Muhamed Đakmić wrote:Ima milion argumenata kojima se može ta idealistička slika svijeta u potpunosti negirati, ali stvarno nemam namjeru sve ih iznositi.
Ja tvrdim da je trenutno stanje apsolutno neodrživo na dugoročnoj osnovi.
Nije problem naći argumente, ja ti vjerujem da ih možeš naći, nijedan sistem nije savršen, to niko ne tvrdi. Ali prvo i osvnovno što mnogi izbaciju historiju iz ove priče i zanemaruju ogroman napredak. Nekako se stvari postave da je prije bilo savršeno i onda došao kapitalizam i sve se uništilo.
Drugo, šta je rješenje da nađemo još bolji sistem od trenutnog. Komunizam je ostavio rezultate tako katastrofalne da meni nije jasno da to neko uopšte uzima u obzir. Evropski sistem sa socijalnim izdavanjima se već polako smanjuje.
Dakle, zar ti misliš da su ljudi tek tako spremni zamijeniti nešto što je relativno dobro, najbolje dosad, sa nečim što će neko predložiti jer će to donijeti ekonomsku jednakost, i te ostale ljevičarske parole?
Činjenica je da broj stanovnika od 1990. g. narastao za 1,6 milijardi, a ekstremno siromaštvo se smanjilo za pola (a svi znamo šta se desilo krajem 80-ih i početkom 90-ih).
Ti ako misliš da postoji način da svi postanemo bogati i da ne moramo raditi i brinuti se o parama, ja bih to vrlo rado prihvatio, ali neću nikad prihvatiti nekakve socijalne programe, neko izjednačavanje nečega što se ne može izjednačiti, jer to vodi u propast cijelog društva.