Kupila bih psa ali...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

haman_ha

Post by haman_ha »

horns&drums wrote:Nisam ni za peseka. Ali ker je ker :D :D
to je rvacki tj, zg izraz. dama buduci pascevlasnik je ocito boravila odredjeni period u ZG. "Nemoralan insan" ne znam otkud dolazi!
clone033

Post by clone033 »

Boske wrote:
Necu da pricam o tome da ako imas okolo MALE DJECE, Westija ni u ludilu ne drzis.

Prije ravno 5 dana sam licno jednog Westija jedva razuzdao dok je bio navalio na omanjeg psa bez ikakvog povoda.

Znas, lijepe su slikice malih kucica, ali oni svi porastu jednog dana.

Uzmi Westija ako hoces da imas probleme i glavobolje.
hm, ne znam koja ti to opasnost prijeti od psa sa dimenzijama visina 22cm, duzina 43 cm i tezina 9 kg, ali vidim da se razumijes u pse i ne znam gdje si to valjda rastavio jednog Westija, a ne razuzdao, jer ih ima samo tri u gradu, usput razuzdao ima skroz neko drugo znacenje, ali o tom potom, po tebi samo bosanski psi imaju tuzan pogled, ili joj mozda preporucujes da u stanu drzi bosanskog tornjaka, i jos samo jedna opaska pa da zavrsim na slici je bio odrasli Westi, tako da mislim da nece vise rasti,
Boske

Post by Boske »

hm, ne znam koja ti to opasnost prijeti od psa sa dimenzijama visina 22cm, duzina 43 cm i tezina 9 kg, ali vidim da se razumijes u pse i ne znam gdje si to valjda rastavio jednog Westija, a ne razuzdao, jer ih ima samo tri u gradu, usput razuzdao ima skroz neko drugo znacenje, ali o tom potom, po tebi samo bosanski psi imaju tuzan pogled, ili joj mozda preporucujes da u stanu drzi bosanskog tornjaka, i jos samo jedna opaska pa da zavrsim na slici je bio odrasli Westi, tako da mislim da nece vise rasti,
Znalac --- Prvo, Westi je vecih dimenzija. Drugo snaga psa nije u dimenzijama nego u snazi njegovih zuba. Nisi vidio Westija kako trga zivotinje poput vjeverica, macki i sl. Ako ti volis psa koji to radi jer mu je to u genetici, svaka cast na ukus.

Trece, ko ti kaze da sam ja u "gradu" sada.

Cetvrto, nigdje nisam rekao da SAMO bosanski psi imaju tuzan pogled, vec sam rekao da je po meni uzimanje i davanje love onima koji muce zivotinje da se pare kao lude u najgorim uslovima zbog profita ne razumno, a pogotovo pored takvog broja PREKRASNIH bosanskih pasa koji su bez gazda, i koji jesu TUZNIH OCIJU.

Peto, Westi raste i te kako.

Zar nije bolje pomoci ugrozene Bosanske zivotinje, umjesto davati novac kojekavim gulanferima od breedera koji te iste tako lijepo nehumano teritraju zarad para i okota????

Ovako dobijes psa besplatno i pomognes humanu akciju. Onako dajes lovu profiterima.

Svakom na izbor i cast. Ostavljati svoje zivotinje da se pate, a podrzavati nasilne okote...
clone033

Post by clone033 »

Znalac --- Prvo, Westi je vecih dimenzija. Drugo snaga psa nije u dimenzijama nego u snazi njegovih zuba. Nisi vidio Westija kako trga zivotinje poput vjeverica, macki i sl. Ako ti volis psa koji to radi jer mu je to u genetici, svaka cast na ukus.

Trece, ko ti kaze da sam ja u "gradu" sada.

Cetvrto, nigdje nisam rekao da SAMO bosanski psi imaju tuzan pogled, vec sam rekao da je po meni uzimanje i davanje love onima koji muce zivotinje da se pare kao lude u najgorim uslovima zbog profita ne razumno, a pogotovo pored takvog broja PREKRASNIH bosanskih pasa koji su bez gazda, i koji jesu TUZNIH OCIJU.

Peto, Westi raste i te kako.

Zar nije bolje pomoci ugrozene Bosanske zivotinje, umjesto davati novac kojekavim gulanferima od breedera koji te iste tako lijepo nehumano teritraju zarad para i okota????

Ovako dobijes psa besplatno i pomognes humanu akciju. Onako dajes lovu profiterima.

Svakom na izbor i cast. Ostavljati svoje zivotinje da se pate, a podrzavati nasilne okote...[/quote]

kao prvo ja ne lupam dimenzije Westija iz glave, nego ti ih citam iz knjizice jednog Westija, nisam imao prilku gledati kako Westi koji u dzep staje trga vjevericu, dimenzije koje sam dao su dimenzije odraslog Westija ponavljam ako je tebi to veliko ne znam sta bi rekao za Dogu, dalje dosta ljudi ne pati pse kad ih uzgaja, ne znam u kojim si ti bio, ali tamo gdje sam ja isao po svog psa ljudi se prema njima ne ponasaju nehumano, cak uzgajivac od kojeg sam ja kupio svog psa je plakao dok sam ga odnosio da sam se skoro predomislio i vratio ga zeni, a za tvoju informaciju u Danskoj se stimulise uzgoj Doga, i drzava finansira sva legla, ne smatram uzgajivace pasa profiterima nego ljudima koji rade posao koji vole, vidim da se razumijes jako u pse, pretpostavljam da si podrzao akciju pa udomio ne samo jednog nego vise bosanskih pasa sa tuznim ocima :sad: :sad: :sad:
Hart

Post by Hart »

:-) ja sam jednom 'zamalo' upoznao nekoga ko ima West Highland Terrijera i zivi u blizini Wisonovog. ... mislim da jos uvijek negdje imam broj telefona... :-)
Boske

Post by Boske »

kao prvo ja ne lupam dimenzije Westija iz glave, nego ti ih citam iz knjizice jednog Westija, nisam imao prilku gledati kako Westi koji u dzep staje trga vjevericu, dimenzije koje sam dao su dimenzije odraslog Westija ponavljam ako je tebi to veliko ne znam sta bi rekao za Dogu, dalje dosta ljudi ne pati pse kad ih uzgaja, ne znam u kojim si ti bio, ali tamo gdje sam ja isao po svog psa ljudi se prema njima ne ponasaju nehumano, cak uzgajivac od kojeg sam ja kupio svog psa je plakao dok sam ga odnosio da sam se skoro predomislio i vratio ga zeni, a za tvoju informaciju u Danskoj se stimulise uzgoj Doga, i drzava finansira sva legla, ne smatram uzgajivace pasa profiterima nego ljudima koji rade posao koji vole, vidim da se razumijes jako u pse, pretpostavljam da si podrzao akciju pa udomio ne samo jednog nego vise bosanskih pasa sa tuznim ocima
Zar isto mislis da ja lupam iz glave dimenzije? Ima raznih Westi mjesanaca pa tako oni mogu imati i razne dimenzije. Ima takodje raznih podvrsta. Sve zavisi. Tipicni odrasli Westi je visine oko 30-tak cm, nekih 10-tak cm veci od onoga sto si opisao.

Westi ne staje bas u dzep, osim dakako ako nije rijec o podvrstama specificnim. Veoma je brza zivotinja i mogu ti reci mnoge iznenadi. Poznanica moja koja ga je imala je ostala sokirana kad smo zajedno isli, a isti Westi onako iz zabave je uhvatio brzu vjevericu i rastrgao je, te donio nama nazad. Tako da sam to vidio i uzivo.

Naravno, nemoj me shvatiti pogresno. Ima nesto i do traininga psa, ali Vestiji zahtjevaju dosta paznje i rada oko sebe. Da li to znaju potencijalni kupci? Ne znaju, jasno.

Bez obzira na training, uvijek u njima vreba nagon za lov, jer jednostavno tako su napravljeni od strane covjeka. Ako malo pogledas u istoriju vidjeces da oni poticu iz sjevernih dijelova Skotske, i da su u 19. vijeku sluzili iskljucivo kao ispomoc lovcima. Westiji su poznati kao veoma hrabre zivotinje, agresivni lovci, te puni energije. Odlicni za lov, i uglavnom (srecom ili nesrecom) se fokusiraju na manje plijenove, nikad ne napadaju vece od sebe. Kako male babe su kriticne visine i oblika, to mogu biti veoma pogodne za neugodni incident sa Westijem, pogotovo ako oni koji ga posjeduju ne znaju kako da upravljaju sa njime ili nemaju iskustva u trainingu ozbiljnih pasa.

Da se mi razumijemo. Ja sam govorio o uzgajivacima (i profit biznisu), a ne o obicnim ljudima koji slucajno imaju pseci podmladak i koji ga daju drugima bilo za sitnu naknadu, bilo da im traze udomljenje kod neke dobre duse.

Veoma sam dobro upoznat sa biznisom uzgajivaca i to je ponavljam duboko nehuman biznis. Npr. detaljcici kako oni tuku zivotinje da se pare, pa npr. kako smjestaju kucice na prostor tako malen da ne bi slucajno platili za bolji njihov smjestaj, pa do njihove ishrane, pa do propustanja da kucicima daju toliko potrebno majcino mlijeko i paznju, pa do toga da ne postuju osnovno vrijeme koje kucici moraju provesti sa majkom....da ne pricam mnogo gore stvari i ine graficke detalje zlostavljanja. To sto ti smatras odgajivacem je samo covjek koji je imao kucice onako. Nije ni cudo sto mnoge zemlje su isti biznis stavile pod lupu i veoma nezgodne zakonske sankcije, ukljucivsi i zatvorske kazne. Da samo znas. Kod nas, sve je to sala radi, jer kod nas se ne posvecuje paznja ni ljudima, a kamoli zivotinjama. A necu da pricam da kod nas je sasvim u redu ako se pas drzi zavezan 24h na uzici oko kuce i da je sasvim u redu da pas se goji kao agresivan i da napada, po principu sto agresivniji to bolji, a njegov vlasnik “sto vazniji”. U normalnim zemljama, takvi brzo zavrse na sudovima, jer ljudi se jednostavno zale – ne mozes imati agresivnu zivotniju i tacka. Onda izmedju placanja na sudu odsteta, ljudi jednostavno takve i ne drze.

Pasa ima i previse na ovom svijetu, i cisto sumljam da Danska ima bilo kakve programe te vrste koji bi davali olaksice za daljne kocenje zivotinja, jer znam da su Danci prilicno cvrsti po pitanju prava zivotinja, ukljucivsi i humani odnos prema domacim zivotinjama poput pilica, krava itd. Tako da ti je to vise rekla-kazala prica.

Naprotiv, na zapadu se zivotinje kastriraju sto je prije moguce da bi se smanjio podmladak jer je previse pasa. Centri za prihvat napustenih zivotinja su preplavljeni. Zvanicna politika ide u suprotnom pravcu.

A sto se tice udomljavanja nasih pasa, ja vec imam udomljenog naseg psa koji me ceka kod kuce i o kome se brinem evo vec 5 godina. Zivotinja je bila jadna povrijedjena i licno sam iz svoga dzepa platio sve veterniarske usluge. Uopste nije nikakva rasa, vec nas fini bosanski pas mijesanac, koji je sada super i sa kojim se ponosim.

Ne pada mi na pamet da uzmem 3-4 zivotinje, jer toliko ne mogu osvojiti. Da svi spasu po jedan mali pseci zivot, gdje bi nam bio kraj.

Ali, avaj....ljudima treba CISTA rasa. Mozes misliti????

Ono po sistemu sto agresivniji pas, to vlasnik sto vise “na cijeni”.

Nema nista protiv..tvoj izbor..samo nastavi podrzavati profitere uzgajivace...samo tako...Kao da “rasa” psa nesto znaci, mnogo vise znaci ljubav i pomoc. Vidjeli smo sta znaci “rasa” kod ljudi i kakve probleme to izaziva.

Svaki pas je na svoj nacin lijep.

Ja sam UVIJEK ZA BOSANSKOG PSA. Pogotovo sto je isti ugrozen kao nikad i svima nama dostupan. Zato ne uciniti dobro djelo kad se moze?

Sretno!
Svileni

Post by Svileni »

Boske je u pravu.Ako mislis kupovati psa razmisli o udomljavanju nekog sirotog psa i tako mu spasi zivot.Takav jedan pas ce ti biti pravi prijatelj.
Pogresno je kupovati psa samo zato sto dobro pristaje uz tebe.Kao modni detalj.Moj prijatelj je udomio napustenog psa i prezadovoljan je s njim.
Ti Boske, zbog svega sto si napisao na ovoj temi, imas veganski rucak od mene.
Pozdrav
Ivy

Post by Ivy »

E da se sad ne krvimo sta i kako, koje su dimenzije psa i kakve su mu prehrambene navike...pustimo se toga...kad dodje vrijeme nabavljanja psa, dobro cu se raspitati o vrsti, cijeni, navikama...

...nema potrebe da se svadjate oko toga...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

A ti si se ustrrtarila i nisi dosla na grupnjak... :D
Ivy

Post by Ivy »

horns&drums wrote:A ti si se ustrrtarila i nisi dosla na grupnjak... :D
...eh da ti je znat... :D :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Sta da mi je znat?

Ne razumijem...
Ivy

Post by Ivy »

horns&drums wrote:Sta da mi je znat?

Ne razumijem...
...da ti je znat jesam li se prepala, jel drugi frajer u pitanju ili nesto trece...(mozda cak i cetvrto).... :-D :-D :-D
horns&drums

Post by horns&drums »

Drugi frajer?

Zar sam u kombinaciji za frajera?

Hm, hvala, koja cast...
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Nego Horns, jel preferiraš kratkodlake ili dugodlake? :D
Ivy

Post by Ivy »

horns&drums wrote:Drugi frajer?

Zar sam u kombinaciji za frajera?

Hm, hvala, koja cast...
...ne laskaj si dusho... :D :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma moram si laskati kad znam da sam sladak :) :)
Post Reply