KOME JE LAKSE????
- Vragolan
#1 KOME JE LAKSE????
Da malo razmjenimo misljenja, koliko je to moguce na ovom forumu.
Dakle znamo svi kakva je situacija sa stanovima (cijene) i maldim koji bi da zasnuju porodicu i organizuju si zivot u skladu s tim.
Ako zavirimo ispod porvsine vidjet cemo da nas i danas, u 21 stoljecu, prije svega tjera instinkt za razmnozavanje, prezviljavanje i prehranjivanje.
U skladu s tim ide i ona sovinisticka muskarac donosi lovinu na stol i obezbjedjuje krov nad glavom dok zena tu lovinu kuha i brine o celjadi.
Vodeci se gore navedenom konstatacijom postavljam pitanje, sta je lakse, udati se ili ozeniti se?
Dakle znamo svi kakva je situacija sa stanovima (cijene) i maldim koji bi da zasnuju porodicu i organizuju si zivot u skladu s tim.
Ako zavirimo ispod porvsine vidjet cemo da nas i danas, u 21 stoljecu, prije svega tjera instinkt za razmnozavanje, prezviljavanje i prehranjivanje.
U skladu s tim ide i ona sovinisticka muskarac donosi lovinu na stol i obezbjedjuje krov nad glavom dok zena tu lovinu kuha i brine o celjadi.
Vodeci se gore navedenom konstatacijom postavljam pitanje, sta je lakse, udati se ili ozeniti se?
- alica.k
#2 Re: KOME JE LAKSE????
ma lako je i jedno i drugo. al zato znas sta je tesko, tesko se razvesti! jer ti i kad odlucis da se razvedes oni te u opstinama i socijalnom i sudovima ubijaju u pojam i ne daju ti da se razvedes. tak da kad vidis to najbolje je odustat od udaje/zenidbe skroz.
- JThomas
#3 Re: KOME JE LAKSE????
najlakše se udati/oženiti. ma upravo smiješno lako. ali teško je dobro se udati/oženiti.
i pod "dobro" ne mislim u mahalskom smislu, za parajliju ili što bi đole rek'o, mirazdžiku
nego "dobro" u ljudskom pogledu.
i pod "dobro" ne mislim u mahalskom smislu, za parajliju ili što bi đole rek'o, mirazdžiku
- Vragolan
#4 Re: KOME JE LAKSE????
kada pitam je li se lakse udati ili ozeniti, mislio sam kome je lakse zeni ili muskarcualica.k wrote:ma lako je i jedno i drugo. al zato znas sta je tesko, tesko se razvesti! jer ti i kad odlucis da se razvedes oni te u opstinama i socijalnom i sudovima ubijaju u pojam i ne daju ti da se razvedes. tak da kad vidis to najbolje je odustat od udaje/zenidbe skroz.
jer od muska se ocekuje da donese kuci ceker a od zene da pazi kucu i celjad
o razvodima bi se moglo da dugo i na siroko, ali sve se svodi na isto, kada se pokusa med sa vrha kante ostaju govna, valja nastaviti jesti govna zajedno a neko to nece, naravno kada kazem govna mislim na svakodnevne probleme
- Vragolan
#5 Re: KOME JE LAKSE????
ali opet se mora pogledati ona financijska strana, koliko god to bilo tesko za priznatiJThomas wrote:najlakše se udati/oženiti. ma upravo smiješno lako. ali teško je dobro se udati/oženiti.
i pod "dobro" ne mislim u mahalskom smislu, za parajliju ili što bi đole rek'o, mirazdžikunego "dobro" u ljudskom pogledu.
- JThomas
#6 Re: KOME JE LAKSE????
ne kažem ja da ne mora. naravno da mora. ali hoću da kažem da je samo stupiti u brak smiješno lako. ali da ti u tom braku bude dobro, u svakom pogledu...je mnogo teško, i muškarcima i ženama.
- sinus
#7 Re: KOME JE LAKSE????
Ja mislim da je mnogo teže onima koji u brak ulaze sa visokim, da ne kažem previsokim očekivanjima i nekim iluzijama iz TV saFunica...
Staviti Govno u usta je najlakše, ali progutataju ga samo najhrabriji
@alica.k
ma lako je i jedno i drugo. al zato znas sta je tesko, tesko se razvesti! jer ti i kad odlucis da se razvedes oni te u opstinama i socijalnom i sudovima ubijaju u pojam i ne daju ti da se razvedes. tak da kad vidis to najbolje je odustat od udaje/zenidbe skroz.
To što si ti napisala možda bi bilo uredu kada bi se ljudi ženili/udavali s namjerom da se razvode...Mada sve je više žena koje na pomen braka prvo ispitaju opcije razvoda pa onda se udaju. Koji nonsens, udaješ se a razmišljaš o razvodu
Staviti Govno u usta je najlakše, ali progutataju ga samo najhrabriji
@alica.k
To što si ti napisala možda bi bilo uredu kada bi se ljudi ženili/udavali s namjerom da se razvode...Mada sve je više žena koje na pomen braka prvo ispitaju opcije razvoda pa onda se udaju. Koji nonsens, udaješ se a razmišljaš o razvodu
- alica.k
#8 Re: KOME JE LAKSE????
ti to mozda tako vidis :S ja to uopste ne dozivljavam tako.Vragolan wrote:kada pitam je li se lakse udati ili ozeniti, mislio sam kome je lakse zeni ili muskarcu
sinus, govorim to za razvod jer ti to pokazuje koliko se brak danas namece ljudima umjesto da ga oni sami biraju. sto se mene tice, ja se ne mislim udavat jer mislim da sve sto se moze u braku moze se i bez njega...tak da o razvodu u tom smislu ne razmisljam.
- sinus
#9 Re: KOME JE LAKSE????
Ma ne osporavam ja tvoje želje i tvoj izbor, jer tvoj život tvoje odluke...Već kada tako nešto napišeš, onaj ko nije stupio u brak, a ima namjeru i onda vidi tvoj pesimizam u vezi istog može samo da se prepadnealica.k wrote:ti to mozda tako vidis :S ja to uopste ne dozivljavam tako.Vragolan wrote:kada pitam je li se lakse udati ili ozeniti, mislio sam kome je lakse zeni ili muskarcu
sinus, govorim to za razvod jer ti to pokazuje koliko se brak danas namece ljudima umjesto da ga oni sami biraju. sto se mene tice, ja se ne mislim udavat jer mislim da sve sto se moze u braku moze se i bez njega...tak da o razvodu u tom smislu ne razmisljam.
- alica.k
#10 Re: KOME JE LAKSE????
pa nema sta citat ovo da se prepadne, nek samo pogleda malo oko sebe...
- Vragolan
#11 Re: KOME JE LAKSE????
@thomas
naravno da stupiti u brak lako, ali ako si odgovran covjek onda ces se zapitati, neces se zeniti ako nemas posao ili stan, lupam, naravno da ces gledati makar da prvo posao nadjes da koliko toliko mozes obezbijediti
@sinus
to sto kzes za razvode si 100% u pravu imao sam priliku cuti, price tipa iskrsne li mi prvi problem razvodim se, ne mogu se ja zahebatavi i gubiti zivce
@alica
rekao da se postavis u situaciju, da muskarac donosi ceker a zena pazi kucu, i da na pises svoje misljenje
a druga stvar su tvoja ubjedjenja i dozivljaji
sto se tice braka, svako ima svoje, eto ti si iznijela svoje misljenje, ali ako mislis sta vise, npr., djeca onda ces se morati udati radi lakseg ostvarivanja prava tog djeteta, daleko smo mi od zapada gdjj su te stvari kristalno jasno rijesene, ja mislim da mi u zvanicnim aktima nemamo pojam samohrani roditelj, opet kazem, mislim da nemamo
naravno da stupiti u brak lako, ali ako si odgovran covjek onda ces se zapitati, neces se zeniti ako nemas posao ili stan, lupam, naravno da ces gledati makar da prvo posao nadjes da koliko toliko mozes obezbijediti
@sinus
to sto kzes za razvode si 100% u pravu imao sam priliku cuti, price tipa iskrsne li mi prvi problem razvodim se, ne mogu se ja zahebatavi i gubiti zivce
@alica
rekao da se postavis u situaciju, da muskarac donosi ceker a zena pazi kucu, i da na pises svoje misljenje
sto se tice braka, svako ima svoje, eto ti si iznijela svoje misljenje, ali ako mislis sta vise, npr., djeca onda ces se morati udati radi lakseg ostvarivanja prava tog djeteta, daleko smo mi od zapada gdjj su te stvari kristalno jasno rijesene, ja mislim da mi u zvanicnim aktima nemamo pojam samohrani roditelj, opet kazem, mislim da nemamo
- alica.k
#12 Re: KOME JE LAKSE????
evo da ti se postavim su situaciju, mislim da se onda lakse udat.Vragolan wrote:@alica
ovo drugo o djeci necu ni da komentarisem.
- Vragolan
#13 Re: KOME JE LAKSE????
ne moras komentraisati boldiranoalica.k wrote:evo da ti se postavim su situaciju, mislim da se onda lakse udat.Vragolan wrote:@alica
ovo drugo o djeci necu ni da komentarisem.
a sto mislis da se lakse udati
-
zelenashica
#14 Re: KOME JE LAKSE????
Lako je se i udati i oženiti......ali je teško očuvati brak...
- alica.k
#15 Re: KOME JE LAKSE????
pa u tvojoj situaciji to je jednostavnije.Vragolan wrote:a sto mislis da se lakse udati
- Vragolan
#16 Re: KOME JE LAKSE????
sto, je li zato sto zena dolazi na gotovo, ako je tako, pa i zeni valja razmisliti za koga se udaje, kakav je taj, hoce li je tuci, mlatretirati itd itdalica.k wrote:pa u tvojoj situaciji to je jednostavnije.Vragolan wrote:a sto mislis da se lakse udati
- alica.k
#17 Re: KOME JE LAKSE????
am :S to je vec neka druga stvar, valjda znas za koga se udajes, neces se udat za prvog debila kog sretnes na ulici.Vragolan wrote:sto, je li zato sto zena dolazi na gotovo, ako je tako, pa i zeni valja razmisliti za koga se udaje, kakav je taj, hoce li je tuci, mlatretirati itd itd
-
kamilica.ba
#18 Re: KOME JE LAKSE????
Dobra tema pravo
Tesko je i udati se i ozeniti se...
Ja imam vezu od skoro 6 godina(poceli se zabavljati od treceg razreda srednje),studiramo,na polovini smo faxa,i vjencali bi se da nije tih prepreka kao sto je posao,stan...radimo oboje ali to nisu stalni poslovi,vise onako prolazni,studentski,ono danas radim a mozda sljedeci mjesec-ne...kako vrijeme prolazi sve vise pricamo o tome...ono da nam je neki nas kutak,ali ovo materijalno nas koci!Bas smo juce do detalja razradili ovu temu,i skontali smo da bi ipak najbolje bilo ufatit se knjige,ali bas se ufatiti ono pravo i strpiti se neko vrijeme,zavrsiti taj fax pa onda planirati zajednicki zivot...valjda ce biti nekog posla-optimista sam
Tesko je i udati se i ozeniti se...
Ja imam vezu od skoro 6 godina(poceli se zabavljati od treceg razreda srednje),studiramo,na polovini smo faxa,i vjencali bi se da nije tih prepreka kao sto je posao,stan...radimo oboje ali to nisu stalni poslovi,vise onako prolazni,studentski,ono danas radim a mozda sljedeci mjesec-ne...kako vrijeme prolazi sve vise pricamo o tome...ono da nam je neki nas kutak,ali ovo materijalno nas koci!Bas smo juce do detalja razradili ovu temu,i skontali smo da bi ipak najbolje bilo ufatit se knjige,ali bas se ufatiti ono pravo i strpiti se neko vrijeme,zavrsiti taj fax pa onda planirati zajednicki zivot...valjda ce biti nekog posla-optimista sam
- phillie
#19 Re: KOME JE LAKSE????
@kamilica.ba
svaka cast za normalno ramisljanje...
Zivimo u vremenu kada su suluda ocekivanja pojedinaca da ce udajom/zenidbom "doci na gotovo". Vrijeme u kojem oba partnera moraju zapeti iz petnih zila sto po pitanju obezbjedjivanja egzistencije, sto na odrzavanju braka, tako da o nekoj lakoci mislim da realno nema mjesta govoriti.
Razmisljanja muskaraca "zeno ti odgajaj djecu i radi kucanske poslove,a ja cu donositi u kucu" mislim da sami sebi skacu u stomak i osudjuju svoju porodicu na zivot u siromastvu, osim ako muskarac nije neki direktor banke ili neko rukovodece mjesto u drzavnoj firmi...a kad u kuci manjka novca, onda se i ljubav (ako je bilo) polako gubi, jer neces ti ljubavlju nahraniti dijete. Mozes ti njemu tri dana govoriti da ga volis i grliti ga isto toliko, ali ako je njemu stomak prazan on ce plakati...a onda ce zena kriviti muza, muz ce kriviti zenu i ode to u propast.
Dakle, u zivotu se najlakse ozeniti/udati, 50KM za maticara, dva svjedoka, i eto malo parica za rucak na dan vjencanja. A sta poslije? Zato i respekt postu od kamilica.ba jer ovo je zrelo razmisljanje para koji gleda na svoju buducnost.
Zivimo u vremenu kada su suluda ocekivanja pojedinaca da ce udajom/zenidbom "doci na gotovo". Vrijeme u kojem oba partnera moraju zapeti iz petnih zila sto po pitanju obezbjedjivanja egzistencije, sto na odrzavanju braka, tako da o nekoj lakoci mislim da realno nema mjesta govoriti.
Razmisljanja muskaraca "zeno ti odgajaj djecu i radi kucanske poslove,a ja cu donositi u kucu" mislim da sami sebi skacu u stomak i osudjuju svoju porodicu na zivot u siromastvu, osim ako muskarac nije neki direktor banke ili neko rukovodece mjesto u drzavnoj firmi...a kad u kuci manjka novca, onda se i ljubav (ako je bilo) polako gubi, jer neces ti ljubavlju nahraniti dijete. Mozes ti njemu tri dana govoriti da ga volis i grliti ga isto toliko, ali ako je njemu stomak prazan on ce plakati...a onda ce zena kriviti muza, muz ce kriviti zenu i ode to u propast.
Dakle, u zivotu se najlakse ozeniti/udati, 50KM za maticara, dva svjedoka, i eto malo parica za rucak na dan vjencanja. A sta poslije? Zato i respekt postu od kamilica.ba jer ovo je zrelo razmisljanje para koji gleda na svoju buducnost.
- Vragolan
#20 Re: KOME JE LAKSE????
alica.k wrote:am :S to je vec neka druga stvar, valjda znas za koga se udajes, neces se udat za prvog debila kog sretnes na ulici.Vragolan wrote:sto, je li zato sto zena dolazi na gotovo, ako je tako, pa i zeni valja razmisliti za koga se udaje, kakav je taj, hoce li je tuci, mlatretirati itd itd
citava tema se vise odnosi na ovo pitanje nego bilo sta drugo
i to nije vec druga stvar to je prva stvar
kazes neces se udati za prvog debila kojeg sretnes na ulici, a koliko ih ima takvih koje se udaju i zene sa takvim debilima upravo zbog "rijesene situacije"
- phillie
#21 Re: KOME JE LAKSE????
Drug trebao si ovo onda drugacije postaviti pitanje, jel se lakse udati/ozeniti iz interesa ili ljubavi?Vragolan wrote:alica.k wrote:am :S to je vec neka druga stvar, valjda znas za koga se udajes, neces se udat za prvog debila kog sretnes na ulici.Vragolan wrote:sto, je li zato sto zena dolazi na gotovo, ako je tako, pa i zeni valja razmisliti za koga se udaje, kakav je taj, hoce li je tuci, mlatretirati itd itd
citava tema se vise odnosi na ovo pitanje nego bilo sta drugo
i to nije vec druga stvar to je prva stvar
kazes neces se udati za prvog debila kojeg sretnes na ulici, a koliko ih ima takvih koje se udaju i zene sa takvim debilima upravo zbog "rijesene situacije"
mislim da je alica govorila o normalnim brakovima, kada se dvoje prvo upoznaju, pa neko vrijeme zabavljaju, ma se onda vjere, pa upoznaju roditelje sa odabrani-kom/com, pa usaglase datum vjencanja, pa vjencaju se....
za neke koji se udaju odnostno zene zbog dobrog imonskog stanja supruznika, zbog papira iz inostranstva...a i to je brak i to je njihov izbor...pogresan ili dobar, njihov je.
- JThomas
#22 Re: KOME JE LAKSE????
o tome ja govorim kad kažem da se teško stvarno "dobro" udati ili oženiti. ja lično ne namjeravam dok se ne steknu SVI ljudski, emotivni i materijalni uslovi, makar to bilo i u pedesetoj 
-
kamilica.ba
#23 Re: KOME JE LAKSE????
crkvice wrote:@kamilica.ba
svaka cast za normalno ramisljanje...
Ma kod mene nista u zivotu nije bilo na gotovo i na lak nacin,za sve sam se morala malo pomuciti,ali ne zalim se...nekom je malo teze,nekome lakse,bice to sve ok
Imam ja prijateljicu s kojom se druzim jos od osnovne skole-da se nije udala nesto bi joj bilo,ona sada kaze da nije ni razmisljala,samo se udala i to je to...ona ne radi,on radi nekad na gradjevini,nekad kao dostavljac u piceriji po 12 h dnevno,nekad ne radi nikako,zive kod njegove mame,imaju dijete...vjeruj mi da ona nekad nema ni 2km za kafu...kad je vidim,kazem sebi da mi ne treba takav zivot.
- al_akhisari
#24 Re: KOME JE LAKSE????
Nakon okoncanja istrazivanja na temu razvoda, doslo se do zakljucka da je najcesci razlog cina razvoda - brakalica.k wrote:pa nema sta citat ovo da se prepadne, nek samo pogleda malo oko sebe...
- spreca
#25 Re: KOME JE LAKSE????
Vragolan wrote:Da malo razmjenimo misljenja, koliko je to moguce na ovom forumu.
Cinimi se da te nagovaraju pre nego se odlucis razmisli dobro ja nisam razmisljo pa sam se zajebunio