvalac. Izvini, dvije ciste nemas. Kao sto ti je odg. kolega prije mene. Uostalom, pitaj Cehe kako im je to nakon sto su dozvolili skoro pa sve. Jos uvijek grabe krupnim koracima naprijed. U odnosu na nas, svakako ...
salvatore paradise

#522 Re: Legalizacija kanabisa

swanfilter wrote:
salvatore paradise wrote:Skontale su to vlade, pa oni su dobrim dijelom i umijesani u distribuciju. Malo se oduzme, pa se uslikaju glavonje pa se vrati na ulicu.
Mislio sam, kada budu kontali u korist ljudi, ne korporacija .. Simple, i trava bi se ukljucila u utrku za trzistem. Drzava treba da gleda svoj interes, blagajnu. Ne interese korporacija. E, to je problem problema trave ... To je ono sto drzava mora skontati ...
Pa neko ocito ima interese i u korporacijama, vidis da vladaju svijetom haman... :)
S4mpion

#523 Re: Legalizacija kanabisa

Post by S4mpion »

salvatore paradise wrote:
S4mpion wrote:
Apsolutno nista. Svakako ko god zeli da uzima heroin i kokain on ce i uzeti.
Isto tako ko god želi proći kroz crveno, proći će, legalizujmo i to, legalizujmo sve!!! :zoka:
The One and Only

#524 Re: Legalizacija kanabisa

Post by The One and Only »

Vidim da sam nesto izostavio pa da editujem :). Usporedba ozljedjivanja samog sebe i pusenja marihuane. Poenta nije u tome da se i jedno i drugo radi iz istih razloga, nego odgovor na tvoje izjave kako djeca potpadaju pod razne uticaje (pusenje marihuane) pa je zbog toga ne treba legalizovati. Ako ti se ne dopada ovaj primjer onda mogu navesti bilo sta drugo. Npr. djeca mogu biti pod uticajem svojih vrsnjaka koji piju alkohol pa poceti se sama opijati. Ali to nije razlog da se delegalizuje proizvodnja i prodaja alkohola. Kao sto sam spomenuo radi se o zloupotrebi.
Kralju glavni fazon kod pušenja trave je pušenje u krug, odnosno pass that shit. Rijetko ko puši sam zeleno. To siječenje se ne radi radi razonode, sad da se okupi deset ljudi i svi izvade žilete pa ožeži. Obično to bude posljedica jakog stresa, nesređenih odnosa u porodici ili nekog traumatičnog iskustva. Ne možeš to porediti sa travom iako jeste moguće da se dijete navuče i na to. Ipak tu je barem i djetetu jasno da takvo ponašanje nije normalno i rado će prihvatiti pomoć. Kod pušenja trave je puno značajniji uticaj družine, odnosno grupni efekat, ne želiš da ispadneš party breaker pa uzmeš kad ti ponude. Legalizacija bi samo ohrabrila na konzumaciju. Ono što sam već naveo u prvom postu, kada piješ alkohol ti si prisiljen da planiraš neko vrijeme za to, ne možeš se na brzinu napiti. To spriječava eventualne spontane fix ideje tipa de mi krug na biciklu. Kod trave ti se brzo pukneš, ne možeš kontrolisati to kao sa alkoholom. Zato mislim da je trava veće zlo. Uz to je efekat kod trave nekad dobar, nekad loš zavisno od raspoloženja i vrste robe. Kod alkohola je uvijek isti, nema iznenađenja.
salvatore paradise

#525 Re: Legalizacija kanabisa

Nema nista gore od moralista i bozijih cuvara. Eto oni se jadni brinu za moje dobro... Ja nisam bio svjestan s kakvim sam merhametli ljudima okruzen. :roll:
Post Reply