Kurirske službe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ElRe

#1 Kurirske službe

Post by ElRe »

Da pitam i na forumu :)

Firma je do sada koristila 2 kurirske službe In Time i X Express, ali su i jedni i drugi poprilično pretrpani poslom i ne stižu da pokupe narudžbe. Desi se da se narudžba najavi prije podne, oni ne stignu da je preuzmu do 16:00, što je bitno zbog poštovanja rokovo isporuke.

Kakva imate iskustva sa ostalim kurirskim službama?
high_volume

#2 Re: Kurirske službe

Post by high_volume »

ElRe wrote: 21/05/2020 09:25 Da pitam i na forumu :)

Firma je do sada koristila 2 kurirske službe In Time i X Express, ali su i jedni i drugi poprilično pretrpani poslom i ne stižu da pokupe narudžbe. Desi se da se narudžba najavi prije podne, oni ne stignu da je preuzmu do 16:00, što je bitno zbog poštovanja rokovo isporuke.

Kakva imate iskustva sa ostalim kurirskim službama?
Radim sve kod UPS (Express Courier). Ne pitam za cijenu, jer su ekspeditivni. Zadovoljan

In Time ima komplikovanu organizaciju i pomalo su bahati. Imaju mnogo posla, dobijaju ga od TNT i preko zagrebačkog In Time, i manje brinu za nove klijente i održanje postojećih. Radio nekad i sa FedEx-om, dva puta mi napravili velike greške, i prestao saradnju.
ElRe

#3 Re: Kurirske službe

Post by ElRe »

Mi smo sa InTimeom radili 5 godina tj do 2018g i pošto su postali bahati i neodgovorni prekinuli smo njihove usluge. Kasnije smo prešli kod X Expresa i bilo je sve OK, do zadnjih mjesec dana. Od 10 narudžbi, na vrijeme nisu pokupili bar 5. Zovem njihovog menadžera sa Sarajevo, kaže lik, "ni meni se vozač ne javlja".
irconbih

#4 Re: Kurirske službe

Post by irconbih »

EuroExpress? Znam da su ljudi (firme) slali robu preko X-a i po nekoliko dana čekali povrat novca ili otpremnice. EuroExpress danas pokupi robu, sutra dostavi i prekosutra vraća novac ili otpremnicu. Ako ništa, imaju više kurira i vozila od ostalih.
ElRe

#5 Re: Kurirske službe

Post by ElRe »

Vidiš, nisam o njima razmišljao.
Zvao BH Poštu, kažu kod njih je ograničenje do 50kg i zavisi takodje i od gabarita, tako da otpadaju.
high_volume

#6 Re: Kurirske službe

Post by high_volume »

ElRe wrote: 21/05/2020 09:40 Mi smo sa InTimeom radili 5 godina tj do 2018g i pošto su postali bahati i neodgovorni prekinuli smo njihove usluge. Kasnije smo prešli kod X Expresa i bilo je sve OK, do zadnjih mjesec dana. Od 10 narudžbi, na vrijeme nisu pokupili bar 5. Zovem njihovog menadžera sa Sarajevo, kaže lik, "ni meni se vozač ne javlja".
Nije jednostavno organizirati brze kurirske usluge, biti ekspeditivan i pri tom zadovoljavati i ekonomske norme kupaca, a pri tom obezbijediti novce za plaće, doprinose i mnogobrojne troškove. Ali, zato se taj posao uči u školama, prije odgovornih pozicija, stiču se radna iskustva.

Praksa u mnogim našim firmama je da se na pozicije upravljanja radom firmi postavljaju ljudi, ne da se biraju između ponuđenih kvaliteta i kompetencija, i takav način ugrožavaju poslovanje i konačno bonitet.

Tržište je živ organizam, ne dozvoljava opuštanje niti "spavanje", čak ni "drijemanje", jer u svakom trenutku postoji drugi koji će ući u prazan prostor.
irconbih

#7 Re: Kurirske službe

Post by irconbih »

Prije 2-3 godine prijatelj je imao slucaj bas kod njih, bila je neka veća pošiljka i kurir nije mogao da preuzme, ali su poslali kamion po nju. Imaju i nekakve komercijaliste i ako ide više pošiljaka preko njih, dobija se neki rabat i ostale pogodnosti. Nazovi ih i raspitaj se ili možda otići direktno do njih.
mostarac1905

#8 Re: Kurirske službe

Post by mostarac1905 »

10 godina suradjujemo s Express One (bivsi 24 vip) i vise manje zadovoljni. Radi se o transportu unutar zemlje. Ranije suradjivali i sa fedexom i s gebruder weissom, uvijek se pojavljivali problemi oko nepriznavanja steta (imamo dosta lomljive robe, sto im se i naglasi ali ne uvaze kasnije kad se steta vec napravi..). S Express One se ispostuje moguca svaka steta, iako nisu najbrzi (zna se desiti da vangabaritne posiljke ne isporuce u manja mjesta iduceg dana), mozda nisu ni najpovoljniji cijenom (dobijali smo i bolje ponude od Euro expressa npr), ali nekako su bar njihovi predstavinici u Mostaru najkorektniji, o svemu se moze sjest i popricat, ne robuju sablonima
_Reds_

#9 Re: Kurirske službe

Post by _Reds_ »

Koje cijene vi uopce imate, ali nije neka tajna, za robu do 10kg, i za dobu do 50 kg ?
manuchao91

#10 Re: Kurirske službe

Post by manuchao91 »

sta se desava sa brzom poštom AKS Zvornik
preko noci propali pokupili pare
direktori pobjegli vozaci pokrali sve
mostarac1905

#11 Re: Kurirske službe

Post by mostarac1905 »

_Reds_ wrote: 21/05/2020 11:30 Koje cijene vi uopce imate, ali nije neka tajna, za robu do 10kg, i za dobu do 50 kg ?
mislim da ne bi bilo ok da pisem iznose javno, ali recimo da su cijene puno nize (recimo nekih 40-45% od standardnih za 'gradjanstvo') za svakodnevne posiljke, normalno po ugovoru s kurirskom sluzbom. govorim o paketima do 10 kg. kurir nailazi svakodnevno u isto vrijeme i to ide uhodano.

paletni prijevoz se dogovara posebno. uglavnom konkurencija je tu ogromna, cijene se daju pogadjati s njima, i recimo da se firmi u kojoj radim jos prije 6-7 godina isplatilo prerasporediti dotadasnje vozace na neke druge poslove (skladiste uglavnom), prodati vozila koja su koristena u unutarnjem transportu i raditi iskljucivo s kurirskim sluzbama.

naravno sve ovisi i o prirodi posla kojim se bavis. ataco siroki brijeg je npr kupio komplet auto kucu Skoda Apolo jer imaju takve potrebe :D
_Reds_

#12 Re: Kurirske službe

Post by _Reds_ »

mostarac1905 wrote: 21/05/2020 11:55
_Reds_ wrote: 21/05/2020 11:30 Koje cijene vi uopce imate, ali nije neka tajna, za robu do 10kg, i za dobu do 50 kg ?
mislim da ne bi bilo ok da pisem iznose javno, ali recimo da su cijene puno nize (recimo nekih 40-45% od standardnih za 'gradjanstvo') za svakodnevne posiljke, normalno po ugovoru s kurirskom sluzbom. govorim o paketima do 10 kg. kurir nailazi svakodnevno u isto vrijeme i to ide uhodano.

paletni prijevoz se dogovara posebno. uglavnom konkurencija je tu ogromna, cijene se daju pogadjati s njima, i recimo da se firmi u kojoj radim jos prije 6-7 godina isplatilo prerasporediti dotadasnje vozace na neke druge poslove (skladiste uglavnom), prodati vozila koja su koristena u unutarnjem transportu i raditi iskljucivo s kurirskim sluzbama.

naravno sve ovisi i o prirodi posla kojim se bavis. ataco siroki brijeg je npr kupio komplet auto kucu Skoda Apolo jer imaju takve potrebe :D
Pa ne pises pod nalogom firme, anonimno pišeš :)

Znaci cijene za nekoga po evetualno salje 100-300 posiljki mjesecno.

Preko olx ima Bhpostexpress 8 KM bez ikakvog ugovora.
Jasmin_selmanovic

#13 Re: Kurirske službe

Post by Jasmin_selmanovic »

manuchao91 wrote: 21/05/2020 11:33 sta se desava sa brzom poštom AKS Zvornik
preko noci propali pokupili pare
direktori pobjegli vozaci pokrali sve
I ja sam nešto čuo u Tuzli. Sjećam se da su do prošlog Petka regularno radili kad u POnedeljak priča da je AKS propao, zatvorena firma preko vikenda,roba pokradena,novac pokraden.Ljudi nisu dobili ni lovu ni robu.
Post Reply