KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#226 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
"Poljorad" doo Turbe je nekad imao web prezentaciju a i solidan kvalitet sira. Posjedovanje web prezentacije i nije pouzdan kriterij za kvalitet, cak ni u najrazvijenijim ekonomijama svijeta - pa ne bi trebalo biti ni kod nas.
Najsigurniji nacin da se zastitimo od prhrambenih proizvoda loseg kvaliteta je znanje i informiranost.
Savremena tehnologija prizvodnje, vrhunski dizajn nikako nisu pouzdan kriterij kvaliteta. ne trena nasjedati marketinskim marifetlucima.
Travnicki sir je specifican po tome sto se konzervira salamurenjem, tj u rastvoru soli i vode. Najbolje bi bilo kupovati travnicki sir direktno iz salamure tj. orginalne kace. kad se kupi veca kolicina travnickog sira u vakuum pakuvanju trebalo bi ga odmah otpakovati i staviti u hladnu vodu i u frizidir, jer ce se tako najbolje ocuvati njegova svjezina. na isti nacin visestrukim ispiranjem u tekucoj vodi se moze smanjiti slanost. Ako ste kupili vece kolicine sazrelog travnickog sira onda ge trebate salamuriti u 3% rastvoru, mada se zreo sir skladisti i transportuje u 6-8% rastvoru.
Travnicki sir koji se prodaje u vakum pakovanju je prije pakovanja salamuren na tradicionalni nacin, a vakum pakovanje nije najpouzdaniji nacin dalje konzervacije sira, jer moze doci do pucanja pakovanja i ulaska vazduha u pakovanje, sto je riziko da se sir pokvari.
Trvanicki sir se moze pokvariti i u vakum pakovanju, ako nije ispravno skladisten u friziderima na propisanim temperaturama, za mlijecene proizvode.
Trvanicki sir se moze skladistiti na sobnim temperaturama samo ako je potopljen u salamuru. To ne vazi za isti sir u vakuum pakovanju.
Poljoradov sir u vakuum pakovanju jako dobrog kvaliteta se moze kupiti i u San Franciscu, tako da krivac za to sto se sir pokvario moze biti i trgovac i distributer- ako nisu ispravno skladistili sir.
ne zelim biti kadija, ali ne bi volio da se potrosaci lise sira izvanrednog kvaliteta radi trgovackih i proizvodjacevih propusta.
Najbolji travnicki ser se jos uvjek moze kupiti na pijaci od stocara koji su ga i proizveli.
Najsigurniji nacin da se zastitimo od prhrambenih proizvoda loseg kvaliteta je znanje i informiranost.
Savremena tehnologija prizvodnje, vrhunski dizajn nikako nisu pouzdan kriterij kvaliteta. ne trena nasjedati marketinskim marifetlucima.
Travnicki sir je specifican po tome sto se konzervira salamurenjem, tj u rastvoru soli i vode. Najbolje bi bilo kupovati travnicki sir direktno iz salamure tj. orginalne kace. kad se kupi veca kolicina travnickog sira u vakuum pakuvanju trebalo bi ga odmah otpakovati i staviti u hladnu vodu i u frizidir, jer ce se tako najbolje ocuvati njegova svjezina. na isti nacin visestrukim ispiranjem u tekucoj vodi se moze smanjiti slanost. Ako ste kupili vece kolicine sazrelog travnickog sira onda ge trebate salamuriti u 3% rastvoru, mada se zreo sir skladisti i transportuje u 6-8% rastvoru.
Travnicki sir koji se prodaje u vakum pakovanju je prije pakovanja salamuren na tradicionalni nacin, a vakum pakovanje nije najpouzdaniji nacin dalje konzervacije sira, jer moze doci do pucanja pakovanja i ulaska vazduha u pakovanje, sto je riziko da se sir pokvari.
Trvanicki sir se moze pokvariti i u vakum pakovanju, ako nije ispravno skladisten u friziderima na propisanim temperaturama, za mlijecene proizvode.
Trvanicki sir se moze skladistiti na sobnim temperaturama samo ako je potopljen u salamuru. To ne vazi za isti sir u vakuum pakovanju.
Poljoradov sir u vakuum pakovanju jako dobrog kvaliteta se moze kupiti i u San Franciscu, tako da krivac za to sto se sir pokvario moze biti i trgovac i distributer- ako nisu ispravno skladistili sir.
ne zelim biti kadija, ali ne bi volio da se potrosaci lise sira izvanrednog kvaliteta radi trgovackih i proizvodjacevih propusta.
Najbolji travnicki ser se jos uvjek moze kupiti na pijaci od stocara koji su ga i proizveli.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#227 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Kako se pravi ovčiji travnički sir objasnio je putem tv. jedan domaćin sa Vlašića:Toto wrote: Najbolji travnicki ser se jos uvjek moze kupiti na pijaci od stocara koji su ga i proizveli.
''Pomuzu se ovce i procijedi se mlijeko uz pomoć gaze, doda se sirište, te se odmah, onako toplo mlijeko stavi u posude za sirenje,....''
Znači, nema pasterizacije ovčijeg mlijeka, a na Vlašiću IMA bruceloze.
Čak je i otac političara Genjca (Iz Travnika) ležao na Koševu zbog te političke boleštine zvane zoonoza bruceloza!
- drndalo
#228 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Ipak mislim da si u tom konkretnom slucaju trebao vratiti sir tamo gdje si ga kupio, tj. u Konzum... Pa nek' se oni natezu s Poljoradom, dal' je do Poljorada, ili do Konzuma...maximus68 wrote:Nastojim da uglavnom kupujem domace proizvode, i to radim, ali me neki dan izbaci iz takta jedan slucaj.
Udjem u Konzum, kupim POLJORAD, sir, kravlji, uredan datum, sve OK. Dodjem kuci (vrlo brzo, hladno je napolju), otvorim kesu, kad ono nesnosan smrad. Sir pokvaren. Sutradan sam to spakovao u 2 kese za zamrzivac i poslao CityEX na njihovu adresu u Turbe uz pratece pismo. Mislite da je ko odgovorio. NE. Nemaju sluha oni za to, nemaju ni web stranice, a kamoli neke brige o kupcu.
Ne branim nikoga, ali sam jednom zamalo kupio sir Edamer u DP Marketu direktno iz frizidera, koji je vidi se kroz najlon zelen s donje strane... Ne bih ja ni gledao, posto uzimam mehanicki, nego sreca pa mije zena temeljitija od mene, ona uvijek provjeri datum, na nije pakovanje osteceno pa usao zrak, itd... Kad sam obratio paznju na to, frizider im ne hladi, nego grije tu... Toplo pod rukom... A iz frizidera...
Zato oprez u svakom momentu, sacuvajte i racun, bar pola dana-dan, dok se ne uvjerite da je ispravno, pa da mozete vratiti ljudima u glavu...
-
sokkia
#229 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
1. Ko god prodaje sir na pijaci NIKO ga ne proizvodi nego su to nakupci koji ga plaćaju po 5-6 km ovćarima a prodaju po
10-12km.
2Sir se ne drži u frižideru nego na prirodno hladnijem mjestu(podrum i sl)
3.Bruceloza ako je i ima se ne može prenijeti zrelim sirom(to je sir koji je odležao najmanje 40 dana u toliko slanoj vodi da svježe jaje pluta na površini vode )
4.Pasterizacija mlijeka kod vlašičkog sira nije moguća jer onda nije to to.
1. Ko god prodaje sir na pijaci NIKO ga ne proizvodi nego su to nakupci koji ga plaćaju po 5-6 km ovćarima a prodaju po
10-12km.
3.Bruceloza ako je i ima se ne može prenijeti zrelim sirom(to je sir koji je odležao najmanje 40 dana u toliko slanoj vodi da svježe jaje pluta na površini vode )
-
sokkia
#230 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Još nešto,sir prije upotrebe treba držati u obićnoj vodi od 5-10 sati(zavisno od slanoće i tvrdoće sira)tako da mu voda izvuće dobar dio soli.A ovaj sir mora biti jako slan jer će se u protivnom pokvarit i usmrdit.
- Toto
#231 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Hvala na cestitci.sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
Meni je svejedno je li kupac ili nakupac ako je vlasicki sir dobrog kvaliteta. I onaj pravnik pored Sebesiceve sumarije u Turbetu
kad se vaslickli sir kupovao kacama i nije mogao stajati u frizideru, ako se kupuje na kriske i u vajuumu bogme mu nema hladnijeg mjesta doli frizidera.
kad smo vec kod starovlasickih mudrosti:
vlasicki kosci su govorili: da mogu cijeli dan kosit sa kilo vlasickog sira, ali ne bi mogli kositi sa kilo janjetine.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#232 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
''Hajvančići'' od bruceloze znaju da hiberniraju u skoro nemogućim uslovima duuugooo vremena, pa zbog toga imamo ''distrikte bruceloze'', područja gdje se povremeno javlja ova bolest jer ''hajvančići'' hiberniraju, pa se ''bude''sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
3.Bruceloza ako je i ima se ne može prenijeti zrelim sirom(to je sir koji je odležao najmanje 40 dana u toliko slanoj vodi da svježe jaje pluta na površini vode )![]()
![]()
u slučaju povoljnih uslova za njih.
U Istri i Italiji više od sto godina se bore protiv bruceloze, još je nisu pobijedili. Ne znam sad baš da li se radi o 100 godina, ali znam da se dugo bore s tim problemom.
U BiH bruceloze skoro da nije bilo do ratnih i poslijeratnih devedesetih. Zbog toga je ja nazivam i političkom bolešću.
Čest je slučaj da muškarci koji prebole ovu bolest, ostanu sterilni!
Ne bih ja vlašićki/travnički ovčiji sir probavao ni za šta na svijetu dok ga ne počnu praviti tako što će barem pasterizirati ovčije mlijeko. (Pasterizacija >80C)
-
sokkia
#233 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Naravno da te niko neče ni tjerati da ga probaš,ali ovaj sir se preko 200 god.proizvodi na ovakav naćin i mislim da zaslužuje reputaciju koju ima.Ja sam prje otprilike 5-6 god.htjeo da izvršim analizu ovog sira i nazvao veterinara gdje to mogu uraditi.Rekao mi je ako je sir već "sazrio"da je to nemoguće zato što tako velika koncentracija soli djalovala kao antibiotik na bakteriju ako je i ima .Pitao sam i drugog i to mi je isto rekao.Mislim da ti nemoram ni napominjati odakle sam.PipiDugaDevetka wrote:''Hajvančići'' od bruceloze znaju da hiberniraju u skoro nemogućim uslovima duuugooo vremena, pa zbog toga imamo ''distrikte bruceloze'', područja gdje se povremeno javlja ova bolest jer ''hajvančići'' hiberniraju, pa se ''bude''sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
3.Bruceloza ako je i ima se ne može prenijeti zrelim sirom(to je sir koji je odležao najmanje 40 dana u toliko slanoj vodi da svježe jaje pluta na površini vode )![]()
![]()
U Istri i Italiji više od sto godina se bore protiv bruceloze, još je nisu pobijedili. Ne znam sad baš da li se radi o 100 godina, ali znam da se dugo bore s tim problemom.
N
U BiH bruceloze skoro da nije bilo do ratnih i poslijeratnih devedesetih. Zbog toga je ja nazivam i političkom bolešću.
Ne bih ja vlašićki/travnički ovčiji sir probavao ni za šta na svijetu dok ga ne počnu praviti tako što će barem pasterizirati ovčije mlijeko. (Pasterizacija >80C)
- PipiDugaDevetka
#234 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Ako je veterinar u laboratoriji ne može izdvojiti na onu pločicu da bi ''uzgojio'' kulturu, to ne znači da u zrelom siru punom preslane vode nema bakterija, brucella.sokkia wrote: Naravno da te niko neče ni tjerati da ga probaš,ali ovaj sir se preko 200 god.proizvodi na ovakav naćin i mislim da zaslužuje reputaciju koju ima.Ja sam prje otprilike 5-6 god.htjeo da izvršim analizu ovog sira i nazvao veterinara gdje to mogu uraditi.Rekao mi je ako je sir već "sazrio"da je to nemoguće zato što tako velika koncentracija soli djalovala kao antibiotik na bakteriju ako je i ima .Pitao sam i drugog i to mi je isto rekao.Mislim da ti nemoram ni napominjati odakle sam.
-
sokkia
#235 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Prvi mi je rekao ovako"Ako mi ne vjeruješ donesi meni sir i ja ću ga jesti da te uvjerim"Tj.i kad bi bio zaražen da ta bakterija više ne može djelovati i da se i obićnom termićkom obradom eliminiše.PipiDugaDevetka wrote:Ako je veterinar u laboratoriji ne može izdvojiti na onu pločicu da bi ''uzgojio'' kulturu, to ne znači da u zrelom siru punom preslane vode nema bakterija, brucella.sokkia wrote: Naravno da te niko neče ni tjerati da ga probaš,ali ovaj sir se preko 200 god.proizvodi na ovakav naćin i mislim da zaslužuje reputaciju koju ima.Ja sam prje otprilike 5-6 god.htjeo da izvršim analizu ovog sira i nazvao veterinara gdje to mogu uraditi.Rekao mi je ako je sir već "sazrio"da je to nemoguće zato što tako velika koncentracija soli djalovala kao antibiotik na bakteriju ako je i ima .Pitao sam i drugog i to mi je isto rekao.Mislim da ti nemoram ni napominjati odakle sam.
- PipiDugaDevetka
#236 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Travnički/vlašićki sir je hladno predjelo/jelo, ja nisam čuo da ga neko kuha?!sokkia wrote:PipiDugaDevetka wrote: Prvi mi je rekao ovako"Ako mi ne vjeruješ donesi meni sir i ja ću ga jesti da te uvjerim"Tj.i kad bi bio zaražen da ta bakterija više ne može djelovati i da se i obićnom termićkom obradom eliminiše.
-
sokkia
#237 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Nismo se razumjeli,mislio sam na bakteiju brucele koja se lako neutrališe termićkom obradom i nisam ni mislio da se sir kuha.To znaći ako bi životinja i bila zaražena ovom bakterijom ako se termićki obradi da neće doći do bolesti.Tako kaže dr.veterine.
-
sokkia
#238 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
PipiDugaDevetka wrote:''Hajvančići'' od bruceloze znaju da hiberniraju u skoro nemogućim uslovima duuugooo vremena, pa zbog toga imamo ''distrikte bruceloze'', područja gdje se povremeno javlja ova bolest jer ''hajvančići'' hiberniraju, pa se ''bude''sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
![]()
Poznajem tog kod šumarije što prodaje sir,ali ako hoćete savjet kad budete prolazili kroz Turbe navratite kod novog supermaketa "BEST"tu se prodaje i najbolii i najpovoljniji vlašički sir PROVJERENO!
-
sokkia
#239 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Najboli i najjeftiniji sir se prodaje u Turbetu kod novog supermaketa"BEST" PROVJERENO!Toto wrote:Hvala na cestitci.sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
Meni je svejedno je li kupac ili nakupac ako je vlasicki sir dobrog kvaliteta. I onaj pravnik pored Sebesiceve sumarije u Turbetu![]()
sto prodaje vlasicki sir nije proizvodjac, ali ima odlican sir, mada mu u zene -kod raskrsnice za Babanovac- ima puno boljeg sira.
![]()
![]()
![]()
![]()
kad se vaslickli sir kupovao kacama i nije mogao stajati u frizideru, ako se kupuje na kriske i u vajuumu bogme mu nema hladnijeg mjesta doli frizidera.
vlasicki kosci su govorili: da mogu cijeli dan kosit sa kilo vlasickog sira, ali ne bi mogli kositi sa kilo janjetine.
- Toto
#240 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
U ovoj zz se prodavao najbolji sir pod Vlasicem.sokkia wrote:Najboli i najjeftiniji sir se prodaje u Turbetu kod novog supermaketa"BEST" PROVJERENO!Toto wrote:Hvala na cestitci.sokkia wrote:@toto ćestitam za odlićno poznavanje vlašičkog sira ali ima par ispravki
10-12km.
Meni je svejedno je li kupac ili nakupac ako je vlasicki sir dobrog kvaliteta. I onaj pravnik pored Sebesiceve sumarije u Turbetu![]()
sto prodaje vlasicki sir nije proizvodjac, ali ima odlican sir, mada mu u zene -kod raskrsnice za Babanovac- ima puno boljeg sira.
![]()
![]()
![]()
![]()

Turbe... sezdeset u neke
Last edited by Toto on 29/10/2010 12:19, edited 1 time in total.
-
sokkia
#241 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
- Toto
#242 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
pa i ja sam na slicisokkia wrote:![]()
![]()
![]()
Svaka čast !Odakle ti ovo?
- Adriatic
#243 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Obratite pažnju na Konzum.
Dva puta mi se desilo da kupim jogurt od dva različita proizvođača, sa urednim datumom, a koji su bili pokvareni.
Ovaj slučaj sa sirom koji je neko naveo, bio je takođe u Konzumu.
Slučajnost?
Dva puta mi se desilo da kupim jogurt od dva različita proizvođača, sa urednim datumom, a koji su bili pokvareni.
Ovaj slučaj sa sirom koji je neko naveo, bio je takođe u Konzumu.
Slučajnost?
-
sokkia
#244 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Može li šta preciznije?Toto wrote:pa i ja sam na slicisokkia wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#245 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Kad spominje @ adriatic jogurte pa i meni pade na pamet, prije jedno 2 sedmice sam kupila nekoliko vocnih jogurta u konzumu, dosla kuci otvorim jedan samo iscuri isto kao da je bio pod pritiskom ko sampanjac
Otvorim drugi razlicitog proizvodjaca, isto.
A imali rok do novembra.
Otvorim drugi razlicitog proizvodjaca, isto.
A imali rok do novembra.
- Toto
#246 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
znas li ikog sa slike??sokkia wrote:Može li šta preciznije?Toto wrote:pa i ja sam na slicisokkia wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
- spreca
#247 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
ladyblue18 wrote:Kad spominje @ adriatic jogurte pa i meni pade na pamet, prije jedno 2 sedmice sam kupila nekoliko vocnih jogurta u konzumu, dosla kuci otvorim jedan samo iscuri isto kao da je bio pod pritiskom ko sampanjac![]()
Otvorim drugi razlicitog proizvodjaca, isto.![]()
![]()
A imali rok do novembra.
Problem je u skladistenju-cuvanju robe a bogami i u transportu jer se takva roba obicno vozi i dostavlja obicnim transportnim sredstvima koja ne odgovaraju uslovima transporta.zovite inspekciju.
-
sokkia
#248 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
znas li ikog sa slike??[/quote]
Ovaj dječkić sa francuzicom lijevo od ovog gospodina me podsjeća na jednog ćovjeka ali nisam siguran.Ali ću se sutra dat u akciju i saznat više.
Ovaj dječkić sa francuzicom lijevo od ovog gospodina me podsjeća na jednog ćovjeka ali nisam siguran.Ali ću se sutra dat u akciju i saznat više.
- Toto
#249 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Ovaj dječkić sa francuzicom lijevo od ovog gospodina me podsjeća na jednog ćovjeka ali nisam siguran.Ali ću se sutra dat u akciju i saznat više.[/quote]sokkia wrote:znas li ikog sa slike??
da ne kvarimo temu imas privatnu poruku
- Toto
#250 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?
Ovaj dječkić sa francuzicom lijevo od ovog gospodina me podsjeća na jednog ćovjeka ali nisam siguran.Ali ću se sutra dat u akciju i saznat više.[/quote]sokkia wrote:znas li ikog sa slike??
nadje li ovoga sa francuzicom