Kupovina bicikla - cube vs scott

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Filadendron96

#1 Kupovina bicikla - cube vs scott

Post by Filadendron96 »

Pozdrav svima. Planiram uskoro da kupim prvo mtb biciklo i da i ja udjem u svijet mtb biciklizma.
Odlučio sam da kupim novo, ne korišteno i planiram ga koristiti većinom do posla i nazad, a često i za zahtijevniji off-road i duge voznje npr. Trebević, Barice, Bjelašnica i sl. Visok sam oko 185 cm i težak oko 93 kg, pa ne znam koji bi mi ram više odgovarao, L/XL ili 21/23, jer znam da su geometrije različite od proizvođača do proizvođača.
Istraživao sam malo i gledao ponude do 1700 KM, sto mi je max budzet, i nasao sam dva modela koji su po meni dobri primjeri uloženo-dobijeno:

CUBE ANALOG BLACK’N’FLASHYELLOW 2020
https://www.m-bikeshop.com/proizvod/cub ... ashyellow/

BICIKLO SCOTT SCALE 980 BLACK-RED
https://www.m-bikeshop.com/proizvod/bic ... -red-2020/

Prioritet mi je kvalitetna oprema koja može podnijeti i zahtijevnije terene i vožnje, tako da trazim sa:
- prednja suspenzija
- deore xt ili bolji zadnji mjenjač
- hidraulične disk kočnice
- rock shox ili suntour viljuška sa zaključavanjem
- udobno sjedište, po mogućnosti
- 29" točkovi sa kvalitetnim gumama
- pogon vise serije

Ukratko želim kvalitetno biciklo koje će bez problema podnijeti i grad i planinu, uz naravno redovno održavanje i čuvanje. Znam da sam beginner u ovome, ali eto biciklo ne planiram mijenjati dugo, bar 5-10 godina, tako da sam spreman platiti 1700 KM ili manje za kvalitet koji će trajati.
Htio bih još pitati da li je, prema vašem iskustvu, rock shox toliko bolji u odnosu na suntour ili se slično ponašaju tokom vožnje i koja bi kombinacija pogona i mjenjača bila najbolja u ovom cjenovnom rangu?
Ukoliko ima boljih modela za ovu cijenu bicu zahvalan na preporuci i mišljenju.
CipexBa

#2 Re: Kupovina bicikla - cube vs scott

Post by CipexBa »

Oba bicikla se smatraju "brendom" ali SCOTT je bolji brend , i samim tim ima bolju geometriju.
Tebi to ne znači mnogo jer i CUBE isto ima super dobru geometriju.
Tebi više znači oprema
Kod Cube imaš bolju vilu ,ostalo je sve manje više isto koliko vidim.
Ako ćes voziti sumu onda ti bolje pase 21 ram zbog bolje kontrole bicikla ,a ako vozis samo grad i rekreaciju mozes i 23 ram uzet
Sto se tice prenosa Sramovog, u biti to je najsavremeniji 1x12 prenos,Sram je toliko spustio cijenu komponenti i napravio jeftinije dijelove da svako moze probati i osjetiti čari 1x12 prenosa , razlika u tom prenosu i skupljem prenosu 1x12 je u tezini i odnosu zubcanika i nacinu montiranja, sto tebi kao amateru ne znaci nista.
Ram je dobar i na njega kasnije mozes montirati droper sto je veliki plus .
Točkovi nitovani dupli zid ,ok
Gume ok
I kasnije ako bude potrebe moras stavit bolje pedale jer to sto dolaze na njima su testne pedale koje sluze da odvezes 2-3 kruga i tjt.Imaju on i u ponudi super dobre rfr pedale od 52km.
VladaFBiH

#3 Re: Kupovina bicikla - cube vs scott

Post by VladaFBiH »

CipexBa wrote: 07/04/2020 23:40 Oba bicikla se smatraju "brendom" ali SCOTT je bolji brend , i samim tim ima bolju geometriju.
Tebi to ne znači mnogo jer i CUBE isto ima super dobru geometriju.
Tebi više znači oprema
Kod Cube imaš bolju vilu ,ostalo je sve manje više isto koliko vidim.
Ako ćes voziti sumu onda ti bolje pase 21 ram zbog bolje kontrole bicikla ,a ako vozis samo grad i rekreaciju mozes i 23 ram uzet
Sto se tice prenosa Sramovog, u biti to je najsavremeniji 1x12 prenos,Sram je toliko spustio cijenu komponenti i napravio jeftinije dijelove da svako moze probati i osjetiti čari 1x12 prenosa , razlika u tom prenosu i skupljem prenosu 1x12 je u tezini i odnosu zubcanika i nacinu montiranja, sto tebi kao amateru ne znaci nista.
Ram je dobar i na njega kasnije mozes montirati droper sto je veliki plus .
Točkovi nitovani dupli zid ,ok
Gume ok
I kasnije ako bude potrebe moras stavit bolje pedale jer to sto dolaze na njima su testne pedale koje sluze da odvezes 2-3 kruga i tjt.Imaju on i u ponudi super dobre rfr pedale od 52km.
ja bih dodao da sa svakim od njih napravi krug i vidi da li mu paše ram - ja sam na kraju kupio Specialized jer mi nisu nikako pasali Cube i Scott
luxferre

#4 Re: Kupovina bicikla - cube vs scott

Post by luxferre »

Moze li mi neko pojasniti razliku izmedju CUBE modela koji pocinju sa "A". Zapeli su mi neki za oko jer kad pogledam i polovni nisu nista povoljni tako da je opcija nov najboljau ovom slucaju.
Svi imaju iste ramove, samo je oprema drugacije, barem ovi iz serije A, Aim, Aim sl, Aim pro, aim race, annalog, attention, accid......?
Analog je oko 1350 proslogodisnji model, ovogodisnji je neznatno skuplji i nekako mi izgleda best buy u odnosu na sve.
AIM dolazi za dosta slabijom opremom, koja moze posluziti ali po terenima vam ceste i nije nesto uporebljiva.

A ima i ovaj scott scale 990 , mislim da je proslogodisnji model, kosta 1500. Malo je skuplji. Po nasim oglasima ljudi jos prodaju po ovim cijenama mada mi to sve izgleda nerealno u odnosu na nov proizvod.
Dali ici na 27,5 ili 29ke gume.....visina 176cm 85 kg . Vozio sam do sad 26, 27,5 mi paše odlicno GT, 29 nisam vozio.
Post Reply