KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Celicna_saka

#201 Re: 124124

Post by Celicna_saka »

umorni wrote:Saznao sam onako iz prve ruke.. covjek koji je uposlen u podzemnom hangaru za uzgoj povrca kaze.. povrce koje kupujete na pijacama u Sarajevu 60% najmanje je staro 6-8 godina a neke vrste povrca i do 10 godina..mislio sam ta me zeza ali brzo me je razuvjerio.. :(
U duhu jednog od topika, lijepi rat, vazda smo jeli svjeze povrce iz nasih svjeze prekopanih gradskih basti, ali malo ga bi.
Ja licno strikno meso i mesne preradjevine kupujem na jednom mjestu gdje sam stekao povjerenje da znam da mi nije osusio mrtvog kengura, za povrce i voce mi je malo teze ali stara ima neke seme.
m3d0

Post by m3d0 »

Zbog ignoriranja države i entiteta

"Kupujmo domaće" prestaje s radom

Za kupovinu automobila i uvećavanje plaća uvijek ima novca u budžetu, a kada treba pomoći u smanjenju trgovinskog deficita, onda pomoć izostaje, kaže Kapo

Predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" Admir Kapo najavio je u izjavi za naš list kraj njegovog postojanja i rada.
Uprkos činjenici da je rad Udruženja kroz aktivno članstvo pomoglo više od stotinu domaćih firmi, te da je zahvaljujući pomoći bh. udruženja u dijaspori otvoreno nekoliko ispostava u Evropi, čiji je cilj pomoć našim firmama pri izvozu i distribuciji njihove robe, državne i entiteske institucije nisu blagonaklono gledale na Udruženje.
- Sve državne institucije su glasno podržavale naš rad, čiji su rezultati evidentni. No, sve se svodilo samo na tapšanja po ramenu, bez bilo kakve druge vrste pomoći firmama i udruženju. Jedina institucija koja je finansijski pomogla naš rad je Općina Centar - kaže Kapo.
On naglašava da je odnos države prema domaćoj privredi i dalje skandalozan.
- Za kupovinu novih automobila i uvećavanje plaća uvijek imaju novca u budžetu, a kada treba pomoći u smanjenju trgovinskog deficita, onda, naravno, pomoć izostaje - ističe Kapo.

Ad. H.
avaz.ba 10.07.07
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Domaće je ionako apstraktan pojam kod nas... nema toga više :roll:
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

Post by GRAĐANIN AL" BAŠ ON »

ZAR NEKO OČEKUJE DA OVAKO NEPISMEN NAROD SHVATI ŠTA ZNAČI DOMAĆI PROIZVOD.NEVJEROVATNO ZVUČI ALI NAJVIŠE SRBIJANSKOG SMEĆA KUPE ONI KOJIMA SU U RATU SKORO SVI POBIJENI I ONDA TO PRAVDAJU NA RAZNE NAČINE,A O KONCERTIMA SEKE,DARE... DA I NE GOVORIM. :x :x :x
SaraLe

Post by SaraLe »

[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]ZAR NEKO OČEKUJE DA OVAKO NEPISMEN NAROD SHVATI ŠTA ZNAČI DOMAĆI PROIZVOD.NEVJEROVATNO ZVUČI ALI NAJVIŠE SRBIJANSKOG SMEĆA KUPE ONI KOJIMA SU U RATU SKORO SVI POBIJENI I ONDA TO PRAVDAJU NA RAZNE NAČINE,A O KONCERTIMA SEKE,DARE... DA I NE GOVORIM. :x :x :x[/quote]

PISMENI :oops: Znas li sta znaci na forumu pisanje sa ukljucenim CAPS LOCK - om
mala-i

Post by mala-i »

nego, ovo udruženje se ukoliko se ne varam, opet aktiviralo, konkretno po pitanju izmjena zakona o akcizama...

zna li iko dokle se došlo što se toga tiče?
bisvit

#207 kupujmo domace

Post by bisvit »

domace ili strano meni je isto onog momenta kada ga iznesem iz prodavnice gubi svaku draz i ne bude ni upola ukusnije i ljepske kako izgleda u prodavnici
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

ZA "SARALE":TO ZNAČI DA SAM DEBELO IZNERVIRAN!!!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Danas sam kupio pola kg graha, stranog, kineskog, uvezenog preko Njemačke i Hrvatske. Third hand. Cijena 1/2kg za 3,20 KM. I vazda ću ga kupovati jer je kvalitetan, "topi se u ustima", zdrav i ne prdi se od njega.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

bosmen wrote:[quote="GRAĐANIN AL" BAŠ ON"]ZA "SARALE":TO ZNAČI DA SAM DEBELO IZNERVIRAN!!!
I slova su ti debela, a moram primjetiti da sam ti i j aistu stvar spomenuo na nekoj drugoj temi.
To sto si ti iznerviran nema veze s nama, a takav nacin pisanja nje bas primjeren ovdje.
I kao sto rece sarale, nadam se da znas sta znaci pisanje velikim slovima
Ako ne priupitaj koga, 8-)
Ako pak imas drugi problem i ne znas gdje se iskljucuje evo :D

Image[/quote]

Ja ti ruzne tastature... :D
bisvit

Post by bisvit »

bosmen wrote:Nije moja :D to mi je s klinike :D :D od jednog pacijenta :D :D
jesi ti gosn doktor
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Samo jedna je prava...tuzlanska so 8)

http://www.youtube.com/watch?v=pOlLvRb2Ef4
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

Za "BOSMEN":Tastaturom se koristim od 1991. (ne znam koliko si tada imao godinica),ali evo ako ti je važnija veličina slova od smisla same poruke,neka ti bude.Pisaću malim slovima pa neka ti je srce na mjestu.Nadam se da si razumio moju poruku,a ako nisi, nije ni važno.Ne zamjeram ti jer vidim da odlično barataš stihovima Dine Merlina što znači da ništa ne razumiješ.Nekako mi degradirajuće da ulazim u daljnju polemiku sa osobama koje se javno deklarišu kao fanovi gore pomenutog "estradnog umjetnika".Uživaj u nerazumijevanju. P.S. Tastatura ti je pravo ružna.
GRAĐANIN AL" BAŠ ON

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
spreca

Post by spreca »

PipiDugaDevetka wrote:Danas sam kupio pola kg graha, stranog, kineskog, uvezenog preko Njemačke i Hrvatske. Third hand. Cijena 1/2kg za 3,20 KM. I vazda ću ga kupovati jer je kvalitetan, "topi se u ustima", zdrav i ne prdi se od njega.

Manje jedi manje ces prdjet :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

spreca wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Danas sam kupio pola kg graha, stranog, kineskog, uvezenog preko Njemačke i Hrvatske. Third hand. Cijena 1/2kg za 3,20 KM. I vazda ću ga kupovati jer je kvalitetan, "topi se u ustima", zdrav i ne prdi se od njega.

Dosadilo mi na argentinskom, pa malo še-še-nji-hao, na kineskom.

Veliki Vođa Mao je jednom rekao da prđenje nije isto što i prćenje (pravljenje prtine)

P.S.
Nemoj da bi me ko u banoviće poslao jer je ovo je gramatički&pravopisno ispravno otipkano.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

PipiDugaDevetka wrote:
spreca wrote:

Dosadilo mi na argentinskom, pa malo še-še-nji-hao, na kineskom.

Veliki Vođa Mao je jednom rekao da prđenje nije isto što i prćenje (pravljenje prtine)

P.S.
Nemoj da bi me ko u banoviće poslao jer je ovo je gramatički&pravopisno ispravno otipkano.
Spasava te samo to sto znas razlikovati Č i Ć :D

btw, ocekujem uskoro ukidanje ove kampanje, jer sirenjem takve kampanje se siri netrpeljivost prema uvoznoj robi, sto nije u skladu sa CEFTAom bla bla bla...
U hrvatskoj su tu kompaniju pretvorili u BUDIMO KROATIVNI....
barby02

Post by barby02 »

Dobar naslov "Ja BiH domace" :-)
Downunda

Post by Downunda »

Uz dužno poštovanje, i bez uvrede......

Ovo je zemlja (da ne kažem država, jer to sigurno nije) koja je duboko podjeljena po nacionalnoj osnovi i pojam "domaće" nije isti za sve...pa mi se tako ta priča o "multikulturalnosti", "multietničnosti" "multi-ovom ili onom" popela na ...., jer prestanimo se lagati vec jednom.
Više od 50% stanovnika ove zemlje ne smatra BiH svojom, i gleda kako da je uništi/degradira na sve moguće načine (pogotovo kupovinom "domaćih" proizvoda).
Mi samo gledamo stvari iz prespektive Sarajeva,ili eventualno Tuzle, Zenice, Bihaca, Mostara, Travnika itd, a pitajte one koji su bili u BL, ili Bijeljini ili Sirokom Brijegu, Capljini (i ovo su gradovi Bosne i Hercegovine takodjer) i sl, sta tamosnjem stanovnistvu znaci "domace"!
Ja sam licno, uvijek podrzavao ovakve kampanje (hvala Bogu nisam bio jedini), mada se od samog pocetka znalo gdje moze ovakva kampanja imati ucinka.

Ta ra
helo

Post by helo »

Vazda kupujem domace, ono što naši ne proizvode, a treba mi onda moram kupiti i što nije domace...

Cesto kada odem negdje u šoping volim da gledam šta je to neko drugi kupio, iliti šta se nalazi u tudžim kolicima... Kada vidim da je taj neko kupio toalet papir Palomin ili Zevin, ili bilo koji a da nije Vijoletin (domaci) stvarno se loše osjecam i ne mogu da skontam da ce dati pare nekom stranom proizvodžacu a nece podržati domace, a još to je stvar koja se samo guzica briše, pa zar mora biti neki strani proizvodžac da bi guzicu obrisao njihovim proizvodom, i poboljšao ekonomiju druge zemlje a ne svoje...

Tako isto i za druge proizvode, kao detržent Arix, kao ako kupi neki drugi ljepšeg izgleda ce bolje da pere od onoga što nije cccc....

Ima ti primjera more, ja ipak cu vazda kupovati samo domace, jer domace je najbolje...
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

helo wrote:Vazda kupujem domace, ono što naši ne proizvode, a treba mi onda moram kupiti i što nije domace...

Cesto kada odem negdje u šoping volim da gledam šta je to neko drugi kupio, iliti šta se nalazi u tudžim kolicima... Kada vidim da je taj neko kupio toalet papir Palomin ili Zevin, ili bilo koji a da nije Vijoletin (domaci) stvarno se loše osjecam i ne mogu da skontam da ce dati pare nekom stranom proizvodžacu a nece podržati domace, a još to je stvar koja se samo guzica briše, pa zar mora biti neki strani proizvodžac da bi guzicu obrisao njihovim proizvodom, i poboljšao ekonomiju druge zemlje a ne svoje...

Tako isto i za druge proizvode, kao detržent Arix, kao ako kupi neki drugi ljepšeg izgleda ce bolje da pere od onoga što nije cccc....

Ima ti primjera more, ja ipak cu vazda kupovati samo domace, jer domace je najbolje...
Kada Vijoleta (kako ti kazes) bude pravila tariguz koji ne mirise i nije obojen (kao sto ga imaju Zewa, Paloma, Perfex, Harmony) onda cu je i kupovati. Nama u porodici nikako ne odgovaraju takve vrste proizvoda, a koje su obojene ili mirisljave. Malo proguglajete o upitnoj neskodljivosti parfimisanih toaletnih papira, to pogotovu vazi za zene.
Ne znam da li si probao koristiti bilo sta drugo osim Arixa, ali mi ga ne koristimo, nego koristimo strane detrdzente. Arix nije los, ali za tu cijenu (malo pogledaj, nije nimalo jeftiniji od svjetskih marki, skuplji je-a domaci) moze biti i bolji. Radije cu kupiti strani detrdzent pa makar i time finansirao izraelsku okupaciju Palestine (kako neki vole reci) a ne uzimati posto-poto domaci proizvod i time puniti ruke domacim ratnim profiterima, kriminalcima koji su privatizovali fabrike na ilegalne nacine, itd...
BTW, proizvodi Milkosa su odron (osim onog milerama), ali zato kupujem Meggle.
I inace, kupujem sve sto je domace a cija se cijena, a prvenstveno kvalitet, mogu porediti sa inostranom konkurencijom. Ako su ta dva argumenta na strani domaceg proizvoda, naravno da cu ga kupiti. Ali izvini, davno me je prosla furka lokal patriotizma, to je samo porez na budale.
Neka se niko ne uvrijedi.
sekretar

Post by sekretar »

chuchumbamayumbe wrote:Radije cu kupiti strani detrdzent pa makar i time finansirao izraelsku okupaciju Palestine (kako neki vole reci) a ne uzimati posto-poto domaci proizvod i time puniti ruke domacim ratnim profiterima, kriminalcima koji su privatizovali fabrike na ilegalne nacine, itd...
Ako se neko može strpati u ovu kategoriju, vlasnik Lore ne može (sada je i vlasnik Dite).
Momak je krenuo sa čipsom i firmu stvorio iz ničega.
Počelo je nekom sajmu vani, a na štandu je pisalo "Tražimo zastupnika za BH".
Sarafcina

Post by Sarafcina »

mIRCerka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
spreca wrote:
Dosadilo mi na argentinskom, pa malo ¹e-¹e-nji-hao, na kineskom.

Veliki Voða Mao je jednom rekao da prðenje nije isto ¹to i præenje (pravljenje prtine)

P.S.
Nemoj da bi me ko u banoviæe poslao jer je ovo je gramatièki&pravopisno ispravno otipkano.
Spasava te samo to sto znas razlikovati È i Æ :D

btw, ocekujem uskoro ukidanje ove kampanje, jer sirenjem takve kampanje se siri netrpeljivost prema uvoznoj robi, sto nije u skladu sa CEFTAom bla bla bla...
U hrvatskoj su tu kompaniju pretvorili u BUDIMO KROATIVNI....

izgleda da je ovdje kampanju pokrenulo i vodi par "pametnih" koji bi sredjuju sicar sebi...
a ja ove kampanje gledam u stilu... ako se kupuje nesto lose, kupuje se zato sto je domace. (kvalitetno kupujemo jer nam je dobro, bez obzira odakle dolazilo).
ali eto... kao sto vec neko rece... porez na glupost ili sto bi reko moj stari (obicno za mene, kad bih kupi nesto "interesantno") ... da nema budala od cega bi pametni zivjeli...
maximus68

#224 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?

Post by maximus68 »

Da se malo nadovezem na ovu temu, mad su neki otisli od nje.
Imamo sjajnih domacih proizvoda, ali isto tako i proizvodjaca koji imaju potencijal, imaju dobar proizvod, ali ne ulazu ni u p akovanje, marketing, nista.
Nastojim da uglavnom kupujem domace proizvode, i to radim, ali me neki dan izbaci iz takta jedan slucaj.
Udjem u Konzum, kupim POLJORAD, sir, kravlji, uredan datum, sve OK. Dodjem kuci (vrlo brzo, hladno je napolju), otvorim kesu, kad ono nesnosan smrad. Sir pokvaren. Sutradan sam to spakovao u 2 kese za zamrzivac i poslao CityEX na njihovu adresu u Turbe uz pratece pismo. Mislite da je ko odgovorio. NE. Nemaju sluha oni za to, nemaju ni web stranice, a kamoli neke brige o kupcu.
PipiDugaDevetka

#225 Re: KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?

maximus68 wrote:Da se malo nadovezem na ovu temu, mad su neki otisli od nje.
Imamo sjajnih domacih proizvoda, ali isto tako i proizvodjaca koji imaju potencijal, imaju dobar proizvod, ali ne ulazu ni u p akovanje, marketing, nista.
Nastojim da uglavnom kupujem domace proizvode, i to radim, ali me neki dan izbaci iz takta jedan slucaj.
Udjem u Konzum, kupim POLJORAD, sir, kravlji, uredan datum, sve OK. Dodjem kuci (vrlo brzo, hladno je napolju), otvorim kesu, kad ono nesnosan smrad. Sir pokvaren. Sutradan sam to spakovao u 2 kese za zamrzivac i poslao CityEX na njihovu adresu u Turbe uz pratece pismo. Mislite da je ko odgovorio. NE. Nemaju sluha oni za to, nemaju ni web stranice, a kamoli neke brige o kupcu.
Pročitaj na omotu ovčijeg sira POLJORAD da li piše da je pravljeno od pasterizovanog/sterilisanog ovčijeg mlijeka?
Ako ne piše, ni za živu glavu ne kupuj taj proizvod zbog bruceloze!

I ja prepoznajem šalabajzerske firme po tome da li nemaju svoju web. stranicu. Posebno gledam domenu, pa na primjer, ako je e-mail adresa firme: [email protected], onda je, po meni firma ok, a ako je domena @gmail.com ili @yahoo.com. To su šalabajzerske firme čije gazde ne ulažu u savremene načine poslovanja, pa ih izbjegavam u svakom pogledu. Neulaganje u savremene načine poslovanja znači da gazda želi ''laHku lovu na brzaka'' da zaradi.
Post Reply