Kupovina stana..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nokia6170

#26 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

baja wrote:
nokia6170 wrote:
Mene sad ovo stvarno zanima...kakve pravne veze imaju necija dugovanja sa prodajom neke nekretnine?

Dosad su me ucili da obligacione odnose zasnivaju medjusobno lica (pravna, fizicka), a ne nekretnine.
imaju i to velike! poslije se taj dug nemoze naplatiti ni od koga, svi vicu do drugog je...a dokument o kupoprodaji ti ovjerila drzava (kakva je takva) i stala iza toga (i naplatila porez), a ne moze da naplati dug koji ide njenom preduzecu.
Pa dobro slazem se ja da postoji kod nas problem naplate potrazivanja iz rezija, ali to ne smije uticati na trecu neku osobu. To su po mom misljenju totalno dvije razdvojene stvari.

Toplane, BH gas, Elektroprivreda, Telekom itd imaju mogucnost da tuze zbog svojih potrazivanja onoga ko im nesto duguje i da traze da se u zemljisnoknjiznom ulosku napravi zabiljezba...odnosno da nekretnina bude pod teretom dok ovaj sto duguje ne plati...ili da mu se oni sami naplate iz njegove nekretnine nakon okoncanja postupaka pred sudovima.

Ali dok teret nije upisan i ako je zk izvod cist ko suza...tu po mom misljenju ne bi smjelo biti uticaja za prodaju i izmirenjem necijih ranijih dugovanja.

Mozda postoji neki zakonski-podzakonski akt koji ovo pitanje regulise, ali mi je to bogami na klimavim nogama pravno gledajuci.
dzenan_tr

#27 Re: Kupovina stana..

Post by dzenan_tr »

Brineš zbog mogućnosti da ti osoba br. 2 ne vrati 8.000KM, a sam želiš prevariti osobu br. 1 (babu) za taj isti iznos? :-) 8.000KM je jedna godina kredita duže i, ne znam za tebe, al ja svoju porodicu ne bih na takav način uselio u taj stan. Onako, nešto mi tukne da tu jadnicu neko želi dobro preveslat.
simbabimba

#28 Re: Kupovina stana..

Post by simbabimba »

Ma i meni taj dio ne stima. Baba kao ne zna za manju cijenu stana sto ce reci da ocekuje svoju trecinu para od dogovorenog iznosa, a ovaj treci ce ti kao "od sebe" od svog dijela vratiti 8000? Ma nema sanse!

Trazi drugi stan, ima vala sta hoces, ponuda grandiozna a raja slabo kupuje.
Dendrlix

#29 Re: Kupovina stana..

Post by Dendrlix »

baja wrote:
nokia6170 wrote:
Mene sad ovo stvarno zanima...kakve pravne veze imaju necija dugovanja sa prodajom neke nekretnine?

Dosad su me ucili da obligacione odnose zasnivaju medjusobno lica (pravna, fizicka), a ne nekretnine.
imaju i to velike! poslije se taj dug nemoze naplatiti ni od koga, svi vicu do drugog je...a dokument o kupoprodaji ti ovjerila drzava (kakva je takva) i stala iza toga (i naplatila porez), a ne moze da naplati dug koji ide njenom preduzecu.
E nemaju. Iz prve ruke govorim. Tjerao se na sudu za jedan stan 14 godina. Za tih 14 godina ostalo 5000 KM-ova vode, oko 500 plina, smetljarine oko 1000... Na svakom racunu za rezije je bio neki dug.
Sa rjesenjem od suda otisao u svaku ustanovu i prebacio sve na svoje ime, bez ikakvog placanja ikakvog duga.
Ovo sto se ovdje spominje da se dugovi vezu za stan je nidje veze.
Mozda u ViK, Sarajevogasu, Elektroprivredi pokusaju na aktera da kazu da se dugovi moraju izmiriti prije promjene vlasnika prikljucka, pa ako ko plati njima je dobro. Ne moraju se peglati po sudovima i traziti izvrsenja, sto je jedini zakonski put za naplatu potrazivanja.
sabih05

#30 Re: Kupovina stana..

Post by sabih05 »

mr.gugl wrote:Pozdrav,

znam da se dosta tema ovdje zavrsi na zafrkanciji i zezanju, ali meni treba savjet nekoga ko je strucan i molio bih clanove da ne spamaju u makar prvih 10-ak postova i da se ne okrene na salu i zezanciju.

naime, kupujem stan i naisao sam na povoljnu ponudu, medjutim, kao i svugdje, ima jedna, dvije, tri...petnaest kvaka. stan se prodaje preko agencije, s tim da je stan 1/1, po sudskoj odluci (rijesenje imam u rukama, originalno), ali na novac od prodaje pravo imaju jos dvije osobe. izmedju te tri osobe situacija je slijedeca, baba koja zivi u stanu ne dozvoljava pristup ovim dvjema osobama, ali je sud takodje natjerao da stan proda zbog spora izmedju njih. ona vec 10-ak godina nije placala racune, te ima navodno (nisam provjerio) duga oko 12000KM. zanima me da li prilikom sklapanja ugovora se moze navesti klauzula da se od ukupne cifre oduzmu troskovi duga, kako bih isplatio vlasnicima njihovo, a ustanovama njihovo? druga stvar (ili koja vec po redu) koja je problematicna, ova treca osoba koja ima pravo na stan je pristala da mi spusti cijenu za 8000KM, ali pod uslovom da baba koja zivi u stanu ne zna za to, te da nakon moje isplate pune cijene, tih 8000 ona uplati nazad na moj racun :shock: pod izgovorom da upravo ta baba namjerno ne bi prodala stan kad bi znala za tu situaciju. stan je prelijep i odgovara mi u potpunosti, jer je i cijena dosta niza zbog tih 8000 KM koje bih ustedio. kako provaliti da li ustvari hoce da me opljackaju ili su posteni, jer ja vjerujem samo majci rodjenoj i nikome vishe?!
ima li neko savjete, sta i kako uraditi? molim clanove jos jednom da se ne sprdaju i da ne daju odgovore bez argumenata.
ono sto meni konkretno treba je rijesenje problema a da ne odustanem od stana bez potvrde da je nesto neregularno.
zamantalo mi se u glavi vishe :? :shock:
sabih05

#31 Re: Kupovina stana..

Post by sabih05 »

mr.gugl wrote:Pozdrav,

znam da se dosta tema ovdje zavrsi na zafrkanciji i zezanju, ali meni treba savjet nekoga ko je strucan i molio bih clanove da ne spamaju u makar prvih 10-ak postova i da se ne okrene na salu i zezanciju.

naime, kupujem stan i naisao sam na povoljnu ponudu, medjutim, kao i svugdje, ima jedna, dvije, tri...petnaest kvaka. stan se prodaje preko agencije, s tim da je stan 1/1, po sudskoj odluci (rijesenje imam u rukama, originalno), ali na novac od prodaje pravo imaju jos dvije osobe. izmedju te tri osobe situacija je slijedeca, baba koja zivi u stanu ne dozvoljava pristup ovim dvjema osobama, ali je sud takodje natjerao da stan proda zbog spora izmedju njih. ona vec 10-ak godina nije placala racune, te ima navodno (nisam provjerio) duga oko 12000KM. zanima me da li prilikom sklapanja ugovora se moze navesti klauzula da se od ukupne cifre oduzmu troskovi duga, kako bih isplatio vlasnicima njihovo, a ustanovama njihovo? druga stvar (ili koja vec po redu) koja je problematicna, ova treca osoba koja ima pravo na stan je pristala da mi spusti cijenu za 8000KM, ali pod uslovom da baba koja zivi u stanu ne zna za to, te da nakon moje isplate pune cijene, tih 8000 ona uplati nazad na moj racun :shock: pod izgovorom da upravo ta baba namjerno ne bi prodala stan kad bi znala za tu situaciju. stan je prelijep i odgovara mi u potpunosti, jer je i cijena dosta niza zbog tih 8000 KM koje bih ustedio. kako provaliti da li ustvari hoce da me opljackaju ili su posteni, jer ja vjerujem samo majci rodjenoj i nikome vishe?!
ima li neko savjete, sta i kako uraditi? molim clanove jos jednom da se ne sprdaju i da ne daju odgovore bez argumenata.
ono sto meni konkretno treba je rijesenje problema a da ne odustanem od stana bez potvrde da je nesto neregularno.
zamantalo mi se u glavi vishe :? :shock:
Ko je vlasnik stana, odnosno na cije ime je 1/1? S kim zakljucujes ugovor? Jesi li uzeo ZK izvod i ima li jos tereta na tom stanu?

Otidji kod notara sa kopijom svih dokumenata koje imas (ZK, sudske odluke) i neka on sve pogleda. Notari nisu skloni zakljucenju ugovora ukoliko se na dan potpisa ugovora ne dostave potvrde o izmirenju komunalnih obaveza jer ih onda prozivaju komunalna preduzeca. Novac se moze uplatiti na nacin kako si rekao, da dio ugovorenog novca ide na izmirenje obaveza i da se to precizira ugovorom. Osim notara porazgovaraj i sa advokatom koji ima iskustva sa nekretninama. Vise glava je pametnije.

Osim toga, obidji sve komunalne firme i tacno provjeri iznos duga na ime vlasnika. Ne vjeruj nikome na rijec. To uvijek bude malo drugacije nego sto kazu.

Ovo nije toliko komplikovano koliko izgleda ako se dobro konsultujes sa notarom i advokatom, mada ti izgleda frustrirajuce.

Sretno.

PS Ne ulazi u aranzmane oko tih 8.000 KM.
spreca

#32 Re: Kupovina stana..

Post by spreca »

mr.gugl wrote:
BuckScrotum wrote:A ta osoba koja je vlasnik stana 1/1 se ništa ne pita ???
Malo zbunjujuća situacija ...
Uglavnom ne igraj se, danas ako si sekundu nepažljiv ogulit' će te ko stigne :)
eno, poce spam ispod/iznad (zavisi kako ko gleda)...
elem, osoba koja je vlasnik stana se pita za sve, medjutim, ova treca osoba je pristala da mi da od svog dijela 8000, s tim da to bude "tajni ugovor", naravno, notar bi se pobrinuo za to da napravimo neki ugovor.

a zasto bi ona tebi dala 8000km dzabe?pazi da ne ostanes suha qrca mokrih opanaka
nokia6170

#33 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

Dendrlix wrote:
baja wrote:
nokia6170 wrote:

E nemaju. Iz prve ruke govorim. Tjerao se na sudu za jedan stan 14 godina. Za tih 14 godina ostalo 5000 KM-ova vode, oko 500 plina, smetljarine oko 1000... Na svakom racunu za rezije je bio neki dug.
Sa rjesenjem od suda otisao u svaku ustanovu i prebacio sve na svoje ime, bez ikakvog placanja ikakvog duga.
Ovo sto se ovdje spominje da se dugovi vezu za stan je nidje veze.
Mozda u ViK, Sarajevogasu, Elektroprivredi pokusaju na aktera da kazu da se dugovi moraju izmiriti prije promjene vlasnika prikljucka, pa ako ko plati njima je dobro. Ne moraju se peglati po sudovima i traziti izvrsenja, sto je jedini zakonski put za naplatu potrazivanja.
Tako nekako i ja rezonujem...postoje neki generalni pravni principi u svakom pravnom poslu, pa i cak kad se ne poznaje detaljno neka stvar...ovdje se moze fino vidjeti da nesto tukne u drzavi Bosni i da ove rezimske firme iskoristavaju neznanje gradjana pa im slazu pricu kako se trebaju prvo izmiriti obaveze, pa tek onda kupiti nekretnina.
alica.k

#34 Re: Kupovina stana..

Post by alica.k »

nokia6170 wrote:
alica.k wrote:mani se ti toga. znam iz iskustva. i da, sve ces dugove morati ti isplatiti, inace se stan ne moze prevesti na tebe.

i sve te cudne stvari tipa, stan 1/1 a imaju pravo tri osobe, taj medjusobni odnos izmedju "vlasnika", pa onda to sa 8000KM....sve tu nesto ne stima. mani se toga.
tako nekako..samo mislim da nisi upravu za ovo da se stan ne moze prevesti na kupca ukoliko nisu izmirena prethodna dugovanja.
jasta, ja sam morala izmiriti to da bi prevela stan na sebe. moras donijeti potvrde iz svih komunalnih preduzeca (struja, voda, toplane, rad) da su izmirena dugovanja, i to se onda stavi u kupoprodajni ugovor kao prilog. evo, meni stoji to u kp ugovoru, sad sam provjerila jer sam poslije ovih svih postova mislila da sam istripovala.
baja

#35 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

alica.k wrote:
nokia6170 wrote:
alica.k wrote:mani se ti toga. znam iz iskustva. i da, sve ces dugove morati ti isplatiti, inace se stan ne moze prevesti na tebe.

i sve te cudne stvari tipa, stan 1/1 a imaju pravo tri osobe, taj medjusobni odnos izmedju "vlasnika", pa onda to sa 8000KM....sve tu nesto ne stima. mani se toga.
tako nekako..samo mislim da nisi upravu za ovo da se stan ne moze prevesti na kupca ukoliko nisu izmirena prethodna dugovanja.
jasta, ja sam morala izmiriti to da bi prevela stan na sebe. moras donijeti potvrde iz svih komunalnih preduzeca (struja, voda, toplane, rad) da su izmirena dugovanja, i to se onda stavi u kupoprodajni ugovor kao prilog. evo, meni stoji to u kp ugovoru, sad sam provjerila jer sam poslije ovih svih postova mislila da sam istripovala.
slazem se.
na osnovu licnog iskustva pisem i znam sta sam prosao, sve se mora izmirit samo sto danas mjesto suda postoji notar. ostalo je sve isto...
a pokretacu teme i dalje savjet da kontaktira nekog poznatog (advokata ili notara) jer onako se pouzdat, i istrest u prvoj notarskoj ordinaciji 100K...hmmm...
nokia6170

#36 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

baja wrote:
slazem se.
na osnovu licnog iskustva pisem i znam sta sam prosao, sve se mora izmirit samo sto danas mjesto suda postoji notar. ostalo je sve isto...
a pokretacu teme i dalje savjet da kontaktira nekog poznatog (advokata ili notara) jer onako se pouzdat, i istrest u prvoj notarskoj ordinaciji 100K...hmmm...
ok, vjerujem da jesi, ali me stvarno zanima kad i ko ti kaze da moras izmiriti te obaveze prije kupovine stana?
alica.k

#37 Re: Kupovina stana..

Post by alica.k »

uzela od notara spisak sta mi sve treba za prevod i tu je stajalo i uvjerenje o izmirenim dugovanjima prema komunalnim preduzecima.

meni je ovo logicno, jer onda oni poslije nemaju od koga naplatiti dugovanja, kad bi se stan samo preveo na mene.
JThomas

#38 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

ja nikad nisam čuo da dugovi za režije mogu "glasiti na stan", i fakat mislim da je to nemoguće i da tu ljude neko uzima na foru. ugovori o pružanju komunalnih usluga se sklapaju sa fizičkim i pravnim licima, i njihova su imena uvijek na računima. račun uvijek glasi na muju mujića, ili na njegovu firmu uzdravlje d.o.o., nikad na nekretninu.

ja napravim dug za vodu, na svoje ime - to će uvijek biti moj dug, i da odselim bilo gdje ja i samo ja mogu biti tužen za taj dug. pa nema stan pravnu sposobnost da bude dužnik, niti obligacioni odnos između vlasnika stana i komunalnog preduzeća može uticati na stvarno pravo na nekretnini.
nokia6170

#39 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

JThomas wrote:ja nikad nisam čuo da dugovi za režije mogu "glasiti na stan", i fakat mislim da je to nemoguće i da tu ljude neko uzima na foru. ugovori o pružanju komunalnih usluga se sklapaju sa fizičkim i pravnim licima, i njihova su imena uvijek na računima. račun uvijek glasi na muju mujića, ili na njegovu firmu uzdravlje d.o.o., nikad na nekretninu.

ja napravim dug za vodu, na svoje ime - to će uvijek biti moj dug, i da odselim bilo gdje ja i samo ja mogu biti tužen za taj dug. pa nema stan pravnu sposobnost da bude dužnik, niti obligacioni odnos između vlasnika stana i komunalnog preduzeća može uticati na stvarno pravo na nekretnini.

naravno. i ja mislim da ovdje neko nekog opasno levati sa ovim racunima i da se tu radi o dogovoru notara sa ovim javnim preduzecima gdje su oni sklopili deal da ovi ne ganjaju po sudovima ljude i tuze ih zbog neplacenih racuna...de ti obicnom isprepadanom narodu fino reci da oni to moraju izmiriti prije kupovine. njima je ionako svejedno ko placa, samo nek se plati.
munevera44

#40 Re: Kupovina stana..

Post by munevera44 »

alica.k wrote:uzela od notara spisak sta mi sve treba za prevod i tu je stajalo i uvjerenje o izmirenim dugovanjima prema komunalnim preduzecima.

meni je ovo logicno, jer onda oni poslije nemaju od koga naplatiti dugovanja, kad bi se stan samo preveo na mene.
Vlasnik stana prije prodaje te nekretnine, naravno mora sve dugove izmiriti. Isto ono kao nemožeš registrirati auto dok ne platiš prispjele kazne.

I neznam u čemu je problem :?:
baja

#41 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

nokia6170 wrote:
baja wrote:
slazem se.
ok, vjerujem da jesi, ali me stvarno zanima kad i ko ti kaze da moras izmiriti te obaveze prije kupovine stana?
meni (2006 god) advokat (rodjak) rekao da mi to treba, i da je to jedini ispravan nacin da se to uradi. onda na ime kapare dato cca 7-8K KM i potpisan predugovor u sudu, uredno ovjeren kojim im se daje 10 dana da mojim parama isfinansiraju dugove spram JKP.
nakon 10 dana dosli u sud, teta na pisarni uredno pregledala papire (potvrde s datumom i peactom) od svih trazenih JKP, kao vazeci dio dokumentacije i tek onda ovjerila ugovore (te papire dan danas imam, pa se ne sjecam jel jedan primjerak ostade u sudu il ih vratise)
onda otisli u banku, isplatili ih i oni meni dali ugovore u ruku cim je isplaceno. ja platio porez u opcini, oni ovjerili ugovore, predao ovjeren ugovor u ZKU opcinskog suda u SA i nakon 2 mjeseca doslo da je uknjizen stan ... 8) otad cooliram
nokia6170

#42 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

munevera44 wrote:
alica.k wrote:uzela od notara spisak sta mi sve treba za prevod i tu je stajalo i uvjerenje o izmirenim dugovanjima prema komunalnim preduzecima.

Vlasnik stana prije prodaje te nekretnine, naravno mora sve dugove izmiriti. Isto ono kao nemožeš registrirati auto dok ne platiš prispjele kazne.

I neznam u čemu je problem :?:
Ocigledno ne shvatas poentu.

zamisli da kupujes auto, a vlasnik auta duguje majstoru pare za neke ranije popravke tog auta.
sta mislis jel' ti mozes kupiti to auto ili prvo vlasnik auta mora izmiriti dugove sa majstorom pa onda prodati auto?
JThomas

#43 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

sad me baš zainteresovalo, ovo se moram raspitati šta rade i kako. al' očigledno da raju uzimaju lopatom na foru. nikakvog pravnog osnova nema za to, a niti zdravorazumskog smisla.
nokia6170

#44 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

JThomas wrote:sad me baš zainteresovalo, ovo se moram raspitati šta rade i kako. al' očigledno da raju uzimaju lopatom na foru. nikakvog pravnog osnova nema za to, a niti zdravorazumskog smisla.
Ma idu linijom manjeg otpora, a znaju da raja najvise pusi....Drinu :)
poznanik

#45 Re: Kupovina stana..

Post by poznanik »

Radi se o zloupotrebi i pogrešnoj primjeni Zakona o prekršajima FBiH :

Član 79.
Unos podataka o kaznama u registar novčanih kazni
(1) Sve novčane kazne i troškovi postupka koji su izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga, ili pravomoćnog i izvršnog rješenja o prekršaju upisat će se u registar novčanih kazni i biti evidentirani kao dug koji kažnjeni duguje odgovarajućem nivou vlasti kome se plaća.
(2) Nakon što prekršajni nalog, ili rješenje o prekršaju postanu konačni/pravomoćni i izvršni, ovlašteni organ ili sud, zavisno od slučaja, u najkraćem roku proslijedit će ih policiji radi unosa podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka. Policija će izvršiti unos podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka u registar novčanih kazni na način i po postupku koji utvrdi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.
(3) Novčane kazne i troškovi postupka evidentiraju se kao dug u registru novčanih kazni dok kažnjeni ne plati puni iznos novčane kazne i troškova postupka. Novčana kazna i troškovi postupka u svakom slučaju bit će brisani iz registra novčanih kazni po isteku pet godina od dana kada su prekršajni nalog, ili rješenje o prekršaju postali konačni i izvršni.
Član 80.
Posljedice upisa kazne u registar novčanih kazni
Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
- registracija, ili produženje važnosti registracije motornog vozila;
- izdavanje, ili produženje važnosti vozačke dozvole;
- učestvovanje na javnom tenderu ili
- promjena registracije pravnog lica, ili registracije samostalne obrtničke djelatnosti.

baja

#46 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

ne bih da se raspravljam al nakon rata je kupo-prodaja stanova isla ludo od srba koji su budzasto prodavali stanove, ostavljali dugove i to je tako islo ....ko ce stati tome u kraj
onda su skontali (u vlasti a valjda preko sudova) da to tako ne moze, pa u neka doba 2004-il 5 donijeli uredbu da se to mora placat.i podvukli crtu rekli od sad se placa...to je tako, jest naopako al dzaba nam pricat.
logika im je valjda bila onog sto je otiso preko drine nikad necemo ufatit, al kog ufatimno ufatimo na licu mjesta (u stanu). sve cu se ja s vama slozit da je to naopako, al je to tako. propust je davno ucinjen poslije rata i sad se jos uvijek placaju greske....
JThomas

#47 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

jasno je definisano šta ne možeš ako duguješ za prekršaje, ali dug za komunalije nije prekršaj.
nokia6170

#48 Re: Kupovina stana..

Post by nokia6170 »

poznanik wrote:Radi se o zloupotrebi i pogrešnoj primjeni Zakona o prekršajima FBiH :

Član 79.
Unos podataka o kaznama u registar novčanih kazni
(1) Sve novčane kazne i troškovi postupka koji su izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga, ili pravomoćnog i izvršnog rješenja o prekršaju upisat će se u registar novčanih kazni i biti evidentirani kao dug koji kažnjeni duguje odgovarajućem nivou vlasti kome se plaća.
(2) Nakon što prekršajni nalog, ili rješenje o prekršaju postanu konačni/pravomoćni i izvršni, ovlašteni organ ili sud, zavisno od slučaja, u najkraćem roku proslijedit će ih policiji radi unosa podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka. Policija će izvršiti unos podataka o novčanoj kazni i troškovima postupka u registar novčanih kazni na način i po postupku koji utvrdi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.
(3) Novčane kazne i troškovi postupka evidentiraju se kao dug u registru novčanih kazni dok kažnjeni ne plati puni iznos novčane kazne i troškova postupka. Novčana kazna i troškovi postupka u svakom slučaju bit će brisani iz registra novčanih kazni po isteku pet godina od dana kada su prekršajni nalog, ili rješenje o prekršaju postali konačni i izvršni.
Član 80.
Posljedice upisa kazne u registar novčanih kazni
Dok se ne plate sve novčane kazne i troškovi koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom se neće dozvoliti:
- registracija, ili produženje važnosti registracije motornog vozila;
- izdavanje, ili produženje važnosti vozačke dozvole;
- učestvovanje na javnom tenderu ili
- promjena registracije pravnog lica, ili registracije samostalne obrtničke djelatnosti.

Ako im je ovo pravni osnov onda je to debilitet par ekselans :D

kakva crna kazna da bude = dug
poznanik

#49 Re: Kupovina stana..

Post by poznanik »

baja wrote:ne bih da se raspravljam al nakon rata je kupo-prodaja stanova isla ludo od srba koji su budzasto prodavali stanove, ostavljali dugove i to je tako islo ....ko ce stati tome u kraj
onda su skontali (u vlasti a valjda preko sudova) da to tako ne moze, pa u neka doba 2004-il 5 donijeli uredbu da se to mora placat.i podvukli crtu rekli od sad se placa...to je tako, jest naopako al dzaba nam pricat.
.... sve cu se ja s vama slozit da je to naopako, al je to tako
. propust je davno ucinjen poslije rata i sad se jos uvijek placaju greske....
Uvijek postoji način da se greška ispravi.
baja

#50 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

i cini mi se da je ovo prica napamet od vecine sudionika, a bez ikakvih argumenata. :-)

još jednom napomena pokretacu teme, prije bilo kakvih koraka obavezno raspitat se kod advokata, pravnika, notara kojeg poznas po preporuci, sve detalje nek ti on kaze...nije valjda problem platit za savjet 100km ako vec treses 100K za stan. to ti je ono zdravorazumski, jer jos malo ce ti otic tema u helac a neces bit nista pametniji... :run:
Post Reply