treba mi odgovor na pitanje koliko košta izvođenje giometra da bi se napravila međa na zemljištu. Bili smo u općini, ali oni kažu da se to više ne radi tu, već sudskim putem. U sudu su nam rekli da je taksa 100 KM, ali da ne zna koliko košta izlazak giometra, koji se naknadno plaća. Ako neko ima iskustva, molim vas da mi javi.
Koliko košta izvođenje geometra?
-
Sabina Ramic
#1 Koliko košta izvođenje geometra?
Pozdrav svima,
treba mi odgovor na pitanje koliko košta izvođenje giometra da bi se napravila međa na zemljištu. Bili smo u općini, ali oni kažu da se to više ne radi tu, već sudskim putem. U sudu su nam rekli da je taksa 100 KM, ali da ne zna koliko košta izlazak giometra, koji se naknadno plaća. Ako neko ima iskustva, molim vas da mi javi.

-
sokkia
#2 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
sudski vještak=geometar 300 KM-izlazak na teren,bar kod nas je tako
-
zonbirile
#3 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
giometar je nešto jeftiniji 
-
njonjica
#4 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Jesu li troskovi geometra isti i kad je rijec o podjeli zemlje nakon ostavinskog postupka?
-
zonbirile
#5 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
---------------------------------------------------------------------------------------njonjica wrote:Jesu li troskovi geometra isti i kad je rijec o podjeli zemlje nakon ostavinskog postupka?
pa troškovi geometra ovisi od posla na terenu, a ne od upotrebe njegovog elaborata.Svejedno je da li za ostavinsku,prodaju,uknjižbu i sl.Naravno "količina" igra ulogu.
-
haris k.
#6 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
sve sto se tice geodetski poslova obratite se meni pp
-
sokkia
#7 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
pa ako te ne mrzi da napišeš ponešto da svi vidimo,tj svi bi ponešto naucili.haris k. wrote:sve sto se tice geodetski poslova obratite se meni pp
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#8 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
sokkia wrote:pa ako te ne mrzi da napišeš ponešto da svi vidimo,tj svi bi ponešto naucili.haris k. wrote:sve sto se tice geodetski poslova obratite se meni pp
I mene ovo interesuje, jer imam komsiju konja
-
BornInHell
#9 Koliko košta izvođenje geometra?
A sta ako hos da spojis parcele jel se placa isti iznos?
Klix SUX SaX for Life!!!
Klix SUX SaX for Life!!!
- jon_jovi
#10 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
250KM po katastarskoj čestici.
- Lafo.Mamone
#11 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Pozdrav
Moze li neki savjet kako postupiti u slijedecoj situaciji. Otac posjeduje jedan plac koji se ne koristi, a na kojem je neka baba Sera izgradila verandu. Bakuta je uzurpirala oko 50 m2. Koja je procedura, tj. kome se obratiti ? Policiji, sudu, komunalnoj inspekciji ? Kolike troskove mogu ocekivati ?
Hvala unaprijed
Moze li neki savjet kako postupiti u slijedecoj situaciji. Otac posjeduje jedan plac koji se ne koristi, a na kojem je neka baba Sera izgradila verandu. Bakuta je uzurpirala oko 50 m2. Koja je procedura, tj. kome se obratiti ? Policiji, sudu, komunalnoj inspekciji ? Kolike troskove mogu ocekivati ?
Hvala unaprijed
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
meni su uzurpirali 200tinjak kvadrata
šta da radim udovica ratna
kad proda imanje novom vlasniku ću dovesti geometra
-
necko_sa
#13 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Kako geometar na osnovu kopije katastarskog plana odredi tacnu medju izmedju susjednih parcela? Kakav instrument koristi, kako i cime oznacava krajnje tacke (u slucaju da je parcela pravougaonog izgleda)?
Koliko tacno moze odrediti granice...+/- koliko cm?
Ima li neka agencija, ili pojedinac koji to radi i na koga me mozete uputiti?
Treba mi profesionalac koji ce nakon mjerenja ostaviti dokumentaciju kao garant uspjesnog premjeravanja.
Treba mi profesionalac koji ce nakon mjerenja ostaviti dokumentaciju kao garant uspjesnog premjeravanja.
- poznanik
#14 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Općinskoj inspekciji za urbanizam.Lafo.Mamone wrote:Pozdrav
Moze li neki savjet kako postupiti u slijedecoj situaciji. Otac posjeduje jedan plac koji se ne koristi, a na kojem je neka baba Sera izgradila verandu. Bakuta je uzurpirala oko 50 m2. Koja je procedura, tj. kome se obratiti ? Policiji, sudu, komunalnoj inspekciji ?
- hodža
#15 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
samo se nemojte pucati radi međe, života vam..budite pametni, jbo komad zemlje

- shady
#16 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Ne mora to bit lose, mom malo daljem komsiji su se tokom/poslije rata naselili u kucu, pa kad se sin trebao zenit jos sprat i potkrovlje podigli, uradili novi krov, uveli centralno i internet, asfaltirali prilaz garazi... Sad on tu zivi nakon sto ih je delozirao, al se namucio dok je sve to legalizovao jer je penzioner i nema para da vraca u prvobitno stanjeBlack swan wrote:meni su uzurpirali 200tinjak kvadrata
-
sokkia
#17 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
bio sam prisutan na jednom razgranicenju parcela gdje je bio geometar- sudski vještak i mogu reci da sam razocaran radom tog "strucnjak"necko_sa wrote:Kako geometar na osnovu kopije katastarskog plana odredi tacnu medju izmedju susjednih parcela? Kakav instrument koristi, kako i cime oznacava krajnje tacke (u slucaju da je parcela pravougaonog izgleda)?
blago receno ja ne vjerujem u ono što on radi i to kao sudski vještak i tacnost nađenih međa.
prvo što ne koristi nikakvu referentnu tacku i odmjeranje od nje nego mali rucni gps koji može da pogreši i nekoliko desetina metara.
nešto malo znam o tome i koliko mi je poznato da bi sa sigurnošcu utvrdio neku tacku na terenu postoje tri nacina
1. teodolit
2.GPS, ali profesionalni sa baznom stanicom koji daju preciznost od 3 cm (LAJKA ILI SOKKIA)
3.odmjeranje od poznatog objekta.
- tataćusak
#18 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
"klinac" ću se tebi javiti nećeš da napišeš ništa za rajuharis k. wrote:sve sto se tice geodetski poslova obratite se meni pp
- jon_jovi
#19 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Po mom iskustvu geometar odredi međe precizno. Imate državne u svakoj općini a imate i privatne. Sudsko određivanje međa ide opet preko općinskih geometara.
-
sokkia
#20 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
ne kažem ni ja da geometar ne može precizno odrediti međe, ali kažem da to ne može uraditi pomocu rucnog gps-a koji je koristio kad sam bio prisutan i nisam se mogao nacuditi kad sam vidio kako to radi.jon_jovi wrote:Po mom iskustvu geometar odredi međe precizno. Imate državne u svakoj općini a imate i privatne. Sudsko određivanje međa ide opet preko općinskih geometara.
- jon_jovi
#21 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
moram priznat da ne znam o kakvom je uređaju riječ. sada imaju uređaje koji šalju radio signal, tako da se ne mora ostvariti vizuelni kontakt.
-
sokkia
#22 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
GPS , ali profesionalni i sa baznom stanicom koji su tacni u 3 cm.
ali kako cujem evropa priprema svoj "gps" koji ce biti precizan u 1 cm.
ali kako cujem evropa priprema svoj "gps" koji ce biti precizan u 1 cm.
- lonely_wolf
#23 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Međa, komšija,geometar vjećiti problem... al' da ti probam odgovoriti onako naravski i probaću da sto manje upotrebljavam strucne termine.
Kako geometar na osnovu kopije katastarskog plana odredi tacnu medju izmedju susjednih parcela?
Na osnovu kopije NIKAKO, jer kopija katastarskog plana je KOPIJA i ista ne sadrži niti jedan podatak kojim bi se mogla iskolčiti (odrediti) bilo koja tačka (međa).
Jedini relevantni podaci nalaze se na planovima u općinskim katasrima koji još uvijek (bar što se tiće F BiH) drže monopol i ne dozvoljavaju privatnim firmama, koje su registrovane za tu djelatnost, uvid u iste.
Katastar nekretnina se radi u tri razmjere 1:1000, 1:2500, 1:5000 shodno naseljenosti određenog podrućija tj. gardovi i naselja se rade u 1:1000, sela i ruralni dijelovi 1:2500 dok se ostalo radi u 1:5000. Razmjera direktno utiće na preciznost prenošenja podataka sa plana na teren npr. 1mm na planu u razmjeri 1:1000 je 1m na terenu dok je za razmjeru 1:5000 to 5m. Međutim većina općina je izvršila digitalizaciju planova i izradila digitalni katastar nekretnina tako da je problem razmjera sveden na minimum ali te podatke i dalje mogu koristiti samo katastri i njihovi giometri .
Kakav instrument koristi, kako i cime oznacava krajnje tacke (u slucaju da je parcela pravougaonog izgleda)?
Određivanje tačke (međe) na terenu se može uraditi na dva načina:
1.Koordinatama Y,X,Z (u ovom slucaju Z-nije neophodan jer je rijec o nadmorskoj tj.apsolutnoj visini) i za ovo određivanje se koriste totalne stanice i visoko precizni dvofrekventni GPS uređaji sa mogučnošću rada u RTK modu (Real Time Kinematic). Ovo je najtačnija metoda određivanja neke tačke na terenu.
2.Odmjeranjem od poznatih objekata i za ovo određivanje se koristi poljska pantljika, ručna pantljika i obićni metar, e ovo su najdraži instrumenti općinskih geometra i o njenoj tačnosti neću uopšte da raspravljam.
Zavisi od tačnosti ulaznih podataka tj. koliko su precizno očitane koordinate sa plana i kakva je kvaliteta državne mreže u podrućiju iskolčavanja (određivanja međe)i kolika je tražena tačnost tj. kolika tačnost će zadovoljiti investitora, a to može da se kreće od centimetarske do milimetarske tačnosti.
Što se tiće firmi i agencija ima ih koliko voliš ali obrati pažnju na jednu stvar, bilo koje diranje međa je SPOR, a kod spora je nadležan SUD tako da ti nijedna firma i agencija ne može dati adekvatau podvrdu koja će biti relevantna pred zakonom.
Ima firmi i pojedinaca koji rade u "talu" sa općinskim geometrima i kojima je svejedno koliko će precizno i pošteno odraditi svoj posao bitno je samo da se "lova"uzme.
Najbolji put za rješavanje pitanja međa je općina i njena nadležna služba, znam da je to mukotrpan posao i da će vas lagati i "šaltati" na sve moguće naćine, da će vam nuditi sve moguće naćine samo da oni ne izađu na teren (pogotovu ako je spor između dva zahebana insana koji hoće i da pucaju).
Nadam se da sam vam iole pomogao i proširio vidike, a ako nekoga još nešto interesuje odgovoricu mu shodno mom znanju, mada katastar i zakon o nekretninama slabo poznajem jer se bavim više drugom vrstom geodezije.
Kako geometar na osnovu kopije katastarskog plana odredi tacnu medju izmedju susjednih parcela?
Na osnovu kopije NIKAKO, jer kopija katastarskog plana je KOPIJA i ista ne sadrži niti jedan podatak kojim bi se mogla iskolčiti (odrediti) bilo koja tačka (međa).
Jedini relevantni podaci nalaze se na planovima u općinskim katasrima koji još uvijek (bar što se tiće F BiH) drže monopol i ne dozvoljavaju privatnim firmama, koje su registrovane za tu djelatnost, uvid u iste.
Katastar nekretnina se radi u tri razmjere 1:1000, 1:2500, 1:5000 shodno naseljenosti određenog podrućija tj. gardovi i naselja se rade u 1:1000, sela i ruralni dijelovi 1:2500 dok se ostalo radi u 1:5000. Razmjera direktno utiće na preciznost prenošenja podataka sa plana na teren npr. 1mm na planu u razmjeri 1:1000 je 1m na terenu dok je za razmjeru 1:5000 to 5m. Međutim većina općina je izvršila digitalizaciju planova i izradila digitalni katastar nekretnina tako da je problem razmjera sveden na minimum ali te podatke i dalje mogu koristiti samo katastri i njihovi giometri .
Kakav instrument koristi, kako i cime oznacava krajnje tacke (u slucaju da je parcela pravougaonog izgleda)?
Određivanje tačke (međe) na terenu se može uraditi na dva načina:
1.Koordinatama Y,X,Z (u ovom slucaju Z-nije neophodan jer je rijec o nadmorskoj tj.apsolutnoj visini) i za ovo određivanje se koriste totalne stanice i visoko precizni dvofrekventni GPS uređaji sa mogučnošću rada u RTK modu (Real Time Kinematic). Ovo je najtačnija metoda određivanja neke tačke na terenu.
2.Odmjeranjem od poznatih objekata i za ovo određivanje se koristi poljska pantljika, ručna pantljika i obićni metar, e ovo su najdraži instrumenti općinskih geometra i o njenoj tačnosti neću uopšte da raspravljam.
Zavisi od tačnosti ulaznih podataka tj. koliko su precizno očitane koordinate sa plana i kakva je kvaliteta državne mreže u podrućiju iskolčavanja (određivanja međe)i kolika je tražena tačnost tj. kolika tačnost će zadovoljiti investitora, a to može da se kreće od centimetarske do milimetarske tačnosti.
Što se tiće firmi i agencija ima ih koliko voliš ali obrati pažnju na jednu stvar, bilo koje diranje međa je SPOR, a kod spora je nadležan SUD tako da ti nijedna firma i agencija ne može dati adekvatau podvrdu koja će biti relevantna pred zakonom.
Ima firmi i pojedinaca koji rade u "talu" sa općinskim geometrima i kojima je svejedno koliko će precizno i pošteno odraditi svoj posao bitno je samo da se "lova"uzme.
Najbolji put za rješavanje pitanja međa je općina i njena nadležna služba, znam da je to mukotrpan posao i da će vas lagati i "šaltati" na sve moguće naćine, da će vam nuditi sve moguće naćine samo da oni ne izađu na teren (pogotovu ako je spor između dva zahebana insana koji hoće i da pucaju).
Nadam se da sam vam iole pomogao i proširio vidike, a ako nekoga još nešto interesuje odgovoricu mu shodno mom znanju, mada katastar i zakon o nekretninama slabo poznajem jer se bavim više drugom vrstom geodezije.
- poznanik
#24 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
Bilo je teško čitati tvoj postlonely_wolf wrote:Međa, komšija,geometar ...Nadam se da sam vam iole pomogao i proširio vidike....
-
sokkia
#25 Re: Koliko košta izvođenje geometra?
a dali se možemo sa sigurnošcu pouzdati u tacnost katastra u elektronskoj formi -recimo u MAPINFO 9.