Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

michio

#1 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by michio »

Mozda je cijedjena narandza.
The Nightwatchman

#2 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by The Nightwatchman »

ima voca koliko i u gov*u vitamina :oops:

i kakva je ovo reklama zivota ti? sto bas fruktal, sto nisi sweety stavio?
pezzar

#3 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by pezzar »

Ma ne mozes znati nikako, osim mozda po cijeni, sto je skuplji to ima vise voca. :)
pustopoljina

#5 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by pustopoljina »

ovo ce biti malo jezicke vratolomije...
jer prevodim s njemackog
ali imas tri kategorije
vocni napitak- ima 5-25% voca
vocni nektar 25-50% voca
a sok moze biti iz koncentrata (odstranjena voda,pa ponovo dodana) ili direktni sok 50-100% voca
u soku nikad ne bi trebalo biti drugog secera osim vocnog.
u nektaru ima puno secera
a u vocnom napitku je secer zapravo jedini sadrzaj.
http://de.wikipedia.org/wiki/Fruchtsaft

to laboratorije mogu i trebaju provjeravati,a da li to rade :?
bez_ideje

#6 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by bez_ideje »

Moze on biti od ne znam ti kakvog voca,al kroz sta je sve to voce proslo do soka koji kupujes......budi siguran da je zadrzalo samo boju,evenualno miris!
Smrt industrijskim sokovima,zivio sokovnik :mrgreen:
Gospoda Ministarka

#7 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by Gospoda Ministarka »

Ja sam se neko vrijeme bila navukla na onaj LaVita (ja mislim da se tako zvao), mutni od breskve... najbolji sok mi bio... dok nisam cula da je to valjda Makedonski proizvod pun germe i opasan za zdravlje... :-x
Uglavnom od sad pazim da ima min 50% suhe tvari-
pustopoljina

#8 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by pustopoljina »

Lud i ponosan wrote:˘^^

Ja bih bio voljan platiti (ko to radi u rajvoSa???) da odnesem na analizu par proizvoda koje intezivno koristim i da utvrdim licno istinitost deklaracije, posto nas udruzenja za zastitu potrosaca ne informisu apsolutno ni o cemu!!

Dakle, koliko bi para bila analiza soka konkretno i ko to radi? Danke! :D
kao neko ko nije iz SA,ja bih otisla pravo u higijenski pa pitala kud dalje :D mislim da je tamo zavod za kontrolu lijekova- ako oni ne znaju gdje trebas, ne zna niko :)
(ako sam pogrijesila adresu-trazi na informacijama).
JThomas

#9 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by JThomas »

vrlo malo :D

što manje znaš, to si manje nesretan :D
nurko

#10 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by nurko »

Gospoda Ministarka wrote:Ja sam se neko vrijeme bila navukla na onaj LaVita (ja mislim da se tako zvao), mutni od breskve... najbolji sok mi bio... dok nisam cula da je to valjda Makedonski proizvod pun germe i opasan za zdravlje... :-x
Uglavnom od sad pazim da ima min 50% suhe tvari-

mislim da se pod suhom tvari misli na šečer tj. razne vrste šečera
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by PipiDugaDevetka »

Lud i ponosan wrote:˘^^

Ja bih bio voljan platiti (ko to radi u rajvoSa???) da odnesem na analizu par proizvoda koje intezivno koristim i da utvrdim licno istinitost deklaracije, posto nas udruzenja za zastitu potrosaca ne informisu apsolutno ni o cemu!!

Dakle, koliko bi para bila analiza soka konkretno i ko to radi? Danke! :D
Učlani se, pa da analiza i formalno bude zvanična, da iza te analize stoji neko udruženje.
http://www.fmt.gov.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=212&Itemid=2 wrote:Udruženje potrošača PUTOKAZ Sarajevo Ul. Kemala Kapetanovića br. 17 Grbavica 033-664-844 Meho Mujatić
NekoIzMase

#12 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by NekoIzMase »

Info sa stranice jednog proizvodjaca sokova:

Koja je razlika između direktnog (svježeg) soka i koncentrata?
Direktni (svježi) sok: Ako se voćni sok puni u boce odmah nakon cijeđenja, riječ je o direktnom soku. Koncentrat: Ako se nakon cijeđenja iz soka pažljivo izdvoji voda kako bi se zamijenila u procesu punjenja – uglavnom u slučaju dugog transporta – sok je napravljen od koncentrata. Koncentrat = proizvod dobiven iz voćnog soka fizičkim odvajanjem prirodnog sadržaja vode.

Zašto se sokovi proizvode iz koncentrata? Koja je prednost toga?
S jedne strane, prednost sokova koji se dobivaju iz koncentrata jest da se voće cijedi u stanju potpune zrelosti odmah nakon berbe na području gdje se uzgaja. S druge strane, proizvodi dobiveni od koncentrata zadržavaju jednaku kvalitetu tijekom cijele godine. To se postiže jedino na način da se neposredno prije punjenja sok obrađuje vodom. Koncentrati također povoljno utječu na okoliš, budući da se umjesto cijelog soka prevozi samo koncentrat.

Kako je uopće moguće dobiti 100-postotni sok? On mora sadržavati i druge sastojke, primjerice vodu.
Dakako da svako voće sadrži vodu, i to oko 80% do 90%. Sok koji se cijedi iz voća do 100% stoga sadrži vodu iz voća.

Zašto 100-postotni sokovi također sadrže šećer? Zašto se uopće dodaje šećer?
Svako voće sadrži šećer u obliku voćnog šećera (fruktoza, glukoza i saharoza…). Budući da 100-postotni sokovi ne sadrže ništa drugo osim voćnog soka, oni također sadrže voćne šećere, ali ne i dodatak šećera. Voćni sokovi koji bi zbog visoke razine kiselosti bili prekiseli ili pregusti zbog visokog udjela voćnog mesa, moraju se učiniti pitkijima dodatkom vode i šećera. U tom slučaju govorimo o nektarima ili pićima od voćnog soka.

To je u teoriji... U stvarnosti, sve kompanije koje se bave proizvodnjom sokova prema rijecima mog bivseg profesora kupuju koncentrat iz Svicarske i kombinacijom koncentrata, secera i vode proizvode ove "prirodne" sokove. Okus vecinom zavisi od udjela koncentrata i secera :)
MAN-lion's coach

#13 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:49, edited 1 time in total.
-TheChosenOne-

#14 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by -TheChosenOne- »

sutra u potrosackom kodu na HRT-u oko 20h bice bas ova tema :)
branimir stulic

#15 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by branimir stulic »

A da li se neko zapita... mislim na ove eksperte koji propagiraju sokovnike... a kakvo voce kupujemo i jedemo??????
softly

#16 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by softly »

Negdje davno sam cuo da u je u ovim gustim sokovima najvise - BUNDEVE!

Bundeva je, naravno, jeftina, ali nije stetna i ima to svojstvo da poprima ukus onoga sa cime se mjesa.
Znaci idealna za guste sokove.

Treba znaci vidjeti koje vitamine posjeduje bundeva, pa je najvjerovatnije tako i sa sokom od jagode, breskve, kajsije, krushke...
samo malo

#17 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by samo malo »

Najbolji sok svih vremena je onaj Fruktalov sa mrkvom i jos nekim vocem pride, mislim da to vise ne postoji, ni takvo pakovanje ni taj sok.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

branimir stulic wrote:A da li se neko zapita... mislim na ove eksperte koji propagiraju sokovnike... a kakvo voce kupujemo i jedemo??????
Znam ja kakvo voće kupujemo! GMO i još k tome obogaćeno pesticidima, boljereći, fungicidima i do 800 puta više od normale (Sjeti se primjera čileanskih jabuka). Fungicid Thiabendazol se koristi radi sprečavanja truhljenja, a krajnji cilj je što manje kala trgovcima i proizvođačima. Pogledati natpise na original pakovanjima južnog voća, oni i ne kriju da južno voće tretiraju ovim fungicidom. U blizini mjestaa gdje je locirano voće po merkatorima i konzumima osjeti se veoma čudan vonj. To je od kupanja južnog, a i ostalog voća i povrća u Thiabendazolu. Sve bi bilo ok, da već nemamo iskustvo da su čilenske jabuke bile tretirane i 800 puta više nego što je propisano.
Guglati riječ Thiabendazole, pa vidjeti koliko je jak kao otrov ovaj fungicid, kategorisan je u II kategoriju, te kada je upaKovan mora imati slikovnu oznaku otrova debelo crveno X
respo

#19 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by respo »

pa pogledati sastav na proizvodu i sve ce ti se samo reci :)

sok od narandze ekstrakt ovaj ekstrakt onaj voda ovo ono
i meni u jednu ruku najsmjesnije i najcudnije suha tvar
zna li ko sta je uopste ta suha tvar
PipiDugaDevetka

#20 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

softly wrote:Negdje davno sam cuo da u je u ovim gustim sokovima najvise - BUNDEVE!

Bundeva je, naravno, jeftina, ali nije stetna i ima to svojstvo da poprima ukus onoga sa cime se mjesa.

Treba znaci vidjeti koje vitamine posjeduje bundeva, pa je najvjerovatnije tako i sa sokom od jagode, breskve, kajsije, krushke...
Ja sam isto ovo čitao, ali za marmelade, da pridodaju jeftinu tikvu u sve i svašta.
Inače, čim proizvod nosi naziv marmelada, to znači da je mješavina neka. Ne postoji marmelada od samo šipurka.
DŽEM i pekmez bi trebali biti čisto od onoga šta je navedeno na pakovanju proizvoda, bez dodataka nekog drugog voća ili tikve. KAŽEM trebalo bi, a na inspekcijama je da utvrde šta i kako je stvarno. Medjutim Kantonalna inspekcija nema novaca predvidjenih budžetima za ovakva testiranja. Zato ja kupujem od nana što imaju tezge na asfaltu pored pijaca. Medjutim, utvrdio sam kupujući džem od šljiva da se i one šalabajzerski ponašaju. Tražim bez šećera dodavanog, ali sladak kao da je više kilograma šećera ukuhano u džem. Pa, kada jednoj nani krene sa prodajom ''džema od šljiva bez šećera'', onda joj ostale druge ''poklone'' svoje teglice, a ova prva što joj je krenulo samo prekuha džem i prodaje ''naivcima'' što traže zdravo i domaće. Ko zna, možda je i sa konzervansom spravljeno što se vidi po velikoj tvrdoći ''domaćeg džema od šljiva''?
al' u limburgu

#21 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by al' u limburgu »

koliko ima u onim na razgadjanje...minus 25% :lol: :lol: :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by ladyblue18 »

softly wrote:Negdje davno sam cuo da u je u ovim gustim sokovima najvise - BUNDEVE!

Isto sam cula od vise ljudi, pa cak i od jedne osobe koja se bas razumije u ovo.
karanana

#23 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

Post by karanana »

ako je tako onda je to super, jer koliko znam bundeva je zdrava i koristi se kod muskaraca za prevenciju bolesti vezanih za prostatu.

samo ja sam cuo da za te guste sokove koriste nekakvo brasno/kvasac, tako nesto. neki dan je neka inspekcija nasla u onim vita sokovima iz srbije to.
PipiDugaDevetka

#24 Re: Koliko li je % Voća u sokovima koje kupujemo??

karanana wrote:ako je tako onda je to super, jer koliko znam bundeva je zdrava i koristi se kod muskaraca za prevenciju bolesti vezanih za prostatu.

samo ja sam cuo da za te guste sokove koriste nekakvo brasno/kvasac, tako nesto. neki dan je neka inspekcija nasla u onim vita sokovima iz srbije to.
Image
Mašala tikva ne može biti zdrava jer je GM. Trebam li dokazivati da su GMO proizvodi i to 100% GMO zabranjeni u EU zbog slabe ispitanosti gmo-a (Dozvoljeno je 0,9% GMO-a).
Post Reply