KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

melb26sa

#51 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by melb26sa »

braca wrote:
amal1 wrote:Evo uključujem mozak. Opet ponavljam, privatnik hoće pare odmah, a ne da se mora natezati se nasim osiguranjima oko plaćanja!!
Nije tacno, svi su stranci osigurani u Sarajevu kod kojekakvih VanBreda i ne dobijaju novac odmah nakon pregleda pacijenta, nego tek kasnije kada im bude uplaceno.
Kad sam ja bila na VanBredi - otidjes doktoru, platis sto traze, posaljes racun VanBredi za refundaciju i dobijes pare nazad za par sedmica.

Isto i sa novim osiguranjem - osim ako si primljen u bolnicu kao pacijent i ostajes preko noci zbog zdravstvenog stanja, platis ili prije ili nakon pruzene usluge, saljes osiguranju i oni refundiraju - 80-90% dok svoj godisnji limit ne dostignes.
Kemo BA

#52 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Kemo BA »

Imam ja bolje.

Ljekaru kojem se dokaze da je primio mito zabraniti rad 5 godina.

Ljekaru koji radi u državnim ustanovama zabraniti rad i u privatnim a u slucaju da napustaju državnu i prelaze u privatnu praksu da plate sve troškove specijalizacija koje su im obezbjedile državne ustanove.
kurty

#53 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by kurty »

melb26sa wrote:
braca wrote:
amal1 wrote:Evo uključujem mozak. Opet ponavljam, privatnik hoće pare odmah, a ne da se mora natezati se nasim osiguranjima oko plaćanja!!
Nije tacno, svi su stranci osigurani u Sarajevu kod kojekakvih VanBreda i ne dobijaju novac odmah nakon pregleda pacijenta, nego tek kasnije kada im bude uplaceno.
Kad sam ja bila na VanBredi - otidjes doktoru, platis sto traze, posaljes racun VanBredi za refundaciju i dobijes pare nazad za par sedmica.

Isto i sa novim osiguranjem - osim ako si primljen u bolnicu kao pacijent i ostajes preko noci zbog zdravstvenog stanja, platis ili prije ili nakon pruzene usluge, saljes osiguranju i oni refundiraju - 80-90% dok svoj godisnji limit ne dostignes.
evo jos jedan primjer kako bi hronicari sigurno bili u belaju velikom, a oni su nazalost vecina u cekaonicama
drug_profi

#54 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by drug_profi »

Pa vidi, kljucna je stvar da bi se zdravstvena zastita popravila, tj. prosirila na cijelu populaciju. Ovako je ostvaruju najvise oni koji su nezaposleni. Zaposelni jednostavno nemaju vremena u ovom sistemu da idu na preglede. Ja ne mogu halaliti pola dana da bih uradio EKG i to za dva mjeseca od dana narucivanja ili bilo koju drugu dijagnostiku.
Nedavno vodio oca na CT, da je za mene bilo, nikad ga ne bih uradio... odustao bih.
Hronicari su uglavnom pod kontrolom, imaju svoje termine ugovorene i uhodani su. Uostalom u drzavnim ambulantama ne bi bilo limita, a bila bi i manja guzva ako se mi ostali odlucimo za privatnu kliniku sa doplatom.

U krajnjem, zasto ne bi i u DZ i bolnici napravili polikliniku za one koji nece da cekaju gdje se placa 25-50% cijene.
daxon

#55 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by daxon »

braca wrote: ides na lijecenje SA PLAVOM ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM, ne placas nista, a Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu tvoga zdravstvenog osiguranja umjesto da plati tvoju operaciju Klinickom centru, placa privatnoj klinici koju si ti odabrao.
braca previđaš jednu vrlo bitnu stvar, a to je naš mentalitet, urođeni lopovluk i marifetluk.
Taj sistem u DE je skoro krahirao prilivom ljudi iz ex Yu 90-tih.
Naime, desilo se to da su "naši", vrlo brzo pronašli "naše" liječnike, koji su otvorili nekakve ordinacije u koje su "naši" redovno, i kad treba i kad ne treba dolazili na preglede.
Pa se dešavalo da "naš" šljaker, u dogovoru sa "našim" ili nekim sličnim doktorom, u toku mjeseca po deset puta navrati u njegovu ordinaciju, a ovaj mu svaki put uredno provuče njegovu zdravstvenu legitimaciju preko koje sa njegovog zdravstvenog osiguranja na svoj račun prebaci minimum 100 DM, a "našem" pacijentu odmah na ruke plati 50 DM, znači oba dobra po petobu.
Lično sam bio prisutan, kada desetine "naših" šljakera ulaze u jednu ordinaciju u Minhenu, čij je vlasnik bio neki doktor iz Turske, svi su tu bili zdravi, a razlog dolaska je bio da se ogrebu za koju marku o njemački zdravstveni sistem.

E zamisli sada, da se takav sistem uvede kod nas, gdje bi nam bio kraj :run:
mayab

#56 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by mayab »

braca wrote:KORUPCIJA U ZDRAVSTVU: sa naslovne strane klix.ba

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari- ... /140324014

Ovaj tekst pisem svjesno u "Raznim diskusijama" da bi bio bolje uocljiv.

Naime, mnoge organizacije za borbu protiv korupcije uzimaju veeeeeeliku lovu za razno-razne suplje projekte borbe protiv korupcije A JA MOGU RIJESITI KORUPCIJU U ZDRAVSTVU BUKVALNO PREKO NOCI!!!!!!!

Jednostavno: odobrite kao u Njemackoj mogucnost lijecenja SA ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM u privatnim zdravstvenim institucijama/ustanovama/klinikama !!!

Znaci, nadjes u imeniku - npr - kirurga jer te boli slijepo crijevo, on te pregleda uz prikaz tvoje plave zdravstvene knjizice i uradi ti operaciju, ili u svojoj privatnoj klinici, ili te salje u svoj zakupljeni dio Klinickog centra, u svakom slucaju, ti dobijas operaciju ODMAH I BEZ OKLIJEVANJA bez da MITIS doktore i smrdljive medicinske sestre I KORUPCIJE NESTAJE PREKO NOCI!!!

J E D N O S T A V N O....Z A R...N E ?
I ja sam na tragu te ideje, s time da bi prvo trebalo razdvojiti privatnu praksu od drzavne, tj.doktorima ostaviti da izaberu hoce li raditi u svojoj privatnoj ordinaciji ili u drzavnoj, jer ovo sada je situacija od koje mi se povraca, doktorski smradovi u drzavnoj rade preko qrca i usput vrbuju jadne pacijente za svoju ordinaciju, gdje ce kasnije glumiti brižne doktore i gdje ce ih oderati za keš, bez računa uglavnom!
Ali, sto neko vec napisa, veliki su talovi u igri , i uz ovakve ljude u vlasti , dabogda ikada :run:
Zux

#57 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Zux »

Ova ideja nije nista novo cak stavise ima nekoliko privatnih klinika u koje se moze otici s knjizicom. Broj pacijenata koje oni tako mogu primiti je ogranicen jer se sa kantonalnim fondom recimo dogovori da ce biti placen pregled za 200 pacijenata u godini. Medjutim, jednostavno i da postoji volja da se ovo ovako rijesi to je skoro nemoguce. Zasto?

Mnogi ovdje prave elementarnu gresku, a to je idealiziranje privatnih klinika. Mnostvo je razloga zasto nije sve tako superdivno kod privatnika, a dva su osnovna: profit i cinjenica da su to uglavnom doktori koje srecemo i u drzavnim bolnicama. Kod nas prakticno ne postoji privatna klinika/bolnica koja ima punu uslugu. Sta to znaci? "Lako" je dijagnosticirati, a sta onda? Hajd' na operaciju ili dalju proceduru u drzavnu bolnicu. Ima samo par privatnih bolnica kao sto je Kabilova u Tuzli ili jedna u Tesnju gdje se moze dobiti puni tretman pacijenta i to kvalitetan, ali i to samo u odredjenoj oblasti (Kabil kardio/angio recimo). Na sopstvenoj kozi sam se uvjerio u nedostatke privatnika i to se radilo o renomiranoj klinici. Potpuno pogresni nalazi krvi i prijedlozi sta dalje koji bi njima donijeli dalji profit. To cak i ne smatram namjernom greskom, ali je katastrofa. Dok postoje nazalost i gori slucajevi gdje se nakon uradjenog CT-a preporucuje i MR, ne bi li pacijent platio jos koju stotinu KM, a sve se moglo i moralo vidjeti na CT-u. Dalje, privatnici cesto kupuju jeftiniju i polovnu opremu pa recimo ima jedna klinika sa CT-om koji je ispod svih standarda i zracenja i kvaliteta slike, ali oni rade i uzimaju pare naivnim ljudima. Opet se dakle vracamo na moralno/ljudske kvalitete doktora, a o strucnosti da ne govorim jer tek to ne garantuje moderno napucana ordinacija.

E mozete misliti sta bi se tu desilo da se u pricu ukljuce privatne osiguravajuce kuce i doktori koji rade za njih i moraju odluciti da li je vama potrebna neka terapija?

Korupcija se moze i mora rjesavati kaznjavanjen korumpiranih i to sto strozije. Medjutim, problem je i u nasim glavama, sto se u ljekara gleda k'o u Boga i sto se koverta cesto daje samoinicijativno jer tako treba. Postoji tu i problem vrednovanja pravih strucnjaka, pa recimo jedan vrhunski hirurg ima skoro istu platu kao ljekar u domu zdravlja sto je nonsens.

Iako sam opsiran bio, premalo je ovdje prostora i vremena da se svi problemi naseg zdravstva navedu, a sve je to uzrocno-posljedicno povezano. Edukacija kadra recimo? E to je tek tema za sebe...
nemampojma0

#58 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by nemampojma0 »

Joj sto neki vole da pametuju o necemu o cemu pojma nemaju.
Prvo se treba raspitati koji modeli zdravstvenog osiguranja postoje,pa onda nesto pisi.Sistem zdravstvenog osiguranja je upravo to-sistem,sto znaci da je puno stvari povezano i medjusobno uslovljeno i ne mogu se "epohalna" rjesenja i otkrica ostvariti tako povrsnim prijedlozima.
Kako vam se da mlatit praznu slamu i napamet pricati,postavljati neke teze na osnovu svojih netacnih pretpostavki i maste?
Toliko od mene na ovoj temi :D
Danguba

#59 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Danguba »

braca wrote:Pa, trebamo li se ravnati prema Zambiji ili prema Njemackoj?
Jarane, koliko para toliko muzike.

Ja mjesecno placam 140 eura zdravstveno. Placam prve racune do 350 eura poslije toga preuzima osiguranje. Ucestvujem u svakom pregledu ili operaciji sa odredjenim procentom. Spavanje jednu noc u bolnici je 1.300 eura...i t.d. i t.d.

Mi hocemo sa cijenom vode od 1.5 maraka da imamo sistem koji besprijekorno funkcionise. Mi hocemo sa autobusnom kartom od 2 marke da se vozimo luksuznim autobusima...svasta mi hocemo ali trenutno ne mozemo zato sto je to sve povezano.

Sto se tice korupcije, to treba prijavljivati do stepena da se onaj plasi uzeti mito. Par akcija sa obiljezenim novcem diglo bi uzbunu medju onima koji ocekuju kovertu.

p.s. sve je to povezano niska participacije-male plate zdravstvenom osoblju
preludezalude

#60 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by preludezalude »

Kemo BA wrote:Imam ja bolje.

Ljekaru kojem se dokaze da je primio mito zabraniti rad 5 godina.

Ljekaru koji radi u državnim ustanovama zabraniti rad i u privatnim a u slucaju da napustaju državnu i prelaze u privatnu praksu da plate sve troškove specijalizacija koje su im obezbjedile državne ustanove.
Sto se tice vracanja novca od specijalizacije, to je vec regulisano. Prilikom sklapanja ugovora o specijalizaciji se to definise, moras raditi za ustanovu, vecinom duplo vrijeme od trajanja specijalizacije ili u slucaju raskida ugovora moras vratiti novac koji je ulozen a to se radi oko 100 000 KM.

Jedino rjesenje problema u zdravstvu je uspostava odgovornosti. Pravosudje je problem. Nema odgovornosti ljekara nikakve, nikakvih sankcija za njihove propuste. Nisam cuo da je iko od njih izgubio licencu. Ima ona iz Sarajeva koja je ostala bez licence, ali pazite sad.... ona jos uvijek radi. Ljudi umiru zbog greske ljekara i opet nikom nista. Dok ne pocnu ostajati bez licenci nece biti odgovornog rada.
Objektivni navijac

#61 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Objektivni navijac »

RahatHurmašica wrote:da, ali bi ubrzo došlo do propadanja državnih bolnica, pa bi vidio jada kad bi privatnici ostali sami na tržištu.

bilo bi gore nego formiranje cijene nafte.

dakle, prijedlog je priglup. kurupcija se može vrlo efikasno riješiti samo kad bi bilo volje. povali dva-tri ljekara za mito i vidjet ćeš prpe. ovako korupcija cvjeta jer nikad niko od ljekara nije odgovarao za mito.
Prijedlog nije glup ali nije ni orginalan. Zasto ici u Njemacku vec u Sloveniji imamo taj sistem i to vec godinama. Kazem ,Slovenija,jer smo jos prije 20 godina bili u istoj drzavi i imali isti sistem,tojeste imamo istu polaznu tacku.
Sto se tice propadanja drzavnih bolnica i gubljenja radnih mjesta,pa je'l kapitalizam ili nije :? Bori se ili crkni,kapitalizam za sviju a ne samo za one nesretne sudbine. Drzava napravi cjenovnik ,odnosno postavi maximalne cijene i izvoli ko hoce i da radi i da dolazi tamo. Sto se tice formiranja cijena,ne bi bile prevelike sigurno. Vidimo po zubarima i ginekolozima,koji kod nas imaju vec tradicionalno privatne ordinacije,pa imamo najnize cijene zubara i ginekologa u Evropi. Ljekara je previse u BiH za trziste rada koje imamo,prilikom formiranja postenog trzista rada,cijene zdravstvenih usluga bi drasticno opale. Dok ovako doktori koriste uhljebjenje u drzavnim firmama,plus mito,plus privatne klinike. Zato doktori preko svojih lobija i privatnih veza i odrzavaju stanje kakvo jeste.
No,ne moze se zabraniti bilo kome da radi i u drzavnoj i u privatnoj firmi ( ordinaciji ) ako je to postavljeno na zdravim 'kapitalistickim' temeljima.
A sto se tice mita i korupcije ,to nema nikakve veze sa sistemom i praksom zdravstvene zastite. Mito i korupcija su kriminalne aktivnosti i kao takve uvijek kaznjive. Sto ih kod nas drzava tolerise,to je druga prica.
lajkujMe

#63 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by lajkujMe »

Hrvatska je to prosle godine pocela rijesavati kad je u jednoj akciji pohapseno 300 doktora i medicinskog osoblja
RahatHurmašica

#64 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by RahatHurmašica »

lajkujMe wrote:Hrvatska je to prosle godine pocela rijesavati kad je u jednoj akciji pohapseno 300 doktora i medicinskog osoblja
tako se to radi.
OldMayor

#65 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by OldMayor »

Meni je samo krivo sto nijednu, ali nijednu stvar nismo uspjeli rijesiti evo 20 godina. Da se barem nesto dovelo do perfekcije, jedna eto jebena stvar, ja bih bio zadovoljan.

Znaci nijednu jedinu stvar mi nismo bili sposobni da rijesimo. A svaki put stranke sve obecaju, sve ce oni uradit, samo im daj glas. Zato bi volio da se pojavi stranka koja ce reci, ok mi cemo srediti zdravstvo. Jbg, to je od nas, i 100% nakon cetiri godine cete imati zdravstvo na nivou zapada. Za ostalo nemamo para i nemojte ocekivati nesto previse.

Ja bih odmah glasao za takvu stranku. Pa nek nam sve stagnira, ali eto da se usmjerimo da nesto barem zavrsimo do kraja.

Naravno da postoje rjesenja za sve, ali neko je fino napisao sta je problem. Problem su mafijaske organizacije - stranke, koje vode ovu drzavu. Njima nije u cilju bilo kakva efikasnija rjesenja. Jer ta rjesenja znace gubitak pofinog broja glasova ljudi koji su u tom njihovom sistemu. I sve se onda vrti u krug.

Pored zdravstva i navedenog rjesenja, evo jos nekoliko sitnica koje su na zapadu normalne, a koje bi olaksale zivot svima.

- Omoguciti pristup preko interneta stampanju prebivalista, potvrda i slicnih budalastina, zbog kojih se sada gubi sati i sati u redovima.
- Produziti vazenje vozacke i licne karte 50+ godina.
- Ukinuti razlicite bankomate banaka. Jedan bankomat za sve banke. Pa nek se oni kusuraju izmedju sebe. Jer oni su tu na usluzi gradjana valjda, tako barem kazu?

itd itd.

Ovo su sitnice naspram zdravstva, ali sitnice koje mi boga pitaj kad cemo rijesiti. A mogu se rijesiti bukvalno za 7 dana.
OldMayor

#66 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by OldMayor »

Taman, prigodan clanak...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/vrijedne ... /140328021

I cuj majka mu kupovala stanove u milionima maraka. :izet:
costacurta

#67 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by costacurta »

OldMayor wrote:Taman, prigodan clanak...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/vrijedne ... /140328021

I cuj majka mu kupovala stanove u milionima maraka. :izet:
:lol:
Još kraljica kaže zaradila u Tripoliju, pa toliko ni Gadafi nije mogao zavrnuti.
Farisova i Amelina kćerka Iman, 24-godišnja umjetnica bez stalnog angažmana i prijavljenih prihoda, od maja prošle godine ima stan od 112 metara kvadratnih i garažu. Dvoetažni stan se nalazi na drugom i trećem spratu u zgradi nedaleko od Sarajevske katedrale u centru grada. Plaćen je 382.000 KM, a u kupoprodajnom ugovoru piše da je Iman kupac.
Mislim da ovo nema smisla, kako je Faris nije uspio ubaciti na onaj spisak zaslužnih umjetnika što im kanton plaća doprinose? Što je to Deen bolji od nje :shock: ?!
PRAVDA ZA IMAN!!

:lol:

Zemljo Bosno, volontira i kupila stan od 400 milja maraka, moš mislit šta bi imala da je zaposlena :izet: !?

"Policajcu suza potekla zbog zapaljene zgrade"! :roll: moš mislit
Ecci
Vozim: Biciklam

#68 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Ecci »

Naime, mnoge organizacije za borbu protiv korupcije uzimaju veeeeeeliku lovu za razno-razne suplje projekte borbe protiv korupcije A JA MOGU RIJESITI KORUPCIJU U ZDRAVSTVU BUKVALNO PREKO NOCI!!!!!!!

Jednostavno: odobrite kao u Njemackoj mogucnost lijecenja SA ZDRAVSTVENOM KNJIZICOM u privatnim zdravstvenim institucijama/ustanovama/klinikama !!!

Znaci, nadjes u imeniku - npr - kirurga jer te boli slijepo crijevo, on te pregleda uz prikaz tvoje plave zdravstvene knjizice i uradi ti operaciju, ili u svojoj privatnoj klinici, ili te salje u svoj zakupljeni dio Klinickog centra, u svakom slucaju, ti dobijas operaciju ODMAH I BEZ OKLIJEVANJA bez da MITIS doktore i smrdljive medicinske sestre I KORUPCIJE NESTAJE PREKO NOCI!!!
U pravu si. Na ovaj nacin ce se rijesiti veliki dio korupcije u zdravstvu. Privatni ponudjaci zdravstvenih usluga ce imati potpisane ugovore sa fondom i sa ovjerenom zdravstvenom knjizicom cemo se moci lijeciti kod privatnika. I to ce vjerovatno uskoro i da se dogodi.

Ecci
Vozim: Biciklam

#69 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Ecci »

U pravu si. Na ovaj nacin ce se rijesiti veliki dio korupcije u zdravstvu. Privatni ponudjaci zdravstvenih usluga ce imati potpisane ugovore sa fondom i sa ovjerenom zdravstvenom knjizicom cemo se moci lijeciti kod privatnika. I to ce vjerovatno uskoro i da se dogodi.

U pravu si. Bice to uskoro kod nas
OldMayor

#70 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by OldMayor »

Pa da imamo normalnu drzavu ovaj kapetan gavran bi davno bio u zatvoru.

Ajd na stranu enormna primanja koja je imao, ali opet ni ta primanja nisu dovoljna da pokriju sve nekretnine - i ovo su samo nekretnine? Gdje su automobili, gdje su troskovi zivota itd?

Ili eto mama mu lafo zaradila, kcerka ne radi i kupi stan? Otkud, kako? Gdje porijeklo novca... Ali moze kod nas sve...kad se moze oprat 200mil KM u centru grada, a da se niko ne zapita Pa kako? sto je onda problem oprati ovako koji milioncic...

Cuj stan 16k u certifikatima, ulica Sutjeska i to 2007 kad je bio boom cijena nekretnina i taj stan je vrijedio sigurno 20 puta vise.

Toliko korupcije i toliko lopovluka, a da nijedan politicar nije zavrsio u zatvoru. I kao mi zivimo u normalnoj drzavi... :lol: Kad se krenu zatvarati doktori, sestre pa sve do politicara...onda mozemo ocekivati promjene.
drug_profi

#71 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by drug_profi »

I dzaba sto i corav zna da je to steceno na nemoralan nacin, ali po zakonu je jer se ne moze drugacije dokazati.
U stvari, moglo bi da se hoce.
Hobotnica je to.

Toj i jeste onaj period kada je vladao premijer "po zakonu". Tada su zapocele sve velike pljacke u drzavi.
velikistrumpf

#72 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by velikistrumpf »

Šta mislite kako se korupcija u zdravstvu najbolje može suzbiti (ili bar smanjiti)?
Dozer

#73 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Dozer »

Cemu tolika furtutma kad su ljudi odavno osmislili odlicne nacine ZZ koji kombinuju i drzavni i privatni sektor...

Uzmite i pogledajte dokumentarac Michale Moor-a o tome, i sve ce vam se samo reci. Covjek fino obisao USA, EN, FR, a i Kubu, i onda to sve uporedio. Zakljucci su vise nego jasni. Pogledajte, zaista vrijedi. A ima se sta i nauciti, a onda i skontati sta se nama ovdje radi...

Zasto se kod nas jednostavno ne prepise, recimo, EN model? Oni koji placaju ZO (zdravstveno osiguranje) imaju pravo da se lijece bilo gdje gdje to sami odaberu - ili u drzavnoj ili privatnoj ustanovi. Doktori koji rade privatno, a lijece nekog osiguranika, to onda jednostavno naplate iz osiguranja, identicno drzavnim zdravstvenim ustanovama. Istovremeno, cijena svakog lijeka, bez obzira o kojem lijeku se radi, uvijek je ista i bez obzira na kolicinu - 6,5 Funti, pa da se radi o jednom ili 100 Aspirina ili nekom lijeku za SIDA-u koji kosta bog te pit'o kol'ko...
A onda, ako je neki privatni ili drzavni doktor dobar i ima dosta pohvala, njemu automatski raste i naknada koju mu daje drzava. Zar to nije odlicna motivacija da se radi kako treba? Naravno da jeste, ali...kome ovdje treba jedan takav sistem kad svi ovi nasi uzimaju lopatom, a ne rade nista... Bar je vecina takvih...
Pa kod nas su uspjeli iskarikirati i totalno obrnuti naopako i koncept porodicne medicine...

Ali, kod nas je tzv. solidarni sistem ZO, u kojem oni koji rade placaju i za one koji ne rade (nezaposleni, djeca, bla, bla), s tim da je to, kao i sve drugo uostalom, kod nas opet karikaturalno pa onaj koji radi i za sebe i za onoga koji ne radi ispadne jebena stranka. A takav je jer cak i pored onoga sto redovno uplacuje po sili zakona (a ne moze eskivirati to placanje nikako, sto je takodjer idiotluk), kada dodje da se lijeci opet mora platiti i nekakvu "participaciju", dok onaj koji ne radi - ne placa ama bas nista (npr. da se uradi MR, onaj koji je osiguran mora platiti dodatnih 50 KM, dok onaj koji ne radi ne plati nista :? ).
I umjesto da se tu jedan dio uplacenih sredstava akumulira onome ko ih je uplatio, pa u slucaju da se razboli i treba neko skupo lijecenje da ima to na raspolaganju, nemamo cak ni toga, pa se neko ko godinama uplacuje hiljade maraka godisnje razboli i nema ni za sta, nego moljaka po kojekakvim humanitarnim akcijama.

Ali, zato Tihic uredno ode na mjesec-dva u Njemacku, i to mu se sve pokrije iz ZO i kroz fondove za lijecenje vani, za koje vecina gradjana nema pojma ni da postoje, a kamoli da se zna kako se tim fondovima pristupa... Izmetbegovic ista stvar...malo covjeka nesto (neko) klepi(l)o po oku, a on umjesto da se lijeci kod zene koja je direktor jedne od bolnica, ode da se lijeci u HR. Sasvim jasna poruka kakve doktore i medicinu imamo u BiH...

U svakom slucaju, uskoro bi se trebao aktivirati portal namijenjen gradjanima, tj. svima onima koji zele da se informisu, ali i da prijave zloupotrebe, korupciju i javasluk u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, pa bujrum narode.
Slikajte, snimajte, pisite i postavljate tamo. Koliko sam cuo, bice i mobilna aplikacija vezana za taj portal, pa ce sve ici neuporedivo lakse i brze, i to s lica mjesta na kojem se budalastina desava.

Ali, nas problem je sto ce to uraditi vrlo malo ljudi, dok ce ostali nastaviti izigravati ovce za sisanje i vodice se onom supljom "ma, neka, ko zna kad i kome ce mi taj doktor/brat/sestra zatrebati"....i nece uraditi nista da se prokaze neki nadobudni mamlaz, pa da je i 100 puta doktor...
Last edited by Dozer on 19/06/2014 11:46, edited 1 time in total.
OldMayor

#74 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by OldMayor »

Dozer, svaka ti je na mjestu. :thumbup:

Samo sto se tice tog portala, prijave korupcije i slicnog mislim da smo vidjeli da to ovdje ne pije vode. Nazalost.

Imas stranke na vlasti, svi su u talu. Jedino mogu upecat nekoga ko se zamjerio stranci, sto znaci nece ga upecat zato jer je uzeo mito, nego eto zamjerio se tamo nekom glavesini i noga.

Isto kao i sa ovim Causevicem, jbt lik znaci vrti se tu deceniju, uzima lopatom i sad slucajno eto pred izbore odjednom se krenulo sa hapsenjima. I jos idioti izjavljuju da znaju da se tu krade godinama. Pa sta ste cekali koji qrac?! Ali to stoji u ladici, e pa onda fino ko stane na zulj, vadi se iz ladice i ide ekspresno. Jedna mafijaska porodica pokazuje drugoj svoju snagu.

Samo kod nas je moguce da ti ista garnitura vlada 20 godina, da su sve sjebali sto se moglo sjebat i da niko, ali bas niko od njih ne lezi u cuzi. Sta to govori? Govori to da se radi o mafijaskoj drzavi, gdje je sve fino ukomponovano, jedino svadja mafijaskih porodice - stranaka moze dovesti do nekih hapsenja. I to je upravo ovo sada sto gledamo kojekakve akcije, akcija kodnog naziva "Kurac", akcija kodnog naziva "Palac".

Evo ja imam direktora koji isplacuje place dio u gotovini dio preko racuna. To radi jos milion drugih firmi i direktora i svi sute, to je normalno. Jer moras sutit, sta ces. A za taj zlocin se u Americi ide na dugogodisnju robiju, to je utaja poreza i tu da si Bog allah platit ces porez. E sad skontajte koje su tu stete za drzavu, kad svaka druga firma to radi i ne placa obaveze. Jeste tu i drzava kriva sa visokim nametima, ali daj da se krene odnekle. Smanji namete jebemu i kreni sa kontrolom, pa ako onda ufatis da neko i dalje izbjegava, fino u cuzu i smrdi tamo. Od portira do generalnog direktora.
Dozer

#75 Re: KORUPCIJA U ZDRAVSTVU - IMAM RJESENJE !!!

Post by Dozer »

Da, to je tako u pravno uredjenim drzavama, a mi to, kao sto svi znamo - nismo.

Ali, od neke tacke treba krenuti, zar ne? Mi danas da se zakacimo za bilo koji sektor, nebitno je koji, sve sto mozemo konstatovati jeste da - ne valja. Ne funkcionise. A to je tako velikim dijelom upravo iz razloga talova.
Nas osnovni problem, opet, nisu samo talovi, nego kompletno pogresno nastiman sistem.
Kako riba uvijek smrdi od glave, tako i ova drzava ima problem smrada koji krece upravo od glave, a to je Ustav. Od toga se onda ide nize, i nize, i nize, od drzavnih struktura/institucija, pa blentitetskih, onda kantonalnih i sve do lokalnih zajednica na opstinkom nivou, pa cak i nivou MZ.

Kod nas se svi pozivaju na Ustav, a taj i takav "demokratski" Ustav ne postoji ni u jednoj drugoj drzavi svijeta, ukljucujuci i one koje su nama ovaj Ustav kreirale. Zasto onda postoji kod nas? Eksperiment?
Onu bivsu drzavu ovi danasnji hajvani predstavljaju kao "diktaturu", "teror", ovakvu i onakvu, sve u negativnom kontekstu naravno, a istice se ono nekakvo famozno "jednoumlje", sto se, opet, podmece pod nekakvo famozno "bratstvo i jedinstvo".

O kakvom jednoumlju se tu prica? Evo, danas imamo "viseumlje" i "demokratiju", a ako samo pogledamo bilo koju uredjenu drzavu svijeta, npr. Njemacku, Ameriku, Englesku, nordijske zemlje...mislim da ce svako ko ima imalo mozga u glavi vrlo lako shvatiti da tamo nema ni pribliznog sistema nasem, tj. da su svi ti sistemi neuporedivo blizi i slicniji onom koji smo mi imali, nego ovome sto mi imamo danas. Koliko partija postoji u svim tim zemljama? U Americi dvije, republikanci i demokrate koji se samo smjenjuju s vremena na vrijeme i kada pritisak budalastina dovoljno naraste, i onda se nastavi sve isto...a njih je preko 250 miliona. U ovim ostalim jos plafon po 3-4 dodatne, tipa laburista, liberala i sl., i to je to. Koliko ih ima kod nas? Registrovanih vise nego opstina, a to je, cini mi se, preko 150.
I onda, ko fol, nama svijet pomaze da uredimo demokratsko drustvo u BiH :?
Yeah, right...how yes no...
Post Reply