Pušenje nije zabranjeno
Emir Kusturica na koncertu No smoking orkestra u Minhenu promovisao pesmu o Karadžiću u kojoj ključni stih glasi: „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“
BEOGRAD - Emir Kusturica opet je uzdrmao Evropu, ali ovog puta ne nekim novim filmskim remek-delom. Na koncertu svog benda No smoking orkestra u Minhenu premijerno je izveo novu pesmu, čiji ključni refren glasi: „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“. Ovaj nastup u Bavarskoj okarakterisan je kao pravi skandal, zbog čega se diglo nemačko društvo za ugrožene narode. Nemcima su se pridružili i Hrvati, podsećajući kako je Emir promenio ime u Nemanja, krstio se i postao „velikosrbinom“.
- Kusturica je obradio pesmu Džonija Keša „Traženi čovek“, a njegovi nastupi sa skupinom No smoking orkestra već godinama služe za reklamiranje kod njega nenadano probuđenog velikosrpstva i veličanje ratnih zločinaca, koje on očito smatra svojim herojima - piše hrvatska štampa pozivajući se na svoje nemačke kolege.
S druge strane, Luku Karadžića, brata utamničenog bivšeg predsednika Republike Srpske, veoma su obradovali Kusturičini stihovi.
- Drago mi je što takav čovek i umetnik poštuje moga brata. Kusturica je i moj brat, veoma ga volim, zaista cenim njegov umetnički rad. On je svestan svoga korena i porekla, što mnogi zaboravljaju. Kad ga napadaju, muslimani i Hrvati mu samo dižu cenu. Da ga hvale, ne daj Bože, pomislio bi da nije negde pogrešio. On je svetsko ime, ne može mu niko ništa - poručuje Luka Karadžić.
Frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević, još jedan pisac provokativnih tekstova, takođe se obradovao kad je čuo pesmu o Radovanu.
- Više volim Mladića od Borisa Tadića! - prokomentarisao je Bora Čorba u svom stilu.
Ni književnik Momo Kapor nije mogao da sakrije oduševljenje najnovijim Kusturičinim „performansom“.
- Kusturica je ponovo pokazao da je veliki čovek koji se ne boji ničega. U trenutku kad je ceo svet protiv Radovana Karadžića, on uspeva da smogne snage da progovori kroz narodna usta, i to naizgled skarednom pesmicom. Ali, pesmom u kojoj ima srpskog inata, duhovitosti, oštrine i skrivenog ponosa. Zašto se zgražavati zbog lascivnih izraza? Zar oni nisu popisani u Vukovom „Crvenom banu“? Lepo je što čovek takvog formata, genijalan režiser, graditelj najčudnijeg grada na svetu, diže svoj glas, makar i kroz muziku Zabranjenog pušenja. I to usred Nemačke!
Matija Bećković, blizak Kusturičin prijatelj, nije želeo posebno da komentariše pesmu u kojoj se pominje Radovan Karadžić. Ipak, kad smo mu je pročitali, slatko se ismejao.
Izvor;
Kurir
Kusturica:Ja sam Hercegovac
- turban
- JThomas
#77 Re: Kusturica:Ja sam Hercegovac
jedino što mogu reći na ovo: njemačka je velika država.
- JohnnyS
#78 Re: Kusturica:Ja sam Hercegovac
Nisam ni sumnjao da je za sve kriva ustaško-vatikansko-masonsko-marsovska zavera
Kusturica: Hrvatski špijuni šire izmišljotine o meni
Jučerašnji članak Jutarnjeg lista o skandalu što ga je srbijanski redatelj Emir Kusturica izazvao u Njemačkoj pjevajući u čast ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, proslavljeni je filmaš nazvao napadom na njega iza kojega stoje obavještajni centri.
'Bolje da se Jutarnji list zapita zašto se Hrvatska nikada nije pozabavila temom NDH, umjesto da piše o nekome tko je osumnjičen za ratne zločine, ali mu nije suđeno“, uzvratio je Emir Kusturica.
„Treba pričekati rezultat suđenja u Haagu. Bliži sam mišljenju pokojnog Harolda Pintera, koji je za Tonyja Blaira tvrdio da je zločinac“.
U intervjuu za srbijanski Press Emir Kusturica ne negira da je otpjevao stih „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ te objašnjava da njegov bend No smoking orchestra na svakom koncertu otpjeva neki prostački stih.
Nije mu jasno zašto ga se proziva zbog stiha o Dabić Raši te smatra da provincijalna svijest o kojoj je Krleža pisao koči one koji ga napadaju da shvate kako njegov bend obrađuje svjetske teme.
„Obaveštajni centri neprekidno šire izmišljotine o meni i govore da smo mi bend ratnih zločinaca. Po internetu surfaju razni ljudi, od kojih će neki biti i tuženi zbog neistina koje šire. Mi nismo ratni zločinci, već ljudi koji su odrasli na kaubojskim filmovima, i između tiranina i bjegunaca uvijek smo na strani onih koji bježe. Pjevamo o bjeguncima u svim vremenima, raznim otpadima sa svih kontinenata, od Che Guevare pa nadalje. Nismo politički angažirani, ali smo uvijek na strani progonjenih“, objašnjava srbijanski redatelj
Kusturica: Hrvatski špijuni šire izmišljotine o meni
Jučerašnji članak Jutarnjeg lista o skandalu što ga je srbijanski redatelj Emir Kusturica izazvao u Njemačkoj pjevajući u čast ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, proslavljeni je filmaš nazvao napadom na njega iza kojega stoje obavještajni centri.
'Bolje da se Jutarnji list zapita zašto se Hrvatska nikada nije pozabavila temom NDH, umjesto da piše o nekome tko je osumnjičen za ratne zločine, ali mu nije suđeno“, uzvratio je Emir Kusturica.
„Treba pričekati rezultat suđenja u Haagu. Bliži sam mišljenju pokojnog Harolda Pintera, koji je za Tonyja Blaira tvrdio da je zločinac“.
U intervjuu za srbijanski Press Emir Kusturica ne negira da je otpjevao stih „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ te objašnjava da njegov bend No smoking orchestra na svakom koncertu otpjeva neki prostački stih.
Nije mu jasno zašto ga se proziva zbog stiha o Dabić Raši te smatra da provincijalna svijest o kojoj je Krleža pisao koči one koji ga napadaju da shvate kako njegov bend obrađuje svjetske teme.
„Obaveštajni centri neprekidno šire izmišljotine o meni i govore da smo mi bend ratnih zločinaca. Po internetu surfaju razni ljudi, od kojih će neki biti i tuženi zbog neistina koje šire. Mi nismo ratni zločinci, već ljudi koji su odrasli na kaubojskim filmovima, i između tiranina i bjegunaca uvijek smo na strani onih koji bježe. Pjevamo o bjeguncima u svim vremenima, raznim otpadima sa svih kontinenata, od Che Guevare pa nadalje. Nismo politički angažirani, ali smo uvijek na strani progonjenih“, objašnjava srbijanski redatelj
- Vares City
#79 Re: Kusturica:Ja sam Hercegovac
Kusturcina
Nejmanja
Nejmanja