Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
- mimiikimi
#51 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Sto se tice ovih kriterija to je za Tuzlanski kanton ne znam da li u mom isto vrijedi,vjerovatno da,ali evo reci cu ti samo jednu stvar,ove kriterijume ne postuje 99,99% skola,niti se vodi po njima.Mozda u slucaju kad se jave dva kanditata koja imaju slicna iskutva pa se onda procjenjuje ko je u prednosti,ali i u tom slucaju prevagne misljenje nadredjenog.Ma ima tu stvarcica koje su preforsirane dok neki dijelovi su ok recimo bodovi koji se dodjeljuju po prijasnjem stazu itd.Ima toliko anomalija u cijelom skolskom sistemu da se nema snage pricati(ja odmah postanem nervozna) a ovo si dobro rekla pa et zakljucak:
koji je interes nasih vlastodrzaca :kvalitetno obrazovanje nase djece ili udomljavanje svojih poslusnih kadrovika i njihovih inih 'rodjaka'
koji je interes nasih vlastodrzaca :kvalitetno obrazovanje nase djece ili udomljavanje svojih poslusnih kadrovika i njihovih inih 'rodjaka'
-
zelenashica
#52 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
ok,ali koliko je zakonski i po ljudskim pravima utemeljen ovakav vid pravilnikamimiikimi wrote:Sto se tice ovih kriterija to je za Tuzlanski kanton ne znam da li u mom isto vrijedi,vjerovatno da,ali evo reci cu ti samo jednu stvar,ove kriterijume ne postuje 99,99% skola,niti se vodi po njima.Mozda u slucaju kad se jave dva kanditata koja imaju slicna iskutva pa se onda procjenjuje ko je u prednosti,ali i u tom slucaju prevagne misljenje nadredjenog.Ma ima tu stvarcica koje su preforsirane dok neki dijelovi su ok recimo bodovi koji se dodjeljuju po prijasnjem stazu itd.Ima toliko anomalija u cijelom skolskom sistemu da se nema snage pricati(ja odmah postanem nervozna) a ovo si dobro rekla pa et zakljucak:
- bez_ideje
#53 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Ih.....mene upisali u osnovnoj,ja mislim u 4. razredu bila vjeronauka, i to starci iz sege me upisali
.....i dan danas ,smjesna im vjeronauka
Elem,jednu godinu isla....za tu godinu sam cula sljedece:
-ne smije se zvizdat,prizivaju se sejtani i misevi
(haj jasno mi je za sejtane,al sto misevi?!)
-tesko bolesnoj djevojcici (koja je umrla godinu poslije),vjeroucitelj je rekao da mora nagovoriti roditelje da joj promjene ime,jer ce gorit u dzehenemu.....dijete je plakalo do kraja nastave
-ako vasi roditelji ne rade po "vjeri" ... ne trebate ih slusati ( djeca od 10 godina)
i jos niz gluposti o ponasanju i oblacenju ,kazem gluposti zato sto imaju uporista samo u babskim pricama ,ni u jednoj vjerskoj knjizi
....Na pocetku 5. napravih zijan za pamcenje novoj nastavnici vjeronauke...i od tada nisam isla,na obostrano zadovoljstvo

-ne smije se zvizdat,prizivaju se sejtani i misevi
-tesko bolesnoj djevojcici (koja je umrla godinu poslije),vjeroucitelj je rekao da mora nagovoriti roditelje da joj promjene ime,jer ce gorit u dzehenemu.....dijete je plakalo do kraja nastave
-ako vasi roditelji ne rade po "vjeri" ... ne trebate ih slusati ( djeca od 10 godina)
i jos niz gluposti o ponasanju i oblacenju ,kazem gluposti zato sto imaju uporista samo u babskim pricama ,ni u jednoj vjerskoj knjizi
....Na pocetku 5. napravih zijan za pamcenje novoj nastavnici vjeronauke...i od tada nisam isla,na obostrano zadovoljstvo
- mimiikimi
#54 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
zakonski ne znam ,samo kad pomislim ko i donosi zakon jasno mi sve,a o pravima ocito nije
pa de nama je svakako jesti sto nam skuhaju
pa de nama je svakako jesti sto nam skuhaju
- ja.neron
#55 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
nemoj razdvajati vjeroučitelja od ostalih učitelja ili nastavnika jer su oni svi tu radi nastavnog plana koji im je zadao prosvjetni zavod a ne da nauče djecu kako da lakše saznaju i nauče stvari koje im oni predaju na nastavnim časovimazelenashica wrote:Ne znam više šta da radim,počinjem da se kajem opasno što dijete uopšte "dadoh"na vjeronauku,ali hajde išla sam linijom da ga ne razdvajam od ostalih (jer svi idu na vjeronauku)...već danima nakon časa vjeronauke dobijem lom živaca,danas opet.....helem koliko su vjeroučitelji pedagoško-didaktički obrazovani?Ja kako vidim niđe veze...van svake mi je pameti dati đaku koji još ne zna ni da čita da nauči napamet sure(ne bitno što je to jako kratko i što je na latinici)...po meni je tu metodika vjeroučitelja ful......bar ja sam taj plan i program zamišljala drugačije,možda sam poučnim pričama,ilustracijama,...a ne učenjem napamet sura još u prvom razredu ...
![]()
Ok bi bilo da je on taj,koji će zajedno sa djecom učiti hajde da kažem kao neku vrstu usvajanja "pjesmice"a ne poslati po klincu napisano sure....![]()
Kakva su vaša iskustva,ako ih imate po ovom pitanju?
Ne želim da se tema okrene u vjersko-političkom smjeru,samo pokušavam započeti konstruktivnu diskusiju,možda i neko od tih vjeručitelja navrati na temu...pa eto da mi objesni po kojoj pedagogiji,didaktici,metodici on piše pripreme za svoje sate....ako ih uopšte piše
sve je ovo sad prdimahovina od škole da izvinete na izrazu
- HAVANA
#56 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
bez_ideje wrote:Ih.....mene upisali u osnovnoj,ja mislim u 4. razredu bila vjeronauka, i to starci iz sege me upisali.....i dan danas ,smjesna im vjeronauka
![]()
-ne smije se zvizdat,prizivaju se sejtani i misevi(haj jasno mi je za sejtane,al sto misevi?!)
-tesko bolesnoj djevojcici (koja je umrla godinu poslije),vjeroucitelj je rekao da mora nagovoriti roditelje da joj promjene ime,jer ce gorit u dzehenemu.....dijete je plakalo do kraja nastave![]()
....Na pocetku 5. napravih zijan za pamcenje novoj nastavnici vjeronauke...i od tada nisam isla,na obostrano zadovoljstvo![]()
![]()
Majke mi ti i alica nas zajebajete
Nisam se sretao sa ovim glupostima jer moje nikada nisu ni išle.
Jel im stvarno ovo pričaju
Šta si uradila šejtane
Zviždala je učiteljica garant,dok je tebe dobila u razred.
- al_akhisari
#57 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Svasta se ovdje moglo procitati, nazalost jako malo pozitivnih iskustava
Kao prosvjetni radnik, zaista mi je tesko povjerovati da se ovakve stravi dogadjaju ( iako sam se i sam svasta nagledao i naslusao )...
Kad je vec prica otisla u ovom pravcu i kad se doticemo svega i svacega, da i ja nesto kazem...
Svi koji imaju bilo kakve veze s odgojem i obrazovanjem djece, mislim da se slazu da je 2 casa vjeronauke previse ( ako ne svi, onda velika vecina ).Ne mogu, a da ponovo ne spomenem ideju o uvodjenju vjeronauke u vrtice i jos jednom se zgrozim nad istom
Kad je rijec o pravilniku, mogu reci ( nisam sa podrucja TK-a, ali i ovdje postoji pravilnik ), da je isti veliki napredak u odnosu na vrijeme iza nas...Kad se samo sjetim kako je to bilo prije donosenja istog...
Naravno, ni ovaj nije savrsen i daleko je od toga, ali sigurno predstavlja korak naprijed...Neko spomenu intervju, kao dio na kome se moze praviti marifetluk...
Mogu i licno posvjedociti tome...bio sam angazovan od strane jedne skole u komisiji i ...
Nevjerovatno je sta se ljudi usudjuju da rade....zavrsilo je.... 
Kad je vec prica otisla u ovom pravcu i kad se doticemo svega i svacega, da i ja nesto kazem...
Svi koji imaju bilo kakve veze s odgojem i obrazovanjem djece, mislim da se slazu da je 2 casa vjeronauke previse ( ako ne svi, onda velika vecina ).Ne mogu, a da ponovo ne spomenem ideju o uvodjenju vjeronauke u vrtice i jos jednom se zgrozim nad istom
Kad je rijec o pravilniku, mogu reci ( nisam sa podrucja TK-a, ali i ovdje postoji pravilnik ), da je isti veliki napredak u odnosu na vrijeme iza nas...Kad se samo sjetim kako je to bilo prije donosenja istog...
Mogu i licno posvjedociti tome...bio sam angazovan od strane jedne skole u komisiji i ...
-
KREMEN
#58 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Ja se sjecam kad sam bio mali da sam isao na vjeronauk, tj . morao sam..ja kao dijete, vise se volio igrati, i bilo mi smrt kad sam morao ici na vjeronauk..
i naravno nista nisam razumio, samo znam da mi bilo dosadno strasno i jedva cekao da se zavrsi..napominjem da sam poceo tek ici sa prvim razredom osnovne skole..i sad ajde ti malu djecu u vrticu pocinji tjerati da uce vjeru napamet, mislim da je to tortura nad malom djecom..da se barem saceka dok ne podju u skolu pa ajde..
i naravno nista nisam razumio, samo znam da mi bilo dosadno strasno i jedva cekao da se zavrsi..napominjem da sam poceo tek ici sa prvim razredom osnovne skole..i sad ajde ti malu djecu u vrticu pocinji tjerati da uce vjeru napamet, mislim da je to tortura nad malom djecom..da se barem saceka dok ne podju u skolu pa ajde..
-
zelenashica
#59 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
ja koliko znam plan i program vjeronauke je ranije dok sam ja bila nastavnik radila Islamska zajednica, a ne prosvjetno-pedagoški zavod.....ali nije to tema današnje emisijeja.neron wrote:nemoj razdvajati vjeroučitelja od ostalih učitelja ili nastavnika jer su oni svi tu radi nastavnog plana koji im je zadao prosvjetni zavod a ne da nauče djecu kako da lakše saznaju i nauče stvari koje im oni predaju na nastavnim časovimazelenashica wrote:Ne znam više šta da radim,počinjem da se kajem opasno što dijete uopšte "dadoh"na vjeronauku,ali hajde išla sam linijom da ga ne razdvajam od ostalih (jer svi idu na vjeronauku)...već danima nakon časa vjeronauke dobijem lom živaca,danas opet.....helem koliko su vjeroučitelji pedagoško-didaktički obrazovani?Ja kako vidim niđe veze...van svake mi je pameti dati đaku koji još ne zna ni da čita da nauči napamet sure(ne bitno što je to jako kratko i što je na latinici)...po meni je tu metodika vjeroučitelja ful......bar ja sam taj plan i program zamišljala drugačije,možda sam poučnim pričama,ilustracijama,...a ne učenjem napamet sura još u prvom razredu ...
![]()
Ok bi bilo da je on taj,koji će zajedno sa djecom učiti hajde da kažem kao neku vrstu usvajanja "pjesmice"a ne poslati po klincu napisano sure....![]()
Ne želim da se tema okrene u vjersko-političkom smjeru,samo pokušavam započeti konstruktivnu diskusiju,možda i neko od tih vjeručitelja navrati na temu...pa eto da mi objesni po kojoj pedagogiji,didaktici,metodici on piše pripreme za svoje sate....ako ih uopšte piše
sve je ovo sad prdimahovina od škole da izvinete na izrazu
-
zelenashica
#60 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
a da cijeli pravilnih je samo dobro izrežirana podloga za primanja preko štele.....na TK-a je u posljednje 4 godine bilo nekih 6 pravilnika....sjećam se situacije 2005/2007 školske godine kada je donešen novi pravilnik i pola škola je izvšilo prijem po njemu,a 2 dana kasnije znači dok još traju prijemi je donešen novi pravilnik....al_akhisari wrote:Svasta se ovdje moglo procitati, nazalost jako malo pozitivnih iskustavaKao prosvjetni radnik, zaista mi je tesko povjerovati da se ovakve stravi dogadjaju ( iako sam se i sam svasta nagledao i naslusao )...
Svi koji imaju bilo kakve veze s odgojem i obrazovanjem djece, mislim da se slazu da je 2 casa vjeronauke previse ( ako ne svi, onda velika vecina ).Ne mogu, a da ponovo ne spomenem ideju o uvodjenju vjeronauke u vrtice i jos jednom se zgrozim nad istom![]()
Kad je rijec o pravilniku, mogu reci ( nisam sa podrucja TK-a, ali i ovdje postoji pravilnik ), da je isti veliki napredak u odnosu na vrijeme iza nas...Kad se samo sjetim kako je to bilo prije donosenja istog...Naravno, ni ovaj nije savrsen i daleko je od toga, ali sigurno predstavlja korak naprijed...Neko spomenu intervju, kao dio na kome se moze praviti marifetluk...
Mogu i licno posvjedociti tome...bio sam angazovan od strane jedne skole u komisiji i ...Nevjerovatno je sta se ljudi usudjuju da rade....zavrsilo je....
- nosara
#61 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Nije vezano za temu, ali mi je upalo u oko... Ne petljaj Jasmina i multikulturalnu Tuzlu sa kleronacionalistickom kantonalnom vladom u TK...zelenashica wrote: a da cijeli pravilnih je samo dobro izrežirana podloga za primanja preko štele.....na TK-a je u posljednje 4 godine bilo nekih 6 pravilnika....sjećam se situacije 2005/2007 školske godine kada je donešen novi pravilnik i pola škola je izvšilo prijem po njemu,a 2 dana kasnije znači dok još traju prijemi je donešen novi pravilnik....helem u istoj školskoj godini u roku 10 dana su trebali različiti kriterijiu....recimo na TK-a imam informaciju da se vrši prijem asistenata nastavnika razredne nastave,bez raspisivanja konkursa na ugovore na 60 dana...niđe veze tipično usvjanje naše Vlade da se smišljeno krši zakon o radu...al hajde de ovo Bosna,ovo je multikulturalna Tuzla
Dva svijeta...
Vezano za temu... Ispisujte djecu sa vjeronauka i dozvolite im da se sami opredijele, kad postanu punoljetni, da li ce biti vjernici ili ne... I mirna Bosna i Hercegovina...
-
zelenashica
#62 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
ama hoću da ga petljamnosara wrote:Nije vezano za temu, ali mi je upalo u oko... Ne petljaj Jasmina i multikulturalnu Tuzlu sa kleronacionalistickom kantonalnom vladom u TK...zelenashica wrote: a da cijeli pravilnih je samo dobro izrežirana podloga za primanja preko štele.....na TK-a je u posljednje 4 godine bilo nekih 6 pravilnika....sjećam se situacije 2005/2007 školske godine kada je donešen novi pravilnik i pola škola je izvšilo prijem po njemu,a 2 dana kasnije znači dok još traju prijemi je donešen novi pravilnik....helem u istoj školskoj godini u roku 10 dana su trebali različiti kriterijiu....recimo na TK-a imam informaciju da se vrši prijem asistenata nastavnika razredne nastave,bez raspisivanja konkursa na ugovore na 60 dana...niđe veze tipično usvjanje naše Vlade da se smišljeno krši zakon o radu...al hajde de ovo Bosna,ovo je multikulturalna Tuzla
![]()
Dva svijeta...![]()
Vezano za temu... Ispisujte djecu sa vjeronauka i dozvolite im da se sami opredijele, kad postanu punoljetni, da li ce biti vjernici ili ne... I mirna Bosna i Hercegovina...
vjeronauka hm,.....čekati će roditeljski sastanak
-
prof.
#63 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
imam informaciju da se vrši prijem asistenata nastavnika razredne nastave,bez raspisivanja konkursa na ugovore na 60 dana...
E OVO JE POSEBNA PRICA!
najprije su radi usteda spajali odjeljenja koja su imala manje od 16 ucenika u jedno pa smo dobili 2 odjeljenja od po 32 ucenika i to u 2. i 3. razredu devetogodisnje skole. i sam radim s ovim 2. razredom (doduse 1 cas sedmicno) i mogu vam reci da je to jedan opsti haos. ali da ne skrenem s teme, sta se onda desava. neko dolazi na ideju da ce uciteljima biti tesko sa tolikom djecom pa im dodjeljuju asistente - koji su po struci takodje ucitelji ali nisu placeni punom platom vec 50%. obrazlozenje: oni samo pomazu pa posto ne moraju da pisu pripreme i sl. nema pune plate. i sta smo sad dobili? ostecena je cijela jedna generacija ucenika da bi se ustedilo pola uciteljske plate. svugdje u svijetu gleda se da se broj ucenika smanji na optimalnih 15-ak a kod nas ih guraju u odjeljenja od 30 i vise. konkretno ovi mali iz 2. s kojima radim jedva da imaju dovoljno mjesta u ucionici. kada trebam da prodjem i pogledam jesu li nesto ispravno prepisali ili obojili nastaje prava muka
E OVO JE POSEBNA PRICA!
najprije su radi usteda spajali odjeljenja koja su imala manje od 16 ucenika u jedno pa smo dobili 2 odjeljenja od po 32 ucenika i to u 2. i 3. razredu devetogodisnje skole. i sam radim s ovim 2. razredom (doduse 1 cas sedmicno) i mogu vam reci da je to jedan opsti haos. ali da ne skrenem s teme, sta se onda desava. neko dolazi na ideju da ce uciteljima biti tesko sa tolikom djecom pa im dodjeljuju asistente - koji su po struci takodje ucitelji ali nisu placeni punom platom vec 50%. obrazlozenje: oni samo pomazu pa posto ne moraju da pisu pripreme i sl. nema pune plate. i sta smo sad dobili? ostecena je cijela jedna generacija ucenika da bi se ustedilo pola uciteljske plate. svugdje u svijetu gleda se da se broj ucenika smanji na optimalnih 15-ak a kod nas ih guraju u odjeljenja od 30 i vise. konkretno ovi mali iz 2. s kojima radim jedva da imaju dovoljno mjesta u ucionici. kada trebam da prodjem i pogledam jesu li nesto ispravno prepisali ili obojili nastaje prava muka
- Ma.Le.Na
#64 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
i mene zanima sta si uradila da te izbacebez_ideje wrote:Ih.....mene upisali u osnovnoj,ja mislim u 4. razredu bila vjeronauka, i to starci iz sege me upisali.....i dan danas ,smjesna im vjeronauka
![]()
-ne smije se zvizdat,prizivaju se sejtani i misevi(haj jasno mi je za sejtane,al sto misevi?!)
-tesko bolesnoj djevojcici (koja je umrla godinu poslije),vjeroucitelj je rekao da mora nagovoriti roditelje da joj promjene ime,jer ce gorit u dzehenemu.....dijete je plakalo do kraja nastave![]()
....Na pocetku 5. napravih zijan za pamcenje novoj nastavnici vjeronauke...i od tada nisam isla,na obostrano zadovoljstvo![]()
![]()
inace u vezi teme..isla sam na vjeronauku...ucili smo neke sure napamet..malo slusali neke price...ma u vecem slucaju sve je to licilo vise na "slobodan cas" nego na cas
...ali obzirom da sam iz generacije titinih pionira
inace mislim da je ono sto je u pocetku bila dobra ideja...da se uvede religija u skole..u smislu da se djeca poduce i tome...otisla je u totalno pogresnom smjeru..na iskljucivo jednovjersko obrazovanje koje se treba sticati u vjerskoj ustanovi - dzamiji ..crkvi itd. a ne u skoli...
ja sam uvijek za to da se djeca obrazuju ..da se informisu...zasto bi neko dijete imalo bauk od krscanstva ili islama..upoznati djecu o cemu se tu radi - dakle predmet RELIGIJE...
a ne ovo sto danas prostiru..
ugl..neko rece nacin da se zaposli kadar koji ne bi nikako drugacije s tom strucnom spremom i dosao do posla...e upravo o tome se ovdje radi
- bez_ideje
#65 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
To je bilo '99/2000 mescini, ziva istinaHAVANA wrote:bez_ideje wrote:Ih.....mene upisali u osnovnoj,ja mislim u 4. razredu bila vjeronauka, i to starci iz sege me upisali.....i dan danas ,smjesna im vjeronauka
![]()
![]()
Majke mi ti i alica nas zajebajete![]()
![]()
![]()
![]()
Nisam se sretao sa ovim glupostima jer moje nikada nisu ni išle.![]()
Jel im stvarno ovo pričaju![]()
Šta si uradila šejtane![]()
![]()
Taj je isti nastavnik,imao i ideju da napravi safove u ucionici,ko curice moraju dolaziti s maramama,i razdvojio nas na 2 strane .....propao pokusaj,niko se nicega nije pridrzavao
A sta sam uradila
Elem,dosla zena u razred,sjela i pocela neke reforme da provodi...a ja sjedila na daski od prozora..,sidji sa daske-necu..silazi odatle-necu ....ja se popenjem na dasku,vrisnem kakO cu sad da s ubijem,i da je ona za sve kriva..skocim na tendu, drug Mustafa ,jos veci sejtan od mene,skonto ,pa poceo da vristi...ubi seeeeeeeeee,aaaaaaaaa,mrtvaaaaaaaaaaaaaaa.....Zena se slozila sa stolice na pod,u bandak momentalno ,dozivali je,poljevali....dodje zena sebi,pa ponovo se obandaci i tako......
Eto,to je bio kraj mog pohadjanja vjeronauke
- Ma.Le.Na
#66 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
To je bilo '99/2000 mescini, ziva istinabez_ideje wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Taj je isti nastavnik,imao i ideju da napravi safove u ucionici,ko curice moraju dolaziti s maramama,i razdvojio nas na 2 strane .....propao pokusaj,niko se nicega nije pridrzavao
A sta sam uradila
Elem,dosla zena u razred,sjela i pocela neke reforme da provodi...a ja sjedila na daski od prozora..,sidji sa daske-necu..silazi odatle-necu ....ja se popenjem na dasku,vrisnem kakO cu sad da s ubijem,i da je ona za sve kriva..skocim na tendu, drug Mustafa ,jos veci sejtan od mene,skonto ,pa poceo da vristi...ubi seeeeeeeeee,aaaaaaaaa,mrtvaaaaaaaaaaaaaaa.....Zena se slozila sa stolice na pod,u bandak momentalno ,dozivali je,poljevali....dodje zena sebi,pa ponovo se obandaci i tako......
-
KREMEN
#67 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
bez_ideje wrote:To je bilo '99/2000 mescini, ziva istinaHAVANA wrote:bez_ideje wrote:Ih.....mene upisali u osnovnoj,ja mislim u 4. razredu bila vjeronauka, i to starci iz sege me upisali.....i dan danas ,smjesna im vjeronauka
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zviždala je učiteljica garant,dok je tebe dobila u razred.Ja dodjem kuci iz skole i ispricam sta je nastavnik pricao,starci mi se ukoce od smjeha ....pa poslije na poslu prepricavaju
Taj je isti nastavnik,imao i ideju da napravi safove u ucionici,ko curice moraju dolaziti s maramama,i razdvojio nas na 2 strane .....propao pokusaj,niko se nicega nije pridrzavao![]()
A sta sam uradila![]()
pa....stid me majke mi
![]()
Na pocetku 5. dosla nova nastavnica,a mi bili ucionica na 2 spratu,ispod prozora bila neka siroka tenda ,a ispod toga garaze...pa si mogao komotno da sidjes s prozora na ulicu....ALI ONA TO NIJE ZNALA
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- HAVANA
#68 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Nisi ti bez ideje
-
Margita81
#69 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Meni je apsolutno GROZNO da je jedan takav "predmet" uopce obavezan u skolama! Razumijem zasto si dala malenu na te casove ali zasto nadlezni nisu razmisljali o tome prije jer razdvajanje djece koja ne razumiju zasto on/ona ide a ja ne idem to je cisti uzas...nisu svi roditelji "vjernici" kojima je to sasvim prirodno zaboga...
Za te stvari postoji mekteb..i ja sam isla u jedan po vlastitoj zelji. Ali vjeronauka u skoli sa pedagoski apsolutno nepotkovanim kadrom je cisti promasaj
Za te stvari postoji mekteb..i ja sam isla u jedan po vlastitoj zelji. Ali vjeronauka u skoli sa pedagoski apsolutno nepotkovanim kadrom je cisti promasaj
-
taksimetar
#70 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
MENI OVDJE NIJE NIŠTA SMIJEŠNO!
NAPROTIV !
NAPROTIV !
- avicena
#71 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Imaju NPP. U koliko ga se ne pridrzavaju znas kome ces se obratiti u skoli.zelenashica wrote:Ne znam više šta da radim,počinjem da se kajem opasno što dijete uopšte "dadoh"na vjeronauku,ali hajde išla sam linijom da ga ne razdvajam od ostalih (jer svi idu na vjeronauku)...već danima nakon časa vjeronauke dobijem lom živaca,danas opet.....helem koliko su vjeroučitelji pedagoško-didaktički obrazovani?Ja kako vidim niđe veze...van svake mi je pameti dati đaku koji još ne zna ni da čita da nauči napamet sure(ne bitno što je to jako kratko i što je na latinici)...po meni je tu metodika vjeroučitelja ful......bar ja sam taj plan i program zamišljala drugačije,možda sam poučnim pričama,ilustracijama,...a ne učenjem napamet sura još u prvom razredu ...
![]()
http://www.vjeroucitelji.ba/index.php?v ... &Itemid=65
Meni ovo ni malo smijesno.bez_ideje wrote:
To je bilo '99/2000 mescini, ziva istinaJa dodjem kuci iz skole i ispricam sta je nastavnik pricao,starci mi se ukoce od smjeha ....pa poslije na poslu prepricavaju
Taj je isti nastavnik,imao i ideju da napravi safove u ucionici,ko curice moraju dolaziti s maramama,i razdvojio nas na 2 strane .....propao pokusaj,niko se nicega nije pridrzavao![]()
A sta sam uradila![]()
pa....stid me majke mi
![]()
Na pocetku 5. dosla nova nastavnica,a mi bili ucionica na 2 spratu,ispod prozora bila neka siroka tenda ,a ispod toga garaze...pa si mogao komotno da sidjes s prozora na ulicu....ALI ONA TO NIJE ZNALA
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- bez_ideje
#72 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
ApsAlutno se slazem....zato vi svojoj djeci recite:nemoj da ste slucajno skakali kroz prozor 
- avicena
#73 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Imaju u BiH tri fakulteta koji istina ne potkivaju, ali 'proizvode' vec preko deceniju strucan kadar te su sve skole skoro pokrivene. I nije obavezan za sve ucenike, postoji alternativa kao sto je Kultura religija i sl.Margita81 wrote: Za te stvari postoji mekteb..i ja sam isla u jedan po vlastitoj zelji. Ali vjeronauka u skoli sa pedagoski apsolutno nepotkovanim kadrom je cisti promasaj
-
zelenashica
#74 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
ovo prvo,daj molim te ne širi dezinformacije,na području Tuzle ja ne znam ni jednog vjeroučitelja sa fakultetom......sve je toavicena wrote:Margita81 wrote: Za te stvari postoji mekteb..i ja sam isla u jedan po vlastitoj zelji. Ali vjeronauka u skoli sa pedagoski apsolutno nepotkovanim kadrom je cisti promasaj
Imaju u BiH tri fakulteta koji istina ne potkivaju, ali 'proizvode' vec preko deceniju strucan kadar te su sve skole skoro pokrivene.
I nije obavezan za sve ucenike, postoji alternativa kao sto je Kultura religija i sl.
a kultura religije već objasnih proceduru,polaganje završnog ispita,što je po meni kao pedagodu (ipak sam i ja sa diplomom prosvjetnog radnika)prevelik teret za klince od 6,7 godina.....
- avicena
#75 Re: Koliko su vjeroučitelji pedagoški obrazovani?
Onda je to tvoja sramota da siris dezinformacije, a imas diplomu prosvjetnog radnika.zelenashica wrote: ovo prvo,daj molim te ne širi dezinformacije,na području Tuzle ja ne znam ni jednog vjeroučitelja sa fakultetom......sve je to![]()
a kultura religije već objasnih proceduru,polaganje završnog ispita,što je po meni kao pedagodu (ipak sam i ja sa diplomom prosvjetnog radnika)prevelik teret za klince od 6,7 godina.....
http://vjerouciteljimt.ba/index.php?opt ... &Itemid=55
A ima skola gdje se Religijska kultura drzi sasvim normalno. Provjeri.