Konkurs FUP Sarajevo
-
rexandroid
#1 Konkurs FUP Sarajevo
Poz.
Imate ovdje link za konkurs: http://www.job.ba/posao/41642/policajac ... izvrsilaca. Nisam u toku, ali pri kraju se navodi da obuka traje 12 mjeseci + 12 probnog rada. Da li kandidati na obuci imaju neki postotak (neka primanja) od glavnice ili sl?
U konkursu ne pise nista, da li vi znate ista o tome?
Hvala
Imate ovdje link za konkurs: http://www.job.ba/posao/41642/policajac ... izvrsilaca. Nisam u toku, ali pri kraju se navodi da obuka traje 12 mjeseci + 12 probnog rada. Da li kandidati na obuci imaju neki postotak (neka primanja) od glavnice ili sl?
U konkursu ne pise nista, da li vi znate ista o tome?
Hvala
- Klavikula
#2 Re: Konkurs FUP Sarajevo
trebalo bi da ima. 100-150 KM. znam da kantonalni MUP daje sigurno oko 100KM, ne vidim razlog zasto i FUP ne bi 
-
rexandroid
#3 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Klavikula wrote:trebalo bi da ima. 100-150 KM. znam da kantonalni MUP daje sigurno oko 100KM, ne vidim razlog zasto i FUP ne bi
To je malo...
Pa od cega zivjeti godinu dana? Jos godina probnog rada, koliko se tu plate dobiva?
- Hemera
#4 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Radna mjesta rasprodata.
- Bianconeri1988
#5 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Meni jaran hoće da se prijavi, prikupio je sva potrebna dokumenta, još samo da preda.
- KB9
#6 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Hemera wrote:Radna mjesta rasprodata.
- Klavikula
#7 Re: Konkurs FUP Sarajevo
za probni rad ne znam, vjerovatno su veca primanja.rexandroid wrote:Klavikula wrote:trebalo bi da ima. 100-150 KM. znam da kantonalni MUP daje sigurno oko 100KM, ne vidim razlog zasto i FUP ne bi
To je malo...![]()
Pa od cega zivjeti godinu dana? Jos godina probnog rada, koliko se tu plate dobiva?
- Hemera
#8 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Možda je smiješno,ali to je surova realnost,a pojedinci će to ubrzo da dožive,što bi se reklo,na sopstvenoj koži.KB9 wrote:Hemera wrote:Radna mjesta rasprodata.![]()
-
k1ks
#9 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Svaki mjesec dobivas oko 100 km...gore odradis 8 mjeseci pa prakse 3 pa ponovo mjesec vraca....ako se pitas od cega ces zivjeti gore sve imas.... tih 100 je vise kao za prevoz i higijenu...
Nakon sto to odradis imas 80 % plate koji primas jos 12 mjeseci...do stalnog radnog odnosa
A kad budes svjestan koja je konkurencija da se na 25 ranih mjesta prijavi oko 1000 ljudi onda trebas da molis Boga da uletis gore,,,
Nakon sto to odradis imas 80 % plate koji primas jos 12 mjeseci...do stalnog radnog odnosa
A kad budes svjestan koja je konkurencija da se na 25 ranih mjesta prijavi oko 1000 ljudi onda trebas da molis Boga da uletis gore,,,
-
FaKKe
#10 Re: Konkurs FUP Sarajevo
kako ce oni kontaktirati nas sto smo aplicirali?
- Hemera
#11 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Pa valjda si ostavio broj telefona na prijavi? Adresa?
Ak te ne zovnu prijava ti nije prihvacena.
Mislim da ce samo spisak sifri objaviti i termine za polaganje.
- Hemera
#12 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Nema toliko da se prijavilo,mozda ni pola.Tako daaa....k1ks wrote:Svaki mjesec dobivas oko 100 km...gore odradis 8 mjeseci pa prakse 3 pa ponovo mjesec vraca....ako se pitas od cega ces zivjeti gore sve imas.... tih 100 je vise kao za prevoz i higijenu...
Inace to je svejedno jer mjesta su unaprijed kako.gore napisah rasprodata.
Nema tu nikakve lude srece i slucajnosti.
Prosle godine su spali na to da prodaju spj,poznajem licno osobu koja je dala novac da se sinu ispuni zelja da radi,iako objektivno nije kapacitet za to mjesto.
Tako da onaj ko misli da moze vara se....
-
FaKKe
#13 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Pa naravno da sam ostavio broj, zato i pitam kako ce kontaktirati?Hemera wrote:Pa valjda si ostavio broj telefona na prijavi? Adresa?
Hoce li telefonski, ili ce slati pismeno obavjestenje o zadovoljenju uslova konkursa?
- studiorum_tuzlaensis
#14 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Te stvari se završavaju iza zatvorenih vrata kovertama. Nisi ti ništa zadovoljio (pogotovo političku pozadinu nemaš) čim se ti ovdje raspituješ šta kako.FaKKe wrote:Pa naravno da sam ostavio broj, zato i pitam kako ce kontaktirati?Hemera wrote:Pa valjda si ostavio broj telefona na prijavi? Adresa?
Hoce li telefonski, ili ce slati pismeno obavjestenje o zadovoljenju uslova konkursa?
Želim ti sreću, ali da se bzvze ne nadaš pa poslije razočaraš kažem ti nema ništa od toga, taman da na 100m trčiš brže od Bolta i da si spremniji od Van Dama u najboljim godinama.
-
FaKKe
#15 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Nit sam brzi od Bolta, niti spremniji od Van Dama, nego cisto onako pitam.studiorum_tuzlaensis wrote:Te stvari se završavaju iza zatvorenih vrata kovertama. Nisi ti ništa zadovoljio (pogotovo političku pozadinu nemaš) čim se ti ovdje raspituješ šta kako.FaKKe wrote:Pa naravno da sam ostavio broj, zato i pitam kako ce kontaktirati?Hemera wrote:Pa valjda si ostavio broj telefona na prijavi? Adresa?
Želim ti sreću, ali da se bzvze ne nadaš pa poslije razočaraš kažem ti nema ništa od toga, taman da na 100m trčiš brže od Bolta i da si spremniji od Van Dama u najboljim godinama.
Ne vjerujem da je svih 25 mjesta namjesteno. A opet, mozda i jeste...
- Hemera
#16 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Prvo se dogovore mjesta pa se izbaci konkurs.Nažalost.
Prvo se sredi pisani test gdje uvijek ima neko ko je osvoji od npr 23,24 boda od 25,
pa dobije otprilike toliko i na fizičkom
i onda ga ugraviraju na intervjuu
Nemaš šanse.Vidjećeš i sam rezultate,a bodovi će ti biti jasni kako su naštimani.
Prvo se sredi pisani test gdje uvijek ima neko ko je osvoji od npr 23,24 boda od 25,
Nemaš šanse.Vidjećeš i sam rezultate,a bodovi će ti biti jasni kako su naštimani.
-
Fauja Singh
#17 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Od 25 mjesta ide (kako sam ja cuo) 8 za Bosnjake, ma nema ovdje sanse uletiti bez bas jake veze.
- Hemera
#18 Re: Konkurs FUP Sarajevo
ključ su pare,a nacionalnost je nevažna 
-
Sabaton
#19 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Igrom slučaja bio sam u FUPU nekim svojim poslom, i čekam u hodniku, kad samo odjednom ulaze u zgradu haman svršene studentice: i onaj tamo policajac na šalteru nestrpljivo odgovara na raznorazna pitanja:Hemera wrote:Prvo se dogovore mjesta pa se izbaci konkurs.Nažalost.
Te treba li ovo, može li ovo, treba li ovjeriti ovo itd itd
Ja sam tamo bio oko 20 minuta, i za to vrijeme ih je došlo četvero. Zaletili se ljudi, kontaju da regularan konkurs u državnim institucijama zaista i postoji..
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#20 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Kako god, vala od 25 ljudi msm da će primiti 5 sposobnih jer jel'te neko mora i znat raditi svoj posao. Kad se bude ginulo, ne vjerujem da će ovi sa štelom biti "topovsko meso" i u "prvim linijama".Sabaton wrote:Igrom slučaja bio sam u FUPU nekim svojim poslom, i čekam u hodniku, kad samo odjednom ulaze u zgradu haman svršene studentice: i onaj tamo policajac na šalteru nestrpljivo odgovara na raznorazna pitanja:Hemera wrote:Prvo se dogovore mjesta pa se izbaci konkurs.Nažalost.
Te treba li ovo, može li ovo, treba li ovjeriti ovo itd itd![]()
Ja sam tamo bio oko 20 minuta, i za to vrijeme ih je došlo četvero. Zaletili se ljudi, kontaju da regularan konkurs u državnim institucijama zaista i postoji..
- KB9
#21 Re: Konkurs FUP Sarajevo
kolko kosta radno mjesto, kakve su price?
- Hemera
#22 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Samo se tješite...pošteni pojedinci nisu mogli upasti ni na mjesta gdje se tražilo po 100 službenika,a kamoli u jedan FUP koji se bitno razlikuje od ove prašinarske policije...W0rM wrote:Kako god, vala od 25 ljudi msm da će primiti 5 sposobnih jer jel'te neko mora i znat raditi svoj posao. Kad se bude ginulo, ne vjerujem da će ovi sa štelom biti "topovsko meso" i u "prvim linijama".Sabaton wrote:Igrom slučaja bio sam u FUPU nekim svojim poslom, i čekam u hodniku, kad samo odjednom ulaze u zgradu haman svršene studentice: i onaj tamo policajac na šalteru nestrpljivo odgovara na raznorazna pitanja:Hemera wrote:Prvo se dogovore mjesta pa se izbaci konkurs.Nažalost.
Te treba li ovo, može li ovo, treba li ovjeriti ovo itd itd![]()
- W0rM
#23 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Iskreno, msm da je transparentniji konkurs faz FUP nego za kantonalni MUP, jer se rezultati bilježe hemijskom olovkom, dok je u slučaju K MUP-a grafitnom, nadalje podaci se bilježe u 3 različite bilježnice. Dosta je transparentnije kao što rekoh, ali opet ne mora značiti da neće biti nekih preko "veze".Hemera wrote: Samo se tješite...pošteni pojedinci nisu mogli upasti ni na mjesta gdje se tražilo po 100 službenika,a kamoli u jedan FUP koji se bitno razlikuje od ove prašinarske policije...
- Hemera
#24 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Prvo i osnovno to što se bilježi u 3 bilježnice ili grafitnom olovkom ili na formularu koji je određen pravilnikom o načinu i izboru ,je isključivo psihološki utisak na kandidata.W0rM wrote:Iskreno, msm da je transparentniji konkurs faz FUP nego za kantonalni MUP, jer se rezultati bilježe hemijskom olovkom, dok je u slučaju K MUP-a grafitnom, nadalje podaci se bilježe u 3 različite bilježnice. Dosta je transparentnije kao što rekoh, ali opet ne mora značiti da neće biti nekih preko "veze".Hemera wrote: Samo se tješite...pošteni pojedinci nisu mogli upasti ni na mjesta gdje se tražilo po 100 službenika,a kamoli u jedan FUP koji se bitno razlikuje od ove prašinarske policije...
Stvar je vrlo jednostavna, ti možeš dobiti svojih zasluženih 20 bodova,ali onaj koji je primljen mimo tebe,a 100% nije imao ni približne bodove,imati će prostora da se nađe na spisku sa 25 bodova i tebe isključi iz procesa odabira,pa ti utvrđuj i dokazuj,kad hvala bogu ima papira na bacanje...
Dijelim mišljenje čovjeka iz komisije iz MUPTK kad je rekao ja da se pitam,prvo bi išao intervju pa sve ostalo...i to je jedan mali dio štimanja bodova,uključujući i ljekarsko.Ako budete previše dobri ne gine vam papir uvjerenja da ste "nesposobni".
Ono što je vrlo zanimljivo jeste da npr. u prošlom konkursu u FUP su roditelji dolazili i ostvarivali komunikaciju sa članovima komisije i falili kako im djeca mogu i ovo i ono što se tiče fizičkog testa,a na kraju se ispostavilo,kao što je i sam predsjednik rekao,da nisu u stanju ni 50% norme imati,i to javno je rekao u prisutnosti kandidata,roditelja na stadionu.
99% kandidata koji dođu na fizičko testiranje nisu u stanju da pravilno izvode sklekove,pa im komisija toleriše razne ispade i priznaje mnogo toga što ne bi trebala...
I još jedna bitna stvar,kako se zakoni uče i pripremaju kao materija za test općeg znanja,dobar broj kandidata ne ostvari ni eliminacioni prag,pa se uzmu žaliti kako je namješteno,a nisu ni sekunde otvorili da pročitaju i pripreme se. Dakle...
I na kraju svega,jako mi je žao što neko misli da u slučaju FUP-ovih mjesta je proces za izbor objektivan,zbog nekih sitnica,i smatra da može proći bez štele,bitno je da ova tema zbog pojedinaca koji misle da mogu proći na već rezervisana mjesta,ne zamre i da jave se poslije sa rezultatima koje su ostvarili pa da dadnu komentar...
- W0rM
#25 Re: Konkurs FUP Sarajevo
Ako ne probas, neces nikad znati da li bi uspio.Hemera wrote:
Prvo i osnovno to što se bilježi u 3 bilježnice ili grafitnom olovkom ili na formularu koji je određen pravilnikom o načinu i izboru ,je isključivo psihološki utisak na kandidata.
Stvar je vrlo jednostavna, ti možeš dobiti svojih zasluženih 20 bodova,ali onaj koji je primljen mimo tebe,a 100% nije imao ni približne bodove,imati će prostora da se nađe na spisku sa 25 bodova i tebe isključi iz procesa odabira,pa ti utvrđuj i dokazuj,kad hvala bogu ima papira na bacanje...
Dijelim mišljenje čovjeka iz komisije iz MUPTK kad je rekao ja da se pitam,prvo bi išao intervju pa sve ostalo...i to je jedan mali dio štimanja bodova,uključujući i ljekarsko.Ako budete previše dobri ne gine vam papir uvjerenja da ste "nesposobni".
Ono što je vrlo zanimljivo jeste da npr. u prošlom konkursu u FUP su roditelji dolazili i ostvarivali komunikaciju sa članovima komisije i falili kako im djeca mogu i ovo i ono što se tiče fizičkog testa,a na kraju se ispostavilo,kao što je i sam predsjednik rekao,da nisu u stanju ni 50% norme imati,i to javno je rekao u prisutnosti kandidata,roditelja na stadionu.
99% kandidata koji dođu na fizičko testiranje nisu u stanju da pravilno izvode sklekove,pa im komisija toleriše razne ispade i priznaje mnogo toga što ne bi trebala...
I još jedna bitna stvar,kako se zakoni uče i pripremaju kao materija za test općeg znanja,dobar broj kandidata ne ostvari ni eliminacioni prag,pa se uzmu žaliti kako je namješteno,a nisu ni sekunde otvorili da pročitaju i pripreme se. Dakle...
I na kraju svega,jako mi je žao što neko misli da u slučaju FUP-ovih mjesta je proces za izbor objektivan,zbog nekih sitnica,i smatra da može proći bez štele,bitno je da ova tema zbog pojedinaca koji misle da mogu proći na već rezervisana mjesta,ne zamre i da jave se poslije sa rezultatima koje su ostvarili pa da dadnu komentar...