Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
foxlife
#476 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
ma ja budem u klubovima gdje se ne vidi od dima i ne smeta mi licno
to sto me truju ne gledam kao lose jer je moj izbor
al mi je drago zbog drugih ljudi koji bi zelili da negdje sjede i sl a ne mogu od pusaca
to sto me truju ne gledam kao lose jer je moj izbor
al mi je drago zbog drugih ljudi koji bi zelili da negdje sjede i sl a ne mogu od pusaca
-
hladan.preminger
#477 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Činjenica je da ne možeš biti kvalitetno žensko ako ne pušiš. Za ostalo se slažem.zigzag wrote: ↑27/05/2021 08:20 Ni jedna stranka na jučerašnjem glasanju nije bila izričito protiv tako da će zakon biti usvojen.
I ovo neće biti ništa radikalno niti se ugostitelji trebaju bojati.
Trenutno činjenično stanje je da su pušači većina u ugostiteljskim objektima. I na osnovu toga su ugostitelji zaključili da nepušači niti jedu niti piju.
I nikad nisu ni razmišljali zašto je to tako. Kako rekoh svakako smo odrasli u sredini gdje nisi bio pravu muško a ni kvalitetno žensko ako ne pušiš pa je i to razlog zašto svi misle da uglavnom pušači idu u restorane i kafiće.
Ja opet govorim iz svoj primjera, nekako se jednom mjesečno nakanim da negdje ručam ili večeram sa svojom porodicom radi tog zagušljivog prostora. i to uvijek gledam da ili bude "međuvrijeme" kada nije gužva ili objekat za koji znam da u tom trenutku nema puno gostiju.
A i kada odem, minimalno vremena sam tamo jer i tada neko puši.
Sin me je sto puta molio da ostane u igraonici ali ne radi njega mi nikad nije bilo logično da ostaje u zagušljivim prostorima. Jer u BIH je običaj da u roditelji dovedu djecu u igraonice i svi sjede za okolnim stolovima i puše.
Ko zna koliko ljudi izbjegava ugostiteljske objekte, jer računam i slastičarne, radi toga. Prije će im se promet povećati nego smanjiti ako se zabrani pušenje.
-
realna do boli
#478 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ja, kao pusac, podrzavam ove mjere. I meni smetaju zagusljivi, zadimljeni prostori. Ako ne moram, zimi tamo ni neidem. Ako se u "svijetu" mogu prilagoditi, tako da zapalim van kafica i restorana, mogu i u svojoj BiH. Posebno izbjegavam kafice sa nargilama, ubise brate, mogu misliti kako je nepusacima.
Last edited by realna do boli on 27/05/2021 11:43, edited 1 time in total.
-
zigzag
#479 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pasivno pušenje je isto tako problem.
Ja sam odrastao u kući gdje su svi pušili, kako moji tako i gosti koji su dolazili. I od rođenja sam imao redovne prehlade i viroze, najviše su me vodali po bolnicama, pencilini,ventolini. A dijagnoza je bila alergijski bronhitis, zima-ljeto ja imam alergijski bronhitis. Pa ko fol možda je od pernatog jastuka pa su i to zamijenili ali prehlade i viroze su bile redovne.
Normalno, od rane mladosti se krene u kafiće i ono jeste da je čovjek primjećivao da mu smeta kada neko blizu njega puši i kada smo svi u oblaku dima ali šta ćeš, društvo smo, normalno je pušiti.
A kada sam igrom slučaja otišao na fakultet u drugu državu, promijenio sam klimu nije više bila kontinentalna nego mediteranska i tamo gdje sam bio bio sam puno manje izložen duhanskom dimu. Od tad sam na prehlade i viroze skoro zaboravio. Ponekad u zimskom periodu kada se baš pokupi virus. A danas je i to puno manje jer već dugo godima imam drugačiji način prehrane.
A i izbjegavam te ugostiteljske objekte gdje se puši tako da više nemam problema.
S druge strane, otac je pušio godinama. U poznim godinama se odrekao alkohola pošto mu "zdravlje nije podnosilo". Ali cigara se nije mogao odreći. I dok je bio aktivan šetač, ni cigare mu nisu uticale na zdravlje. Tek kada je radi starosti značajno smanjio kretanje i počeo sjediti u par soba ali je redovno pušio u obje, onda se počeo žaliti na astmu. Pa je koristio pumpice i još neke stvari ali je to bilo privremenog efekta. I nekoliko dana prije smrti je rekao, moram u bolnicu ne mogu da dišem, u bolnici je bio nekoliko dana i cijelo vrijeme imao taj problem sa nedostatkom kisika. Doktor je i gledao snimke pluća ali je prešutio(tako je sam rekao).
Uglavnom duhanski dim u zatvorenim prostorima je ozbiljno zlo pa da ga pokušamo barem malo suzbiti.
Ja sam odrastao u kući gdje su svi pušili, kako moji tako i gosti koji su dolazili. I od rođenja sam imao redovne prehlade i viroze, najviše su me vodali po bolnicama, pencilini,ventolini. A dijagnoza je bila alergijski bronhitis, zima-ljeto ja imam alergijski bronhitis. Pa ko fol možda je od pernatog jastuka pa su i to zamijenili ali prehlade i viroze su bile redovne.
Normalno, od rane mladosti se krene u kafiće i ono jeste da je čovjek primjećivao da mu smeta kada neko blizu njega puši i kada smo svi u oblaku dima ali šta ćeš, društvo smo, normalno je pušiti.
A kada sam igrom slučaja otišao na fakultet u drugu državu, promijenio sam klimu nije više bila kontinentalna nego mediteranska i tamo gdje sam bio bio sam puno manje izložen duhanskom dimu. Od tad sam na prehlade i viroze skoro zaboravio. Ponekad u zimskom periodu kada se baš pokupi virus. A danas je i to puno manje jer već dugo godima imam drugačiji način prehrane.
A i izbjegavam te ugostiteljske objekte gdje se puši tako da više nemam problema.
S druge strane, otac je pušio godinama. U poznim godinama se odrekao alkohola pošto mu "zdravlje nije podnosilo". Ali cigara se nije mogao odreći. I dok je bio aktivan šetač, ni cigare mu nisu uticale na zdravlje. Tek kada je radi starosti značajno smanjio kretanje i počeo sjediti u par soba ali je redovno pušio u obje, onda se počeo žaliti na astmu. Pa je koristio pumpice i još neke stvari ali je to bilo privremenog efekta. I nekoliko dana prije smrti je rekao, moram u bolnicu ne mogu da dišem, u bolnici je bio nekoliko dana i cijelo vrijeme imao taj problem sa nedostatkom kisika. Doktor je i gledao snimke pluća ali je prešutio(tako je sam rekao).
Uglavnom duhanski dim u zatvorenim prostorima je ozbiljno zlo pa da ga pokušamo barem malo suzbiti.
-
ScoobyDooby
#480 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Treba jos zabranit prodaju osobama ispod 21.g.
I alkohol bi bilo pametno zabranit. Satra se omladina alkoholom i duvanom. Posebno sa onom krdzom sa ulice.
I alkohol bi bilo pametno zabranit. Satra se omladina alkoholom i duvanom. Posebno sa onom krdzom sa ulice.
- vaučer
#481 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Doslovno kao da si opisivao moje djetinjstvo.zigzag wrote: ↑27/05/2021 11:43 Pasivno pušenje je isto tako problem.
Sve isto, kuća puna dima, bronhitis, pizdarije s jastucima i beskrajni posjeti bolnicama i domovima zdravlja.
U srednjoj školi odselio od kuće i nikad više isti problemi.
-
detroit-mercy
#482 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Low hanging fruitfoton wrote: ↑27/05/2021 09:53Slažem se, nekad se čini da je redoslijed pogrešan, ali prvo se rješavaju neke manje stvari i manji problemi jer ako se odmah radi na velikim problemima onda dugo nema nikakvog napretka. Tiha voda brijege valja. I mislim da ima pritisaka sa raznih strana da se ovaj zakon prihvati ali isto tako, kako i ova tema pokazuje, kako razne ankete pokazuju, zakon ima podršku velike većine stanovništva čak i bez tog pritiska.Hakiz wrote: ↑27/05/2021 09:10Slično kao za paradu ponosa. Neke stvari su nama možda čudne da se na njima insistira, ima važnijih stvari, neki ovdje ih vide i kao napad na lični sistem vrijednosti, ali EU ih vidi kao simbole i dokaze prihvatanja evropskih (barem EU) vrijednosti. Ako to ne prihvatimo, nismo mentalno Evropljani, tako oni to vide. A takvi im ne trebamo.foxlife wrote: ↑27/05/2021 08:21 usvojit ce htjeli ne htjeli jer je to eu rekla i tako je
pa sada usvajaju zakone koje nikad ni u ludilu ne bi prihvatili
ocigledno su stranci rekli ajmo mi ovu bosnu malo srediti mozda primiti u eu zbog rusije i sl i da se vise ne zajebavamo sa ovim kromanjoncima
a da bi te primili moras milijardu zakona usvojiti
Uglavnom...![]()
![]()
-
foxlife
#483 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
neko sad jede opuske nakon sto su usvojili ovaj prijedlog 
-
foxlife
#484 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
to objasnjavati bosnji kojem je vrhunac biznisa kafana i cevabdzinica je naucna fantastikadetroit-mercy wrote: ↑27/05/2021 16:25Low hanging fruitfoton wrote: ↑27/05/2021 09:53Slažem se, nekad se čini da je redoslijed pogrešan, ali prvo se rješavaju neke manje stvari i manji problemi jer ako se odmah radi na velikim problemima onda dugo nema nikakvog napretka. Tiha voda brijege valja. I mislim da ima pritisaka sa raznih strana da se ovaj zakon prihvati ali isto tako, kako i ova tema pokazuje, kako razne ankete pokazuju, zakon ima podršku velike većine stanovništva čak i bez tog pritiska.Hakiz wrote: ↑27/05/2021 09:10
Slično kao za paradu ponosa. Neke stvari su nama možda čudne da se na njima insistira, ima važnijih stvari, neki ovdje ih vide i kao napad na lični sistem vrijednosti, ali EU ih vidi kao simbole i dokaze prihvatanja evropskih (barem EU) vrijednosti. Ako to ne prihvatimo, nismo mentalno Evropljani, tako oni to vide. A takvi im ne trebamo.
Uglavnom...![]()
![]()
, tako je i sa organizacionim promjenama, prvo rjesavas one zadatke koji su laksi i ne zahtijevaju puno energije/sredstava i slicno. Onda se postepeno penjes prema zahtjevnijim problemima.
jbt pojedinci bi odmah da mi ukidamo rs da se ljiljani vijore u sred banja luke i sl dok on ispija kafu ili vani drka viljuskara kod hansa
-
soha96
- muhafuca
#486 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
kad smo mi to sami nesto odlucili?soha96 wrote: ↑25/05/2021 13:35Daleko smo dogurali jer sami odlucujemo i pametujemo.muhafuca wrote: ↑25/05/2021 13:24libo nas i za berlin i za teheransoha96 wrote: ↑25/05/2021 12:42 U ovakvim odlukama biras da li ides prema Berlinu ili Teheranu. Smijesno je da se uopste diskutuje o ovome. Ja sam pusac ali bih sutra odmah podrzao ovaj zakon, ako nismo dovoljno pametni onda se trebamo makar ugledati na pametnije i razvijenije drzave. Zdravlje na prvom mjestu.
trebamo se mi izmedju sebe sjest i dogovorit sta cemo i kako cemo bez da nesto radimo samo zato sto je to berlin uradio ili zatoo sto je to teheran uradio.
pa ako mi odlucimo da nama odgovara da zabranimo, onda zabranimo
a ako mi odlucimo da nama odgovara da ne zabranimo onda ne zabranimo
poshalju nam diktat, sta treba ... nama ovi iz evrope i amerike, srbima rusi
i onda se mi ovdje izmedju handrimo ko ce cije progurat
- spinel_
#487 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nista ovo.
Dici kutiju cigareta na cvaju. To bi bio pravi penicilin za pusace.
Vidjeli bi onda kad bi i kako davali 1000 maraka mjesecno za cigarete.
Znaci dici cijenu da je steka 500 maraka. Uzivanje se placa, pa bujrum.
Dici kutiju cigareta na cvaju. To bi bio pravi penicilin za pusace.
Vidjeli bi onda kad bi i kako davali 1000 maraka mjesecno za cigarete.
Znaci dici cijenu da je steka 500 maraka. Uzivanje se placa, pa bujrum.
-
foxlife
#488 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
onda bi most na otoci bio otvoreni shop za cigarete
ps. evo sada su najjeftinije oko 5km pa skoro svi puse samo sto ja po stolovima vidim one chesterfield motane i sl
-
moonca
#489 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Problem je ovisnost, koja je smisljeno planirana od proizvodjaca.
-
Hakiz
-
Hakiz
#491 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
foxlife
#493 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
moze se sve rijesiti da hoceHakiz wrote: ↑27/05/2021 16:38To bi riješili da hoće, ali puštaju raji da jeftinije dođe do otrova. Ko zna šta je u tom "duhanu".
i korupcija i nepotizam i nelegalna gradnja al ocito nekome odgovara da se ne rijesi
e zato nam stranci i namecu zakone jer da smo drugaciji mi bi sami to prihvatili prije 10-20 godina i vjerovatno sada bili u eu zajedno sa hrvatskom
- spinel_
- muhafuca
#495 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
nikakav problem - evo ja kao pushach prvi potpisujem
da se sav luxuz oporezuje do bola
alkohol (ukljucujuci i pivu) , cigare, kafa u kaficima, sve sto se prodaje u nocnim klubovima, restoranima,
skupocjeni automobili, luxuzni stanovi, luxuzni telefoni itd itd
a da se oslobode poreza totalno osnovne zivotne potrebstine
brasno ulje secer itd, stanovi, skolovanje,
jel posteno?
eto pishi zakon i pokeni incijativu, podrzavamo.
Last edited by muhafuca on 27/05/2021 17:00, edited 1 time in total.
-
foxlife
#496 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
sve je to super u teoriji
mi imamo i sada zakone o korupciji o ovome o onome
neke zakone je cak i eu prepisala od nas
problem je u sprovodjenju i ko ti sudi
dzaba tebi zakon o krivicnom djelu kad ti sudi burzicka ili sl i oslobodi krivice iako si bukvalno kriv i to svako zna
jedino da je snimljeno krivicno djelo onda bi mozda dobio zasluzujucu kaznu
mi imamo i sada zakone o korupciji o ovome o onome
neke zakone je cak i eu prepisala od nas
problem je u sprovodjenju i ko ti sudi
dzaba tebi zakon o krivicnom djelu kad ti sudi burzicka ili sl i oslobodi krivice iako si bukvalno kriv i to svako zna
jedino da je snimljeno krivicno djelo onda bi mozda dobio zasluzujucu kaznu
- Snake Eyes
#497 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Mislim da to ne bi pomoglo, pusaci su posebna vrsta manijaka koja bi nasla nacin da sebi udovolji. Vidio sam da nemaju da jedu ali imaju da puse. To ti je parola, sta imam u zivotu osim ove kafe i cigare...
- muhafuca
#498 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pa sta ti onda predlazesh protiv tih manijaka?Snake Eyes wrote: ↑27/05/2021 16:54Mislim da to ne bi pomoglo, pusaci su posebna vrsta manijaka koja bi nasla nacin da sebi udovolji. Vidio sam da nemaju da jedu ali imaju da puse. To ti je parola, sta imam u zivotu osim ove kafe i cigare...
bili streljanje pomoglo?
da tako nesto poguramo?
-
moonca
-
foxlife