Kupovina stana - nocna mora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

U zadnjih godinu dana:

Prodao sam stan i zadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
11
13%
Kupio sam stan i zadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
21
24%
Prodao sam stan i nezadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
2
2%
Kupio sam stan i nezadovoljan sam sa cijenom koju sam postigao
5
6%
Tražim stan, ali su cijene previsoke - čekam bolja vremena za kupnju
44
51%
Prodajem stan, ali su cijene preniske - čekam bolja vremena za prodaju
4
5%

Total votes: 87

Duhovni Vođa

#1 Kupovina stana - nocna mora

Post by Duhovni Vođa »

Ovako, ova tema nema veze sa onom postojecom, gdje se raspravlja o cijenama stanova. Posto sam nedavno sam usao u taj zacarani krug kupovine stana, zanima me kolika je zapravo realna ponuda i potraznja. Oglasi su prepuni ponuda, a mene zanima kakvo je realno stanje. Da li ljudi uopste kupuju stanove ili su ovi postojeci oglasi samo "pumpanje" trzista nekretnina?

Evo volio bih da se na temu jave ljudi koji su u zadnjoj godini kupili stan, da prokomentarisu kako i na koji nacin su prosli kroz cijeli proces.

Također, svi ostali su dobrodošli da se uključe u raspravu.

Hvala
zonbirile

#2 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by zonbirile »

Duhovni Vođa wrote:Ovako, ova tema nema veze sa onom postojecom, gdje se raspravlja o cijenama stanova. Posto sam nedavno sam usao u taj zacarani krug kupovine stana, zanima me kolika je zapravo realna ponuda i potraznja. Oglasi su prepuni ponuda, a mene zanima kakvo je realno stanje. Da li ljudi uopste kupuju stanove ili su ovi postojeci oglasi samo "pumpanje" trzista nekretnina?

Evo volio bih da se na temu jave ljudi koji su u zadnjoj godini kupili stan, da prokomentarisu kako i na koji nacin su prosli kroz cijeli proces.

Također, svi ostali su dobrodošli da se uključe u raspravu.

Hvala
-----------------------------
preko Notara,Lj.Markovića završio posao.Spustio 10% tražene cijene.
mavcs

#3 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by mavcs »

Ja prodajem nekih mjesec dana ali niko se nije još javio :-)

Što se tice cijena ok su manje više, banke su najgore.. :x

Ne moze :sax:
SadaMeHuseine

#4 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by SadaMeHuseine »

mavcs wrote:Ja prodajem nekih mjesec dana ali niko se nije još javio :-)

Jel ovo sa stvarima ili bez njih...???
palamuda

#5 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by palamuda »

koja je adresa, pošalji broj na pp
zonbirile

#6 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by zonbirile »

------------------------------------------
mislim da češ još dugo prodavati.Po meni je preskupo za tu lokaciju,sem toga ima li lift?
mavcs

#7 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by mavcs »

SadaMeHuseine wrote:

Jel ovo sa stvarima ili bez njih...???
Iskreno, u početku sam dao ponudu sa svim stvarima, ali sam se malo prekontao :) . Ide kuhinja sa svim ugradbenim elementima, a ostalo po dogovoru. Mada po meni nema smisla ništa iznositi, osim tv i mašinu za veš.
Last edited by mavcs on 14/02/2011 13:50, edited 1 time in total.
Trebam te

#8 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Trebam te »

zonbirile wrote:

mislim da češ još dugo prodavati.Po meni je preskupo za tu lokaciju,sem toga ima li lift?
Skup je taj stan, mali je samo za dvoje ljudi...s obzirom na to da je to stan gdje se sve komunalije i grijanja moraju placati ne vrijedi vise od 60000 maraka i ko ti dadne ove pare uzmi objerucke.
Za 108000mozes pristojnu kucu napraviti na ilidzi na nekih 300m2 i to sa 3 sobe i pazi iams rjesenje za cijelu porodicu....
mavcs

#9 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by mavcs »

palamuda wrote:

koja je adresa, pošalji broj na pp
Poslao broj .
mavcs

#10 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by mavcs »

zonbirile wrote:

Nema lift.
jazzer

#11 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by jazzer »

Prije godinu kupio sam stan na Dobrnji, I sprat.

56 m2 platio 84900,00 i ulozio u renoviranje nekih 7,8 hiljada (komletno kupatilo renovirao, blindirana vrata...) Prosao sam svu kreditnu TORTURU :) u jednoj ovdasnjoj banci pa ako te nesto bas onako konkretno interesuje, pitaj.
mavcs

#12 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by mavcs »

Trebam te wrote:
zonbirile wrote:

Skup je taj stan, mali je samo za dvoje ljudi...s obzirom na to da je to stan gdje se sve komunalije i grijanja moraju placati ne vrijedi vise od 60000 maraka i ko ti dadne ove pare uzmi objerucke.
Za 108000mozes pristojnu kucu napraviti na ilidzi na nekih 300m2 i to sa 3 sobe i pazi iams rjesenje za cijelu porodicu....
mala ispravka, cijena je 100800 :) za kucu se slažem da se može napraviti za te pare.
zonbirile

#13 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by zonbirile »

mavcs wrote:
zonbirile wrote:

Nema lift.
------------------------------------
drug,preskupo,sretno ti bilo..
Boom71

#14 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Boom71 »

Vjerujem da je kupovina stana nocna mora,ali ni prodaja ne donosi miran san.
Ja sam u fazi prodaje,a kasnije cu biti u fazi kupovine,tako da me nocne more cekaju u obje varijante.

U svakom slucaju,misljenja sam da su cijene previsoke i nerealne za ovaj grad,ali...
Ja licno,cijenu formiram prema ostalim slicnim nekretninama,pa dodam jos neke kao prednosti mog stana i na kraju to ispadne :-) ...

Teska tema :roll: .
kockica_kockica

#15 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by kockica_kockica »

Ja isto prodajem svoj stan. Ali su kupci pa malo reci neozbiljni kada dodju pogledati stan. Razumijem ja da ne moze svakome sve odgovarati, ali zar stvarno neko ocekuje da ce dobiti skoro pa dzaba stan povrsine 70 m2. :shock: Najgori su mi oni koji se jave pa onda prigovaraju ( a na oglasu sve pise) da je stan u tom i tom naselju, da je na tom i tom spratu, pa onda sto je ovdje bijelo a nije ljubicasto itd.

I ja sticem utisak da 90% raje koja "kupuje" stan zapravo samo onako zivka ove sto prodaju cisto da im vade zivce. I onda se desi da su uvijek isti oglasi prisutni na svim mogucim stranicama i u novinama.

Nedavno sam mogla umrijet od smijeha. Lik u oglasu napisao da prednost imaju stanovi na ALipasinom polju ( ona kao kupuje stan) i nazovem ga. Kaze on meni: Znate ja ne bih Alipasino polje.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Stvarno me nasmijao.
kostakurta

#16 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by kostakurta »

Nije losa ova tema....kasnije se ukljucim dok jos malo raja nabaca komentara i svojih opazanja......poz...
Haris.ba

#17 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Haris.ba »

Trebam te wrote:Za 108000mozes pristojnu kucu napraviti na ilidzi na nekih 300m2 i to sa 3 sobe i pazi iams rjesenje za cijelu porodicu....
Dacu ti ja 108000 za kucu u Pejtonu sa tim tvojim opisom.

I temu treba prebaciti na postojeću jer će se razgovarati o cijenama. Nema smisla praviti novu temu. Al' hajd.

Slučajem sam po Pejtonu gledao nedavno stanove i kuće što se prodaju. Cijene su opasno pale. Čak mislim da se jedan stan prodavao u istoj zgradi u kojoj @mavcs prodaje svoj za 80000.
zonbirile

#18 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by zonbirile »

ne bih da razilim,ali na ruti aviona,5.sprat bez lifta,puno,puno...Pejton,pa ljeti polijep,zimi strava
Gospoda Ministarka

#19 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Gospoda Ministarka »

Imam jedno pitanje...
Posto sam vec nasla nekretninu koju zelim imam par pitanja vezano za (totalni sam laik) uknjizenje i prevodenje...
Hoce li neko biti ljubazan pa mi reci ako je stan uknjizen koliko kosta prevodenje?
I kako vec funkcionise taj pravni dio.
gurabija78

#20 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by gurabija78 »

Gospoda Ministarka wrote:Imam jedno pitanje...
Posto sam vec nasla nekretninu koju zelim imam par pitanja vezano za (totalni sam laik) uknjizenje i prevodenje...
Hoce li neko biti ljubazan pa mi reci ako je stan uknjizen koliko kosta prevodenje?
5% od cijene nekretnine, porez opstini....
notaru jos min. milja km za obradu ugovora....
Trebam te

#21 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Trebam te »

Haris.ba wrote:
Trebam te wrote:Za 108000mozes pristojnu kucu napraviti na ilidzi na nekih 300m2 i to sa 3 sobe i pazi iams rjesenje za cijelu porodicu....
Dacu ti ja 108000 za kucu u Pejtonu sa tim tvojim opisom.

I temu treba prebaciti na postojeću jer će se razgovarati o cijenama. Nema smisla praviti novu temu. Al' hajd.

Slučajem sam po Pejtonu gledao nedavno stanove i kuće što se prodaju. Cijene su opasno pale. Čak mislim da se jedan stan prodavao u istoj zgradi u kojoj @mavcs prodaje svoj za 80000.
Pravim kucu i znam, 9x10m2 dva sprata, 3 spavace sobe, sa podrumom...procjena arhitekte 70000 maraka!

Ljudi u Bosni bubaju cijene bezveze, kad se cijena stavi ona se ne buben vec se formira cijena koja se odnosi na : drzavu i prosjecan licni dohodak, trziste rada i vrijednost marketea rada (uposlenost stanovnistva), onda rizik ulaganja u tu drzavu a mi smo neka treca kategorija, onda kvalitet zivota , skolstva, i jos koje cega, (ja sam prodavac nisam ekonomista koji se razumiju u te stvari)...pa se formira cijena rizik prodaje ( z akoliko se otprilike moze prodati kuca npr: nekos e razbolio i trebaju mu pare za lijecenje hoce svoj aset u novcu) i na kraju materijal i kostanje izgradnje...

A ne samo ja cuo po ovo se kuce prodjau i ja stavio cijenu jer eto toliko meni treba...i naravno Banke i njhihove usluge na kraju...jer bosna nema svoju banku to su samo ispostave salteri inostranih banaka, koje danas/sutra mogu reci ovolika je kamata ili onolika znaci nestabilnost privrede i ekonomskog systema ( Bosna zivi na posudjenim parama jos uvijek) ...

Tako da je moja procjena stana od 60000km i ko ponudi novac da se odmah prihvati a o V spratu ne bih jer ja ga ne bih cak ni za dzaba...

toliko,
Gospoda Ministarka

#22 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Gospoda Ministarka »

gurabija78 wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Imam jedno pitanje...
5% od cijene nekretnine, porez opstini....
notaru jos min. milja km za obradu ugovora....
Hvala puno.
Haris.ba

#23 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Haris.ba »

Trebam te wrote:
Pravim kucu i znam, 9x10m2 dva sprata, 3 spavace sobe, sa podrumom...procjena arhitekte 70000 maraka!
Dajem ti 108000 za tu kuću ako je u Pejtonu. Je l' uredu?

I cijena se ne pravi tako kako ti kažeš. Cijena se pravi na tržištu, i ona je onolika koliko je neko spreman dati pare za određenu stvar - usluge.

P.S.
Evo skoro dvije godine u Pejtonu prodaju se stanovi u jednoj novoj zgradi za 2500 po kvadratu(bilo 2800). Prodata dva stana. U zgradi u B.Gazija prodaje se trosoban stan od 58 kvadrata u novijoj zgradi(mislim da nije napunila deceniju) za 105000. A može vjerovatno i manje. Nije prodat 2 godine.

P.S.
A najveći piš dana mi je što pročitah gore da je negativnost stana što su "komunalije" takve da se sve moraju plačati. Šta češ, nisi insan ako nemaš minimalno pet milja duga toplanama.
Last edited by Haris.ba on 14/02/2011 15:00, edited 2 times in total.
drndalo

#24 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by drndalo »

Trebam te wrote:Tako da je moja procjena stana od 60000km i ko ponudi novac da se odmah prihvati a o V spratu ne bih jer ja ga ne bih cak ni za dzaba...

toliko,
Svaka roba nadje kupca, ako je ljudima preskupo, nece kupiti... Ne treba mu bolji reper... Ni ti da odredjujes cijenu...
Trebam te

#25 Re: Kupovina stana - nocna mora

Post by Trebam te »

Haris.ba wrote:
Trebam te wrote:
Dajem ti 108000 za tu kuću ako je u Pejtonu. Je l' uredu?

I cijena se ne pravi tako kako ti kažeš. Cijena se pravi na tržištu, i ona je onolika koliko je neko spreman dati pare za određenu stvar - usluge.

P.S.
Evo skoro dvije godine u Pejtonu prodaju se stanovi u jednoj novoj zgradi za 2500 po kvadratu(bilo 2800). Prodata dva stana. U zgradi u B.Gazija prodaje se trosoban stan od 58 kvadrata u novijoj zgradi(mislim da nije napunila deceniju) za 105000. A može vjerovatno i manje. Nije prodat 2 godine.

P.S.
A najveći piš dana mi je što pročitah gore da je negativnost stana što su "komunalije" takve da se sve moraju plačati. Šta češ, nisi insan ako nemaš minimalno pet milja duga toplanama.
Peyton je ilidza i predgradje sarajeva bez fakulteta niti bilo koje vaznije institucije blzu osim opstine i merkatora...plus aerodrom!

Iste kuce u peytonu ne vrijede vise, jer znam peyton niti parkirati gdje niti bilo gdje stati kako treba! Bezveze je skroz.

Meni je covjek prodavao zelenu kucu u Tukovima za 145000 i nismo htjeli sa 1000m2 zemljista izlaskom na Bosnu ali ima dalekovod blizu i nije mi palo na pamet da kupimo!

mislim ljudi srljaju sa cijenama, malo ljepsi dio ilidze ako je vec tako su luzani mada su i oni trenutno natrpani kucama bez reda i ako ja vise volim ispod luzana naselje neznam kako se tacno zove... :dance:

A moja kuca ima pogled koji ja ne bih dala za cijeli peyton i nemozes je kupiti jer nije na prodaku... :mrgreen:

Ilizda bez reda i cilja kao centar naselja... :thumbup:
Post Reply