Hvala unapjed miauuu
Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
- StLouis
#1 Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
Eto, doslo vrijeme da se seli
odoh za svabiju koncem Januara, ostajem tri mjeseca, pa se vratim na sedam dana pa opet nazad. Naime, ja i sestra otvaramo neki bizMis u Njemackoj i ja se moram seliti[viza je u pripremi
] nego, mene zadnjih dana obuzela jos jedna odluka; zelim da povedem i svoju sestogodisnju macku, koju nemam srca ostaviti nekom [maca ide sa mnom u maju iduce godine, do tada ostaje kod buraza.]
jer se ne mogu pomiriti s cinjenicom da bi je neko drugi mogao bolje razumjeti od mene i obrnuto. Dakle, da budem kratak; ima li neko od vas iskustva s tranzitom kucnih ljubimaca, kako, sto ocekivati poslije tranzita, papirologija, jednostavno savjeti i iskustva ako ste ih vec imali...
Hvala unapjed miauuu
Hvala unapjed miauuu
- luckylaka
#2 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
Hajd ti da je tebi biznis sa srecom a za macu Fedex ili Ups.P.S. Sve nas manje u Bosna goldu,Grbicu,Estradi,Codu ...Jos jednom sa srecom 
- StLouis
#3 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
Hvala, hvala 
- Zlata M.
#4 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
jöööö ...St.Louis je napisao/la:
jer se ne mogu pomiriti s cinjenicom da bi je neko drugi mogao bolje razumjeti od mene i obrnuto
- A-R-N-I
#5 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
StLouis wrote:Eto, doslo vrijeme da se seliodoh za svabiju koncem Januara, ostajem tri mjeseca, pa se vratim na sedam dana pa opet nazad. Naime, ja i sestra otvaramo neki bizMis u Njemackoj i ja se moram seliti[viza je u pripremi
] nego, mene zadnjih dana obuzela jos jedna odluka; zelim da povedem i svoju sestogodisnju macku, koju nemam srca ostaviti nekom [maca ide sa mnom u maju iduce godine, do tada ostaje kod buraza.]
jer se ne mogu pomiriti s cinjenicom da bi je neko drugi mogao bolje razumjeti od mene i obrnuto. Dakle, da budem kratak; ima li neko od vas iskustva s tranzitom kucnih ljubimaca, kako, sto ocekivati poslije tranzita, papirologija, jednostavno savjeti i iskustva ako ste ih vec imali...
Hvala unapjed miauuu
a kako bi je transportovala? avionom ili autom?
-
melb26sa
#6 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
Novo pravilo za prevoz ljubimaca avionom kaze da moras uspostaviti kontakt sa avio prevoznikom bar 30 dana prije leta (obican email koji se raspituje o nacinu i cijeni transporta je dovoljan za ispunjenje uslova).
Ako ce maca ici kao kargo - treba joj cvrsta plasticna kutija sa onim metalnim resetkicama na ulazu, hrana i voda (iako nece nista ni jesti ni piti, samo to sve proliti).
Od veterinara ti trebaju odredjeni papiri kao sto su fit to fly certifikat, onda za EU forma 998:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... 7r4_en.pdf
EU forma vazi 4 mjeseca.
Potvrda da je maca vakcinisana protiv bjesnila (ne treba raditi seroloski test jer USA kao ni BiH nije u toj skupini zemalja za koje se trazi)
http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... ird_en.htm
Ne davati sedative maci prije leta!
Ne znam kako je u EU, ali u USA su nase mace vrlo povrsno pogledali i samo rekli mozete ici - a ja sa gomilom papira, njihovim veterinarskim pasosima...
Dok ne stignes kuci sa macom ne daji joj hrane - vecina ce ih povratiti u roku 5 minuta nakon sto jedu. Ako mozes, neka ti neko donese u autu kutiju sa pijeskom - maca ce ti biti veoma zahvalna.
Ako ce maca ici kao kargo - treba joj cvrsta plasticna kutija sa onim metalnim resetkicama na ulazu, hrana i voda (iako nece nista ni jesti ni piti, samo to sve proliti).
Od veterinara ti trebaju odredjeni papiri kao sto su fit to fly certifikat, onda za EU forma 998:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... 7r4_en.pdf
EU forma vazi 4 mjeseca.
Potvrda da je maca vakcinisana protiv bjesnila (ne treba raditi seroloski test jer USA kao ni BiH nije u toj skupini zemalja za koje se trazi)
http://ec.europa.eu/food/animal/liveani ... ird_en.htm
Ne davati sedative maci prije leta!
Ne znam kako je u EU, ali u USA su nase mace vrlo povrsno pogledali i samo rekli mozete ici - a ja sa gomilom papira, njihovim veterinarskim pasosima...
Dok ne stignes kuci sa macom ne daji joj hrane - vecina ce ih povratiti u roku 5 minuta nakon sto jedu. Ako mozes, neka ti neko donese u autu kutiju sa pijeskom - maca ce ti biti veoma zahvalna.
- StLouis
#7 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
Hvala @ melb26sa na opsirnoj informaciji. Cuo sam da postoji nekakva krema/mast koja se nanese macki na usta da ne mjauce tijekom leta ili mi ga je jaran shukno s ovom pricom
uglavnom, dakle, treba gro papirologije...
@ ARNI, kako cu je prevesti autom iz Amerike za Europu?
- A-R-N-I
#8 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
hahahaha a kako da ja znam da si ti u Americi????, pa logicno, ako vec nisi napisao, da pomislim da ides iz BiH, al hajd nebitno, vec ti je pojasnjenoStLouis wrote:Hvala @ melb26sa na opsirnoj informaciji. Cuo sam da postoji nekakva krema/mast koja se nanese macki na usta da ne mjauce tijekom leta ili mi ga je jaran shukno s ovom pricomuglavnom, dakle, treba gro papirologije...
-
melb26sa
#9 Re: Kucni ljubimac, tranzit, USA-EU
StLouis wrote:Hvala @ melb26sa na opsirnoj informaciji. Cuo sam da postoji nekakva krema/mast koja se nanese macki na usta da ne mjauce tijekom leta ili mi ga je jaran shukno s ovom pricomuglavnom, dakle, treba gro papirologije...
Hmm, mi jesmo dali nesto macama (neka tekucina sto je isla u hranu ali ne znam kako se zove) ali to nismo trebali uraditi...
Da probas sa Feliway http://www.petsmart.com/product/index.j ... Id=2755196 ili da pitas veterinara da prepise sta maci za put?