"Kada sam se ja rodio (1948. godine, op.pr.) na planeti je bilo otprilike oko tri milijarde i dvjesto hiljada miliona stanovnika. Ako poživim kao moj otac, na planeti će biti oko osam milijardi stanovnika. Dakle, samo u jednoj generaciji je dva i po puta više stanovnika i to sa istim količinama energije, vode i hrane. Naravno da ozbiljne države i velike korporacije o tome razmišljaju, s tim da ja čak mislim da, recimo, SAD, po svojoj unutrašnjoj funkciji, nisu više država, nego korporacija. Funkcionišu po korporativnim principima, razlozima, mehanizmima, a država je okvir za zadovoljavanje korporacija. Dakle, korporacije razmišljaju kako staviti svoju šapu na preostale rezerve, prije svega energije, a onda vode i hrane. Jer, imate li energiju, možete obezbijediti vodu i hranu. Kako doći do preostalih rezervi u jednom periodu koji nemate, jer stvar curi toliko brzo, i uz postojeći međunarodni poredak, zasnovan na temeljima osnovnih elemenata pravde, a to znači poštivanje suvereniteta, prava na samoopredjeljenje itd. No, funkcionisanje država onako kako je stvaranjem UN-a dogovoreno pod kišobranom međunarodne zajednice, ne ostavlja prostor za zauzimanje, otimanje ovih resursa o kojima govorimo ili za plasiranje korporativnih industrija, kao što je vojna industrija i druge prateće. Vojna industrija u SAD-u danas zahvata 68 odsto ukupne industrijske proizvodnje i ona ne može funkcionisati bez rata. Svakih pet, šest godina ona mora imati ozbiljan rat u koji bi mogla da plasira svoje proizvode, a rat ne možete imati ako nemate strateškog neprijatelja. Zapad je tog neprijatelja imao u Sovjetskom savezu, a kada je ovaj nestao, trebalo je stvoriti novog. http://www.oslobodjenje.ba/pogledi/pric ... samo-farsa
Korporacije vladaju svijetom
- homega
#1 Korporacije vladaju svijetom
Zlatko Dizdarević, u današnjem Oslobođenju, sasvim prosto, u nekoliko rečenica, prikazuje stvarne razloge političkih, ekonomskih, demografskih, i svih ostalih kriza na našoj planeti, unazad nekoliko decenija
- Šveđanin
#2 Re: Korporacije vladaju svijetom
I šta predlažete za alternativu?
Daj samo nešto realno.. i da nije ono utopijski oduzmimo bogatima dajmo siromašnima.
Daj samo nešto realno.. i da nije ono utopijski oduzmimo bogatima dajmo siromašnima.
- homega
#3 Re: Korporacije vladaju svijetom
Za početak, npr. vratimo iz BiH SHELL na početne pozicije 
- JohnnyS
#4 Re: Korporacije vladaju svijetom
Šveđanin wrote:I šta predlažete za alternativu?
Zabranimo cijepljenje i pojačajmo kontrole aviona da spriječimo chemtrailse...
- graue_maus
#5 Re: Korporacije vladaju svijetom
u evropi prolazi faza u kojoj socijalna drzava umire .........penziono ,zdravstveno i socijalno osiguranje sve manje vrijedi 
- uglavnomja
#6 Re: Korporacije vladaju svijetom
za Gospodina Zlatka D. samo duboki naklon!
- BlackSteel
#7 Re: Korporacije vladaju svijetom
Ljudi dragi hajd realno malo da pricamo. I ja sam prije ovako isto mislio, sve je to validno i sve stoji. Al kralju moj, planeta fercera na principu zivog organizma, a insan je na njoj danas samo parazit. Kotimo se nenormalno, cinimo stetu, trosimo resure i ni na koji nacin ne ucestvujemo u ekosistemu i procesima u njemu. Na koji nacin insan danas doprinosi planeti i suzivotu sa ostalim bicima, nikako eto kako. Planeti kralju dolazi do grla, desice nam se isto kao i sa dinosaurusima, evoluiracemo na silu na podnosljiv nivo. Sve sto ti nabrojani ljudi pokusavaju svim tim nabrojanim metodama je da spasu svoje dupe, i nemas sta ljudima prebacivat, da malo bolje poznajete materiju i vi bi slicno cinili i podrzavali. Planeta kad krene u proces rasterecavanja od parazita ona ne bira. Zemljotresi, sjebana klima, pozari, sushe, vjetrovi, poplave, sve je to dio mehanizma koji se bori za nesmetano funkcionisanje planete i njen opstanak. Prema tome, nista cudno, novo ni iznenadjujuce. Ljudi samo pokusavaju svest populaciju na normalan nivo da se ne bi planeta pozabavila s tim, a planetu i taj mehanizam pejgamber ne obuzda kad krene 
-
moke_31
#8 Re: Korporacije vladaju svijetom
Đe si ti Bille, kako ide depopulacija ovih danaBlackSteel wrote:Ljudi dragi hajd realno malo da pricamo. I ja sam prije ovako isto mislio, sve je to validno i sve stoji. Al kralju moj, planeta fercera na principu zivog organizma, a insan je na njoj danas samo parazit. Kotimo se nenormalno, cinimo stetu, trosimo resure i ni na koji nacin ne ucestvujemo u ekosistemu i procesima u njemu. Na koji nacin insan danas doprinosi planeti i suzivotu sa ostalim bicima, nikako eto kako. Planeti kralju dolazi do grla, desice nam se isto kao i sa dinosaurusima, evoluiracemo na silu na podnosljiv nivo. Sve sto ti nabrojani ljudi pokusavaju svim tim nabrojanim metodama je da spasu svoje dupe, i nemas sta ljudima prebacivat, da malo bolje poznajete materiju i vi bi slicno cinili i podrzavali. Planeta kad krene u proces rasterecavanja od parazita ona ne bira. Zemljotresi, sjebana klima, pozari, sushe, vjetrovi, poplave, sve je to dio mehanizma koji se bori za nesmetano funkcionisanje planete i njen opstanak. Prema tome, nista cudno, novo ni iznenadjujuce. Ljudi samo pokusavaju svest populaciju na normalan nivo da se ne bi planeta pozabavila s tim, a planetu i taj mehanizam pejgamber ne obuzda kad krene
Bill G. to radi kroz vakcine, monsanto i GMO hranu, a možda finansira i bolesti kao što su ebola itd.
Šta ti predlažeš?
- _mufljuz_
#9 Re: Korporacije vladaju svijetom
moke_31 wrote:Đe si ti Bille, kako ide depopulacija ovih danaBlackSteel wrote:Ljudi dragi hajd realno malo da pricamo. I ja sam prije ovako isto mislio, sve je to validno i sve stoji. Al kralju moj, planeta fercera na principu zivog organizma, a insan je na njoj danas samo parazit. Kotimo se nenormalno, cinimo stetu, trosimo resure i ni na koji nacin ne ucestvujemo u ekosistemu i procesima u njemu. Na koji nacin insan danas doprinosi planeti i suzivotu sa ostalim bicima, nikako eto kako. Planeti kralju dolazi do grla, desice nam se isto kao i sa dinosaurusima, evoluiracemo na silu na podnosljiv nivo. Sve sto ti nabrojani ljudi pokusavaju svim tim nabrojanim metodama je da spasu svoje dupe, i nemas sta ljudima prebacivat, da malo bolje poznajete materiju i vi bi slicno cinili i podrzavali. Planeta kad krene u proces rasterecavanja od parazita ona ne bira. Zemljotresi, sjebana klima, pozari, sushe, vjetrovi, poplave, sve je to dio mehanizma koji se bori za nesmetano funkcionisanje planete i njen opstanak. Prema tome, nista cudno, novo ni iznenadjujuce. Ljudi samo pokusavaju svest populaciju na normalan nivo da se ne bi planeta pozabavila s tim, a planetu i taj mehanizam pejgamber ne obuzda kad krene![]()
Bill G. to radi kroz vakcine, monsanto i GMO hranu, a možda finansira i bolesti kao što su ebola itd.
Šta ti predlažeš?
Nema prijedloga niti je rjesenje moguce, neko ko ima bogatstvo da sam sebi kupi nekoliko opremljenih nosaca borbenih letjelica jeste stvarna prijetnja svjetskoj sigurnosti i takvi ljudi su zapravo najveci paraziti Zemaljske kugle jer kako drugacije objasniti da Pol Alen natoci i spali 500 tona goriva nego parazitsko bkesomucno trosenje preostalih rezervi,dok se to u postojecem sistemu razmisljanja to zove uspjesan poslovni covjek koji je stekao pravo na neogranicenu potrosnju resursa i izivljavanje nad istim. Ali to se danas zove kapitalizam htjeli mi njega ili ne mirili se ili ne to je pravilo zivljenja na koje si prinudjen rodjenjem....
Rjesenje bi bilo bojkot auta, interneta,microsofta,IT produkata,bojkot kocke, alkohola i bilo cega sto nosi spekulativnu a ne stvarnu vrijednost a to vec polako vraca u kameno doba.....
Jedini ljudi koji zive u skladu sa osnovnim potrebama i koji su se na najbolji nacin stopili sa Planetom su Amiši, i preostale plemenske zajednice na zemlji...a svi znamo sta im se desava kada postanu predmetom kapitalistickog interesa.....
Last edited by _mufljuz_ on 12/10/2014 18:21, edited 1 time in total.
- Stoner
#10 Re: Korporacije vladaju svijetom
Preporucujem da pregledate koji dokumentarac od Michaela Moore-a i pomognete mu da sagradi jos jednu vilu i kupi traku za trcanje.
- BlackSteel
#11 Re: Korporacije vladaju svijetom
Nema tu prijedloga jarane, sami sebi dohakasmo. Lozimo se i zivimo na pogresnim premisama od starta, da smo bogom dani vladaoci planete i njenih resursa. Kao prvo umanjit betoniranje planete i unistavanje zelenila, izlovljavanje zivotinjskih vrsta. Jednu rupicu u tom sistemu napravis i osjecas posljedice i ti i x zivotinjskih vrsta. Pocet malo cjenit ekosistem i planetu nije zgoreg. Skontat koliko smece iza sebe ostavljamo u amanet. A realno govoreci, vise volim da insan pokusa to rjesit ako moze, nego planeta da poludi i sve nas potamani. Ukljuci malo logiku jbga. Lako je sad teorisat i supljirat, al kralju da se krenu desavat te nekontrolisne kataklizme, molili bi za te kontrole populacije i velicali bi te likove koji se sa tim bave 
- Stoner
#12 Re: Korporacije vladaju svijetom
Super, slazem se, treba razvijati svijest o ekologiji i majci prirodi. To naravno ne znaci kenjanje po kapitalizmu i prizivanje socijalizma zbog brige o platanima.
Jer nema smisla.
Jer nema smisla.
-
TheMule
#13 Re: Korporacije vladaju svijetom
Evropa je mnogo jaca kad su u pitanju korporacije nego Amerika. Rijesenje su jaki zakoni koji ce limitirati uticaj kompanija na prirodu i drustvo.
I taj podatak o Americkoj vojnoj industriji nije vazan, jer Amerika ima malu industriju, ta vojna industrija je gotovo sve sto imaju, sve ostalo se proizvodi u Kini.
Ali ako cemo biti posteni, pravi unistivaci prirode su sami ljudi. Mozete prestati jesti zivotinjske proizvode, osim recimo jednom sedmicno. Mozete manje voziti. Mozete prestati bacati plastiku po ulicama. Prestati bespravno loviti, prestati sjeci sumu, a da pritom ne zasadite novu, itd itd.
Bosna nema veliku populaciju, i moze biti jedna super cista zemlja da hoce.
I taj podatak o Americkoj vojnoj industriji nije vazan, jer Amerika ima malu industriju, ta vojna industrija je gotovo sve sto imaju, sve ostalo se proizvodi u Kini.
Ali ako cemo biti posteni, pravi unistivaci prirode su sami ljudi. Mozete prestati jesti zivotinjske proizvode, osim recimo jednom sedmicno. Mozete manje voziti. Mozete prestati bacati plastiku po ulicama. Prestati bespravno loviti, prestati sjeci sumu, a da pritom ne zasadite novu, itd itd.
Bosna nema veliku populaciju, i moze biti jedna super cista zemlja da hoce.
- SStijena
#14 Re: Korporacije vladaju svijetom
Apsurd je da ne postoje u BiH svugdje redom kontejneri za selekciju otpada ,zakon za to,a po tom i neko ko se bavi reciklažom masovnije.
- Stoner
#15 Re: Korporacije vladaju svijetom
'Naci BozeeeTheMule wrote:Evropa je mnogo jaca kad su u pitanju korporacije nego Amerika. Rijesenje su jaki zakoni koji ce limitirati uticaj kompanija na prirodu i drustvo.
.
- Russki
#16 Re: Korporacije vladaju svijetom
Otkud to vama da su ljudi paraziti? Pa paraziti su oni sto su nam napravili sve ovo sranje, troše resurse ko nenormalni, kao da ce toga uvijek biti, bolesti haraju (pola ih je izmisljeno, a pola napravljeno). Robovi smo, a nemamo okova. Nema beznadnijeg roba od onog koji misli da je slobodan.
- Muhamed Đakmić
#17 Re: Korporacije vladaju svijetom
Znam da je komunizam prevaziđen, ali nekako se ne mogu oteti utisku da ljudska svijest mora prevazići i kapitalizam ili barem nadoći na neku sinergiju između kapitalizma i komunizma. Nije ispravno da crnac u Africi pogine za dolar dnevno, a njegov gazda iz Amerike obrne na tom milione dnevno.
Konzumerističko društvo je najveća kurčina koja se planeti mogla desiti, ali vjerujem da malo ljudi razmišlja kao ja, jer da razmišlja, vidjeli bismo promjene, kakve - takve.
Konzumerističko društvo je najveća kurčina koja se planeti mogla desiti, ali vjerujem da malo ljudi razmišlja kao ja, jer da razmišlja, vidjeli bismo promjene, kakve - takve.
-
uzgajivac
- JThomas
#19 Re: Korporacije vladaju svijetom
čovjek će morati smisliti nešto skroz novo, jer planeta prestaje da fizički podržava neograničeno harčenje, prestaje biti dovoljna. ovo što je dosad pokušavano nije dalo rezultate, a drugu planetu ne možeš kupiti na slobodnom tržištu, bar ne na ovom stepenu tehnološkog razvoja.
- agnostic_front
#20 Re: Korporacije vladaju svijetom
I bilo je vrijemegraue_maus wrote:u evropi prolazi faza u kojoj socijalna drzava umire .........penziono ,zdravstveno i socijalno osiguranje sve manje vrijedi
I pored ovoga, broj ekstremno siromašnih ljudi na svijetu se smanjio, a drastičan pad siromaštva zabilježen od pada komunizma. Kako to objašnjavate?homega wrote:"Kada sam se ja rodio (1948. godine, op.pr.) na planeti je bilo otprilike oko tri milijarde i dvjesto hiljada miliona stanovnika. Ako poživim kao moj otac, na planeti će biti oko osam milijardi stanovnika. Dakle, samo u jednoj generaciji je dva i po puta više stanovnika i to sa istim količinama energije, vode i hrane.
- agnostic_front
#21 Re: Korporacije vladaju svijetom
TheMule wrote:
- Butmiran
#22 Re: Korporacije vladaju svijetom
Pratim.
Tekst iz Oslobođenja je vrh nema šta.
Tekst iz Oslobođenja je vrh nema šta.
- Stoner
#23 Re: Korporacije vladaju svijetom
Najzagadjenije drzave na svijetu su one koje su bile ili su jos uvijek komunisticke.
Trenutno zivimo u najprosperitetnijem vremenu u povijesti covjecanstva.
Nema potrebe za nikakvom kombinacijom kapitalizma i komunizma, niti je takvo sto uopste moguce.
Al najjace mi je kako se za resurse sekiraju. Haha.
Trenutno zivimo u najprosperitetnijem vremenu u povijesti covjecanstva.
Nema potrebe za nikakvom kombinacijom kapitalizma i komunizma, niti je takvo sto uopste moguce.
Al najjace mi je kako se za resurse sekiraju. Haha.
- Muhamed Đakmić
#24 Re: Korporacije vladaju svijetom
Po kojim je parametrima ovo najprosperitetnije vrijeme 
-
TheMule
#25 Re: Korporacije vladaju svijetom
agnostic_front wrote:TheMule wrote:
![]()
![]()
I?Stoner wrote:'Naci BozeeeTheMule wrote:Evropa je mnogo jaca kad su u pitanju korporacije nego Amerika. Rijesenje su jaki zakoni koji ce limitirati uticaj kompanija na prirodu i drustvo.
.
Nemam pojma sta ovo znaci. Nivo komunikacije na forumu se sad srozo sa pola recenice na 0 recenica